Bouvier des Flandres: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Bouvier des Flandres of Vlaamse Drijfhond is een oud herdershondenras uit de noordelijke gebieden van het huidige Koninkrijk België, de regio Vlaanderen. Het ras werd erkend in 1910. De FCI draagt de rasstandaard met het nummer 191 in groep 1: herdershonden en herdershonden (behalve Zwitserse Sennenhonden), in sectie 2: rijdende honden (behalve Zwitserse Sennenhonden), met werktest.

Bouvier des Flandres in het profiel

Profiel
Grootte: Reuen: 62-68 cm, vrouwtjes: 59-65 cm
Gewicht: Mannen: 35-40 kg, vrouwtjes: 27-35 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 2. Honden besturen
Land van herkomst: België
Kleuren: Kitz, Gestroomd, Zwart, Grijs, Zwart-Bruin
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als: Bewakings-, politie-, opsporings-, beschermings-, geleide-, reddings- en gezinshonden
Sport: Trekhondensport
Karakter: Zachtaardig, intelligent, loyaal, zorgzaam, rationeel
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel klein
Sterkte van het haar klein
Onderhoud: vrij hoog
Vachtstructuur: een beetje ruig, ongeveer 6cm lang, droog, flauw
Kindvriendelijk: ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Liever nee

Afkomst en raciale geschiedenis

Bouvier des Flandres puppy

In de Eerste Wereldoorlog stierf het ras bijna uit, maar kon opnieuw worden gefokt.

De geschiedenis van de Bouvier des Flandres is vergelijkbaar met die van onze Duitse Rottweiler. Dit hondenras wordt ook al eeuwenlang voornamelijk gebruikt voor Vee hoeden naar hun graasgronden, markten of slachthuizen. De naam “Bouvier” is afgeleid van het Franse woord “Boeuf”, wat “vee, os” betekent. Een andere naam is “Vlaamse Koehond”. Dit komt uit het Nederlands en betekent “Vlaamse koehond”. Maar ook voor de Trekbakken de Bouvier werd gebruikt op de talloze grachten die door zijn geboortestreek stromen. Zulke zogenaamde sleephonden werden met harnassen aan lange touwen voor een boot gespannen en vervolgens van de kant getrokken, op het zogenaamde jaagpad, tegen de stroom in naar de bestemming.

Vermoedelijk behoorden Spaanse mastiffs tot de voorouders van deze statige honden, die al in de 16e eeuw bij de Spaanse bezetters waren tijdens de Nederlandse Onafhankelijkheidsoorlog. Vlaanderen en gemengd met lokale herdershonden zoals de Franse Briard en Picard. Het gericht fokken op bepaalde raskenmerken begon pas aan het einde van de 19e eeuw. Zo waren de eerste Bouviers op een hondenshow in Hasselt, België. getoond in 1900. Door de industrialisatie waren er nauwelijks honden nodig om vee te drijven, maar de Bouvier des Flandres vond snel nieuwe vanwege zijn goede eigenschappen. Schutzhund taken bij de politie en het leger.

Door de langdurige loopgravenoorlog tussen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië in de Eerste Wereldoorlog, die vooral in Vlaanderen woedde en daar tal van dorpen en steden verwoestte, is de Bouvier des Flandres bijna uitgestorven. Met de weinige overgebleven honden werd het ras echter opnieuw gefokt. Sinds de Jaren 1920 een stabiele broedbasis kan worden gebouwd. Tegenwoordig wordt de Bouvier des Flandres vooral gebruikt als een Waak- en waakhondin politiedienst, maar ook als Familiehond.

Essentie & karakter van de Bouvier des Flandres

Deze grote, sterke hond wordt gekenmerkt door zijn rustig karakter en zijn Vriendelijkheid binnen zijn familie. Hij is erg intelligent, alert en volgzaam en liefdevol en trouw toegewijd aan zijn eigenaar. Vooral tegenover de kinderen van het gezin is hij erg geduldig en vredig. Vanwege het eerdere gebruik als herdershond moest de Bouvier vaak zelfstandig beslissingen nemen, wat tot op de dag van vandaag een zeer soeverein en moedig is, maar soms ook eigenzinnig uiterlijk ontvangen heeft. Meestal herkent hij een persoon uit zijn menselijke roedel als een leidende figuur. Zijn opvoeding vereist daarom een enige ervaring van de kant van de hondengeleider, waarin ook compromissen moeten worden gesloten, omdat een Bouvier Niet zo snel ondergeschikt maken wordt als een poedel.

Een Bouvier des Flandres is in eerste instantie wantrouwig tegenover vreemden en Klaar om te verdedigen. Hier moet de hondeneigenaar vanaf het begin zeer consequent te werk gaan om de hond duidelijk te maken dat bijvoorbeeld de postbode het pand veilig mag betreden, maar een ongevraagde inbreker niet.

De behoefte van de Bouvier aan beweging is verrassend groot gezien zijn sterke gestalte, zodat hij veel beweging en dagelijkse wandelingen nodigom tevreden en druk te zijn. Als alternatief kan het worden gebruikt als Huis- en boerderijhond beweegt zich vrij op een boerderij of manege en zorgt daar plichtsgetrouw voor zijn taken.

Wat voor karakter heeft een Bouvier des Flandres?

De Bouvier des Flandres is een zeer kalme, waakzame en absoluut loyale hond, maar hij heeft een zekere koppigheid en wordt daarom vaak beschreven als koppig door niet-kenners van het ras.

Honden van dit ras

 

 

 

Uiterlijk van de Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres op weide

Het sterke, gespierde lichaam is ongeveer zo lang als het hoog is, met een sterke nek en brede, diepe borst. De massieve kop werkt voornamelijk door de dikke baard op lippen en kin en de sterken Wenkbrauwen nog sterker. De uitdrukking van donkere ogen moet “energetisch” zijn volgens de rasstandaard, lichte ogen zijn ongewenst. De hoge, toekomstgerichte kantelbare oren waren in het verleden over het algemeen aangemeerd en zijn nog steeds in het land van herkomst driehoekig aangemeerd aan het opstaande oor, dat gelukkig sinds 1987 in Duitsland verboden is. Hetzelfde geldt voor de staart, die in sommige landen nog steeds wordt ingekort tot de 2e-3e staartwervel. Deze praktijk is sinds 1998 ook in Duitsland illegaal. Bij de Bouvier des Flandres komen honden echter steeds weer langs. congenitale stompe staaf die niettemin geschikt worden geacht voor de fokkerij.

De vacht van de Bouvier bestaat uit harde, doffe toplaag en zeer dichte ondervacht, wat het een nogal ruig uiterlijk geeft. Deze bontjas beschermt de hond perfect tegen het weer, maar heeft ook wat verzorging nodig. Als vachtkleuren zijn vooral grijs gestroomd en zwart vertroebeld gewenst. Maar ook diepzwarte honden zijn toegestaan. Lichte vachtkleuren zoals falb en zelfs wit komen voor, maar zijn ongewenst en leiden tot uitsluiting van de fokkerij.

Mannetjes bereiken ongeveer een schouderhoogte tussen 62 en 68 centimeter met een gewicht van 35-40 kilogram. zijn kleiner en lichter met 59-65 cm en 27-35 kg.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Bouvier des Flandres – Waar moet je op letten?

In zijn opvoeding eist een Bouvier des Flandres compromissen van zijn baasje. Onvoorwaardelijk Gehoorzaam en totale onderwerping is niet voor de zelfbewuste en soevereine Belg. Dit wordt begrijpelijk als je bedenkt hoe dit hondenras oorspronkelijk werd gebruikt: Als rijdende hond voor vee moesten deze sterke viervoeters vaak bliksemsnelle beslissingen nemen op eigen verantwoordelijkheid en ook vrij defensieve en veel grotere dikke schedels zoals de zware ossen. Wat toen gewenst was, wordt nu al snel aangeduid als Koppigheid of koppigheid ontworpen – een beginner in hondenbezit voelt zich hier snel overweldigd.

Maar als u uw Vlaamse Treibhund ontmoet met het juiste begrip en liefdevolle maar rechtlijnige consistentie, zodat de hond de betekenis van de gegeven commando’s zal zien en ze ook volgzaam zal leren en volgen. Net als bij alle andere honden brengt met name de Bouvier des Flandres je niet verder met hardheid of zelfs geweld. Een EOnderwijs met positieve bekrachtiging door lof en vooral in de jonge hond fase ook door beloning in de vorm van voedsel is de sleutel tot succes.

Om de jonge hond vertrouwd te maken met soortgenoten en zoveel mogelijk omgevingssituaties, is het raadzaam om een hondenschool te bezoeken met puppy peuterspeelzalen, waarin de eerste basiscommando’s vanaf het begin spelenderwijs worden aangeleerd en zo de basis voor een goede opleiding wordt gelegd. Een Bouvier des Flandres, die zo goed gesocialiseerd en getraind is, wordt een volwassen hond. zelfverzekerde en aangename metgezel zijn.

In het geval van dienovereenkomstige dagelijks gebruik in de vorm van lichaamsbeweging, wandelingen of hondensporten kan een Bouvier ook in het appartement worden gehouden – maar gezien zijn statige grootte, een Huis met tuin, in het beste geval een groot landgoed of een tuin waar hij zich vrij kan bewegen, meer geschikt. Hij heeft absoluut de directe verbinding met zijn familie, wat een aparte kennelhouderij voor de Bouvier uitsluit en voor andere hondenrassen.

Hoeveel kost een Bouvier van de Flandres pup?

Een goede fokker die zijn honden op een soort-geschikte manier houdt en ze van hoge kwaliteit voedt, de ouders laat testen op hun geschiktheid voor de fokkerij en de puppy’s voorziet van alle noodzakelijke veterinaire behandelingen, maakt hoge kosten nog voordat hij zijn puppy’s verkoopt. De prijs voor een pup uit zo’n fokkerij is dan ook niet minder dan 1000 euro, meestal aanzienlijk hoger.

Voeding van Bouvier des Flandres

Grote honden zoals de Bouvier langzamer en langer groeien als klein en hebben daarom een voer nodig dat speciaal is afgestemd op hun behoeften, vooral in de groeifase. Te veel energie-inname of een verkeerde samenstelling van voedingsstoffen en mineralen kan leiden tot onherstelbare Schade aan botten en spieren , die voortdurend problemen veroorzaken voor de volwassen hond en zijn levensverwachting aanzienlijk verkorten. In speciaalzaken vindt u diverse hoogwaardige kant-en-klare voedingsmiddelen op vleesbasis, die, afhankelijk van de levensfase, zijn afgestemd op de behoeften van deze grote hondenrassen en voorzien van alle belangrijke ingrediënten in de juiste combinatie. Of u geïnteresseerd bent in Droog of natvoer Het maakt niet uit.

Bij volwassen honden is de vereiste Hoeveelheid voer en energie afhankelijk van het individuele activiteitsniveau, leeftijd en gezondheidstoestand, zodat gedurende de levensduur van de hond zijn dieet in elk geval moet worden aangepast. Als het dagelijkse rantsoen van puppy’s en jonge honden gedurende de dag in verschillende kleine porties is verdeeld, moet de volwassen hond: twee keer per dag, in het beste geval ’s ochtends en’ s avonds na een activiteitsfase worden gevoed. Na het eten, een Rusten waarin het voedsel wordt verteerd om gevaarlijke maagtorsie te voorkomen. Toegang tot vers drinkwater moet te allen tijde mogelijk zijn voor de hond.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Aangezien de Bouvier des Flandres geen moderas is, is de fokkerij nog steeds erg origineel en het hondenras gespaard van ernstige erfelijke ziekten Bleef. Net als bij veel andere grote hondenrassen moet ook de Bouvier Bot- en gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie (HD) of Elleboogdysplasie (ED). Ook Oogproblemen zoals staar (= staar) komt bij dit ras voor. De verschillende fokkerijverenigingen proberen deze ziekten zoveel mogelijk te voorkomen door middel van passende medische onderzoeken van de potentiële ouders.

Een pup uit een goede fokkerij met gezonde ouders heeft een Levensverwachting van ongeveer 10-12 jaar, maar ook 14 en 15 jaar zijn mogelijk.

Hoe oud is een Bouvier des Flandres?

Een hond uit een goede fokkerij met gezonde ouders heeft een gemiddelde levensverwachting van 10-12 jaar met de juiste houderij en voeding.

Zorg voor de Bouvier des Flandres

De zeer dichte, weelderige vacht nauwelijks schuurt, Toch is de Bouvier des Flandres enige zorg, door nIk zou de commissaris willen vragen of hij daartoe bereid is. Meerdere keren per week moet de hond daarom goed worden geborsteld en ongeveer elke drie maanden wordt de vacht teruggebracht tot ongeveer zes centimeter lang bijgesneden. Vooral tussen de tenen kan het haar snel mat worden en vervolgens de hond hinderen tijdens het rennen, dus de controle van de poten maakt absoluut deel uit van regelmatige verzorging. Ook de dichte baard moet vaak worden aangetast door voedselresten en vuil worden vrijgesteld. Hoe eerder de puppy went aan deze regelmatige verzorgingsmaatregelen, hoe rustiger en stoïcijnser de volwassen hond ze zal doorstaan. Om je eigen rug te beschermen is het aan te raden om de hond direct te leren stilstaan op een tafel.

Sinds de Kantelbare oren zijn ook dicht behaard, vooral aan de binnenkant, moet regelmatig worden gecontroleerd of de Gehoorgang schoon en gezond is. Gebrek aan ventilatie van de binnenkant van het oor in combinatie met binnendringend vuil of parasieten kan gemakkelijk een oorontsteking veroorzaken, die zeer ongemakkelijk en pijnlijk kan worden voor de hond en zo snel mogelijk moet worden behandeld. Tekenen van een dergelijke ontsteking zijn onaangename geur uit het oor, gewelddadig en frequent schudden van het hoofd van de hond of krabben van een of beide oren. Dan is het tijd om snel naar de dierenarts te gaan en de oorzaak te laten ophelderen.

Bouvier des Flandres – Activiteiten en Trainingen

Bouvier des Flandres in de natuur

De sterke Belg is een Werkpaard en wil druk en ontroerd zijn. Als hij zich niet de hele dag vrij kan bewegen op een grote boerderij of manege, betekent dit dat hij minstens Maak een lange wandeling worden uitgevoerd. Zijn uithoudingsvermogen stelt hem ook in staat om bijvoorbeeld op de fiets of als rijgenoot naast het paard te lopen, altijd op voorwaarde dat de snelheid wordt aangepast aan de hond en niet andersom.

Ondanks zijn krachtige lichaamsbouw is de Bouvier des Flandres geweldig wendbaar en lichtvoetig, waardoor hij ook verantwoordelijk is voor tal van hondensporten zoals behendigheid, Gehoorzaamheid of Bijhouden is geschikt. Zelfs als blinde of Reddingshond het ras heeft zich vele malen bewezen. Echter, trainen als een Schutzhund zou eigenlijk in de Politie of veiligheidsdienst Honden zijn gereserveerd, omdat een Bouvier in het privéhuishouden zich op zichzelf zeer waakzaam gedraagt en ook klaar is om te verdedigen en dit gedrag niet mag worden geïntensiveerd.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Bouvier des Flandres

Sinds de Bouvier des Flandres vroeger ook gebruikt als trekhond werd voor de kar van de boer gespannen om melk en kaas naar de markt te vervoeren, of als sleephond voor een schip op de talloze waterwegen van zijn thuisland, hij heeft een zeer hoge trekkracht en kan tot 8 keer zijn lichaamsgewicht trekken.

De fans van het ras prijzen zijn zeer speciale aard, zijn serene charme en zijn humor, die het leven met deze viervoeter nooit saai maakt.

Hoe groot wordt een Bouvier des Flandres?

Mannetjes van dit ras bereiken een schouderhoogte tussen 62 en 68 centimeter met een gewicht van 35-40 kilogram, zijn kleiner en lichter met 59-65 cm en 27-35 kg.

Nadelen van de Bouvier des Flandres

A Bouvier des Flandres heeft een zekere autonomie en soevereiniteit, waardoor hij vaak eigenwijs en koppig overkomt op degenen die dit ras niet kennen. Deze beoordeling doet hem echter geen recht, want juist dit is het. zelfbepaalde wezens in combinatie met zijn waakzaamheid en aangeboren beschermende instinct was een van de belangrijkste fokdoelen in een tijd dat de Bouvier nog een werkpaard was om de veestapels te hoeden en te drijven. Als eigenaar van dit ras moet je dus een bepaalde Ervaring in hondentraining of laat ervaren professionals u vanaf het begin helpen met de opvoeding van uw hond in een goede hondenschool.

Is de Bouvier des Flandres geschikt voor mij?

Als u overweegt om voor de eerste keer een hond te kopen, dan hoeft het niet per se een Bouvier des Flandres te zijn. Ook voor senioren, Het zelf nAls ze sprankelender en mobieler zijn, is deze actieve viervoeter iets minder geschikt. Dit ras vereist al enige ervaring in hondentraining en -houden, zodat de zelfbewuste hond een goed opgevoede en aangename metgezel wordt. Maar als je al bekend bent met honden en op zoek bent naar een uitdaging met als doel een heel speciale, ongewone en absoluut loyale viervoeter aan je zijde te hebben, die door dik en dun met je meegaat, dan heb je gelijk met dit ras!

Bouvier des Flandres gezicht

De Bouvier des Flandres is vrij sterk en kan tot 8 keer zijn gewicht trekken.

Natuurlijk is voldoende voorbereiding en planning altijd noodzakelijk voor de aankoop van een levend wezen. Immers, voor de komende 10-12 jaar of langer bind je jezelf aan een dier dat absoluut afhankelijk is van jou en je goodwill, dagelijks in dienst wil zijn en, last but not least, veel geld kost. Niet alleen de Aankoopprijs voor de pup (van gerenommeerde fokkerij is dit meer dan 1000€), moet hier ook het onderhoud worden doorgerekend, en er komt snel in de maand tussen de 50 en 100 euro bij elkaar.

Een goede fokker, wiens uiteindelijke doel het is om zijn pups permanent in een goed huis te plaatsen, zal zeker graag uw vragen beantwoorden over het houden van een Bouvier des Flandres en zal blij zijn om ook na de puppy-aankoop voor u beschikbaar te zijn als contactpersoon.