Boston Terrier Kleuren – Ontdek meer over de unieke vacht van de Boston

boston terrier kleuren

De Boston Terrier, met zijn onderscheidende en gedistingeerde Boston Terrier kleuren en smoking vacht, heeft zichzelf de bijnaam van de “American Gentleman” bezorgd.

Niet alleen is de Boston Terrier de officiële hond van Massachusetts, maar deze hond heeft ook gediend als de officiële mascotte van Boston University voor bijna een eeuw!

Vandaag de dag wordt de Boston Terrier gevonden in liefdevolle huizen over de hele wereld. Ze worden niet alleen gewaardeerd om hun gevoelige geest, maar ook om hun menslievende persoonlijkheden.

In dit artikel gaan we de kleuren van de Boston Terrier van dichtbij bekijken. Leer meer over de unieke vacht van deze populaire gezelschapshond!

Een korte geschiedenis van Boston Terrier kleuren en vacht

Veel moderne Boston Terrier fans realiseren zich niet dat hun favoriete hond eigenlijk van over de plas naar Amerika is gekomen. De Boston Terrier kan haar oorsprong helemaal terugvoeren naar Engeland!

De voorvader van de hedendaagse Boston Terrier was een hond met de naam Judge. Judge was een kruising tussen een White English Terrier en een Engelse Bulldog.

Judge werd verkocht aan een Amerikaan, William Hooper, die hem al snel de naam “Hooper’s Judge” gaf. Het duurde niet lang voordat Hooper’s Judge, met zijn donkere gestroomde vacht en witte gezichtsuitspatting, nieuwe vrienden maakte in zijn nieuwe land.

Tot deze vrienden behoorde een mooie witte dameshond van Edward Burnett, die haar de naam “Burnett’s Gyp” gaf.

Alle huidige raszuivere Boston Terriers kunnen hun afkomst herleiden tot Judge en Gyp.

Dus nu weten we dat de oorspronkelijke ouderhonden een witte vacht hadden aan moeders kant en een gestroomde met een witte gezichtsuitspatting aan vaders kant.

Laten we verder onderzoeken en zien wat er daarna gebeurde!

Moderne Boston Terrier Kleuren Uitgelegd

De traditionele Boston Terrier kleuren zijn wit, gestroomd en zwart/bruin. Ze worden gevonden in de vroegste officiële AKC (American Kennel Club) rasstandaard.

Maar ook in de eerste rasstandaard worden geen kleuren specifiek uitgesloten.

Later, in 1914, werden de Boston Terrier fokkers specifieker. Zij herschreven de rasstandaard.

boston terrier kleuren

In deze nieuw herziene rasstandaard werden bepaalde kleuren uitgesloten, waaronder effen (zelf) zwart, tan en zwart, lever (rood) en muis (blauw).

De geheel witte vacht plus overwegend witte vachten werden ook gediskwalificeerd uit de showring.

Fast forward naar de huidige heersende Boston Terrier kleuren volgens de rasstandaard, en we ontdekken dat Boston Terrier fokkers nog specifieker zijn – veel specifieker!

Vandaag de dag is er een nieuw Boston Terrier kleurenpatroon, seal (een zwarte kleur met een rode zweem). Effen zwart is nog steeds een no-no, en nu worden effen gestroomd en effen seal zonder witte aftekeningen ook gediskwalificeerd. Grijs en lever (rood) worden ook gediskwalificeerd.

De nieuwste versie van de AKC rasstandaard gaat ook in detail in op ideale en geaccepteerde witte aftekeningen.

De beste plaatsen voor Boston Terriers om hun kenmerkende witte aftekeningen te tonen zijn als een borstspat, een bles tussen de ogen en een snuitband.

Het is aanvaardbaar (maar niet ideaal) om wit te tonen op de kraag en de benen (sprongen).

Veel voorkomende Boston Terrier kleuren

Wanneer de meeste mensen aan Boston Terrier kleuren denken, denken ze automatisch aan de klassieke zwart-witte “smoking” vacht.

Het kan dus een verrassing zijn om te leren dat er ook andere veel voorkomende Boston Terrier kleuren zijn!

In deze sectie nemen we de meest voorkomende Boston Terrier kleuren en patronen onder de loep.

Boston Terrier Kleuren – Zwart & Wit

De “kenmerkende” kleurencombinatie van de Boston Terrier is de zwart-witte vacht. Dit is de vachtkleur die de Boston Terrier die waardige “smoking” look geeft die verantwoordelijk is voor de bijnaam van het ras “American Gentleman”.

Bij deze vachtkleur overheerst zwart en is wit een accentkleur. Om echte Boston Terrier kleuren zwart & wit te zijn, zullen de ogen donkerbruin zijn en de neus zwart.

Boston Terrier Kleuren – Gestroomd & Wit

De gestroomde kleur is technisch gezien eerder een patroon van aftekeningen dan een effen (eigen) vachtkleur. Gestroomd kan variëren van donker tot licht en de basis kan dominant of verdund zijn.

Een verdunde kleur is een recessieve vorm van een dominante kleur zoals zwart of bruin. Bijvoorbeeld, een verdunde zwarte kan er uitzien als blauw of lila. Een verdunde bruine kleur kan rood lijken.

Het is belangrijk te weten dat echte Boston Terrier kleuren, gestroomd & wit, ook donkerbruine ogen en een zwarte neus hebben.

Boston Terrier Kleuren – Gestroomd &; Wit

De seal en witte vachtkleur wordt vaak aangeduid als bruin en wit. Dit is een aanvaardbare Boston Terrier vachtkleur als u uw hond in de toekomst wilt showen of fokken volgens de AKC show normen.

Seal kan een moeilijke kleur zijn om vast te stellen voor degenen die nieuw zijn in het Boston Terrier ras. Deze kleur lijkt effen zwart totdat het licht het op een bepaalde manier raakt om rode ondertonen naar voren te brengen.

Een echte seal en witte Boston Terrier heeft ook donkerbruine ogen en een zwarte neus.

Wees ervan bewust dat andere Boston Terrier kleuren bruin & wit mogelijk niet acceptabel zijn in de showring. Deze omvatten bruine tinten genaamd lever en fawn.

Zeldzame Boston Terrier kleuren

Gerenommeerde Boston Terrier fokkers waarschuwen tegen beweringen dat een Boston Terrier pup “zeldzame Boston Terrier kleuren” vertoont.

Dit is vaak een eufemisme voor een ongewenste paring die puppies heeft voortgebracht met ongewone of niet toegestane kleuren.

Waarom zou je dit doen, vraag je je misschien af? Voor gewetenloze zogenaamde “achtertuin” fokkers of puppyfabrieken kan dit een methode zijn om hogere prijzen te vragen aan onwetende puppykopers.

De AKC rasstandaard verbiedt kleuren als rood (lever), bruin, effen zwart, blauw (grijs), champagne (lichtrood), effen wit en Boston Terriers met blauwe of roze ogen. Dit zijn voorbeelden van zogenaamde “zeldzame” Boston Terrier kleuren.

Ze kunnen ontstaan wanneer de fokker onzorgvuldig is of geen kennis heeft van raslijnen.

Soms zijn deze pups niet eens raszuivere Boston Terriers – vooral degenen die markeringen hebben die meer kenmerkend zijn voor andere hondenrassen, zoals bulldogs of boxers.

Boston Terrier Kleuren: Standaard en Miniatuur

De standaard maat Boston Terrier varieert van 12 tot 25 pond. Moderne Boston Terriers worden gefokt in twee maten, standaard en miniatuur (soms “teacup” genoemd).

Dit is echter geen officieel, erkend verschil in grootte. Het is gewoon een keuze die sommige fokkers hebben gemaakt om de Boston Terrier hond te verkleinen om verschillende redenen.

Voor de kleuren van de Boston Terrier is er echter geen echt verschil tussen de standaard en miniatuur Boston Terrier.

Boston Terrier Kleuren: Genetica en gezondheid

Boston Terriers worden als ras tegenwoordig geconfronteerd met een aantal belangrijke gezondheidsproblemen. Sommige zijn genetisch gekoppeld aan Boston Terrier kleuren.

U kunt hier meer te weten komen over de algemene Boston gezondheidsproblemen. Maar kort gezegd is de Boston Terrier gevoelig voor problemen die te maken hebben met zijn fysieke structuur. Deze kunnen pijn, leed en verkorting van zijn leven veroorzaken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u volledig op de hoogte bent van de mogelijke gevolgen voor de gezondheid als u overweegt een Boston Terrier in huis te nemen.

Laten we nu eens kijken naar gezondheidsproblemen die specifiek verband houden met de kleur van de Boston Terrier.

Witte vachtkleur

Boston Terriers met overwegend witte of geheel witte vachten hebben een hogere incidentie van unilaterale (enkel oor) of bilaterale (beide oren) doofheid.

Blauwogen met een witte vacht brengen een bijzonder risico met zich mee dat pups doof worden.

Albinisme

Albinisme is geen vachtkleur op zich. Het is eerder een gebrek aan pigment dat een wit uitziende vacht veroorzaakt.

Bij Boston Terriers kan albinisme de karakteristieke roze ogen veroorzaken of de ogen kunnen neutraal of zeer licht blauwgroen lijken.

Meer onderzoek is nodig om de gezondheidsimplicaties van albinisme bij Boston Terriers te begrijpen. Fokkers melden dat deze honden meer last hebben van huidallergieën en irritaties.

Ze kunnen ook niet in de zon gaan zonder zonnebrandcrème vanwege het risico op zonnebrand.

Merle vachtkleur

Merle, soms ook harlekijn of dapple genoemd, is een omstreden Boston Terrier kleurpatroon.

Het is controversieel omdat hetzelfde gen dat deze vachtkleur controleert, oog- en oorafwijkingen kan veroorzaken.

Wanneer een fokker twee merle-gecoate honden met elkaar laat paren, worden sommige van de pups geboren als “double merle”.

Double merle Boston Terrier kleuren kunnen nog extremere gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Deze omvatten kleiner dan normale ogen, abnormale oog of iris vorm, ontbrekende ogen en doofheid in een of beide oren.

Boston Terrier Kleuren Samenvatting

Alle Boston Terriers stammen af van dezelfde twee honden. Toch komen ze tegenwoordig in een verscheidenheid aan kleuren.

De traditionele witte, gestroomde en zwart/bruine vachten hebben plaatsgemaakt voor gedetailleerde moderne rasstandaarden. De AKC standaard kenmerkt opvallende witte aftekeningen op een zwarte, seal, of gestroomde vacht.

Zeldzamere kleuren worden meestal door de AKC afgekeurd en kunnen in verband worden gebracht met ernstige gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om een gerenommeerde en goed geïnformeerde fokker te kiezen als u op zoek bent naar een pup.

Beste Boston Terrier Kleuren

Heeft u een favoriet van de Boston Terrier kleuren en aftekeningen waarover u zojuist in dit artikel heeft geleerd?

Deel uw gedachten in de commentaren!

Referenties

AKC, “Boston Terrier Official Breed Standard,” Amerikaanse Kennel Club, 2011.

Kwasny, V., et al, “Boston Terrier Illustrated Breed Standard,” The Boston Terrier Club of America, 2014.

McCartney, M., “Undesirable/Disallowed Boston Terrier Colors,” Brindle Hill Kennels, 2015.

Coren, S., PhD., DSc, FRSC, “Your Dog’s Coat Color Predicts His Hearing Ability,” Psychology Today, 2012.

Strain, G.M., “The Genetics of Deafness in Domestic Animals,” Frontiers of Veterinary Science, 2015.

Johansen, L., et al, “Boston Terriers Colors Explained Patterns,” Cypress Farms Kennel, 2018.