Boxer Honden Temperament: Is deze hond geschikt voor uw gezin?

boxer hond temperament

Boxer honden temperament is loyaal, aanhankelijk en sterk. Deze middelgrote, atletische honden werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht, maar werden al snel gebruikt als alerte waakhonden, slimme militaire honden en lieve gezelschapshonden. Vandaag bekijken we of deze slimme, actieve raskenmerken het Boxer hondentemperament ook geschikt maken voor een huisgenoot.

Inhoud

We bekijken hoe het jachtverleden van de hond bijdraagt aan zijn temperament. En of Boxer honden gedragsproblemen hebben waar potentiële eigenaren zich bewust van moeten zijn.


Typisch Boxer Hond Temperament

Een Boxer is trouw, vrolijk en actief. Het zijn intelligente honden die vrij gemakkelijk getraind worden. Deze honden zijn ook buitengewoon extravert en vriendelijk. Vroege socialisatie en puppytrainingslessen zijn echter belangrijk om de extraverte en opwindende aard van dit ras te kanaliseren.

Ze zijn vrij groot en kunnen per ongeluk hun nieuwe vrienden verwonden als hen niet is geleerd hoe ze zich goed moeten gedragen.

Boxer Hond Persoonlijkheid

De Boxer schiet goed op met de meeste mensen, maar kan soms problemen krijgen met andere honden. Ze zijn niet altijd tolerant tegenover andere honden, vooral als ze van hetzelfde geslacht zijn. Vroege socialisatie is van vitaal belang om hondgerichte agressie te voorkomen.

Het jachtinstinct van deze hond kan hem ook op katten en andere kleinere huisdieren doen jagen. Vroege socialisatie kan ook in deze situatie nuttig zijn. Hoe eerder ze kennismaken met kleinere dieren, hoe minder waarschijnlijk het is dat ze die als prooi beschouwen.

Het uitgaande karakter van Boxers maakt hen ook opgewekt en speels. Ze houden van rondspringen en ravotten met hun gezelschap.

Zijn Boxers gemakkelijk te trainen?

Boxers zijn intelligent en meestal enthousiast over gehoorzaamheidstraining. Ze zijn niet bijzonder koppig, maar door hun intelligentie proberen ze meestal hun trainers te slim af te zijn zoals sommige andere rassen.

Deze honden reageren het best op positieve versterkingstraining. Trainingssessies moeten leuk en interessant worden gehouden.

Destructief gedrag bij Boxer honden

Omdat deze honden zo intelligent zijn, kan training hen helpen hun gedachten op iets nuttigs te richten. Bij verveling kunnen deze honden destructief worden. Regelmatige training voorkomt dit. Hun intelligentie betekent echter ook dat ze zeer snel leren en altijd hongerig zijn om meer te leren.

De Boxer geniet in het bijzonder van hondensporten zoals behendigheid en frisbee. Zelfs als u niet van plan bent om met uw hond aan wedstrijden deel te nemen, kan het voor u en uw hond heel leuk zijn om deze sporten uit te proberen.

Potjestraining is belangrijk voor elke hond. Gelukkig is de Boxer een van de gemakkelijkste honden om zindelijk te maken. Een van de grootste problemen bij het trainen van een Boxer is echter de lijntraining.

Training aan de lijn om het temperament van de Boxer te verbeteren

Boxers zijn grote honden, waardoor het noodzakelijk is dat ze rustig aan de lijn lopen. Het is het gemakkelijkst om deze vaardigheid in de puppytijd aan te leren. Maar als u een volwassen Boxer adopteert, is dat natuurlijk niet mogelijk.

No-pull trainingsriemen en beginnen met de training binnenshuis kunnen u helpen uw hond gemakkelijker te trainen. Een ander veel voorkomend gedragsprobleem bij Boxers is het springen op mensen.

Boxers zijn vriendelijk. Hun extraverte persoonlijkheid leidt er vaak toe dat ze op iedereen en iedereen springen. Laat uw Boxer op niemand springen, en beloon hem altijd als hij dat niet doet.

Boxer Honden Temperament

Zijn Boxer Honden Vriendelijk?

Boxers zijn ongelooflijk vriendelijk. Natuurlijk kan deze vriendelijkheid soms uit de hand lopen, zoals we hebben besproken in ons trainingsgedeelte. Deze honden zijn goed met kinderen en zijn zeer geduldig. Hun speelse aard is meestal ook een hit bij kinderen.

Deze honden zijn echter ook beschermend. Ze zijn in het verleden gebruikt als waakhonden. Ze kunnen dus agressieve trekjes vertonen als ze denken dat hun familie in gevaar is.

Natuurlijk kunnen honden niet altijd goed beoordelen of hun mensen in gevaar zijn of niet. Als iemand uw kind door het huis achtervolgt, kan uw Boxer denken dat het kind in gevaar is en dienovereenkomstig reageren.

De beste manier om dit probleem te voorkomen is om uw Boxer aan zoveel mogelijk mensen, plaatsen en situaties voor te stellen. Een Boxer zal iets minder snel als gevaarlijk interpreteren als hij het al eerder heeft gezien.

Als u een volwassen Boxer adopteert, is het belangrijk te beseffen dat u niet zeker weet hoe gesocialiseerd hij is. Bepaalde situaties kunnen ervoor zorgen dat hij agressief reageert vanwege zijn verleden.

Wij raden u aan uw hond te trainen op het commando “stop” en “nee” totdat hij het beheerst. Op die manier kunt u hem terugroepen, zelfs als hij een situatie als gevaarlijk interpreteert.

Zijn Boxers agressief?

Boxers worden gewoonlijk niet als zeer agressief beschouwd. Ze zijn van nature vriendelijk en geduldig. Het is niet aangetoond dat de Boxer bijzonder agressiever is dan andere honden.

Vriendelijk met vreemden en goed met kinderen, ze gaan zelfs om met de gebruikelijke ergernissen in verband met kinderen. In feite worden Boxers door dierenartsen beoordeeld als een van de minst agressieve hondenrassen.

Echter, zoals we eerder hebben besproken, kunnen Boxers enigszins beschermend zijn voor hun gezin. Een Boxer zal niet agressief worden alleen omdat hij iemand niet kent of omdat iemand hem op de verkeerde plaats heeft aangeraakt.

Zijn Boxers goed met kinderen?

Door hun geduldige aard passen ze goed bij kinderen waarmee ze samenleven, maar problemen zijn mogelijk bij bezoekende of onbekende kinderen.

Ze kunnen ook erg beschermend zijn, en zijn goede waakhonden en waakhonden. Hen blootstellen aan veel mensen en dieren zal helpen om eventuele agressie te beteugelen.

Is Boxer Honden Temperament Erfelijk?

De exacte bloedlijn van een Boxer maakt veel uit als het gaat om agressie. Sommige boxers werden speciaal gefokt om waakhonden te zijn. De nakomelingen van deze honden zijn dus agressiever dan anderen.

Wij raden u aan de ouders van een Boxer te ontmoeten wanneer dat mogelijk is. Temperament is genetisch bepaald. Dit is natuurlijk niet mogelijk bij reddingshonden. In deze gevallen raden we aan uw hond te trainen om te “stoppen”.

Deze honden zijn erg slim en loyaal; ze zullen naar een commando luisteren als ze goed getraind zijn. In nieuwe situaties moet u uw hond ook zorgvuldig in de gaten houden. U weet nooit hoe uw hond zal reageren op iets wat hij nog nooit eerder heeft gezien.

Zelfs een voor ons normale, ongevaarlijke situatie kan voor een hond eng zijn, wat agressie kan veroorzaken. Om mogelijke agressie tegen te gaan, moet u uw Boxer ook lichamelijk en geestelijk gestimuleerd houden.

Een versleten, vermoeide Boxer zal minder snel opgewonden en agressief worden. Uw hond castreren en steriliseren is gekoppeld aan minder agressie.

Houden Boxers van andere honden?

Boxers kunnen wat onwennig zijn rond andere honden, vooral die van hetzelfde geslacht. Ze zijn niet snel te vertrouwen met andere honden en vereisen meestal een langzame introductie.

Zoals met alles, zal elke Boxer zijn eigen persoonlijkheid hebben. De ene kan dol zijn op andere honden, en de andere kan het heel moeilijk hebben om met een van hen overweg te kunnen.

Het is belangrijk om de persoonlijkheid en het temperament van uw hond te kennen wanneer u hem aan andere honden voorstelt. Zijn lichaamstaal kennen en dienovereenkomstig reageren kan u helpen een gevecht te stoppen voordat het begint. Als uw hond ongemakkelijk lijkt, stop dan de ontmoeting en probeer het later opnieuw.

Lichaamstaal en bokser temperament

U moet uw hond nooit dwingen tot interactie met een ander als hij ongemakkelijk of agressief lijkt. Wees bijzonder gevoelig voor de lichaamstaal van boxers wanneer u ze laat kennismaken met honden van hetzelfde geslacht.

Observeer het gedrag van de hond om de gevoelens en reacties van uw hond tijdens deze ontmoetingen correct te identificeren.

Ongeacht de specifieke persoonlijkheid van uw hond, kan socialisatie hem echter helpen te leren omgaan met andere honden, zelfs als hij dat niet van nature doet.

Boxer Hond Temperament en Socialisatie

Als u een puppy adopteert, zal de kennismaking met andere honden op jonge leeftijd de kans op agressie verkleinen. Als u echter een volwassen asielhond adopteert, is dit uiteraard niet mogelijk.

Gelukkig is het nooit te laat om te beginnen met het socialiseren van uw hond. Zelfs als uw hond de seniorenjaren nadert, kunt u beginnen hem te socialiseren met andere honden.

Natuurlijk zal het moeilijker zijn om een oudere hond te socialiseren dan een puppy – maar niet onmogelijk. Begin de socialisatie voorzichtig en van een afstand.

Hoe meer honden u uw hond laat kennismaken op nieuwe plaatsen met nieuwe mensen, hoe kleiner de kans dat hij agressief zal zijn. Alle ontmoetingen moeten plaatsvinden op neutrale locaties, zoals het park, om eventueel territoriaal gedrag te voorkomen.

Jacht en het Temperament van de Boxer

Om de natuurlijke instincten van uw Boxer te begrijpen, is het essentieel om zijn geschiedenis te begrijpen. Boxers komen oorspronkelijk uit Duitsland en zijn waarschijnlijk ontstaan rond het einde van de 19e eeuw.

Men denkt dat het ras is voortgekomen uit een grotere Duitse hond genaamd de Bullenbeisser. De Bullenbeisser was Duitslands meest gevierde jachthond voor groot wild.

Gebruikt door edellieden, deze honden jaagden op beren, bizons en wilde zwijnen en vingen ze. Echter, in de vroege jaren 1800, onderging Duitsland een politieke verschuiving, en de edelen raakten uit de gratie.

De Bullenbeisser viel met hen. In 1865 was de Bullenbeisser verouderd. Maar niet alles was verloren. Door kruisingen werd de Bullenbeiser veranderd in de Boxer. Tegen de jaren 1900, werd de moderne Boxer geboren.

Werkende Boxer Hond Temperament

Hoewel Boxers oorspronkelijk jachthonden waren, wordt dit veelzijdige ras gebruikt voor allerlei taken, waaronder oorlogshonden, politiehonden, waakhonden, waakhonden en veehonden. Maar hun geschiedenis van jagen en vechten geeft Boxers een paar natuurlijke instincten die belangrijk zijn om op te merken.

Ten eerste zijn Boxers geweldige waakhonden. Maar het is belangrijk om met dit instinct te werken in plaats van ertegen. Train uw Boxer om naar u te luisteren en u te beschermen in geschikte situaties. Train hem om de agressie te stoppen als het niet nodig is.

Ten tweede hebben Boxers een prooi-instinct. Ze zullen op dieren jagen, hoewel lang niet zo erg als sommige andere hondenrassen. Hoewel de meeste Boxers het goed doen met katten en andere kleine dieren, moet u altijd voorzichtig zijn. Ken uw hond.

Zijn Boxer Honden Goede Gezinsdieren?

Boxers kunnen prachtige familie huisdieren zijn. Ze zijn goed met kinderen en zeer gehoorzaam. Maar ze zijn misschien niet goed met andere honden of kleine huisdieren, vooral als ze niet vroeg gesocialiseerd zijn.

Referenties en verder lezen:

  • Blackshaw, 1991, “An Overview of Types of Aggressive Behavior in Dogs and Methods of Treatment,” Applied Animal Behavior Science.
  • Duffy et al. 2008, “Breed Differences in Canine Aggression,” Applied Animal Behavior Science.
  • Fatjo et al. 2007, “Analysis of 1040 Cases of Canine Aggression in a Referral Practice in Spain,” Journal of Veterinary Behavior.
  • Stafford, 1996, “Opinions of Veterinarians Regarding Aggression in Different Breeds of Dogs,” New Zealand Veterinary Journal.
  • Tami en Gallagherb. “Description of the Behavior of Domestic Dog (Canis Familiaris) by Experienced and Inexperienced People,” Applied Animal Behavior Science.