Brachycefalie bij honden: wat betekent het om een brachycefale puppy te zijn?

brachycephalie
Meer mensen kopen brachycephalische honden dan ooit tevoren. We kijken naar brachycefalie bij honden, wat de oorzaken zijn, wat brachycefalie is, en wat het betekent om een brachycefale hond te zijn.

NUTTIGE LINKS

Er is een enorme stijging in de populariteit van brachycephalische honden de laatste tijd.

Het snelst groeiende brachycephale ras is de Franse Bulldog.

Met Mopshonden en Bulldogs vlak daarachter. Populaire mixen van deze rassen zoals de Ori Pei lijden ook.

Als u overweegt een puppy te kopen die behoort tot een ras dat brachycephalisch is, is het heel belangrijk dat u zich eerst wapent met veel informatie.

Want dit zijn honden met een speciale fysiologie, en speciale behoeften.

Wat is brachycephalie

Eenvoudig gezegd is brachycefalie een afplatting van het gezicht die veel mensen zeer aantrekkelijk vinden. Brachycefalie betekent ‘korte schedel’.

Het verwijst naar de lengte van de schedel van het achterhoofd tot de punt van de snuit.

Het platte gezicht van brachycephale honden en puppies is te wijten aan een extreme verkorting van sommige van de gezichtsbeenderen.

Brachycephale rassen

De meeste van onze brachycefale rassen zijn kleine of middelgrote honden. Hier zijn enkele van de meest populaire

 • Franse Bulldog
 • Mopshond
 • Bulldog
 • Boston Terrier
 • Dogue De Bordeaux
 • Boxer
 • Shih Tzu
 • Cavalier King Charles Spaniel

Sommige brachycephale rassen, zoals de Franse Bulldog, hebben inderdaad zeer korte schedels, met zeer weinig snuit.

Andere rassen, zoals de Boxer bijvoorbeeld, hebben een mindere mate van schedelverkorting.

Oorzaken van brachycephalie

De verkorte gezichtsbeenderen van de brachycephalische hond worden veroorzaakt door erfelijke afwijkingen in de kaakstructuur die van ouders op pups worden overgedragen, wanneer een hond met een korte neus wordt gepaard met een andere hond met een korte neus.

Als je met hondeneigenaren praat over hun brachycefale honden, zullen ze vaak uitleggen dat de aandoening ‘normaal’ is voor hun ras.

Het is zelfs opgeschreven in de rasstandaard, en dit is waar

Maar natuurlijk zijn de rasstandaarden opgesteld door mensen, en wijdverspreide brachycephalie binnen een ras is in wezen een door de mens veroorzaakte toestand, gecreëerd door selectief fokken voor steeds plattere gezichten.

Brachycephale kaakbeenderen

Er is een enorme variatie in de mate van brachycephalie die aanwezig is bij de rassen die aangetast zijn.

Vergelijk het extreem platte gezicht van de mopshond, met de lichte verkorting van de snuit bij de Amerikaanse Cocker Spaniel bijvoorbeeld.

Er zijn ook verschillen in de manier waarop de brachycephalie de verschillende gezichtsbeenderen aantast. Veel brachycefale rassen, zoals mopshonden en pekinezen, hebben verkorting in beide kaken.

Terwijl sommige – zoals Boxers en Bulldogs – een verkorte bovenkaak hebben en een onderkaak die een normale lengte heeft. Dat geeft de hond een karakteristieke vooruitstekende onderkaak.

Brachycephalie gaat gepaard met een aantal gezondheidsproblemen die we zo dadelijk zullen bekijken. Maar de ernst van deze problemen is direct gerelateerd aan de mate van verkorting van de schedel…

Veranderingen in brachycephalie in de tijd

bulldog schedels over 50 jaarBinnen elk ras is er een tendens dat de mate van brachycephalie in de loop der tijd steeds extremer wordt.

Van veel van onze platgezichtenrassen die bijna helemaal geen snuit hebben, is op oude foto’s een duidelijke snuit te zien.

De schedelfoto’s rechts van het Natuurhistorisch Museum in Bern laten zien hoe de bulldog bijvoorbeeld in de afgelopen 50 jaar sterker brachycephalisch is geworden.

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is het verschijnen van brachycephalie bij rassen die tot voor kort helemaal niet brachycefaal waren.

Verschillen in brachycephalie binnen een ras

boxer1Er zijn momenteel ook verschillende gradaties van brachycephalie binnen elk ras.

Vooral bij rassen met meer gematigde graden van brachycephalie

Vergelijk deze drie honden, allemaal Boxers, en zie hoe ze verschillen.

De neusgaten zijn een goede indicator voor problemen.

Wijd open neusgaten zijn een teken dat de hond minder kans heeft op gezondheidsproblemen die te maken hebben met de vorm van zijn schedel.

boxer2De hond in de bovenste afbeelding is matig brachycephalisch

Een kenmerk van boxers gedurende vele generaties.

Maar heeft wijd open neusgaten en geen rolletjes bont over de brug van zijn neus

De hond op de middelste foto is meer brachycefaal.

Zijn neusgaten zijn gedeeltelijk gesloten. En er is een hint van een lichte neusrol onder zijn ogen…

boxer3De hond op de onderste foto is nog brachycefaler.

Hij heeft dichtgeknepen (stenotische) neusgaten

En een duidelijke neusrol over zijn neusbrug tussen zijn ogen.

Op dit moment zijn brachycephalische honden populairder dan ooit.

Laten we eens kijken waarom.

Wat is de aantrekkingskracht van honden met een platte kop?

De populariteit van brachycephale rassen zoals de mopshond is waarschijnlijk vooral te danken aan een paar zeer verschillende factoren.

 • Menselijke kenmerken
 • Verminderde activiteitsniveaus

Het afgeplatte gezicht van de mopshond is opmerkelijk menselijk van uiterlijk het creëert een zeer baby-achtige trekken, met grote naar voren gerichte ogen.

Volwassenen vinden kinderlijke verschijningen van nature aantrekkelijk. Ze brengen al onze verzorgende instincten naar boven.

Het is de manier van de natuur om ons aan te moedigen onze eigen zuigelingen te beschermen en te ondersteunen. Maar in feite hebben alle pasgeboren en zeer jonge zoogdieren over het algemeen de verkorte en verzachte trekken waar we zo van houden bij puppies en baby’s.

Bij brachycephalische honden blijven deze baby-achtige kenmerken behouden gedurende het hele leven van de hond. En dit is een deel van hun enorme aantrekkingskracht.

Lage energie honden

De andere belangrijke factor in de aantrekkingskracht van de brachycefale hond is hun activiteitsniveau.

Laten we eerlijk zijn, de hond meenemen voor een wandeling van drie mijl kan een beetje vervelend zijn in de winter. Er zit een zekere aantrekkingskracht in een hond die helemaal niet veel beweging nodig heeft.

Een gezonde actieve hond kan een hele kluif zijn, vooral als hij jong is, terwijl brachycefale honden vaak relatief gemakkelijk te hanteren zijn, omdat ze gemakkelijker moe en buiten adem raken dan andere honden.

Het feit dat veel brachycefale honden niet veel beweging nodig hebben, is echter niet echt een reden voor een feestje.

Integendeel, de reden dat deze kleine hondjes geen lange wandelingen nodig hebben, is dat ze een aantal gezondheidsproblemen hebben die hun vermogen om aërobe lichaamsbeweging langere tijd vol te houden in gevaar brengen.

Laten we dat eens nader bekijken, en uitzoeken wat brachycephalie precies met een hond doet.

Problemen voor honden met een plat gezicht

Er zit veel weefsel in de snuit van een gezonde hond, en wanneer de gezichtsbeenderen van de hond korter worden, wordt dat weefsel niet noodzakelijkerwijs kleiner in verhouding tot de verkleining van de botten.

Dus aan de buitenkant krijgen we huidplooien op het gezicht van de hond die vuil en bacteriën vasthouden, en aan de binnenkant plooien van weefsel die zijn luchtwegen in gevaar kunnen brengen.

We krijgen ook vervelende oogproblemen en een serieus probleem met de temperatuurregeling. Laten we een kijkje nemen

Oogproblemen

Vervormingen in de schedel veroorzaken een reeks oogproblemen bij onze rassen met een plat gezicht. Deze problemen worden gegroepeerd onder de noemer brachycephalic ocular syndrome en zijn grotendeels een gevolg van het uitsteken van de oogbol zelf, als gevolg van een te ondiepe oogkas.

Deze ondiepe oogkassen geven de honden een zeer wijde blik, maar de kosten voor de hond zijn hoog. Meer informatie vindt u in ons artikel over het brachycephalic ocular syndrome.

Temperatuurbeheersing en hitteberoerte bij honden met een plat gezicht

De lange neus van de wolf of hond met een normale snuit is een zeer efficiënte radiator. Honden kunnen niet zweten via hun huid zoals wij, en hebben in plaats daarvan een slimme methode ontwikkeld om warmte kwijt te raken door lucht snel heen en weer te zuigen over de vochtige oppervlakken van de binnenkant van hun bek.

De reden dat hijgen effectief is bij het afkoelen van de hond is het oppervlak van de binnenkant van de bek van de hond, in verhouding tot de grootte van zijn lichaam.

Net zoals we een grote radiator nodig hebben om een grote kamer te verwarmen, hebben we een grote muilkorf nodig om een grote hond te koelen.

Het is dus gemakkelijk te zien dat als we de snuit van de hond verkleinen zonder het lichaam in verhouding te verkleinenzal de hond zich niet zo efficiënt kunnen koelen. Dit is precies wat er gebeurt met alle brachycefale honden.

Hitteberoerte bij brachycephale honden

Een brachycefale hond kan zeer snel oververhit raken bij warm weer of wanneer hij opwarmt tijdens het sporten, en het is van cruciaal belang dat zijn eigenaar zich hiervan bewust is.

Zonder de snuit die hij van nature heeft, kan de hond met de korte neus zijn warmte niet snel genoeg kwijt om zijn temperatuur effectief te regelen.

Hierdoor voelt hij zich zeer ongemakkelijk en ziek, en als hij niet voldoende en snel genoeg gekoeld wordt, kan hij sterven.

Laten we nu eens in die mond kijken, en zien wat deze honden nog meer overkomt.

Gebitsproblemen

Als je de kaken van een hond verkleint, zou je verwachten dat zijn gebit evenredig verkleint. Maar bij brachycephalie is dat niet helemaal wat er gebeurt.

De bracycephale hond heeft geen miniatuur tanden om in zijn miniatuur kaak te passen, noch heeft hij minder tanden.

Dus een kaak vol normale hondentanden moet op een of andere manier in een minuscuul miniatuurbekje gepropt worden. Met onvermijdelijke problemen van overbevolking en daaruit voortvloeiend tandbederf.

Het is niet mooi. En als je een hond hebt met een zeer korte snuit moet je nauwgezet zijn met de gebitshygiëne. Zijn tanden moeten elke dag gereinigd worden, en dat moet u voor hem doen.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is wat er verder in de keel van de brachycefale hond gebeurt de meest zorgwekkende zorg van allemaal.

Brachycephalic obstructief luchtweg syndroom

Weet je nog dat we opmerkten dat het gezichtsweefsel van de hond niet in verhouding staat tot de verkorte botten? Wat dit betekent voor de hond is dat het zachte gehemelte in het dak van zijn mond vaak te lang is voor de mond zelf.

Het resultaat is een obstructie van de luchtwegen door het zachte gehemelte die potentieel zeer gevaarlijk is, en die het vermogen van de hond met een korte snuit om effectief te ademen belemmert.

Ademhalingsproblemen bij kortsnuitige honden

Brachycephalie belemmert de oxygenatie op drie manieren

 • Het verkleint de grootte van de opening in de neusgaten van de hond
 • Het dwingt het zachte gehemelte naar beneden te hangen en de luchtweg te blokkeren of gedeeltelijk te blokkeren.
 • Het vermindert de grootte van de luchtweg

Samen noemen we deze triade van problemen het brachycephale luchtwegsyndroom

Stenotische neusgaten bij de hond

gesloten stenotische neusgaten

ongezonde neusgaten

Vernauwde neusgaten worden stenotische neusgaten genoemd.

De meeste brachycephalische honden hebben een zekere mate van stenose of vernauwing van de neusgaten.

Vergelijk de vernauwde neusgaten van deze twee honden.

De neusgaten in de afbeelding hierboven horen bij een mopshond (een brachycefaal ras)

brachy-luchtweg-normale-narenDe wijd open neusgaten hieronder, maken deel uit van de gezonde snuit van een Duitse Herdershond.

Stenotische neusgaten kunnen zo ernstig vernauwd zijn dat ze de hond dwingen door zijn mond te ademen.

Ze belemmeren onvermijdelijk de ademhaling wanneer de hond zijn bek dicht heeft of wanneer hij eet of iets in zijn bek draagt.

Verlengd zacht gehemelte

Toen we besloten honden met korte gezichten te fokken, zijn we er niet in geslaagd alle delen van de gezichtsstructuur van de hond in te korten. Wat we wel verkortten, waren de botten. Veel van het zachtere gezichtsweefsel blijft proportioneel groot of lang.

Dus een brachycephalische hond kan een zacht gehemelte hebben van dezelfde lengte als een hond met een normaal gezicht van vergelijkbare grootte.

En dit gehemelte kan nergens heen.

Het heeft daarom de neiging om in de keel te hangen, en kan zo de luchtwegen van de hond ernstig belemmeren.

Kleine luchtweg

Verder in de keel van de hond zijn er meer problemen. Weefsel rond de stembanden kan in de luchtpijp zelf getrokken worden, waardoor deze gedeeltelijk geblokkeerd raakt (dit staat bekend als everted laryngeal saccules).

En de luchtpijp zelf kan abnormaal klein zijn voor de grootte van de hond.

Maar wat betekent deze verzameling problemen eigenlijk voor de hond?

Symptomen van brachycephalisch luchtweg syndroom

Al deze problemen samen belemmeren de luchtwegen van de brachycephale hond en veroorzaken een reeks onaangename symptomen. De vroegste indicatie daarvan kan gewoon een luidruchtige ademhaling of snurken zijn.

U kunt een voorbeeld zien en horen van een hond met Brachycephalic Airway Syndrome in deze Youtube Video. Let op: sommige kijkers kunnen dit verontrustend vinden.

Later kan de getroffen hond onderhevig zijn aan vlagen van flauwvallen of bewustzijnsverlies. Vooral tijdens het sporten of als het warm is

Samen met abnormaal kleine neusgaten – stenotische nares genoemd – en abnormaal kleine luchtwegen, vormt dit trio van afwijkingen het syndroom dat bekend staat als brachycephalic airway syndrome of brachycephalic obstructive airway syndrome.

Een syndroom dat veel brachycephale honden treft.

Een aandoening die in zijn mildste vorm ongemakkelijk is voor de hond, en in zijn ernstigste vorm fataal kan zijn. Het snuiven en snurken dat wij vaak amusant vinden, en als normaal accepteren bij brachycefale honden, is eigenlijk een teken van ademnood, en geeft aan dat de hond veterinaire aandacht nodig heeft.

Hoe vaak komen gezondheidsproblemen bij brachycephale honden voor?

In 2015 werd een grote studie uitgevoerd waarbij werd gekeken naar alle honden die een dierenziekenhuis bezochten voor routineafspraken.

Het doel van de studie was om de impact van gezichtsbouw (structuur) op de gezondheid van onze honden te bepalen.

Elke hond die een afspraak had werd ook beoordeeld op brachycephalic obstructive airway syndrome.

Veel van de honden kregen een thuisstudie. En de resultaten waren nogal schokkend.

Bijvoorbeeld, 88% van alle Mopshonden die de kliniek bezochten vertoonden symptomen van BOAS en in het vervolgonderzoek werd bij 91% van de Mopshonden BOAS vastgesteld.

Wat uitzonderlijk duidelijk was, was dat de mate van BOAS direct gerelateerd was aan de lengte van de schedel.

Met andere woorden, hoe korter we de schedel van onze honden maken, hoe groter de kans dat ze aan deze schrijnende aandoening lijden.

Behandeling voor brachycephalic luchtweg syndroom en stenotische nares

Er zijn chirurgische ingrepen die brachycephale honden kunnen helpen. Het zijn grote operaties.

Chirurgie is niet altijd de beste optie voor elke hond, maar het is iets wat je moet overwegen en plannen.

Stenotische nares kunnen chirurgisch worden verbreed, en het zachte gehemelte kan worden verkleind. Tegelijkertijd kunnen omgekeerde laryngeale saccades worden verwijderd. U kunt een idee krijgen van wat er bij komt kijken in deze video

Dit soort operatie is niet zonder enig risico, dus u zult dit met uw dierenarts moeten bespreken, maar het kan de levenskwaliteit van uw hond op de lange termijn drastisch verbeteren.

Het heeft de neiging meer succes te hebben bij jongere honden, dus wacht niet, of stel het bezoek aan uw dierenarts niet uit.

Vanwege de gezondheidsproblemen die ermee gepaard gaan, kan een verzekering voor brachycefale pups erg duur zijn, en sommige gezondheidsaandoeningen kunnen worden uitgesloten.

Dus als u overweegt een puppy van een brachycefaal ras te kopen, is het waarschijnlijk een goed idee om een gezondheids’fonds’ op te zetten om in de toekomst een veterinaire behandeling te betalen.

Brachycefaal obstructief luchtwegsyndroom voorkomen

De beste manier om de problemen te voorkomen die brachycephalische honden treffen, is geen pups te fokken van twee brachycephalische ouders.

Maar natuurlijk, zolang mensen brachycefale puppies kopen, zullen fokkers ze blijven produceren. De vraag creëert het aanbod. En brachycephalic puppies brengen vaak hoge prijzen op.

Een manier om een brachycefale hond te bezitten zonder het fokken van meer gehandicapte honden aan te moedigen, is er een te redden.

Een langzamere manier om deze rassen te helpen is door selectief te fokken op puppies met een langere snuit. Dit zou kunnen gebeuren als de Kennel Club grenzen zou stellen aan de minimale snuitlengte van brachycefale showhonden.

Anders blijft het in handen van de fokkers zelf, die vaak niet erkennen welke gezondheidsproblemen zij bij hun honden veroorzaken.

Beroemdheden en hun platte honden

Hondenliefhebbers en dierenartsen maken zich al vele jaren zorgen over de gevolgen van het fokken van honden met een steeds platter gezicht.

De publieke bezorgdheid is de laatste jaren toegenomen, deels als gevolg van de controversiële Pedigree Dogs Exposed film.

Toch bloeit de verkoop van brachycephale puppies nog steeds. Dit is deels te danken aan enkele high profile brachycephalic honden.

Diverse beroemdheden hebben brachycephale honden gekocht, vooral mopshonden en bulldogs, en wanneer beroemdheden een ras op deze zeer publieke manier “onderschrijven”, neemt de populariteit van het ras meestal toe.

Als u een ‘publiek profiel’ heeft, is het de moeite waard om na te denken over de impact van uw hondenkeuze in dit opzicht, want die kan aanzienlijk zijn.

Uw hond met een platte kop helpen

Als u een brachycephalische hond bezit, dan wilt u hem de beste kans geven om sommige van de besproken problemen te voorkomen, en om hem te helpen als hij in de problemen komt.

is het belangrijk dat u het gewicht van uw brachycefale hond goed laag houdt. Al deze problemen worden verergerd door overgewicht. Houd uw hond dus mooi slank.

Houd uw hond met een platte kop koel en overoefen hem niet en overprikkel hem niet.

Veel honden met een platte kop kunnen niet of heel slecht zwemmen, dus zorg ervoor dat u hem niet zonder toezicht in de buurt van water laat, en zorg ervoor dat hij waar nodig een hondenzwemvest draagt.

Veterinaire zorg en vroege behandeling

De volgende belangrijke factor is veterinaire zorg en het krijgen van een vroege behandeling.

Veel mensen negeren luidruchtige ademhaling omdat ze denken dat het normaal is voor ‘het ras’. Maar luidruchtige ademhaling is bij geen enkele hond normaal en moet altijd serieus worden genomen. Zuurstofgebrek is voor honden, net als voor mensen, zeer schrijnend.

Als de ademhaling van uw hond luidruchtig is, laat dan uw dierenarts uw huisdier controleren.

Hij kan de luchtwegen van uw hond beoordelen en adviseren over de beste aanpak. Dit kan betekenen dat u voorlopig niets doet. Of het kan opties voor een operatie inhouden, nu of in de toekomst.

Honden met een plat gezicht – een samenvatting

Toen we druk bezig waren met het fokken van veel meer honden met afgeplatte gezichten, hebben we ons helaas niet afgevraagd of dit werkelijk in het belang van de hond was.

Veel brachycephalische honden hebben veel ongemakken te verduren. De mate van slechte gezondheid varieert sterk van ras tot ras en van individu tot individu binnen de rassen.

Maar alle matig of ernstig brachycephale honden hebben een zekere mate van gezondheidsbeperking, vergeleken met honden met normale gezichtsbeenderen.

Dit zijn enkele van de problemen die u kunt tegenkomen als u een brachycefale pup koopt

 • Geïnfecteerde huidplooien
 • Oververhitting
 • Tandheelkundig probleem
 • Ademhalingsmoeilijkheden

Het is een zware prijs om te betalen om schattig te zijn.

En voor veel brachycephalische honden gaan de problemen nog verder. Verschillende brachycephale rassen lijden ook aan vormen van dwerggroei, aan gewrichtsafwijkingen, aan ogen die uit hun kassen springen, en aan hersenproblemen.

Denk goed na voor je iets koopt.

Het doel van deze website is u te helpen bij het vinden, kiezen en opvoeden van een gelukkige, gezonde pup.

Het zou verkeerd van mij zijn om simpelweg de kwaliteiten van verschillende rassen op te sommen zonder de aandacht te vestigen op wat in sommige gevallen de zeer ernstige problemen zijn die inherent zijn aan de rasstandaarden.

Helaas, terwijl veel brachycephalische honden het geweldig doen om vrolijke kleine zielen te blijven, is het een feit dat voor velen van hen het leven een zware strijd is.

Voor degenen die fan zijn van brachycefale honden en ik erken dat jullie allemaal van jullie honden houden. Ik begrijp ook dat deze honden lieve kleine karakters zijn. Maar ik geloof echt dat elke hond een muilkorf verdient, en dat elke nieuwe pup een goede kans verdient op een gezond, pijnvrij leven.

Ik hoop jij ook.

Meer informatie

Hier is wat meer informatie over de problemen die gepaard gaan met brachycephalie

En wat informatie voor degenen die hopen een hond met brachycefalie te adopteren