Briard: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Het Franse hondenras Briard behoort tot groep 1 van de herdershonden en veehonden in FCI-norm nr. 113. Daar behoort hij tot de herdershonden in afdeling 1 en wordt hij aangegeven als herdershond.

Briard in de brief

BreedBrief
Grootte: Mannen: 62-69 cm, vrouwen: 56-64 cm
Gewicht: Heren: 27-41 kg, Teven: 23-34 kg
FCI Group: 1: Herdershonden en drijfhonden
Sectie: 1: Schapenhonden
Land van herkomst: Frankrijk
Kleuren: Zwart, grijs, wit, zwart-geel-bruin, zwart-grijs, geel-bruin
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als:
Sporten: Agility, Treibball
Karakter: Intelligent, Gehoorzaam, Loyaal, Onverschrokken, Zorgzaam
Uitputting behoeften: Enkele hoge
Slobberpotentieel laag
Sterkte van het haar laag
Onderhoud: hoog
Skin structuur: gedraaide, lange, droge en lichte ondervacht
Kindvriendelijk: ja
Familiehond: meer als ja
Sociaal: ja

Karakter van de Briard.

De Briard wordt gekenmerkt door veel positieve eigenschappen onder andere, een Briard :

Briard run

De Briard heeft veel positieve kwaliteiten.

 • vastgemaakt
 • loyaal
 • intelligent
 • liefde voor kinderen
 • patiënt
 • temperamenteel
 • leergierig
 • vriendelijk
 • goedaardig
 • aanpasbaar

Typisch voor de herdershond is zijn speciale beschermingsinstinct. Hij is zeer voorzichtig en altijd bezorgd om zijnpakket bij elkaar te houden. Voor hem omvat de roedel ook de familie en de katten en andere huisdieren. Ondanks de leeftijd van het ras en de vele fokbeurten die ermee gepaard zijn gegaan, hebben de honden hun karakter kunnen behouden. Als een Briard een kudde schapen tegenkomt, herinnert hij zich zijn oorspronkelijke taak en wil die bewaken.

De vriendelijke hond houdt van ravotten en spelen en wordt af en toe een beetje temperamentvol, maar nooit venijnig. Briards zijn niet graag alleen. Idealiter hebben ze altijd contact met een familielid. De Briard schiet goed op met andere honden en huisdieren als die geen bedreiging vormen voor zijn roedel. Tegelijkertijd betekent dit dat hij niet altijd vriendelijk is tegen vreemde honden. Vreemdelingen Hij is nogal wantrouwend tegenover mensen en negeert ze aanvankelijk.

Is de Briard een gezinshond?

De Briard is de ideale gezinshond en wil niet alleen gelaten worden. Hij schiet goed op met kinderen, andere honden in zijn roedel en andere huisdieren.

Ap appearance of the Briard

Optisch gezien is de Briard een opvallend mooie hond. Op het eerste gezicht lijkt het een grote pluk bont. De dichte, licht golvende vacht is langharig en vormt fijne strengen. Hij is zeer droog en geitachtig met weinig ondervacht. Op het hoofd heeft de hond een uitgesproken snuit en kinbaard en borstelige wenkbrauwen. Het hoofdhaar heeft de neiging om over de ogen te groeien. De kleuren van de jas zijn:

 • Zwart
 • Fauve (medium bruin-blond)
 • Fauve met zwarte punten (Charbonning)
 • Grijs
 • Blauw (diep donkergrijs)

Briards met een lichte vacht kunnen een zwart masker hebben. De hangende oren zijn kort, hoog aangezet en ook bedekt met lange vacht. De Briard heeft donkere, wijd open ogen en een alerte blik.

Zijn bouw is goed geproportioneerd en gespierd met een rechte rug en rechte, sterke benen. In zijn bewegingen komt de Briard zeer elegant over met zijn verende gang. De staart sluit recht aan op de rug en heeft een uitgesproken pelspluim. Het reikt tot het spronggewricht en vormt gewoonlijk een rechte lijn met de rug wanneer hij in beweging is. Aan het uiteinde is het licht gebogen.

Een onderscheidend kenmerk van het ras zijn de dubbele wolfsklauwen of dauwklauwen. Ze bevinden zich boven de poten op de achterpoten. Het zijn twee dicht bij elkaar staande klauwen. Ze hebben geen contact met de grond en geen functie. Ze zijn eerder een overblijfsel uit oude tijden. Oorspronkelijk hadden alle gewervelde dieren vijf ledematen aan handen en voeten. Aangezien veel dieren de duim of grote teen niet nodig hebben, is het achteruitgegaan. Alleen hondenrassen met wolfsklauwen hebben nog de vijfde ledemaat.

Grootte en gewicht:

Size Weight
Bitch 56 tot 64 cm 22 tot 34 kg
Male 62 tot 68 cm 27 tot 40 kg

Impressions-of-the-dog-breed

 

Opfokken & houden van de Briard – Waar moet je rekening mee houden

.
Briard puppy

De Berger de Brie is geen hond om in een stadsflat te houden.Hij is graag buiten en hoort daarom thuis in een huis met een tuin. Ideaal is een landelijke omgeving. Aangezien het dier zeer aanhankelijk is, moet er indien mogelijk altijd een gezinslid bij hem zijn. Als het onvermijdelijk is de hond urenlang alleen te laten, moet dit langzaam en in kleine stapjes worden getraind. Hoewel Briards van oorsprong herders- en waakhonden zijn, zijn ze niet geschikt voor kennels. Als ze de familie hoeden en beschermen, is hun plaats in het huis. De familiehond moet dicht bij zijn mensen zijn. Als hij goed getraind is, zal hij hem overal vergezellen zonder negatieve aandacht te trekken.

De opvoeding gebeurt met geduld, liefde en empathie en de juiste dosis consistentie. In een goede wederzijdse vertrouwensrelatie is de leergierige hond gemakkelijk te trainen. De intensieve band met de hond is een belangrijke eerste stap in de opleiding. Tegelijkertijd heeft het ras de neiging enigszins koppig te zijn. Liefdevolle consistentie is daarom een belangrijke voorwaarde voor een harmonieus leven samen. Briards zijn gevoelig en houden niet van ruwe behandeling. Hardhandig mishandelen of zelfs slaan is niet in het belang van het dier. Ze schaden de hond en maken training bijna onmogelijk.

Net als de meeste herdershonden heeft de Berger de Brie behoefte aan drukke en evenwichtige taken. Als hij zich verveelt, zal hij zijn eigen beroep zoeken. Dit is niet altijd naar de zin van de eigenaar. Extensieve dagelijkse wandelingen, leerspelletjes en hondensporten zijn absoluut noodzakelijk voor het soorteigen houden van dit ras. Briards voltooien hun opleiding tot therapie- of reddingshond met glans. Er zijn dus veel mogelijkheden voor een intensieve bezigheid met de toegewijde Fransman.

Dankzij zijn koppigheid wordt de Briard niet beschouwd als een hond voor beginners. Ervaring in hondentraining is aanbevolen voor mensen die willen samenleven met deze vriendelijke, temperamentvolle en ietwat eigenzinnige kerel. Het is raadzaam om een hondenschool te bezoeken wanneer de hond nog een puppy is. Daar leert de hond om te gaan met andere honden. De eigenaar leert welke taken hij moet vervullen voor een aangenaam samenleven.

Wat kost een Briard?

Een Briard wordt zelden weggegeven. Dit gebeurt meer in absolute noodgevallen, bijvoorbeeld wanneer een ouder dier zijn eigenaar verliest. Volwassen dieren kosten meestal 800 euro of meer.

Voeding van de Briard

Naar zijn grootte eet een briard vrij weinig. Daarom is een evenwichtige voeding des te belangrijker. Omdat het ras zeer levendig en beweeglijk is, heeft het veel eiwitten nodig. Mineralen en vitaminen vormen een klein deel van de voederbehoefte. Ongeveer 70 procent van het voer moet bestaan uit kwaliteitsvlees. Ongeveer tien procent granen is voldoende. Groenten moeten 20% van de voedersamenstelling uitmaken. In principe zijn droog- en natvoer geschikt om te voeren. Als de hond rauw vlees te eten krijgt, d.w.z. gebarfed, zijn voedingssupplementen noodzakelijk. Deze worden aangeboden door dierenwinkels en speciale winkels voor BARF-voeding.

Honden uitsluitend droogvoer geven is eenvoudig en ongecompliceerd, vooral voor hun baasjes. Men moet echter bedenken dat deze vorm niet overeenkomt met natuurlijke hondenvoeding. In de praktijk blijkt een mix van droog- en natvoer gunstig te zijn voor de hond. Voeden met verse ingrediënten is optimaal. Let er echter vooral bij het kiezen van groenten op dat het hondentolerante soorten zijn. De volgende voedingsmiddelen kunnen giftig zijn voor honden:

  • Chocolade en levensmiddelen die cacao bevatten

.

 • Wijndruiven en rozijnen
 • Avocado
 • steenfruit
 • rauwe aardappelen
 • Tomaten
 • Aubergines
 • Rabarber
 • Leek en uien
 • Gewassen
 • rauw varkensvlees
 • Suiker
 • Noten en kastanjes
 • rauwe vlierbessen

Als kleine beloning voor tussendoor maaltijden zijn hondensnoepjes zoals gedroogd vlees, gekookte gehaktballen of gekookte ham geschikt. Kauwbotten van runderhuid en soortgelijke producten zijn goed voor het gebit en houden de hond bezig.

Puppy’s hebben een andere voedselsamenstelling nodig dan volwassen honden. In het begin moeten de pups hetzelfde voer krijgen als bij de fokker. Naarmate ze groeien, zullen ze zich langzaam aanpassen aan het voedsel dat ze later zullen krijgen.

Honden hebben altijd voldoende drinkwater nodig. In huis en in de tuin moeten waterbakken staan. Terwijl pups meerdere keren per dag voedsel nodig hebben, is het geven van voedsel één of twee keer per dag voldoende voor een volwassen hond. Na het voeden hebben briards rust nodig om maagklachten te voorkomen.


Wanneer is een briard volgroeid?

Na ongeveer tien tot twaalf maanden is een Briard volgroeid.

Gezondheid – levensverwachting & veel voorkomende ziekten

De Briard is tot nu toe gespaard gebleven van een modehond. Overfok hoeft daarom niet zo gevreesd te worden als bij meer verspreide hondenrassen. De levensverwachting van deze grote hond is ongeveer twaalf jaar. In goede gezondheid kan hij tot 14 jaar oud worden.

Een typische ziekte van het ras is heupdysplasie (HD), die bij alle grote honden voorkomt. Daarom moet de hond zo weinig mogelijk op trappen lopen, vooral tijdens de groeifase. Ook rennen op een fiets moet ten koste van alles worden vermeden als de hond een puppy is.

Briards zijn ook vatbaar voor oogziekten zoals congenitale stationaire nachtblindheid (CSNB). Deze netvliesaandoening kan, net als de netvliesaandoeningen PRA en CEA, leiden tot volledige blindheid bij de hond. Bovendien kan een MDR1-defect aanwezig zijn. Dit leidt tot intolerantie voor verschillende medicijnen. Om een ziekte van de hond uit te sluiten, zijn regelmatige veterinaire onderzoeken nuttig.

Aangezien de Briard van nature niet vraatzuchtig is, heeft hij niet de neiging om zwaarlijvig te worden wanneer hij een aan zijn soort aangepast dieet krijgt.

Met hun lange en dichte vacht zijn Briards zeer robuust en ongevoelig voor kou en nattigheid. Op warme zomerdagen moet, zoals bij alle honden, de activiteit enigszins worden beperkt. Een koele plaats in de schaduw is ideaal. Aangezien het ras graag in het water gaat, zorgt een klein pierenbadje voor nuttige verkoeling.

Care-of-the-Briard

Met zijn lange vacht is de Briard een verzorgingsintensieve hond. Er bestaat onenigheid over de frequentie van het kammen. Aangezien de vacht zeer droog en vrij hard is, wordt hij niet zo snel mat. Toch is het zinvol de vacht regelmatig te kammen, ten minste met tussenpozen van twee tot drie dagen. Vuil en plantendelen raken verstrikt in het lange haar en worden door kammen verwijderd. Vanwege de grootte van de hond vergt de verzorging een tijdsbesteding van ongeveer een uur.

Verzorging is evenzeer een last voor de hond als voor de eigenaar. Daarom proberen veel langharige honden het te vermijden. Het is gemakkelijker als het dier er in zijn puppytijd al aan gewend is.Een vast verzorgingsritueel is nuttig. Als de hond altijd op dezelfde tijd en op dezelfde plaats wordt gekamd, is het gemakkelijker voor hem om eraan te wennen. Onnodige pijn door kleine klitten kan worden voorkomen als het haar vanaf de punten voorzichtig wordt gekamd met een kam met grove tanden. Als een hand het haar in plukjes bij de wortels vasthoudt, zal het kammen niet aan de huid trekken. De harige zones achter de oren, op de borst, in het gezicht en tussen de tenen vereisen speciale aandacht. Enkele slagen tussendoor helpen de hond te ontspannen. Als de hond na de verzorging een beloning krijgt, krijgt de procedure een positieve bekrachtiger.

De Briard mag niet worden gewassen met shampoo. Shampoo zou zijn vacht zacht maken en vatbaarder voor klitten.

Als de haren te ver in de ogen groeien, belemmeren ze het zicht van de hond. Dit maakt het moeilijk voor hem om te communiceren met andere honden. Ooginfecties kunnen ook het gevolg zijn van te veel haar. Het is logisch dat de hond kort haar draagt rond de ogen, zodat de ogen duidelijk zichtbaar zijn. Als u het haar niet wilt afknippen, moet u het in een vlecht boven op het hoofd stylen. Zoals de meeste langharige honden, verhaart de Briard minimaal.


Kan de Briard geschoren worden?

In principe is het mogelijk de Briard te scheren. Maar hij moet zijn lange vacht behouden. Het beschermt hem tegen de kou en isoleert hem ook tegen de warmte. Als Briards te kort worden geschoren, kunnen ze huideczeem ontwikkelen.

Briard – activiteiten en opleiding

Training en activiteiten zijn bijzonder belangrijk voor deze beweeglijke en hardwerkende hond. Dit omvat uitgebreide dagelijkse wandelingen en spelen. De Briard wil ook cognitief uitgedaagd worden. Daarom behoren intelligentiespelletjes tot zijn favoriete bezigheden. Vang en zoek spelletjes en dog frisbee zijn enkele voorbeelden. Volwassen dieren zijn geschikt om mee te fietsen. Sommige eigenaren gebruiken hun honden als trekdieren voor een sulky.

De Briard is enthousiast over alle bekende hondensporten. Deze omvatten:

 • Honddansen
 • Mogelijkheden
 • Beschermingshondentraining
 • Mantrailing
 • Tracking
 • Refereeing
 • Gehoorzaamheid
 • Hoopers
 • Afstandstraining

Briard in paren

Briards zijn geschikt voor tal van hondensporten.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de Briard.

Dankzij zijn aantrekkelijke uiterlijk, intelligentie en uithoudingsvermogen is de Briard een populaire filmhond. De filmhond Michael speelde bijvoorbeeld de familiehond Buck in de Amerikaanse serie “A terribly nice family“. Een Briard speelt ook in de film “Kiss Kiss Bang Bang”. De hond Dex van de familie Geiss is ook bekend. Hij is te zien in vele afleveringen van de serie “De Geisses – een vreselijk glamoureuze familie”.

Al in een van de meest succesvolle melodrama’s van de 19e eeuw speelde ene Berger de Brie de titelrol in “De hond van Aubry”.

Wat kost een Briard pup?

De prijs voor een pup begint bij ongeveer 900 euro. Als de dieren tegen een lagere prijs worden aangeboden, bestaat het risico dat zij niet uit een betrouwbare fokkerij komen. De aanschafkosten voor de pups van prijswinnende ouders zijn aanzienlijk hoger.

Nadelen van de Briard

In principe is de Briard geen hond met nadelen. Enigszins lastig is de regelmatige bontverzorging. Zijn stugheid vormt een zekere uitdaging voor de training, vooral de consistentie. Voor sommige eigenaren is het moeilijk als de hond hen liefdevol aankijkt vanuit zijn grote ogen.

Past de Briard bij mij?

De Briard is de ideale partner voor sportievelingen. Hij vergezelt hen graag tijdens wandelingen, joggen en andere buitenactiviteiten. Tegelijkertijd betekent dit dat eigenaren hun Berger de Brie veel beweging moeten bieden. Als dit niet gebeurt, raakt de hond in echte nood en kan hij gedragsproblemen vertonen. Wie een Briard aanschaft, moet sportief en actief zijn.

Briard vanaf de zijkant

Een Briard is geschikt voor actieve mensen.

Omdat honden van dit ras hongerig alleen zijn, nemen ze veel tijd in beslag. Door hun omvang nemen ze ook veel ruimte in beslag. De flat moet dus groot genoeg zijn voor een grote mand en bewegingsruimte voor de hond. Met zijn gewicht en grootte is de Briard geen schoothondje. Toch heeft hij zijn dagelijkse knuffels nodig. Als gezinshond vindt de Briard zijn ideale plaats in een huis met kinderen en veel beweging.