Blauwe hondenrassen – 20 prachtige blauwe rassen waar je van zult houden

blauwe hondenrassen

Blauwe hondenrassen zijn er in allerlei soorten en maten. Van kleine blauwe terriërs tot enorme Duitse Doggen. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van de populairste blauwe honden. We delen informatie over het vinden van blauwe puppies, en helpen je het juiste blauwe hondenras voor jouw gezin te kiezen.

Inhoud

Blauwe hondenrassen hebben een verdunde versie van een zwarte vacht. Deze honden kunnen vrij ongewoon zijn, omdat er twee recessieve genen nodig zijn om deze vachtkleur te creëren. Maar er zijn veel rassen die een blauwe vacht hebben. Sommige hebben een effen vacht, en andere hebben blauw tussen andere kleuren!


Top 20 Blauwe Hondenrassen

Blauw gekleurde honden kunnen heel verschillende behoeften en kenmerken hebben. Dus niet elk blauw hondenras zal geschikt zijn voor uw gezin. Laten we eens kijken naar de blauwe vacht hondenrassen die we in deze gids zullen behandelen.

Als je graag meer wilt weten over een specifieke hond in onze lijst, kun je er meteen naartoe springen met de links hieronder. Of, blijf scrollen om een beetje over ze allemaal te weten te komen! We hebben een aantal honden met heel verschillende behoeften opgenomen, dus hopelijk vind je hier het juiste blauwe hondenras voor jou. Hier zijn de top 20 blauwe hondenrassen:

Australische Veedrijvershond

blue heeler mixen

De Australian Cattle Dog is ook bekend onder de naam Blue Heeler. Dit is een Australisch ras dat oorspronkelijk werd gebruikt om vee te hoeden, zoals je kunt zien aan zijn naam! De vacht van dit blauwe hondenras komt in een aantal prachtige patronen, en kan kleuren als tan en wit bevatten naast het blauw.

Blue Heelers zijn energiek, alert en intelligent. Ze hebben eigenaren nodig die veel tijd kunnen besteden aan het oefenen, trainen en bezig houden. Australian Cattle Dogs kunnen ook natuurlijke kudde-instincten hebben die ertoe leiden dat ze andere huisdieren of gezinsleden op de hielen zitten.

Je zou dit kunnen overwegen als je jonge kinderen of andere dieren hebt die hierdoor van streek kunnen raken. Ze goed socialiseren zal helpen om een gelukkige, zelfverzekerde puppy groot te brengen.

Kerry Blue Terrier

irish hondenrassen - kerry blue terrier

De Kerry Blue Terrier is een van onze meest opvallende blauwe hondenrassen, dankzij zijn gekrulde vacht! Hij heeft zachte golven en verhaart ook zelden, wat geweldig is als je weinig geduld hebt voor het opzuigen van dierenvacht. Maar deze honden doen regelmatige verzorging nodig, en veel beweging. Ze zijn dus niet de juiste hond voor iemand die een onderhoudsarme metgezel wil.

Dit Ierse terriërras staat bekend als hardwerkend, intelligent en mensgericht. Kerry Blue Terriers brengen bovenal graag tijd door met hun baasjes. U kunt dus met hen sporten en veel leuke spelletjes spelen, zoals touwtrekken of apporteren. Dankzij hun intelligentie zijn deze honden ook dol op hondensporten als behendigheid en dock diving.

Bluetick Coonhound

amerikaanse engelse coonhound

De Bluetick Coonhound heeft een vachtkleur zoals zijn naam beschrijft: blauw, en ticked! Ticking zijn kleine vlekjes op een witte basis. Deze honden kunnen ook bruin zijn.

Deze blauw gekleurde honden zijn aanhankelijk, aanhankelijk en intelligent. Hun korte glanzende vacht verhaart matig, en meer tijdens het verharingsseizoen. U moet ze dus minstens eenmaal per week borstelen.

Blueticks zijn energieke honden die een sterke prooidrift kunnen hebben. Ze hebben dus veel beweging nodig. U moet ze ook goed socialiseren en sterke terugroepacties en gehoorzaamheid oefenen om de kans op agressie tegen kleine dieren te minimaliseren.

Blauwe Lacy

blue lacy hond

Blue Lacys zijn een van de Amerikaanse blauwe hondenrassen. Deze jacht- en herdershonden komen uit Texas, en worden ook wel Lacy Dogs genoemd.

Aanbiddelijke Blue Lacy honden zijn energiek, intelligent en alert. Ze zijn het gelukkigst als ze een taak te doen hebben, dus zullen ze zeer goed passen bij gezinnen met een actief leven. Omdat ze oorspronkelijk werden gebruikt als jacht- en herdershonden, kan uw Blue Lacy een natuurlijk jachtinstinct hebben.

Alleen een perfect geoefend terugroepen zal voldoende zijn om ze terug te brengen! Maar, aan de positieve kant, deze honden kunnen goed tegen training. Blijf bij positieve beloningsmethoden om de beste resultaten te krijgen.

Thai Ridgeback

thaise ridgeback

De Thai Ridgeback is er in vier standaard kleuren, waarvan één blauw! Ze hebben een korte, gladde vacht die slechts af en toe geborsteld hoeft te worden, maar die in het seizoen verhaart.

Thai Ridgebacks zijn trouw, atletisch en onafhankelijk. Ze werden oorspronkelijk gefokt als waak- en beschermhonden, dus ze kunnen territoriaal zijn rond hun eigenaars. Het is belangrijk om uw Thai Ridgeback blauw gekleurde hond van jongs af aan goed te socialiseren. Dit zal uw pup helpen uit te groeien tot een gelukkige, vriendelijke en zelfverzekerde hond.

Thai Ridgebacks zijn het meest geschikt voor huizen waar ze hun onvermoeibare energie kunnen verbranden. Ze zijn gewend om veel tijd te hebben om rond te rennen, dus moeten ze geestelijk en lichamelijk gestimuleerd worden. Dit is misschien niet het beste blauwe hondenras als u andere kleine dieren heeft. Hoewel ze zich prima kunnen redden als ze samen worden opgevoed.

Australische Herder

8 weken oude Australische Herders

De Australische Herder is een herdersras dat vaak gebruikt wordt op boerderijen in Amerika. Hoewel het ook een populair huisdier is voor actieve gezinnen. Een van zijn meest onderscheidende kleuren is de blue merle.

Australian Shepherds zijn zeer intelligent, energiek en liefdevol. Ze kunnen zich gemakkelijk vervelen en hebben dus veel beweging en mentale stimulatie nodig. Aussies hebben gezinnen nodig die veel tijd met hun honden kunnen doorbrengen. Hen te lang alleen laten kan leiden tot verlatingsangst.

Hoewel ze aanhankelijk en liefdevol zijn bij gezinnen, kunnen Australian Shepherds op hun hoede zijn bij vreemden en hebben ze kudde-instincten. Zorg er dus voor dat u uw hond goed socialiseert als u overweegt dit ras mee naar huis te nemen.

Baard Collie

schotse hondenrassen - bearded collie

Blauw is een van de standaardkleuren van de Schotse Bearded Collie. Dit ras heeft een prachtige dikke pluizige vacht die dagelijks een lichte borstelbeurt nodig heeft, en wekelijks een volledige verzorging. Dit is niet altijd een snelle klus, dus zorg ervoor dat u toegewijd bent aan een regelmatig verzorgingsprogramma als u voor deze hond wilt kiezen.

Bearded Collies zijn intelligent, onafhankelijk en vriendelijk. Deze honden hebben elke dag een goede hoeveelheid beweging nodig, of het nu een actief spel is, of tijd om los te lopen. Als een natuurlijk herders- en veedrijversras kan uw Collie onafhankelijk en mogelijk agressief zijn tegenover andere dieren. Socialiseer ze dus goed om ze te helpen opgroeien tot vriendelijke honden.

Chow Chow

chow chow

Chow Chows zijn een van onze favoriete grote, krachtige blauwe hondenrassen. Deze honden hebben een pluizige blauwe vacht, en ze kunnen zelfs een bijpassende blauwe tong hebben! Dit ras is waardig, serieus en kan afstandelijk zijn. Dus, als u op zoek bent naar een aanhankelijke hond, is dit niet de hond voor u.

Als natuurlijke waakhond moet u uw Chow Chow goed socialiseren vanaf het moment dat het een puppy is. U moet ze ook goed en consequent trainen vanaf de week dat ze thuiskomen. Deze honden kunnen koppig zijn als het op training aankomt, dus wees geduldig. Chow Chows doen het het beste bij gezinnen die ervaring hebben met het opvoeden van honden.

Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is nog een van onze grootste blauwe hondenrassen! Deze enorme honden worden minstens 30 centimeter hoog bij de schouder. Ze kunnen zo groot worden als 7 voet hoog als ze op hun achterpoten staan! Als enorm ras hebben ze veel training en socialisatie nodig als puppy. Deze honden kunnen gemakkelijk per ongeluk iemand verwonden door ze omver te stoten, dus het is belangrijk om een goede controle te hebben.

Ierse Wolfshonden zijn behendig, zachtaardig en trouw. Dus, ondanks hun enorme omvang, zijn het geweldige honden voor gezinnen met kinderen. Deze hond heeft een matige verzorging nodig, en minder beweging dan je zou denken. Hij heeft ruimte nodig om te zwerven en regelmatig beweging elke dag, maar zal op andere momenten graag rond uw huis luieren.

Italiaanse Windhond

speelgoed hondenrassen

In tegenstelling tot onze laatste blauwe hondenrassen, is de Italiaanse Greyhound een kleinere blauw gekleurde hond. Hun korte gladde vacht vereist zeer weinig onderhoud en verhaart zelden. Italiaanse Greyhounds houden van een sprintje, maar zullen ook graag knuffelen op uw schoot. Deze honden kunnen ondeugend, nieuwsgierig en aanhankelijk zijn. Train echter vanaf jonge leeftijd en besteed veel tijd aan het zindelijk maken van uw Italiaanse Greyhound.

Ze hebben ook een hoge prooidrift, dus wees op uw hoede voor dit ras als u al andere kleine dieren heeft. Italiaanse Greyhounds kunnen waarschijnlijk goed opschieten met andere honden, maar kunnen gewond raken door grote onstuimige honden.

Poedel

Een complete gids voor de Standaard Poedel. Geeft informatie over grootte, gewicht, kleur, temperament, fokkers, adoptie en redding.

Het blauwe hondenras Poedel is er in drie maten: standaard, miniatuur en toy. Poedels hebben een gekrulde vacht die alle verharende haren opvangt. Dit betekent dat het vaak een betere keuze is voor mensen met allergieën. Maar geen enkel hondenras is echt hypoallergeen. Dus, je moet altijd tijd doorbrengen met een hond voordat je een verbintenis aangaat als je last hebt van allergieën.

Poedels zijn intelligente, energieke en vriendelijke honden die graag tijd doorbrengen met hun gezin. Ze kunnen goed tegen training, en vinden het heerlijk om zowel op het land als in het water te trainen! Deze honden waren oorspronkelijk jachtgezellen, dus ze hebben veel socialisatie nodig om ervoor te zorgen dat ze gelukkig en vriendelijk zijn met andere dieren.

Chinese Shar Pei

Blauwe Shar Pei. Shar Pei rimpels zijn misschien schattig, maar ze komen met een zware prijs. Verschrikkelijke gezondheidsproblemen en pijnlijke huidaandoeningen.

Shar Peis kunnen dankzij hun gerimpelde huid behoorlijk opvallend uitziende blauwe hondenrassen zijn. Deze unieke eigenschap brengt echter veel extra zorgbehoeften met zich mee. Deze honden staan bekend als trouw, zelfverzekerd en vaak koppig. Wees dus voorzichtig en geduldig wanneer u ze traint. Positieve beloningsmethoden werken het best.

Shar Peis moeten goed gesocialiseerd worden om eventuele agressie naar andere mensen en dieren te minimaliseren. Ze zijn misschien niet de beste keuze als u al andere huisdieren heeft. Ze hebben veel beweging nodig, dus ze zijn niet geschikt voor een zittend gezin.

Whippet

Het voeden van een Whippet Puppy

De Whippet is nog een van onze kleinere blauwe hondenrassen. Net als de eerder besproken Italiaanse Greyhound, brengt de Whippet net zoveel tijd door met knuffelen op de bank als met rondzoeven. Deze jachthond werd oorspronkelijk gefokt om op wild te jagen. Het zal dus niet het beste ras zijn voor huizen met kleine dieren.

Uw puppy goed socialiseren en oefenen in het goed terugroepen kan het jachtinstinct minimaliseren, maar het blijft iets om rekening mee te houden. Whippets hebben dagelijks regelmatig beweging en veel sociale interactie nodig. Maar ze hebben heel weinig verzorging nodig.

Yorkshire Terrier

De Yorkie is nog een van onze kleine blauwe hondenrassen. Deze kleine terriër kan tot 9 centimeter lang worden en tot 7 pond wegen. Deze honden zijn zelfverzekerd, levendig en aanhankelijk. Ze zijn kleiner, dus geschikt voor het appartementsleven zolang ze voldoende beweging buitenshuis krijgen.

Yorkies werden oorspronkelijk gebruikt als ongediertebestrijder, dus kunnen ze andere kleine dieren in uw huis opjagen. Socialiseer ze goed om eventuele agressie te minimaliseren. Ze hebben een prachtige bruine en diep marinebruine vacht die veel verzorging vereist. Hun vacht kan gemakkelijk in de war raken en moet elke dag worden geborsteld, net als mensenhaar.

Beagle

Blue Tick Beagle

Het verbaast je misschien dat de Beagle op onze lijst met blauwe hondenrassen staat, maar blauw is een van de kleuren die je bij dit ras kunt zien! Je kunt zelfs prachtige blue tick Beagles krijgen. Dit zijn werkhonden, gefokt om vriendelijk, intelligent en sociaal te zijn. Ze kunnen goed overweg met mensen en andere honden, maar zullen nog steeds socialisatie nodig hebben om dit aan te moedigen.

Beagles brengen graag veel tijd door met hun gezin, en kunnen last hebben van verlatingsangst als ze te lang alleen worden gelaten. Dankzij hun energie en intelligentie kunnen ze zich ook gemakkelijk vervelen. Zorg er dus voor dat dit ras genoeg te doen heeft en veel mogelijkheden om energie te verbranden!

Staffordshire Bull Terrier

Amerikaanse Staffordshire Terrier Mix

De Staffordshire Bull Terrier is een blauw hondenras dat ook wel liefkozend de Staffie wordt genoemd. Deze honden staan bekend als moedig, trouw en zachtaardig, vooral met hun gezin. Ze vallen echter in de categorie Pitbull, of bullebak. Dus, sommige mensen denken dat ze agressief zijn, en ze zijn zelfs verboden in sommige staten.

Socialisatie vanaf jonge leeftijd zal uw blauwe Staffie helpen net zo vriendelijk te zijn als elke andere hond. Maar, training is ook belangrijk, om ervoor te zorgen dat u uw hond onder controle kunt houden als dat nodig is. Staffies hebben veel beweging en veel sociale interactie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Bovendien hebben ze sterke kaken, dus investeer in stevige kauwspeeltjes!

Catahoula luipaard hond

catahoula luipaard hond temperament

De Catahoula Leopard Dog kan voorkomen in blauwe en blue merle kleuren, naast andere tinten! Dit is een Amerikaans werk- en herdersras. Catahoula’s zijn intelligent, energiek en waakzaam. Ze kunnen ook vrij onafhankelijk zijn. Socialiseer ze goed om ervoor te zorgen dat ze zo vriendelijk mogelijk zijn. Deze honden moeten wekelijks worden verzorgd en kunnen af en toe een bad nodig hebben. Maar belangrijker dan dit is de hoeveelheid actieve tijd die deze hond nodig heeft.

Gorgeous Catahoulas zijn zeer atletisch, en hebben een taak nodig. Verveling en inactiviteit kunnen ertoe leiden dat ze ongelukkig worden en destructief gedrag gaan vertonen, zoals graven en kauwen. Wees dus creatief met de beweging van uw hond! Ze zijn uitstekende kandidaten voor hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheidstraining.

Weimaraner

blauwe weimaraner

Weimaraners worden meestal gezien in het grijs, maar kunnen ook voorkomen in een prachtige tint blauw. Dit is echter geen officieel erkende kleur. Hierdoor worden blauwe Weims vaak als ongewenst gezien. En sommige fokkers proberen ze voor een te hoge prijs te verkopen, door ze als ‘zeldzaam’ aan te merken.

Als je toch een blauwe Weimaraner vindt van een gerenommeerde fokker, zorg er dan voor dat je ze elke dag veel beweging en veel aandacht geeft. Ze moeten van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. Weims zijn zeer aanhankelijke honden, die door sommigen als ‘behoeftig’ kunnen worden gezien. Zorg er dus voor dat u voldoende tijd heeft om met uw hond door te brengen als u voor dit ras kiest.

Engelse Setter

Engelse Setters kunnen komen in een prachtige blauwe belton, of driekleurig blauw belton en tan. Blauwe belton patronen zijn een donker vlekkerig, ticking patroon, over een witte basis. Deze honden zijn vriendelijk, vrolijk en atletisch, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. U moet uw Engelse Setter ten minste eenmaal per week borstelen om te voorkomen dat hun vacht in de knoop raakt.

Misschien wilt u ook bepaalde gebieden trimmen, zoals rond het gezicht van uw hond. Vooral als ze veel tijd doorbrengen met rennen of buiten werken. Dit ras heeft veel beweging nodig, bij voorkeur in een veilig omheind gebied. Ze zijn goed geschikt voor gezinnen die zeer actief zijn.

Duitse Dog

Duitse Dog

De Duitse Dog is de laatste blauwe hond op onze lijst, en is een van de grootste blauwe hondenrassen! Ze kunnen tot 34 inch lang worden bij de schouder! Duitse Doggen hebben veel training en socialisatie nodig, ook al staan ze bekend als zachte en kalme honden.

Door hun enorme omvang kunnen ze gemakkelijk per ongeluk iemand verwonden of omstoten. Socialiseer en train ze dus goed. Als u dit doet, zullen ze geweldige metgezellen zijn voor elk gezin. Duitse Doggen hebben dagelijks een goede hoeveelheid beweging nodig, maar mogen niet te veel hebben, of het kan hun gewrichten aantasten.

Blue Coat Kleur Genetica

Hoe ontstaat de blauwe vachtkleur bij zoveel verschillende hondenrassen? Dat heeft alles te maken met genetica. Vachtkleur bij alle honden is het resultaat van twee pigmenten: feomelanine en eumelanine. De standaardkleuren hiervan zijn respectievelijk rood en zwart. Andere vachtkleuren ontstaan wanneer extra genen samenwerken met de genen voor deze twee pigmenten.

Blauwe vachten ontstaan wanneer het recessieve verdunningsgen (d) interageert met de productie van eumelanine. Als uw pup twee d genen, zijn vacht is verdund van zwart naar blauw.

blauwe hondenrassen

Natuurlijk zal hij niet echt blauw zijn zoals de lucht – blauw is gewoon een speciaal hondenwoord voor grijs!

Voor sommige honden is verdunde vacht ook gekoppeld aan gezondheidsproblemen zoals haaruitval en huidontsteking, bekend als kleurverdunning alopecia.

Zorg er dus voor dat u dit onderzoekt voordat u een hond met blauwe vacht kiest.

Is een Blauwe Hond geschikt voor mij?

Heeft u uw zinnen gezet op een blauw hondenras? Blauwe hondenrassen kunnen er heel verschillend uitzien. Het type dat u kiest moet gebaseerd zijn op welke blauw gekleurde hond het beste bij uw tijd en zorgcapaciteiten past.

Als je een klein huis hebt en niet op zoek bent naar een hond met veel onderhoud, zul je een ander type blauwe vacht hondenras nodig hebben dan iemand met veel ruimte en veel tijd om te besteden aan het verzorgen en trainen van hun hond. U moet leren over temperament, trainingsbehoeften, trainbaarheid, gezondheid en algemene zorg voordat u uw keuze voor een hondenras definitief maakt.

Blauwe Puppies Vinden

Sommige hondenrassen zullen altijd nesten met blauwe pups hebben, andere hebben gemengde kleuren die moeilijker te voorspellen zijn. Als je beslist een blauwe pup wilt, dan is het kiezen van een ras dat helemaal blauw is de snelste manier om er een te vinden.

Heb je eenmaal je ras gekozen, zoek dan een fokker die gezondheid en temperament boven alles stelt. Zelfs de kleur! Goede fokkers gebruiken alleen op gezondheid geteste ouderdieren en tonen u graag het bewijs van deze duidelijke tests.

Ze houden hun honden voor een doel buiten het maken van pups (en dus geld!) en hebben een duidelijk sterke band met de moeder van het nest. Je moet misschien op een wachtlijst gaan staan om een pup van de beste fokker te krijgen, maar het zal het wachten waard zijn!

Van welke blauwe hondenrassen hou je?

Heb je de perfecte blauwe hondenrassen voor jou gevonden in onze gids? Of, heb je al eerder een van deze blauw gekleurde honden bezeten? Ontdek hier meer over je favoriete blauwe hondenrassen:

Vertel ons zeker alles over je ervaringen in de commentaren. We leren graag over uw favorieten!

Referenties en bronnen

  • Buzhardt, L. ‘Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs’, VCA (2016).
  • Ute, P. (et al), ‘Polymorphisms Within the Canine MLPH Gene are Associated with Dilute Coat Color in Dogs’, BMC Genetics (2005).
  • Jae-Hoon, K. (et al), ‘Color Dilution Alopecia’, Journal of Veterinary Science (2005).
  • Schmutz, S. & Berryere, T. “Genen die van invloed zijn op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht”, Animal Genetics (2007).