Bouvier des Ardennes: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Het eigenlijk oude herders- en herdershondenras Bouvier des Ardennes uit de Belgische Ardennen was al lang vergeten en werd pas in de jaren 1980 herontdekt. Sindsdien hebben weinig fokkers in Duitsland, België en Frankrijk het ras Bouvier des Ardennes overgenomen, dat gelukkig zijn uitstekende eigenschappen heeft behouden bij het hoeden van schapen en runderen.

De FCI-norm van de Bouvier des Ardennes draagt het nummer 171 en is opgenomen in Groep 1: Herdershonden en drijfhonden (behalve Zwitserse Sennenhonden), Sectie 2: Rijhonden (behalve Zwitserse Sennenhonden), met werktest.

Bouvier des Ardennes in het profiel

Profiel
Grootte: 51-66 cm
Gewicht: 22-34 kg
FCI Groep: 1: Honden hoeden en honden besturen
Afdeling: 2. Honden besturen
Land van herkomst: België
Kleuren: Grijs, Zwart, Fawn
Levensverwachting: 12-13 jaar
Geschikt als: Rij-, waak- en hulphond
Sport:
Karakter: Aanpasbaar, speels, nieuwsgierig, volhardend
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel
Sterkte van het haar
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: droog, ruw, warrig, 6 cm lang
Kindvriendelijk: Liever nee
Gezinshond: Gemiddeld
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

De Ardennen, een uitgestrekt bosgebergte, die behoort tot het Rijnlands Leisteengebergte en zich grotendeels in de Zuidoost-België, gedeeltelijk gelegen op Frans en Luxemburgs grondgebied, worden gekenmerkt door een ruw klimaat met overvloedige regenval. In tegenstelling tot de onherbergzame hoogten waren de valleien en holtes behoorlijk vruchtbaar. Zo werden en worden hier vooral landbouw en veeteelt beoefend.

Aangepast aan de barre weersomstandigheden en het ruige, bergachtige terrein, hadden de boeren behoefte aan robuuste, niet veeleisende honden, die enerzijds het huis en de tuin bewaakten, maar anderzijds de kuddes melkkoeien en schapen met veel eigen verantwoordelijkheid Hoeden en drijven Kon.

De naam “Bouvier” is afgeleid van het Franse woord “Boeuf”, wat “vee, os” betekent. In mindere mate werden de honden zelfs gebruikt voor Jagen op herten en wilde zwijnen. Zo is er door de eeuwen heen een zeer Veerkrachtig type herdershond, omdat alleen de sterkste en meest geschikte honden onder deze omstandigheden overleefden.

Aan het begin van de 20e eeuw ontdekte de kynoloog Prof. Reus de reu op een nationale Belgische hondenshow. “Tom”, die hij beschouwde als het ideale type van een rijdende hond. Beleden. Een eerste norm voor de “Treibhund aus der Provinz Liège und den Ardennen” werd geformuleerd. Dit was in eerste instantie 1923 nationaal En tot slot 1963 ook internationaal erkend door de FCI. In de loop van de industrialisatie, die na de verschrikkingen van de 2e wereldoorlog eindelijk de vreselijk getroffen Ardennenstreek bereikte, verdwenen er tal van melkveebedrijven. Met hen ook de rijdende honden, zodat het ras van de Ardense hond werd als uitgestorven beschouwd.

Door een gelukkig toeval in het midden van de jaren 1980 ontdekten hondenliefhebbers honden op een paar melkveebedrijven in de Ardennen die leken op de oorspronkelijke Ardense drijfhond. Het bleek dat door de voorzichtigheid van sommige drovers en herders in de regio, die overtuigd waren van de uitstekende hoedende kwaliteiten van hun honden, een kleine fokstam in stand gehouden en was verder gefokt, wat uiteindelijk als basis diende voor de herbroeding van het ras Bouvier des Ardennes. Dus, in het jaar 1996 het hondenras zal opnieuw officieel erkend worden door de FCI.

Waar komt de Bouvier des Ardennes vandaan?

Dit ras komt oorspronkelijk uit België, meer bepaald uit het zuidoostelijke middelgebergte van de Ardennen.

Essentie & karakter van Bouvier des Ardennes

Dit ras is altijd bekend geweest als Werkhond Gezüchwelke onafhankelijk en Onafhankelijk de hem toegewezen taken uit te voeren. Een Bouvier des Ardennes zit vol energie en werklust, hij wil dolgraag bezig zijn en veel bewegen. Hij is extreem volhardend, volhardend en resistent.

Zoals alle hoedende terrassen, wordt het gekenmerkt door een hoge Intelligentie , waardoor hij erg leergierig en attent – altijd op voorwaarde dat de betekenis van de gegeven commando’s voor hem duidelijk is. Een stomme dressuur, waarbij hij x keer dezelfde bal moet halen of door dezelfde hoepel moet springen, zal hem al snel vervelen en hij zal zachtjes weigeren. Om hem voldoende bezig te houden en ook om zijn alerte geest op een verfijnde manier uit te dagen, wordt het meestal niet gedaan met dagelijkse wandelingen. De beste en meest geschikte activiteit voor een Bouvier des Ardennes is eigenlijk de actief hoeden van vee, of het nu schapen, runderen of zelfs varkens of paarden zijn. Als alternatief vindt hij een balans in actieve hondensporten.

Terwijl de Ardense herdershond heel dicht bij zijn verzorgers staat, aanhankelijk, nieuwsgierig en speels toont, hij is aanvankelijk achterdochtig tegenover vreemden. De hond staat altijd klaar om zijn mensen en hun territorium moedig en compromisloos te verdedigen, maar zonder zonder reden agressief te worden. Zijn aangeboren zelfvertrouwen maakt het niet gemakkelijk om hem op te voeden. Vooral beginners in hondenbezit worden snel overweldigd door zijn koppige uiterlijk. Ook zijn jachtinstinct moet niet worden onderschat, daarom zal freewheel altijd en overal niet mogelijk zijn.

Maar als je weet hoe je hem dienovereenkomstig moet nemen, ontwikkelt deze hond een uitgesproken Nauwe banden aan zijn familie. Hij heeft de nabijheid van zijn volk nodig, houdt ervan om te ravotten met (groter) Kinderen en is blij als zijn favoriete persoon zoveel mogelijk met hem omgaat. Als een speciale functie, is het Aanpassingsvermogen omdat hij echt in bijna elke levenssituatie kan passen.

Honden van dit ras

 

 

 

Uiterlijk van de Bouvier des Ardennes

Bouvier_des_Ardennes

© Томасина, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

De officiële standaard beschrijft de Bouvier des Ardennes als “middelgrote, viergewaadde boerderijhond zonder enige aanspraak op elegantie”. In feite was elegantie in de onherbergzame en soms moeilijk toegankelijke valleien van zijn thuisland een absoluut onbelangrijk criterium in het dagelijkse harde dagelijks leven onder de zeer arme bevolking. Wat nodig was, was een hond die bestand was tegen het nadelige Milieu was gegroeid. Zo ook zijn Lichaamsbouw gedrongen en gespierd met brede, sterke kop en diepe, brede borst. Het is rond, grote poten met krachtige klauwen geef hem een veilige grip op elk terrein, zelfs op puin en op hellingen. De donkere ogen en hoog geplaatste, driehoekige staande oren geven hem een altijd alerte en aandachtige gezichtsuitdrukking. De hengel ligt nog kort aangemeerd in het land van herkomst. In Duitsland is deze praktijk verboden, dus je kunt hier de Bouvier vinden met een lange, dikke hengel. Veel puppy’s komen echter met congenitale stompe staaf aan de wereld.

Mannen worden tussen 56 en 62 centimeter hoog en weegt ongeveer 28-35 kilogram. In, lengte en gewicht zijn iets lager op 52-56 cm en 22-28 kg.

De vacht van de Bouvier des Ardennes bestaat uit twee lagen: droge, harde en tousled top coat bedekt het hele lichaam met een lengte van ongeveer 6 centimeter en vormt een duidelijke baard op de benen en kin, een langere, borstelige “broek” op de achterpoten. De zeer dichte, zachtere ondervacht beschermt de hond betrouwbaar tegen alle weersinvloeden. Zelfs in de gehoorgangen groeit het haar dicht en lang om de penetratie van vreemde lichamen te voorkomen. Volgens de norm is alles toegestaan qua kleuren behalve zuiver wit. Zo zie je de Ardense herdershond in verschillende tinten grijs en zwart, ook in Falb, strogeel, bruin of roestrood of een mengsel van deze tinten.

Hoe groot wordt een Bouvier des Ardennes?

Mannetjes zijn tussen de 56 en 62 centimeter hoog en wegen ongeveer 28-35 kilogram, 52-56 cm en 22-28 kg.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Bouvier des Ardennes – Waar moet je op letten?

Door zijn gebruik als herdershond voor runderen en schapen heeft de Bouvier des Ardennes altijd snel en betrouwbaar moeten kunnen opereren. eigen beslissingen ontmoeten om zijn kudde met succes bij elkaar te houden. Deze onafhankelijkheid heeft hij tot op de dag van vandaag behouden. Daarom is geen hond voor iedereen, omdat hij keer op keer zal proberen hem voor te leggen Vraagvereisten en om zijn wil af te dwingen. Als hondeneigenaar heb je een bepaalde ervaring nodig, de nodige rust en geduld en vooral strikte consistentie in het onderwijs, omdat de intelligente hond onduidelijk is of vage beslissingen Doorziet heel snel en is dan liever eigen ding macht.

Met hardheid, strengheid of zelfs geweld bereikt men echter in deze gevoelige hond Niets, integendeel, hij zal zich dan liever volledig terugtrekken en weigeren. Onderwijs moet gebaseerd zijn op positieve bekrachtiging bouw met veel lof en beloning. Dan vinden hond en mens het leuk om samen te werken en een hechte, vertrouwensband met elkaar op te bouwen. Alleen op deze manier zal de Bouvier des Ardennes zijn man in elke situatie zonder aarzeling gehoorzamen en een betrouwbare metgezel ontwikkelen. Beiden zullen van elkaar genieten.

Zelfs als de Ardense drijfhond vanwege zijn vacht is gemaakt om buiten te zijn in weer en wind en om elk weer onder ogen te zien, is het ras niet geschikt als kennelhond. Een dergelijke contactverminderde vorm van houderij mag nooit worden gekozen als permanente accommodatie voor de sociale roedeldierhond, omdat deze snel gedragsstoornissen ontwikkelt zoals toegenomen blaffen, onzekerheid en verhoogde agressiviteit. Hoewel de Bouvier des Ardennes graag buiten is, daarom is een Huis met tuin of zelfs een boerderij is bij uitstek geschikt voor het houden van dit hondenras. Een smal appartement in de stad daarentegen is dat helemaal niet – maar de hond heeft nog steeds behoefte aan Hechte familieband en moet daarom altijd de mogelijkheid hebben om bij zijn volk te blijven.

Belangrijk is de dagelijkse tewerkstelling met de hond, zodat hij voldoende kan bewegen en zijn energieke wil om te werken kan bevredigen. Saaie wandelingen rond het blok zullen niet genoeg voor hem zijn, hij wil altijd nieuwe taken onder ogen zien en ze op zo’n manier doen dat zijn persoon tevreden met hem is.

Hoeveel kost een Bouvier des Ardennes?

Aangezien het fokken van puppy’s ook gepaard gaat met hoge kosten voor de fokker (voedsel, veterinaire kosten voor vaccinaties, voorafgaand onderzoek van de ouders, enz.) en de grootte van het nest in dit ras met gemiddeld 3-5 puppy’s niet zo groot is, kost een Bouvier van de Ardennen puppy minstens 1000 euro, iets meer.

Voeding van de Bouvier des Ardennes

Omdat de Bouvier des Ardennes een zeer actieve en behendige hond is, heeft hij een hoogwaardige, energieke Voeder, die hem voorziet van alle noodzakelijke voedingsstoffen in voldoende hoeveelheid en juiste samenstelling. Dergelijk hondenvoer bestaat voornamelijk uit dierlijke eiwitbronnen, aangevuld met gezonde plantaardige Vitaminen en mineralen. Als u de weg weet, kunt u uw Bouvier voeren volgens de BARF-methode (= biologisch geschikte rauwe voeding). De exacte naleving van de voersamenstelling moet hier echter in acht worden genomen om deficiëntiesymptomen te voorkomen. Een hoogwaardig premium voedsel van gespecialiseerde retailers, als nat of droog voedsel, voldoet echter aan dezelfde eisen.

De volwassen hond wordt het best gevoed twee keer per dag, om het respectieve dagelijkse rantsoen te verdelen en zo maagoverbelasting en het daaruit voortvloeiende risico op levensbedreigende maagtorsie te voorkomen. Afhankelijk van leeftijd, activiteit en gezondheidstoestand moet de dagelijkse hoeveelheid voedsel altijd individueel worden bepaald. Vers drinkwater moet altijd op zijn gemak aan de hond worden aangeboden.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Het fokken van de Bouvier des Ardennes is zeer origineel en onvervalst, zodat het hondenras een zeer robuuste constitutie gedecreteerd. Erfelijke ziekten zijn zeldzaam. Daarnaast hechten de fokclubs veel belang aan een uitgebreid onderzoek van potentiële ouderdieren om dit in de toekomst te voorkomen. Af en toe zijn deze honden Gewrichtsproblemen op heup (HD) of elleboog (ED) op, en ook Oogziekten kan voorkomen, maar zijn vrij zeldzaam. Zo heeft de Bouvier des Ardennes een heel aangename hond van zijn grootte. Levensverwachting van 12 jaar en meer.

Hoe oud is een Bouvier des Ardennes?

Een gezonde, voor de soort geschikte gevoede hond van dit ras heeft een levensverwachting van ongeveer 12 jaar.

Zorg voor de Bouvier des Ardennes

De verzorging van de Ardense drijfhond is heel rustig eenvoudig. Af en toe poetsen met een speciale Hondenborstel voor draadhaar is voldoende om de losse haren te verwijderen en eventuele matten op het langere haar van de achterpoten te ontwarren. Ook tussen de tenen er kunnen bosjes haar ontstaan, die vervolgens zorgvuldig verwijderd moeten worden zodat de hond ongestoord kan lopen. In tijden van vachtverandering, vooral in het voorjaar, moet de borstel echter vaker worden gebruikt, omdat de hond dan ook zijn dichte winterondervacht verandert.

Belangrijk is in dit ras, dat sterk is controleer behaarde gehoorgangen regelmatigom mogelijke besmetting of zelfs beginnende ontsteking tijdig op te sporen en te behandelen. Anders is het meestal voldoende als een algemene gezondheidscheck wordt uitgevoerd tijdens de jaarlijkse dierenartsbezoeken voor vaccinatie en ontworming.

Bouvier des Ardennes – Activiteiten en Training

Patton Bouvier des Ardennes ancien

De energieke en enthousiast om te werken Bouvier des Ardennes wil en moet ingezet worden om zich comfortabel te voelen en evenwichtig te zijn. Als je hem geen taak geeft, zoekt hij er zelf een als dat nodig is, bijvoorbeeld bij de herinrichting van de tuin of het appartement, en dat is niet altijd in het belang van zijn mensen. Zelfs de dagelijkse wandeling rond het blok of altijd op dezelfde uitloopweide is niet genoeg voor de intelligente hond. Hij wil ook “Voedsel” voor het hoofd!

In het beste geval vindt hij zijn nut in zijn zeer originele werkterrein en kan hij Vee hoeden. Hier is hij in zijn element en wordt hij een onverslaanbaar team met zijn persoon, waarin iedereen weet dat hij absoluut op de ander kan vertrouwen. Sterker nog, er zijn zelfs Wedstrijden waarin herdershonden hun vaardigheden kunnen bewijzen.

Als alternatief kunt u ook de Bouvier des Ardennes inspireren voor tal van hondensporten. Neben Behendigheid of gehoorzaamheid het ras is erg goed voor Bijhouden Hoe dat komt Mantrailing geschikt, omdat de honden een bijzonder fijn reukvermogen hebben. Als de Bouvier samen met zijn favoriete persoon actief kan zijn, dan is hij gelukkig en zal hij gelukkig zijn in de zaak.

Opleiding tot een Schutzjund wordt niet aanbevolen voor dit ras, aangezien de Drijvende hond uit de Ardennen al een uitgesproken behoefte heeft aan bewaking en bescherming ten opzichte van zijn mensen en zijn territorium en dit niet mag worden versterkt. Alleen als de hond daadwerkelijk ondersteund wordt door een ervaren hondengeleider in de Politie of veiligheidsdienst wordt uitgevoerd, kan een dergelijke training verantwoordelijk zijn.

Hoe groot wordt een Bouvier des Ardennes?

Mannetjes zijn tussen de 56 en 62 centimeter hoog en wegen ongeveer 28-35 kilogram, 52-56 cm en 22-28 kg.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Bouvier des Ardennes

Dit ras heeft absolute Zeldzaamheidswaarde En tot nu toe is er alleen zeer weinig Fokkers in Duitsland. Voor actieve, hond-ervaren mensen die op zoek zijn naar een zeer speciale viervoeter die met hen door dik en dun gaat en elke sportieve taak met plezier onder ogen ziet, is de Ardennes Driving Dog een Insider tip! En voor de professionele verzorging van grote schapen- of rundveestapels, rundveehouders die vertrouwen op origineleDenk na over moderne werkwijzen en hecht belang aan duurzaamheid, met dit ras de perfecte werkhond.

Nadelen van de Bouvier des Ardennes

Als een Bouvier des Ardennes op een soortgeschikte manier wordt gehouden en gebruikt, zijn er eigenlijk geen nadelen aan dit ras. In de handen van een onervaren hondeneigenaar die weinig tijd of zin heeft om dienovereenkomstig met de hond te werken, zal de Ardense drijfhond zich snel vervelen. Dan zijn zelfbewuste aard en zijn Neiging tot zelfbepaalde actie een probleem worden. Overdreven wakker en beschermend gedrag, intensieve jacht of vernietigde meubels en tuinen zijn slechts enkele van de mogelijke effecten wanneer er iets mis is tussen hond en mens!

Is de Bouvier des Ardennes geschikt voor mij?

Een Bouvier des Ardennes is geen hond voor beginners in hondenbezit. Hij heeft een consistente opleiding, veel beweging en veeleisende taken nodig om zich te ontwikkelen tot een evenwichtige en goed opgevoede metgezel. Ook moet de hondeneigenaar de sterke, tot ongeveer 35 kilogram zware hond geven fysiek zijn gegroeid, waardoor het net zo ongeschikt is voor niet zo sprankelende senioren als voor het stedelijke kerngezin, waar de kinderen soms met de hond naar de voordeur worden gestuurd.

In feite moet je je ervan bewust zijn dat deze hond een hoog niveau van jou heeft. Benodigde tijd en activiteit Vereist. Als je hem dat niet kunt bieden, omdat alle gezinsleden het grootste deel van de dag niet thuis zijn of geen zin hebben om na het werk uren buiten met de hond door te brengen in weer en wind, dan is de Bouvier des Ardennes niet het juiste ras voor jou.

Maar als u op zoek bent naar een sportieve hond die met veel plezier en doorzettingsvermogen met u zal werken. Samenwerken en je wilt hem een gevarieerd dagprogramma met veel beweging , dan vindt u een perfecte partner in de Ardennen Treibhund, die veel originaliteit heeft behouden. Ga op tijd op zoek naar een fokker en plan ook Wachttijd omdat het ras nog bijna onbekend is in dit land en er zijn slechts een paar pups per jaar. Bovendien is een nest van 3-5 puppy’s erg klein. Des te meer kunt u er zeker van zijn dat deze fokkers het bijzonder zorgvuldig nemen en liefdevol en goed voor hun honden zorgen.