Bullmastiff Temperament Eigenschappen, Persoonlijkheid en Gedrag

Bullmastiff Temperament

Het temperament van de Bullmastiff maakt van hen uitstekende werk- en waakhonden, maar ook geweldige gezinsdieren voor de juiste levensstijl en huizen. Ze zijn trouw, beschermend, aanhankelijk en gedijen goed bij veel aandacht, training en socialisatie. Vandaag bekijken we hoe het dappere maar vertrouwenwekkende Bullmastiff temperament is veranderd van hun geschiedenis als jachtopzieners als landgoedbewakers, naar het deel uitmaken van een modern huis. We laten u zien hoe u het beste kunt halen uit dit volgzame, liefdevolle en zachtaardige gezinsdier, ondanks hun grote omvang en geschiedenis van het opsporen en vangen van stropers!

Inhoud

De gigantische Bullmastiff weegt tussen de 100 en 130 pond. Ze zijn enorm, gespierd en krachtig. Deze honden zijn toegewijd en trouw aan hun baasjes, maar soms kan hun enthousiasme om hun familie te beschermen hen in de problemen brengen.


Werkende Bullmastiff Temperament Eigenschappen

Ze werden gefokt om jachtopzieners te helpen het wild te beschermen tegen stropers. In die tijd was stropen een halsmisdaad, dus was het uiterst gevaarlijk om jachtopziener te zijn. De Bullmastiff hielp de jachtopziener veilig te blijven door de stropers op te sporen en vast te pinnen.

In die tijd was de Bullmastiff veel agressiever dan tegenwoordig. Maar maakt dat deze enorme honden geschikt voor gezinnen? Hoe doet de Bullmastiff het met andere honden? En hoe erg is hun agressie tegenwoordig? Zijn ze geschikt om in de buurt van kinderen te hebben?

We beantwoorden al deze vragen en meer in deze gids over het temperament van de Bullmastiff.

Het typische Bullmastiff temperament

De Bullmastiff is gewoonlijk een uitstekende familiehond. Ze zijn trouw, liefdevol en goedaardig, wat leidt tot hun bijnaam van zachtaardige reuzen. De Bullmastiff kan echter agressief worden als hij het gevoel heeft dat zijn gezin in gevaar is. Hun geschiedenis als beschermingshond zit ingebakken, maar kan worden verminderd als u ze als pup mee naar huis neemt.

Hun waakinstincten zijn vandaag de dag nog steeds overheersend, ook al zijn ze gefokt om minder agressief te zijn. Dit waakinstinct betekent dat het absoluut noodzakelijk is dat u uw Bullmastiff goed socialiseert en traint.

Zonder goede socialisatie kan de Bullmastiff behoorlijk agressief zijn. Maar als hij gesocialiseerd is, is een Bullmastiff betrouwbaar en kalm. Ze doen hun bijnaam “gentle giant” echt eer aan.

Zijn Bullmastiffs goed met kinderen?

Ze zijn geweldig met kinderen en andere dieren, zolang ze vroeg met hen socialiseren. Het temperament van Bullmastiffs past over het algemeen beter bij kinderen die ze kennen dan bij kinderen van vreemden. Dit kan problematisch zijn als uw kinderen vrienden op bezoek krijgen, dus het is van vitaal belang om ze van pup af aan te laten wennen aan bezoekende kinderen.

Houden Bullmastiffs van andere honden?

De Bullmastiff is typisch mensgericht en heeft niet vaak een andere hond nodig. Velen zijn volkomen gelukkig om met hun menselijke familie rond te hangen zonder dat er andere honden bij betrokken zijn. Ze zijn meestal niet agressief tegen andere honden. Maar ze houden meestal niet van hun gezelschap en zijn op zijn best tolerant.

Het enige wezen waar de Bullmastiff echt problemen mee heeft, zijn honden van hetzelfde geslacht. Hij kan bijzonder verontrustende waakinstincten vertonen ten opzichte van deze honden en het is bekend dat hij agressief kan zijn.

Zijn Bullmastiffs goed met vreemden?

Het is belangrijk op te merken dat als een Bullmastiff agressief wordt, dit het gevolg kan zijn van hun bewakingsinstincten. Bewakingsinstincten kunnen inhouden dat ze gevoelig zijn voor andere honden die met “hun mensen” omgaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Het voorkomen van het bewaken van bronnen is ook belangrijk.

Het belangrijkste instinct waarover u zich zorgen moet maken bij de Bullmastiff is hun bewakingsgedrag.

Zijn Bullmastiffs vriendelijk?

Bullmastiffs zijn meestal erg vriendelijk. Ze schieten goed op met allerlei soorten mensen. Een vroege socialisatie is echter van het grootste belang voor deze honden. Ze hebben natuurlijke waakinstincten die hen nogal reactief kunnen maken.

Bewakingskenmerken in het Bullmastiff Temperament

Zonder een goede socialisatie kunnen ze ongewenst gedrag vertonen zoals waken. Gelukkig is er geen extreme hoeveelheid socialisatie nodig om deze honden vriendelijk te maken. Het enige wat je echt moet doen is ze meenemen in de stad en op wandelingen terwijl ze nog puppies zijn. Hun vriendelijkheid zou daarna op zijn plaats moeten vallen.

Als de socialisatie correct wordt gevolgd, dan zal uw Bullmastiff waarschijnlijk vriendelijk zijn tegen vreemden en iedereen die u ontmoet. Maar zoals we al eerder zeiden, is deze socialisatiestap erg belangrijk.

Als u uw pup niet laat kennismaken met veel verschillende soorten mensen, is het mogelijk dat ze agressief worden door hun bewakingsinstincten. Zorg ervoor dat u verschillende mensen uitnodigt om hem aan voor te stellen.

Als uw Bullmastiff agressieve neigingen begint te vertonen, is het van het grootste belang dat u het advies inwint van een getrainde professional. Een ervaren hondentrainer is vaak uw beste gok als uw Bullmastiff agressiviteit naar anderen begint te vertonen.

Zijn Bullmastiffs Agressief?

Bullmastiffs zijn doorgaans niet agressiever dan andere rassen. In een studie van hondenrassen die onderworpen waren aan beperkende wetgeving, toonden de resultaten aan dat goede training en socialisatie veel belangrijker zijn dan ras bij het bepalen van agressie.

Voor een zo goed mogelijk Bullmastiff temperament moet u ze vanaf jonge leeftijd kennis laten maken met veel verschillende soorten honden en mensen. Het is vooral belangrijk om ze kennis te laten maken met kinderen van alle leeftijden om latere agressie te voorkomen.

Met deze vroege socialisatie hoeft u zich geen zorgen te maken dat een Bullmastiff vaak agressief is. Het zijn heel relaxte honden als ze goed gesocialiseerd zijn.

Invloed van socialisatie op Bullmastiff temperament

Vroege socialisatie is van vitaal belang voor alle honden. Het kan een belangrijke factor zijn in de ontwikkeling van het Bullmastiff temperament.

Van honden die goed getraind en gesocialiseerd zijn, is bewezen dat ze minder problematisch gedrag vertonen, zoals ongehoorzaamheid of angst voor vreemden.

De Bullmastiff is het doelwit geweest van diverse rasspecifieke wetgeving. Sommige studies stellen echter dat het ras van een hond geen bruikbare barometer is voor hoe gevaarlijk een hond kan zijn.

Hoewel temperament voor gelijke delen genetica en omgeving is, zullen we in dit artikel enkele van de meest voorkomende temperamentkenmerken van de Bullmastiff onderzoeken.

Bullmastiff temperament

Zijn Bullmastiffs makkelijk te trainen?

U moet zo vroeg mogelijk beginnen met de training van de Bullmastiff. Training met positieve bekrachtiging is essentieel om niet in conflict te komen met uw hond. Maak van de training een bindende en lonende ervaring.

U en uw hond zullen allebei profiteren van trainingsregimes die in de puppytijd worden geïnstalleerd. Probeer uw hond zo vroeg mogelijk in te schrijven in een groepstraining om te profiteren van zowel de socialisatie- als de trainingsaspecten.

Zelfs als u uw hond niet inschrijft in een klas, moeten regels en routines worden vastgesteld zodra uw hond thuiskomt. Dit zal uw hond helpen zich zekerder en comfortabeler te voelen in het dagelijks leven, waardoor hij gemakkelijker te trainen zal zijn.

Wanneer men zich aan deze richtlijnen houdt, is de Bullmastiff over het algemeen vrij gemakkelijk te trainen. Ze zijn meegaand en trouw aan hun gezinsleden. Ze zullen u vaak willen behagen door naar uw bevelen te luisteren.

Is het Temperament van de Bullmastiff koppig?

Bullmastiffs gaan vaak door koppige fasen, vooral in hun eerste jaren. Tijdens deze fasen moet u teruggaan naar de basis en volledige gehoorzaamheid van uw hond eisen.

Bovenop de reguliere training moet u ervoor zorgen dat u uw Bullmastiff traint om zich gepast te gedragen rond andere dieren en mensen. Veel hiervan betreft een vroege socialisatie.

Maar u moet uw Bullmastiff ook regelmatig belonen als hij zich gepast gedraagt rond andere mensen en dieren. Dit zal toekomstige agressieproblemen voorkomen.

Bullmastiffs blinken uit in geavanceerde gehoorzaamheidstrainingen en wedstrijden. Ze zijn slim en leren graag zoveel mogelijk nieuwe dingen.

Bullmastiff temperament beheersen door training

Zelfs wanneer deze honden op de juiste manier aan andere mensen worden voorgesteld, kunnen ze nog steeds agressief worden wanneer ze schrikken of bang zijn, net als elke andere hond. In tegenstelling tot elke andere hond zijn deze honden echter extreem groot.

Ze kunnen veel schade aanrichten, zelfs als dat niet hun bedoeling is. Het trainen van bepaalde commando’s kan u helpen uw Bullmastiff onder controle te houden als ze ooit agressief worden.

Het terugroepcommando kan u helpen hun aandacht te krijgen en ervoor zorgen dat ze naar u terugkeren, zelfs als ze niet op armlengte afstand zijn. Het leave it commando kan helemaal voorkomen dat uw hond bijt als hij tekenen van agressie vertoont.

Plaats commando

U zou ook kunnen overwegen het plaatscommando aan te leren, zodat u uw hond kunt heroriënteren als hij angstig wordt en u zich zorgen maakt over mogelijke agressie. Over het algemeen is dit ras echter niet zo agressief als sommige anderen.

Hun bewakingsinstincten kunnen problematisch zijn als ze niet goed gesocialiseerd of getraind zijn. Wij raden u aan de hierboven genoemde basiscommando’s aan te leren, voor alle zekerheid. U hoeft zich echter geen zorgen te maken dat uw Bullmastiff oncontroleerbaar agressief wordt. Ze doen hun naam van zachtaardige reuzen echt eer aan.

Natuurlijke Bullmastiff temperament eigenschappen

Bullmastiffs werden oorspronkelijk in de jaren 1800 gefokt als landgoedbewakers om het land te beschermen tegen illegale stroperij. In die tijd was stroperij een groot probleem. Als je betrapt werd op stroperij, werd je waarschijnlijk opgehangen.

Daarom waren stropers vaak bereid alles te doen om niet gepakt te worden, inclusief het doden van potentiële bewakers en bewakingsdieren. Daarom werden Bullmastiffs gefokt om groot, intimiderend en onverschrokken te zijn. Ze zouden hun land bewaken tot de dood indien nodig.

Modern Bullmastiff Temperament

Dit instinct werkt nog steeds door in de gezelschapshonden van vandaag. Natuurlijk hebben sommige Bullmastiffs een sterker bewakingsinstinct dan andere.

Degenen die gefokt zijn om te waken hebben meestal sterkere instincten dan degenen die gefokt zijn voor gezelschap. Maar geen enkele Bullmastiff zal volledig vrij zijn van waakinstincten.

U moet uw hond vroeg en vaak socialiseren. Deze honden hebben vaak ook een grote mate van zelfstandigheid. Ze zijn gefokt om alleen te werken, zonder toezicht. Training moet ook vroeg beginnen, om koppigheid te voorkomen.

Zijn Bullmastiffs Goede Gezinsdieren?

Bullmastiffs kunnen goede familie huisdieren zijn. Ze zijn lief en zachtaardig, maar kunnen wat agressieproblemen hebben, dankzij hun bewakingsinstincten. Maar deze zouden minimaal moeten zijn, zolang u uw huisdier goed traint en socialiseert.

Referenties en bronnen

Schalke, Esther. “Is rasspecifieke wetgeving gerechtvaardigd? Studie van de resultaten van de temperamenttest van Nedersaksen.” Journal of Veterinary Behavior. 2008.

Clark, Ross. “Medical, Genetic & Behavioral Risk Factors of Bullmastiffs.” Xlibris Corporation. 2014.

Watson, Linda. “Vermindert rasspecifieke wetgeving agressie van honden tegen mensen en andere dieren? A review paper.” Urban Animal Management Conference Proceedings. 2003.

Kutsumi. “Belang van Puppy Training voor toekomstig gedrag van de hond.” Journal of Veterinary Medical Science. 2013.

Dowd, Scot. “Beoordeling van Canine Temperament in relatie tot Rasgroepen.” Matrix Canine Research Institute. 2006.

Hussain, SG. “Aanval op de hondenbeet epidemie: Why Breed-Specific Legislation Won’t Solve the Dangerous-Dog Dilemma.” Fordham Law Review. 2006