Puppy Elleboog Dysplasie

Puppy elleboogdysplasie en de Berner Sennenhond

Vandaag gaan we kijken naar elleboogdysplasie bij honden.

Dit is een pijnlijke aandoening die vaak voor het eerst voorkomt in de puppytijd.

We bekijken de symptomen van puppy-elleboogdysplasie, hoe u uw puppy kunt helpen en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.

We zullen ook enkele schattige foto’s opnemen van puppy’s van rassen die gevoelig zijn voor elleboogproblemen.

Puppy Elleboog Dysplasie

Dertig jaar geleden hadden weinigen van ons gehoord van elleboogdysplasie

Tegenwoordig is het een steeds vaker voorkomend gespreksonderwerp op huisdierenfora en Facebook, en ik kom vaak eigenaren tegen wiens honden en pups voor deze aandoening worden behandeld.

Veel verantwoordelijke fokkers testen al hun honden op deze ziekte, voordat ze overwegen om ermee te fokken.

Wat is nu precies elleboogdysplasie? Hebben honden eigenlijk wel ellebogen?

Waar komt puppy elleboogdysplasie vandaan? En wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je puppy het niet krijgt? Dat gaan we uitzoeken!

Hebben honden ellebogen?

De voorpoten van een puppy lijken niet op dezelfde manier te buigen als onze armen, dus is het logisch om je af te vragen of honden überhaupt ellebogen hebben.

Het antwoord is dat honden doen ellebogen hebben, werkt de elleboog of het scharnier tussen boven- en onderarm bij uw hond op dezelfde manier als uw eigen elleboog.

Puppy elleboogdysplasie komt vaker voor bij de Basset Hound dan bij sommige andere rassen.

De elleboog van een hond zit hoger op een hondenpoot, omdat honden op hun tenen lopen, in plaats van op hun hele voet zoals mensen doen. Dat betekent dat een flink deel van de onderpoot van uw pup eigenlijk zijn voet is.

Als gevolg daarvan vindt u de elleboog van uw puppy vlakbij de bovenkant van zijn voorpoot. Dit gewricht wordt soms aangetast door de aandoening die we elleboogdysplasie noemen…

Wat is elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een brede term voor een verzameling van ontwikkelingsstoornissen die kunnen voorkomen in het ellebooggewricht van de voorpoot of -benen van een aangetaste pup.

U kunt termen horen als osteochondritis of fragmentatie van het processus coronoideus.

Je kunt je inlezen in de verschillende soorten elleboogdysplasie, als je van de wetenschap houdt.

Maar in principe betekenen deze afwijkingen dat het gewricht niet meer zo vrij beweegt als het zou moeten en dat het gewricht vatbaar wordt voor artrose.

Soms al op zeer jonge leeftijd.

De ziekte komt bij sommige rassen meer voor dan bij andere. En net als heupdysplasie is het een groter probleem bij grotere, zwaardere honden.

Puppy elleboogdysplasie symptomen

Elleboogdysplasie veroorzaakt pijn en ongemak in het gewricht en de hond zal daardoor uiteindelijk kreupel worden.

Symptomen kunnen zijn: stijfheid die erger wordt bij inspanning, hinken, een vreemde gang, een gedraaide voet, of zwelling rond het gewricht.

Sommige rassen zijn gevoeliger voor puppy elleboogdysplasie, waaronder de golden retriever

Eén of beide voorpoten kunnen worden aangetast. Vaak zijn het beide.

Een of meer van deze symptomen kunnen verschijnen in de puppytijd, ruim voor de eerste verjaardag van de hond. Of ze worden pas duidelijk als de hond ouder is.

Puppy elleboogdysplasie diagnose

Elke puppy die mank begint te lopen, of die met tegenzin gewicht draagt op een of meer van zijn poten, of die vreemd loopt of met tegenzin rondrent en speelt, moet door een dierenarts worden onderzocht.

Het kan natuurlijk niets te maken hebben met zijn ellebogen, maar als uw dierenarts puppy-elleboogdysplasie vermoedt, kan hij of zij
de ellebooggewrichten van uw pup röntgenologisch onderzoeken om de diagnose te bevestigen.

De pup moet worden verdoofd of verdoofd om hem volledig stil te houden terwijl de röntgenfoto’s worden gemaakt. Dit betekent meestal dat hij enkele uren in het ziekenhuis moet blijven.

Puppy elleboogdysplasie behandeling

Elleboogdysplasie kan niet worden genezen, maar het kan wel worden behandeld. In milde gevallen kunnen ontstekingsremmers voldoende zijn om de hond weer een normaal niveau van activiteit en comfort te geven, maar in veel gevallen zal op een gegeven moment een operatie nodig zijn.

Sommige grote rassen zoals deze newfoundland zijn gevoelig voor puppy elleboog dysplasi

Een behandelingsplan, inclusief hoeveel rust of beweging uw hond nodig zal hebben, zal moeten worden besproken met uw dierenarts, en eventueel met een orthopedisch specialist.

Een van de belangrijkste aspecten van de behandeling is om de hond op een minimaal gewicht te houden, dus als bij uw pup deze aandoening is vastgesteld, zult u waakzaam moeten zijn om hem slank te houden.

Hond elleboogdysplasie operatie kosten

De prijs van een operatie voor puppy elleboogdysplasie is aanzienlijk. Volgens Pet Embrace verzekeraars (LINK) “Voor jonge honden die kandidaat zijn voor chirurgische opties, kunnen de kosten van chirurgische diagnose en behandeling variëren van $ 1.500 tot $ 4.000 per elleboog.”

Een bal park cijfer van rond de $3000 is waarschijnlijk een goede richtlijn op het moment van schrijven.

Het is duidelijk dat het voor sommige gezinnen een grote uitdaging is om dit soort geld te vinden, en dat is nog een reden waarom ik denk dat het belangrijk is om alle, en vooral die van grotere rassen, pups ten minste de eerste paar levensjaren te verzekeren.

Hond elleboogdysplasie natuurlijke behandeling

We proberen allemaal graag minder chemicaliën in ons leven te gebruiken, en veel mensen zoeken actief naar natuurlijke remedies waar ze kunnen.

Omdat elleboogdysplasie deels een mechanisch probleem is – kan een mechanische oplossing (operatie) de beste uitkomst bieden voor uw honden.

Een gids voor puppy elleboogdysplasie en de rassen die eraan lijden. Inclusief deze mooie Dogue De Bordeaux puppy

In sommige gevallen, waar honden worden behandeld zonder operatie, of waar we kijken naar het verlichten van pijn, of het vertragen van de ontwikkeling van artritis in het aangetaste gewricht, kan er een plaats zijn voor natuurlijke remedies.

De meest natuurlijke remedie van allemaal is waarschijnlijk lichaamsbeweging en het beperken van het gewicht van uw hond. Deze twee strategieën helpen de druk op het gewricht te verminderen en het in beweging te houden.

Maar misschien heeft u ook gehoord van supplementen die u uw hond kunt geven, of denkt u erover acupunctuur of andere alternatieve behandelingen uit te proberen.

Supplementen voor elleboogdysplasie

Collageensupplementen zijn momenteel populair als een manier om de effecten van artritis op verouderende gewrichten “af te weren”.

Een studie uitgevoerd op meer dan honderd Labrador Retrievers in 2014 vond dat een oraal supplement van hyaluronzuur en collageen samen, de kreupelheid, beweging en zwelling aanzienlijk verbeterde.

Maar per saldo is het bewijs voor eetbare supplementen en alternatieve behandelingen ter voorkoming van artritis niet overtuigend

Glucosamine is tegenwoordig een zeer populair supplement onder mensen en hondenbezitters van middelbare leeftijd, en hoewel het bewijs voor de werkzaamheid slecht is, zijn de meeste deskundigen het erover eens dat het relatief onschadelijk is.

Het gebruik van natuurlijke middelen kan onze honden echter schade berokkenen. Door eigenaren van huisdieren te laten afzien van het gebruik van andere, effectievere behandelingen.

Uw puppy pijnvrij houden

Waar zich problemen voordoen bij honden met gewrichtsproblemen, is wanneer hun eigenaren belangrijke pijnstillers en ontstekingsremmers intrekken die hun dierenarts heeft voorgeschreven (om hun hond op een meer natuurlijke manier te behandelen) en niet merken dat hun huisdier daaronder lijdt.

Labrador Retrievers zoals deze lieve puppy zijn een van de rassen die meer kans hebben op elleboogdysplasie.

Pijnbestrijding op lange termijn is noodzakelijk voor veel honden met gewrichtsproblemen en uw dierenarts zal begrijpen dat u het beste resultaat op lange termijn voor uw puppy wilt.

Bespreek dit dus met hem.

Samen zou u in staat moeten zijn om uw hond zo lang mogelijk pijnvrij te houden en van het leven te laten genieten. Dat brengt ons bij de prognose voor puppy elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie bij honden – prognose

De vooruitzichten of prognose voor honden die zijn behandeld voor elleboogdysplasie in de puppytijd is iets dat u zult willen bespreken met uw dierenarts.

De meeste dierenartsen zullen terughoudend zijn om te beloven dat een pup volledig zal herstellen, maar de vooruitzichten voor veel pups zijn goed.

Kreupelheid is vaak verminderd of afwezig zodra de pup volledig hersteld is van de operatie. Vooral als het probleem vroegtijdig is opgemerkt en behandeld. Sommige kreupelheden kunnen later in het leven terugkomen als uw hond ouder wordt.

Rassen die risico lopen op puppy-elleboogdysplasie

Sommige rassen lopen een bijzonder risico op elleboogdysplasie.

Hiertoe behoren de Basset Hound, Berner Sennenhond, Dogue de Bordeaux, Duitse Herdershond en de Duitse Dog.

Samen met de Ierse Water Spaniel, Ierse Wolfshond, Grote Munsterlander, Mastiff, Newfoundland, Otterhound, Golden Retriever, Labrador Retriever, Rottweiler en Sint Bernard.

Hoe kunnen we elleboogdysplasie voorkomen?

De afwijkingen in het gewricht die het probleem veroorzaken zijn erfelijk. Doorgegeven van volwassene op pup.

Dus als we problemen bij de volwassene kunnen opsporen, kunnen we voorkomen dat ze worden doorgegeven door die hond uit te sluiten van een fokprogramma.

Daartoe moeten we de gewrichten van een volwassen hond bekijken en beoordelen. We kunnen ze dan rangschikken naar hoe dicht ze bij perfectie liggen.

USA Beoordelingsschema

De Orthapedic Foundation For Animals heeft in 1990 een databank opgezet voor de screening van elleboogdysplasie In de VS worden de ellebogen geclassificeerd van I tot III, waarbij III het slechtst is.

Er wordt geen cijfer gegeven voor een perfecte elleboog.

Volgens een studie uit 2013 heeft het beoordelingssysteem een bescheiden verbetering opgeleverd bij 74 hondenrassen.

UK Grading scheme

De British Veterinary Association en de Kennel Club hebben samen een classificatiesysteem opgezet voor elleboogdysplasie in het Verenigd Koninkrijk.

Dankzij deze regelingen kunnen fokkers betere fokkeuzes maken en kunnen pupkopers betere koopbeslissingen nemen.

Hier in het VK wordt een perfecte elleboog beoordeeld als nul. Dus idealiter hebben alle honden die voor de fok worden gebruikt een elleboogscore van 0/0 Dat is een score voor elk been.

Het slechtste cijfer is 3. Oftewel ernstige elleboogdysplasie.

Uw beste kans op een pup met perfecte ellebogen komt van twee ouders met een score van 0/0 en daar moet u naar streven.

Puppy elleboogdysplasie – een samenvatting

Elleboogdysplasie verwijst naar een groep pijnlijke en ernstige aandoeningen die de ellebooggewrichten van honden aantasten.

Het presenteert zich vaak bij jonge pups van tussen de 4 en 8 maanden oud. Ik hoor regelmatig van puppy-eigenaren die met deze ziekte te maken hebben.

Puppy elleboogdysplasie komt relatief vaak voor bij sommige rassen, waaronder onze zeer populaire Labrador Retriever en Duitse Herdershonden.

Als u een puppy overweegt van één van de aangetaste rassen, is het belangrijk dat u de elleboogscorecertificaten ziet van beide ouders.

Geen van beide zou een score boven 1 moeten hebben, en idealiter (tenzij er in andere opzichten iets ongelooflijk opmerkelijks is aan de hond) zouden beide 0/0 moeten zijn.

Als er geen certificaat is, moet er geen verkoop zijn – koop de pup niet. Het is het risico niet waard.

Als u al een pup heeft die kreupel lijkt of niet wil bewegen, laat hem dan zo snel mogelijk nakijken door uw dierenarts.

Een vroege behandeling vergroot de kans op een goede afloop. Dus hoe eerder deze dingen worden vastgesteld, hoe beter voor uw pup.

Deel uw ervaring

Heeft uw pup last van elleboogdysplasie. Hoe is zijn behandeling verlopen? Heb je nog tips voor anderen in dezelfde situatie?

Deel uw ervaring in het commentaarveld hieronder

Elleboogdysplasie kan een probleem zijn voor sommige Berner Sennenhondenpups

Referenties

  • Informatie van de Orthapaedische Stichting voor Dieren
  • Informatie van de British Veterinary Association
  • Reed A DVM Canine Elbow Dysplasia
  • Grondalen J, Grondalen T, Arthrose in het ellebooggewricht van jonge, snelgroeiende honden. V. Een pathoanatomisch onderzoek Nordisk Verinaremedicin 1981
  • Martí-Angulo S,García-López N, Díaz-Ramos A, “Effectiviteit van een oraal hyaluronaat- en collageensupplement als preventieve behandeling van elleboogdysplasie” J Vet Sci 2014.
  • Woolliams JA1, Lewis TW, Blott SC.Canine hip and elbow dysplasia in UK Labrador retrievers Vet J. 2011.

Puppy Elbow Dysplasia werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2014 en is uitgebreid herzien en bijgewerkt voor 2017