Biewer Terrier Raseigenschappen, Persoonlijkheid en Verzorging

biewer terrier

Biewer Terrier honden zijn een klein, energiek, slim en leuk nieuw ras. Voorouders van de Yorkshire Terrier, ze hebben een rijke werkgeschiedenis, maar tegenwoordig zijn het schoothondjes en appartement huisdieren. Ze hebben een kalme en toegewijde persoonlijkheid, maar terrier gedrag en raskenmerken kunnen hen problemen bezorgen. Graven, kauwen, jagen of kibbelen met andere huisdieren zijn kenmerkend voor het Biewer Terrier ras. Maar het zijn over het algemeen goede metgezellen voor actieve gezinnen die graag een lang, zijdeachtigharig speelgoedhondje verzorgen. Hun vacht is meestal wit gevlekt of bont, met parti of tricolor patronen. Ze hebben schattige gezichten, grote ogen en een liefdevolle uitdrukking. Hoewel Biewer Terriers enkele genetische gezondheidsproblemen hebben, zijn ze gezond en leven ze tot in hun tienerjaren. Vandaag delen we tips voor het adopteren, opvoeden en verzorgen van deze aanhankelijke, trouwe en beschermende hondjes. Het zijn goede gezinsdieren en over het algemeen blij met kinderen, hoewel hun kleine lichamen kwetsbaar zijn en ze dus voorzichtig moeten worden behandeld.

Inhoud

De Biewer Terrier (uitgesproken als “bee-vah”/”bever”) is een hond van speelgoedformaat die lijkt op de Yorkshire Terrier. Dit ras wordt ook wel eens de Biewer Yorkshire Terrier of Biewer a la Pom Pon genoemd. De Biewer Terrier is een van de meest recente rassen die de AKC erkenning heeft verkregen. En ze hebben het op een ongekende en unieke manier veiliggesteld!


Waar komt de Biewer Terrier vandaan?

De eerste Biewer Terriers werden ontwikkeld uit Yorkshire Terriers. Yorkshire Terriers zijn een oud Engels ras dat eerst werd gehouden om ongedierte te bestrijden, en daarna steeds meer als huisdier. Zij combineren de alertheid en kracht van een werkterriër met het beminnelijke en vriendelijke temperament van een speelgoedhond.

Havanezers en Duitse Korthaar Pointer honden hebben ook het recessieve gen dat grote witte gebieden veroorzaakt. Dit soort vachtkleuring wordt verschillend beschreven als witte vlekken, piebald, parti-color, en tricolor. Om driekleurpups met veel wit op hun vacht te fokken, moeten beide ouders dit gen dragen.

Biewer Terrier vs Yorkshire Terrier

Het ras Biewer Terrier is ontstaan uit Yorkies. Ze werden gefokt in de jaren 1970 en 80 door een Duits koppel genaamd Werner en Gertrude Biewer. Maar een slechte gezondheid verhinderde hen om ooit een volledig Biewer Terrier stamboek te creëren.

Dus voor de volgende drie decennia, beschouwden veel mensen de Biewer foklijnen gewoon als niets meer dan verkeerd gemarkeerde Yorkies. In feite hadden terrier liefhebbers talloze pittige argumenten over wat, als er al iets was, een Biewer Terrier onderscheidde van een parti-gekleurde Yorkshire Terrier.

Het Biewer Terrier Ras

Toch verzekerde Biewer Terriers zich in 2014 van een plaats in de Foundation Stock Service van de AKC. Toen in 2019 bereikten ze iets volledig ongekend.

Tot dan toe moesten nieuwe rassen die om volledige erkenning streden, bewijzen dat ze zich onderscheidden van elk ander ras door middel van gedetailleerde stamboomdocumentatie. Maar de Biewer Terrier werd het eerste ras waarvan met behulp van genetische testen werd bewezen dat het apart en uniek was. Dit verzekerde hen van een plaats in de Diversen groep van de AKC.

Opname in de Diversen klasse is nog steeds een stap verwijderd van volledige erkenning, maar het erkent effectief Biewers als verschillend van Yorkies. En het gaat een eind maken aan die decennia lange ruzie.

Maar alleen de tijd zal leren of Biewers voldoende grote aantallen en consistente populatiegroei kunnen bereiken om volledige erkenning in de Speelgoedgroep te bereiken.

Leuke feiten over de Biewer Terrier

  • De eerste Biewer Terriers waren meteen populair in hun geboorteland Duitsland. Dit was deels te danken aan een beroemde eigenaar.
  • De zangeres Margot Eskens, die in de jaren ’50 en ’60 een hitparade in de Duitse taal was, had een Biewer.

Hoe zien Biewer Terriers eruit?

Mr & Mrs Biewer ontwikkelde de oorspronkelijke rasstandaard, en een versie hiervan is nog steeds in gebruik. Deze standaard beschrijft de gewenste lichaamsvorm en kleurpatroon, inclusief symmetrische gelaatstrekken en witte poten.

Het is een zeer tengere terriër met een vacht die over de grond veegt tenzij hij geschoren wordt. De vacht is grotendeels wit met verschillende hoeveelheden zwart en kleinere gebieden van tan.

De Biewer Terrier had in Duitsland vaak een gecoupeerde staart tot 1998, toen couperen in dat land niet langer was toegestaan. Het hebben van een natuurlijke staart is nu wereldwijd standaard.

Biewer Terrier Verzorging

Yorkies zijn donkergrijs en bruin van kleur (in showstandaarden aangeduid als ‘blue and tan’ of ‘blue and gold’). De Biewer Terrier daarentegen is driekleurig: wit, zwart en tan.

De Biewer Terrier heeft een lange zijdeachtige vacht die tot op de grond reikt. Lang haar groeit uit het hoofd en vereist een “paardenstaart” om het dier in staat te stellen te zien en oogirritatie te voorkomen.

Regelmatige verzorging is essentieel. Sommige eigenaren geven er de voorkeur aan het haar kort te houden in wat trimmers een “puppy-cut” noemen.

biewer terrier

Biewer Terrier Temperament

Sommigen beschrijven Biewer Terriers als zich meer gedragend als een bezadigd speelgoedras. De Yorkshire Terrier aan de andere kant, behoudt meer terrier dapperheid en durf. Maar we hebben geen wetenschappelijke studies die dit bevestigen. Dus er is waarschijnlijk een beetje een vooroordeel hier. Biewers zijn over het algemeen alert, beminnelijk en ideale huisdieren.

Het trainen van uw Biewer Terrier

Zoals bij elke hond is vroege socialisatie en positieve training vereist om een goed dierenwelzijn te bevorderen. Als terriërras hebben Biewer Terriers een gematigde neiging tot blaffen en kan doorzettingsvermogen nodig zijn bij het zindelijk maken.

Biewer Terrier Gezondheid

Databases van aangeboren aandoeningen bij honden hebben deze honden zelden opgenomen vanwege hun zeldzaamheid. Informatie met betrekking tot de Yorkshire Terrier is waarschijnlijk van toepassing.

Er zijn gevallen bekend van Biewer Terriers die lijden aan necrotiserende encefalitis. Er is echter geen bewijs dat dit ras een verhoogd risico loopt op deze aandoening.

De Biewer Terrier heeft een smallere genetische basis dan de Yorkshire Terrier. Elke raszuivere Biewer Terrier stamt af van slechts een handvol dieren.

Daarom moeten fokkers een plan kunnen aantonen om inteelt te voorkomen. Bovendien moeten ze geen excessieve lijnteelt toepassen (het paren van nauw verwante honden).

Hoe lang leven Biewer Terriers?

Biewer Terriers zijn robuust voor hun grootte en hebben de typische lange levensduur van speelgoedrassen, van 10-16 jaar.

Zijn Biewer Terriers goede familie honden?

Een Biewer Terrier is een geweldige familiehond in het juiste huishouden.

Vanwege hun kleine formaat moet men voorzichtig zijn met het in huis nemen van jonge, onstuimige kinderen.

Ze zijn beter geschikt voor lichaamsbeweging dan veel speelgoedrassen. Dat gezegd hebbende, moet u zorgen voor een goede conditie vóór uitgebreide wandelingen of trektochten.

Voor- en nadelen van het aanschaffen van een Biewer Terrier

Een Biewer Terrier is een bijzonder aantrekkelijke speelgoedhond met een levendige persoonlijkheid.

Hun gezondheidsproblemen zijn in overeenstemming met andere speelgoedrassen en ze hebben meestal een lang leven.

Het kleine formaat van de Biewer kan hun geschiktheid voor sommige huishoudens beperken.

Ook kunnen ze door hun zeldzaamheid moeilijk te vinden zijn. Dit kan betekenen dat ze duurder zijn dan andere rassen met vergelijkbare kenmerken.

Het redden van een Biewer Terrier

U zult waarschijnlijk geen Biewer vinden in asielen of opvangcentra.

De enige opvang waar je ze kunt vinden is een die verbonden is aan een rasvereniging.

U kunt ook contact opnemen met een fokker die misschien een hond heeft laten terugbrengen of anderszins een goed tehuis nodig heeft.

Het vinden van een Biewer Terrier Puppy

Afhankelijk van waar ter wereld je bent, zijn Biewer Terriers ofwel zeldzaam of mogelijk niet verkrijgbaar.

Als zodanig moet u voorzichtig zijn met het accepteren van beweringen van een verkoper dat een pup een Biewer Terrier is.

Als u er zeker van wilt zijn dat uw pup van het Biewer ras is, controleer dan of beide ouders en het nest op de lijst van een gerenommeerd register staan.

Als u bij een fokker koopt, vraag dan om de ouders te zien, vraag naar testen op aangeboren afwijkingen.

Zij zouden bekend moeten zijn met risico’s voor aandoeningen zoals aangeboren blindheid (progressieve retinale atrofie) en ontwrichte knieschijven (patella luxatie).

Controleer op tekenen van inteelt, zoals hetzelfde dier dat meerdere keren voorkomt in een stamboom. Volg onze richtlijnen voor het opvoeden van puppy’s voor een speelgoedhond.

Wen uw puppy aan alle activiteiten waarvan u wilt dat ze zich er als volwassen hond prettig bij voelen. Deze activiteiten kunnen zijn: hanteren, tandenpoetsen en reizen in een reismand.

Biewer Terrier Producten en Accessoires

Zorg voor een voeding die geschikt is voor een klein ras.

U moet uw Biewer regelmatig borstelen. U kunt dit doen op een droge vacht met behulp van een slickerborstel die ontworpen is voor kleine honden.

Vergelijkbare Biewer Terriers en rassen

Biewer Terriers zijn nog steeds ongewoon, en kunnen moeilijk te vinden zijn.

Goede alternatieve kleine terriers zijn onder andere:

Biewer Terrier Reddingen

We hebben hieronder enkele Biewer reddingsgroepen opgesomd. Laat het ons a.u.b. weten in het commentaargedeelte als u er nog meer kent.

Is een Biewer Terrier geschikt voor mij?

Als u op zoek bent naar een ongewoon ras dat veel van de voordelen van een dappere terriër combineert met de minzaamheid van een speelgoedras, dan is de Biewer Terrier een geweldige keuze. Eigenaren van dit ras roemen hen zeer, en hun schattige verschijning is onmiskenbaar.

Sommige mensen zijn het nog steeds niet eens met hun status als nieuw ontwikkeld ras. Ook kunnen ze in sommige gebieden niet beschikbaar of duur zijn. U zou andere kleine terriers kunnen overwegen als Biewer terriers niet beschikbaar zijn.

Heeft u uw hart gezet op een Biewer? Laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en bronnen