Een gids voor grote honden die niet verharen: Niet-verschurende grote hondenrassen

Grote honden die niet verharenAls u op zoek bent naar een grote hond (of welke hond dan ook) die niet verhaart, moeten we het eerst hebben over verharen en niet-verharen.

Ten eerste verharen alle honden op zijn minst een beetje. Verharen is het verlies van vacht die dood of beschadigd is en dit komt bij elk ras voor. Er zijn echter grote verschillen tussen rassen wat betreft de hoeveelheid en de frequentie van het verharen.

Dat is waar niet-schuren om de hoek komt kijken. Hoewel geen enkel hondenras echt niet verhaard. Er zijn rassen die heel weinig verharen. Dus, hoewel dit artikel “grote honden die niet verharen” heet, zou het waarschijnlijk “grote honden die niet veel verharen” moeten heten.

Laten we eens kijken wat dit betekent voor jou en je potentiële nieuwe harige vriend.

Alle honden verharen?

Helaas voor onze huishoudelijke inspanningen, verharen alle honden. Maar hoewel grote honden die niet verharen helemaal niet bestaan niet. Grote honden die niet veel verharen wel.

Je mag aannemen dat weinig verharende honden van nature minder haar hebben dan gewone honden, maar je zou verbaasd zijn. De Komondor is een grote hond die niet verhaart, en de Komondor is in principe een en al haar.

Verharen is een natuurlijk proces dat om verschillende redenen plaatsvindt. Omdat de vacht van een hond helpt om de lichaamstemperatuur te regelen, verharen veel rassen per seizoen. Rassen met een dubbele vacht verharen meestal in de lente en de herfst.

Behalve de seizoensgebonden verharing, kunnen ook andere factoren zoals dieet, zwangerschap, lactatie, ziekte en stress een rol spelen bij het verharen van een hond.

Honden kunnen verharen na een stressvolle ervaring zoals reizen of een operatie. Verharen kan ook worden veroorzaakt door ondervoeding, verwondingen, huidaandoeningen, parasitaire infecties of de hormonale veranderingen die gepaard gaan met zwangerschap en borstvoeding.

Alle honden verharen, maar hoeveel ze verharen verschilt sterk per ras. We zullen zo meteen kijken naar grote hondenrassen die niet verharen. Laten we eerst eens kijken naar allergieën en honden die weinig verharen. Als u op zoek bent naar grote honden die niet verharen, is de kans groot dat u of iemand van wie u houdt allergisch is voor honden.

Waarom zijn sommige mensen allergisch voor honden?

Een allergische reactie is een abnormale reactie op iets (gewoonlijk een eiwit) dat je immuunsysteem herkent als vreemd en aanneemt dat het een bedreiging vormt (zoals een bacterie of een virus).

De reactie is vaak mild en veroorzaakt niezen en jeukende ogen, maar allergieën kunnen ook leiden tot astma-aanvallen, ademhalingsmoeilijkheden en (zelden) de dood.

Als je allergisch bent voor honden, neem je misschien aan dat hoe meer haar een hond heeft, hoe meer last je zult hebben. Maar huisdierallergieën worden normaal gesproken veroorzaakt door microscopische deeltjes die voorkomen in hondenurine, speeksel en stukjes dode huid (bekend als huidschilfers van huisdieren). Deze deeltjes zijn klein genoeg om door de lucht te gaan, zodat ze gemakkelijk door mensen kunnen worden ingeademd.

Alle honden produceren een bepaalde hoeveelheid huidschilfers, maar honden die bekend staan als hypoallergene rassen verspreiden doorgaans minder huidschilfers en veroorzaken dus minder snel een allergische reactie.

Het is belangrijk op te merken dat er niet zoiets bestaat als een hypoallergeen hondenras, maar sommige rassen zijn meer geschikt voor mensen met een allergie.

Alles over hypoallergene hondenrassen vind je in dit artikel.
Misschien bent u op zoek naar een hond met weinig verharing vanwege allergieën, maar niet alle honden met weinig verharing zijn geschikt voor mensen met een allergie.

Veel niet-beharende honden produceren wel minder huidschilfers en zullen dus minder snel niezen en andere allergiesymptomen veroorzaken, maar het is geen garantie.

Als u op zoek bent naar beide kenmerken, zorg er dan voor dat u uw behoeften bespreekt met uw fokker of adoptiebureau, zodat u de beste keuze kunt maken.

Sommige mensen denken dat het scheren van hun hond of het kopen van een haarloos ras allergische reacties zal stoppen, maar dit kan het juist erger maken omdat de huid meer blootgesteld is.

Naast allergieën, waarom zijn mensen geïnteresseerd in grote hondenrassen die niet verharen?

Waarom een grote hond die niet verhaard?

Overal in huis hondenhaar vinden is een van de grootste nadelen van het hebben van een hond, dus een weinig verharend ras biedt in dat opzicht een duidelijk voordeel.

Honden die niet veel verharen verspreiden vaak minder huidschilfers omdat huidschilfers aan hun vacht blijven plakken. Er komt dus minder huidschilfers in de lucht terecht. Dit betekent niet dat de hond allergeenvrij is, maar minder verharen helpt zeker.

Honden die verharen laten vaak overal haar achter, en natuurlijk, hoe groter de hond, hoe meer haar ze moeten verharen!

Als uw hond niet veel verhaart, scheelt dat zeker tijd bij het opruimen. Er is minder haar om te stofzuigen, uw bed ligt niet vol met haar en hoewel u af en toe nog haar in huis zult vinden, is het lang niet zo erg. En door minder tijd te besteden aan klusjes krijgt u meer tijd voor uw huisdier!

Niet alle honden die weinig verharen zullen een dunne vacht hebben, maar degenen die dat wel hebben zullen minder snel pollen in hun vacht krijgen. Als je hooikoorts hebt, wil je pollen zoveel mogelijk vermijden, dus het kan beter zijn om een hond te kiezen met een enkele in plaats van een dubbele vacht of een hond met minder vacht.

Dus, laten we het hebben over grote honden die niet verharen!

Wat kun je verwachten van grote honden die niet veel verharen?

Honden die weinig verharen zijn niet noodzakelijkerwijs minder onderhoudsgevoelig. In feite zijn sommige grote honden die weinig verharen juist zeer onderhoudsgevoelig.

Gematteerd haar kan pijnlijk zijn voor een hond omdat het, als het niet wordt aangepakt, aan de huid van de hond kan trekken. Dit kan permanent haarverlies veroorzaken, dus het is belangrijk om uw hond regelmatig te borstelen voor zijn comfort en uiterlijk.

U moet de vacht van uw hond baden en borstelen om te voorkomen dat hun haar mat en vies wordt. Regelmatig borstelen is ook belangrijk omdat het veel van de huidschilfers verwijdert die aan de vacht van de hond blijven kleven. Een goed verzorgde hond is ook beter voor mensen met een allergie in huis.

Grote hondenrassen die niet verharen

Nu je een beter idee hebt van wat je kunt verwachten, laten we kennismaken met enkele grote hondenrassen die niet veel verharen!

Airedale Terrier

Airedale terriers zijn de grootste van alle terriër rassen. Ze komen oorspronkelijk uit Yorkshire, Engeland, en ze bestaan al sinds het midden van de 18e eeuw. Het ras werd eerst gebruikt om op otters en ratten te jagen en ze zijn goede sport-, werk- en waakhonden.

Een gids voor grote honden die niet verharen: Non-Shedding Big Dog

Dit ras is een geweldige keuze als je op zoek bent naar een familiehond, je een achtertuin hebt en bereid bent om regelmatig wandelingen te maken. Maar Airedales zijn onafhankelijk, dus ze kunnen agressief zijn tegen andere dieren en vereisen veel socialisatie met mensen en andere huisdieren vanaf jonge leeftijd.

Airedale terriers verharen normaal gesproken niet veel, maar ze verharen op bepaalde momenten in het jaar. Ze hebben twee vachten (een zachtere ondervacht bedekt door een grove bovenvacht) en ze moeten regelmatig worden geborsteld en jaarlijks met de hand worden gestript.

U moet ze af en toe in bad doen, en het is belangrijk dat u de vacht van uw Airedale om de paar maanden knipt of trimt om een mooi verzorgd uiterlijk te behouden.

In de categorie van grote honden die niet verharen, is de Airedale een geweldige keuze voor actieve huizen met oudere kinderen. Idealiter is een Airedale het enige huisdier in een huishouden.

Reuzenschnauzer

Schnauzers zijn er in vele maten en de Reuzenschnauzer is verreweg de grootste. Het ras komt oorspronkelijk uit Duitsland en werd eerst gebruikt voor het drijven van vee. Sommige Reuzenschnauzers werden ook gebruikt in slagerijen als waakhonden en later bij de politie.

Grote honden die niet verharen

Reuzenschnauzers hebben de neiging gevoelig, moedig en beschermend te zijn. Ze zijn intelligent en vereisen regelmatige mentale en fysieke stimulatie. Ze worden niet aanbevolen voor huishoudens met jongere kinderen. Deze honden vereisen een grondige vroege socialisatie om hen te helpen nieuwe mensen en ervaringen te accepteren.

Reuzenschnauzers hebben een pezige vacht die niet vaak verhaart. Ze moeten regelmatig worden geborsteld (minstens een keer per week) en hun vacht moet om de paar maanden worden geschoren of getrimd.

Ierse waterspaniël

De Ierse Water Spaniel werd ontwikkeld door een man, Justin McCarthy, die nooit onthulde hoe hij de eerste bekende Ierse Water Spaniel fokte, een hond genaamd Boatswain. Het is een veelzijdige hond die werd gefokt voor de jacht en het apporteren van water.

Een populaire werk- en showhond in Ierland, de Ierse Water Spaniel is niet zo bekend in de VS. Slechts ongeveer 125 Ierse Water Spaniel pups worden elk jaar geregistreerd, dus deze hond is vrij moeilijk te vinden.

Dit ras houdt van zwemmen en heeft zwemvliezen om hen daarbij te helpen. De Ierse Water Spaniel is actief. Hoewel ze relatief gemakkelijk te trainen zijn, houden ze ook van dollen en kunnen ze soms wat lastig zijn.

Ierse Water Spaniels houden van plezier maken en zijn een onderhoudende toevoeging aan het gezin, maar ze vereisen wel een vroege socialisatie. Het zijn ook jachthonden, dus ze kunnen niet goed overweg met kleinere dieren en vogels.

Ierse Water Spaniels hebben een dikke vacht die drie keer per week geborsteld moet worden om vervilting te voorkomen en vuil, puin en bacteriën te verwijderen. Ze zijn een weinig verharend ras dat niet overal in huis haaraanslag achterlaat. Ze behoren ook tot de rassen die als hypoallergeen worden beschouwd.

Komondor

De Komondor is een Hongaars ras dat werd gefokt om schapen in de wei te bewaken. Hun vacht heeft een dreadlock uiterlijk dat enigszins lijkt op dat van de schapen waarvoor ze gefokt zijn. Het zijn taaie honden die gewend zijn wolven en andere dieren die op schapen jagen te bestrijden.

Ze hoeven niet regelmatig geborsteld te worden, maar ze moeten wel regelmatig in bad om hun vacht op zijn best te houden.

Regelmatige wandelingen of vrij rondlopen in een grote, omheinde tuin is essentieel voor deze matig actieve honden. Hoewel ze graag spelen met andere honden waarmee ze leven en die ze kennen, doen ze het niet zo goed met vreemde honden vanwege hun waakinstincten.

Zoals bij veel honden zijn vroege socialisatie en training belangrijk voor de Komondor om een goed huisdier te zijn. Ze zijn enigszins onafhankelijk en kunnen de neiging hebben overbezorgd te zijn.

Portugese Waterhond

Portugese Waterhonden zitten boordevol liefdevolle persoonlijkheid.

De Portugese Waterhond werd eeuwenlang gebruikt door Portugese vissers om hen te helpen dingen uit het water te halen en om te communiceren met vissers op nabijgelegen boten.

Dit ras deelt waarschijnlijk zijn afstamming met de Poedel.

Grote honden die niet verharen

Het ras werd populair toen een Portugese Waterhond genaamd Bo bij Barack Obama kwam en zijn familie er een had als Eerste Hond in het Witte Huis.

Zoals de naam al doet vermoeden, houdt de Portugese Waterhond van zwemmen en heeft hij regelmatig beweging nodig. Ze zijn slim, kunnen goed opschieten met kinderen en zijn zeer liefdevol naar hun familie toe.

Dit ras wordt beschouwd als hypoallergeen. Hoewel alle honden wel eens verharen, verhaart de Portugese Waterhond veel minder dan de meeste andere rassen.

Ze moeten om de paar weken geborsteld en elke maand getrimd worden.

Saluki

Saluki’s zijn prachtige, slanke en delicate honden.

De Saluki is een oud ras, dat waarschijnlijk afstamt van de eerste honden. Er zijn afbeeldingen van Saluki-achtige honden op Egyptische graven van zo lang geleden als 21.000 voor Christus. Deze honden werden oorspronkelijk gebruikt voor de jacht, en ze werden zo aanbeden door de farao’s dat velen werden gemummificeerd om hun eigenaar te vergezellen in het hiernamaals.

De Saluki is afstandelijk tegenover vreemden en heeft vroege socialisatie nodig. Ze hebben de neiging verlegen te zijn, zijn graag schoon en vormen een hechte band met één speciale mens. Deze honden houden ervan om urenlang rond te hangen, maar ze hebben nog steeds periodes van intensieve dagelijkse lichaamsbeweging nodig.

Deze magere honden hebben eeuwenlang gejaagd en dat instinct is nog steeds actief, dus houd ze uit de buurt van kleine dieren. Ze moeten ook buiten aan de lijn worden gehouden, want ze zijn erg snel.

Saluki honden zijn een weinig verharend ras dat de neiging heeft niet die hondengeur te hebben. Ze moeten wekelijks geborsteld worden om hun uiterlijk en hun vacht schoon te houden.

Standaard Poedels

Wie houdt er niet van een poedel? Hoewel speelgoed- en dwergpoedels op zakformaat erg schattig zijn, is er iets geweldigs aan de Standard Poodle op ware grootte.

Grote honden die niet verharen

De Poedel is een oud ras dat waarschijnlijk een kruising is tussen verschillende andere honden. Er zijn afbeeldingen van honden die veel lijken op Poedels die oude Egyptische en Romeinse artefacten versieren.

Poedels werden gebruikt voor de eendenjacht, en sommige werden ook gebruikt als artiesten in het circus. De Poedel is momenteel een van de meest populaire honden in Amerika.

Poedels zijn slim, trouw en trots. Ze houden van plezier maken en ze zijn vrij gemakkelijk te trainen, maar ze kunnen op hun hoede zijn voor nieuwe mensen.

De Poedel verhaart helemaal niet veel en ze worden beschouwd als een van de meest “hypoallergene” rassen die er zijn. Om hun vacht te onderhouden, moet dit ras regelmatig worden geborsteld en ongeveer eenmaal per maand worden geschoren.

Hoewel de poedel beroemd is om zijn unieke kapsels, bent u niet verplicht om uw poedel eruit te laten zien als een showhond!

Gemengde rassen die niet (veel) verharen

Sommige honden van gemengde rassen verharen minder, of zijn bedoeld om minder te verharen, dan andere rassen omdat een of meer van hun ouders een weinig verharende hond is. Maar dit is niet altijd het geval.

Labradoodle

Labradoodles zijn een populair gemengd ras dat een kruising is tussen een Labrador en een Poedel.

Deze honden werden oorspronkelijk gefokt in Australië, en ze werden ontworpen als hypoallergene honden met een niet-schurende vacht. Helaas is dit niet altijd het geval.

Het probleem met hybride honden is dat je niet kunt bepalen welke eigenschappen de pup heeft geërfd. Sommige Labradoodles zijn meer Labrador, en sommige meer Poedel. Terwijl sommige Labradoodles niet verharen, verharen anderen met overgave.

Als u een hond wilt die niet verhaart, dan is een Labradoodle misschien niet de beste keuze, maar ze hebben toch veel te bieden.

Labradoodles zijn over het algemeen intelligent, gemakkelijk te trainen. Ze zijn ook vriendelijk en schieten goed op met andere huisdieren, kinderen en vreemden.

Schnoodle

De Schnoodle is een kruising tussen een Schnauzer en een Poedel. De meeste van deze honden zijn meestal kleiner, maar je kunt een standaard Poedel gekruist krijgen met een Reuze Schnauzer en zo een grotere hond krijgen.

De Schnoodle is een nieuwer ras, meer recent ontwikkeld in de jaren 1980. Ze werden ontworpen als een weinig verharend, hypoallergeen ras, omdat zowel Schnauzers als Poedels weinig verharende rassen zijn.

Hybride honden hebben de neiging onvoorspelbaar te zijn als het gaat om temperament, maar de Schnoodle is ontworpen om beschermend, loyaal, leuk en intelligent te zijn. Deze honden hebben een vroege socialisatie nodig om ze op hun gemak te stellen in verschillende situaties.

Schnoodles zijn een weinig verharend ras dat regelmatig getrimd moet worden. Schnoodles kunnen een zachte vacht hebben, zoals een Poedel, of een pezige vacht zoals een Schnauzer. Ongeacht welke vacht uw hond heeft, hij moet eenmaal per week geborsteld worden.

Grote honden die niet verharen – Samenvatting

Hoewel alle honden op zijn minst een beetje verharen, zijn er verschillende grote hondenrassen die niet veel verharen.

Er zijn ook geen echt hypoallergene honden, maar er zijn wel goede opties om het risico op allergische reacties te minimaliseren.

Helaas zijn sommige van de hier genoemde rassen vrij zeldzaam, en helaas zijn er enkele gewetenloze fokkers die zich meer zorgen maken over geld dan over de gezondheid van de honden die ze verkopen.

Als u een hond wilt kopen, vergeet dan niet een verantwoordelijke fokker te kiezen die de aanbevolen richtlijnen volgt. Een gerenommeerde fokker zal uw vragen over de gezondheid van een puppy, de afstamming en mogelijke gezondheidsproblemen kunnen beantwoorden. Ze moeten ook een geschiedenis hebben van de voorouders van de hond om er zeker van te zijn dat er geen erfelijke problemen of onnatuurlijke verbintenissen zijn.

Helaas laten veel eigenaren honden in de steek omdat ze niet meer voor ze kunnen of willen zorgen. Deze honden hebben een liefdevol thuis nodig bij mensen die hen een goed leven willen geven. Als u overweegt een hond te kopen, waarom adopteert u dan geen volwassen hond? U weet dan wat hun uiteindelijke grootte zal zijn en hoe hun vacht en verharing zullen zijn.

Wij zijn grote fans van de Standard Poodle mixen, maar deze zullen niet allemaal niet- of zelfs weinig verharend zijn. Zorg ervoor dat u alles weet over beide ouderrassen en dat u zich bewust bent van het risico dat uw pup veel verhaart ondanks het feit dat hij een weinig verharende ouder heeft.

Heb jij een grote hond die niet veel verhaart? Vertel ons over uw harige vriend in de commentaren.

Dit artikel is bijgewerkt voor 2019.

Het kiezen van de perfecte puppy

Worstelt u met het kiezen van het juiste ras voor u en uw gezin?

Dan zult u ‘De perfecte puppy kiezen’ willen lezen.

Van de bestseller auteur van Total Recall en The Happy Puppy Handbook, komt een complete gids voor het vinden van de beste hond voor u.

Koop het vandaag nog online bij Amazon.

Gerelateerde artikelen

Verder lezen

  • Amerikaanse Kennel Club
  • Hypoallergene honden: de feiten over niet-schurende rassen
  • Li, J.T.C., “Zijn er hypoallergene hondenrassen?”, Mayo Clinic, 2016.
  • André, A. M. & André, Z. H., “Allergieën voor huisdieren”, in. Animals, Diseases and Human Health: Shaping Our Lives Now and in the Future., bewerkt door R.G. Davis, 2011.
  • Shatz M. & Schatz C., “Correcting Myths and Misconceptions about Allergies to Pets,” Taylor Francis Online, 2015.
  • VetWest Animal Hospitals, “Alles wat u moet weten over verharen bij katten en honden,”.