Beste wandeluitrusting voor Dobermans

Best Doberman Walking and Hiking Gear Title Image

Dobermanns hebben veel beweging nodig en houden van een goed avontuur met hun baasjes. Ze zijn geweldig om mee op trektocht te gaan of lange wandelingen te maken, omdat het instinctieve lastdieren zijn en graag altijd in de buurt van hun baasje zijn. Voordat je gaat wandelen of langeafstandstochten gaat maken, moet je zorgen voor een paar spullen.

Naast de dagelijkse wandelingen met mijn Doberman, heb ik een handvol meerdaagse trektochten gemaakt. Mijn eerste tocht was een ramp omdat ik een rugzak had die niet goed paste op de brede borst van mijn Dobie en een hondenwandelschaal die steeds in elkaar zakte als hij eruit probeerde te drinken.

Aanbevolen uitrusting

Ik heb sindsdien vele andere producten geprobeerd en heb uiteindelijk gevonden wat volgens mij de beste wandel- en trektoestellen zijn voor een Doberman.

Beste riem

Deze hondenriem – Ik geloof niet dat je iets moois nodig hebt voor een hondenriem. In feite, in veel gevallen is eenvoudiger beter (zolang het maar sterk is). Deze riem is precies dat, eenvoudig en sterk. Hij is 6 voet lang, zodat je er de meeste trainingsoefeningen mee kunt doen (gewoon stikken voor kort aangelijnd werk) en hij is gemaakt van 1 inch breed, dubbellaags materiaal, dus erg sterk. Ik heb op mijn site een duurdere versie aanbevolen met gevoerde handvatten en plastic hardware, maar die bleken niet zo goed te werken als de eenvoudige en stevige opties zoals deze. De complexiteit bij het trainen van een Doberman moet niet in de leiband zitten, hou dat deel eenvoudig!

Beste Harnas

Dit hondenharnas – Voor het geld is dit RabbitGoo harnas het beste hondentuig dat ik heb gevonden. Persoonlijk gebruik ik geen hondentuigje, maar veel mensen zweren erbij als trainingsmiddel. Zorg ervoor dat het meerdere bevestigingspunten voor de lijn heeft (minstens één aan de voorkant, zoals deze). Het bevestigingspunt aan de voorkant is een goede manier om chronisch trekken bij uw Dobie aan de lijn tegen te gaan. Geef geen bakken met geld uit aan een duur merk, deze werkt volgens veel Doberman-eigenaren uitstekend. Hij is duurzaam en wasbaar. Koop de X-Large versie voor een volwassen Doberman.

Beste hondenrugzak

Deze hondenrugzak… Ik ben dol op deze rugzak en heb al vele meerdaagse trektochten met mijn Dobie gemaakt met deze rugzak. Hij is van Ruffwear, dat bekend staat om zijn duurzaamheid. Het model is de “Approach” rugzak. Hij is licht van gewicht maar zeer duurzaam, comfortabel voor mijn hond, waterbestendig (wat geweldig is bij het oversteken van beken) en goed zichtbaar. De Large/X-Large versie past perfect voor volwassen Dobermans. De prijs is ook zeer redelijk.

Must-Have Wandel Accessoires

Deze opvouwbare hondenbak – Deze Ruffwear hondenbak (het model is “Bivy”) is een perfecte waterbak om in uw Approach Dog Pack te stoppen. Hij kan klein worden ingeklapt, lijkt zeer duurzaam, lichtgewicht, en een zeer goede koop voor de prijs. Ik kocht de middelgrote kom die prima werkt voor mij en een beetje kleiner is, wat fijn is als je alles op je rug draagt op een lange reis. Koop de grote kom als dat niet zo belangrijk voor je is en je een beetje extra ruimte wilt voor de snuit van je Dobie.

Deze hondenlaarzen – Als u op een lange wandeling gaat met uw Doberman, moet u echt een set hondenlaarzen meenemen voor noodgevallen. Deze AsmPet Hondenlaarzen zijn wat goedkoper, dus ze zouden je wat geld moeten besparen, maar zijn nog steeds van behoorlijke kwaliteit. Deze zijn alleen voor noodgevallen, dus ze hoeven niet bestand te zijn tegen dagelijkse wandelingen. Neem een maat 8 (3,5 inch x 3,2 inch) voor de meeste Dobies. Je wilt een iets grotere laars om een voet met verband aan te kunnen.

Deze Pet First Aid Kit – Ik heb uren gezocht naar de perfecte kit en dit is het beste wat ik kon vinden. Het is echt een goed idee om een goede eerste hulp kit bij je te hebben, vooral op langere wandelingen. Het is niet erg groot en het enige wat ontbreekt is wat Benedryl voor het geval je hond een allergische reactie heeft op iets op de proef. Haal een kleine meeneemverpakking Benedryl bij uw plaatselijke drogist, voeg die toe aan deze kit en u bent klaar.

Dagelijkse wandelingen

Uw Doberman dagelijks uitlaten is heel belangrijk. Het zijn werkhonden die graag naar buiten gaan en de wereld zien. Dagelijkse wandelingen helpen uw Dobie tevreden te houden terwijl u weg bent en voorkomen dat hij uit frustratie dingen in uw huis vernielt.

Als je gaat wandelen, zorg dan voor een zeer sterke leiband. Ik heb bovenaan dit artikel een riem aanbevolen die volgens mij waarschijnlijk het beste compromis is tussen sterkte en prijs dat je kunt vinden. Een Doberman Pinscher is een grote, krachtige hond en het laatste wat je wilt is dat de riem uit elkaar valt als hij probeert op te stijgen.

Zorg er ook voor dat je een rol hondenpoepzakjes meeneemt om je hond op te ruimen. Ik ga je niet vertellen dat je iets moois moet kopen. Dit zijn zakjes om de poep van je hond op te ruimen. Gewoon iets basics dat de bank niet zal breken. Ik gebruik Amazon Basics hondenpoepzakjes (Amazon link). Het zijn geweldige zakjes die goedkoop zijn, nooit gaten hebben, en geleverd worden met een kleine (maar nuttige) dispenser.

Gebruik van een harnas vs. een halsband

Er is veel discussie over het gebruik van een harnas bij wandelingen met een Dobie versus alleen een halsband. Ik denk dat een harnas het trekken aan de lijn aanmoedigt (en het zelfs comfortabel maakt om dat te doen). Er zijn echter veel Doberman eigenaren die erbij zweren en zeggen dat hun hond niet meer trekt als ze een tuigje hebben.

Als u alleen een halsband en riem gebruikt om uw hond uit te laten, zorg er dan voor dat hij niet zo hard trekt dat hij zijn keel zou kunnen beschadigen. Als uw hond trekt, is het volgens mij tijd om tijd te investeren in het trainen van uw Dobie om met u te wandelen in plaats van een harnas aan te schaffen.

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je er een krijgt die wasbaar is (belangrijk), tenminste enigszins reflecterend voor ’s nachts, groot genoeg voor de brede borst van een Doberman, en zeer stevig. Het RabbitGoo harnas dat ik hierboven aanbeveel lijkt goed te voldoen.

s Nachts wandelen

s Nachts wandelen kan gevaarlijk zijn voor een Doberman, omdat ze een zeer donkere vacht hebben. Dit geldt vooral als u gaat wandelen waar drukke straten in de buurt kunnen zijn. Zorg ervoor dat uw hond goed zichtbaar is, ongeacht of u door de buitenwijken wandelt of op een bergtop tijdens een trektocht.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je Dobie ’s nachts goed zichtbaar is, ondanks hun donkere vacht. Probeer enkele van deze methoden om hun zichtbaarheid voor jou en anderen in de omgeving te vergroten.

  • Reflecterende riem. Wanneer u met uw hond wandelt, hangt of strekt de riem vaak. Als je een riem hebt met een of ander reflecterend stiksel, kan dat de zichtbaarheid van je hond ’s nachts echt vergroten. De BaaPet riem waar ik aan het begin van dit artikel naar linkte, heeft deze functie.
  • Fel gekleurde/reflecterende hondenrugzak of harnas. Ik heb gemerkt dat tijdens het backpacken met mijn Doberman in het dichte bos in de avonduren, hij heel moeilijk te zien is, zelfs als hij maar een meter of 20 van me vandaan is. Zijn natuurlijke vacht is zo donker. Ik gebruik de fel oranje gekleurde RuffWear rugzak en dat helpt echt.
  • Klem een lampje aan zijn kraag. Vervang de halsband van uw stoere Doberman niet door een goedkope lichtgevende die zal breken als ze aan de riem beginnen te trekken. Gebruik in plaats daarvan gewoon een secundaire verlichte halsband die u uw hond kunt omdoen naast hun normale halsband. Deze LED hondenhalsband (Amazon link) is redelijk geprijsd, aanpasbaar aan de nekdikte van uw hond, en oplaadbaar. Het duurt ongeveer 3 tot 4 uur in de “slow flash” modus.

Vergeet niet dat veiligheid op de eerste plaats komt. Je kunt je hond nooit echt te zichtbaar maken ’s nachts. Het is belangrijk dat mensen op de weg je hond gemakkelijk kunnen zien als het ergste gebeurt en hij tegen het verkeer in loopt. Het is ook belangrijk dat je je hond kunt zien als je in een gebied loopt zonder riem.

Rugzakreizen over lange afstand

Dobermans kunnen geweldig zijn voor langeafstandstochten (en overnachtingen). Ik ben vaak met mijn Dobie Cooper op trektocht geweest door de nationale bossen in het noorden van Californië. Het is verbazingwekkend hoe goed deze honden het doen buiten de lijn als je in een gebied bent waar dit is toegestaan.

Dobermannen zijn roedeldieren en hechten zich sterk aan hun baas. Dit is een deel van de reden waarom ze zo goed zijn voor persoonlijke bescherming. Het mooie hiervan is dat ze meestal heel goed weten wat er gaande is als je met hen het nationale bos ingaat. Ze blijven meestal heel dicht bij je en zullen helemaal niet afdwalen. Daarom worden Dobies vaak “klittenbandhonden” genoemd.

De laatste reis die ik maakte met mijn Dobie Cooper was een trektocht van drie nachten in het bos. Tijdens die drie dagen op het pad, had ik hem geen enkele keer aangelijnd. Hij bleef altijd aan mijn zijde. Hij sleepte zijn eigen eten mee in zijn RuffWear rugzak (de rugzak die ik op deze tocht gebruikte staat aan het begin van dit artikel) en stond erop altijd naast me te zijn. Zijn gedrag is typisch voor Dobermans in dit soort situaties. Als je van het buitenleven houdt, betrek je Dobie er dan bij!

Het grootste probleem is dat Dobermans het niet goed doen in de kou. Dus als je ’s nachts met je Dobie gaat backpacken, neem dan extra voorzorgsmaatregelen om hem warm te houden, vooral ’s nachts.

TIP:

De rugzak van uw Doberman mag niet meer wegen dan ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht.

Denk bij het inpakken van een rugzak voor uw Doberman aan de algemene regel dat hun rugzak nooit meer dan ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht mag dragen. Dus als uw hond 100 pond weegt, beperk het gewicht van de rugzak dan tot ongeveer 25 pond. Als uw hond niet gewend is aan het dragen van een rugzak met wat gewicht erin, begin dan met ongeveer 10 of 15 procent van zijn lichaamsgewicht totdat hij eraan gewend is. Oude of zeer jonge honden moeten natuurlijk minder dragen.

Omgaan met verwondingen

Je moet voorbereid zijn op het omgaan met verwondingen aan je Dobie. Dit is vooral belangrijk als u een lange wandeling maakt ver weg van hulp. Er zijn veel verwondingen die uw hond kan oplopen tijdens een lange wandeling met u die snel een groot probleem kunnen worden als u kilometers verwijderd bent van uw auto.

Daarom is het uiterst belangrijk om altijd een EHBO-kit voor je hond bij je te hebben (of in de rugzak van je hond). Ik heb eindelijk een kit gevonden die zo goed als perfect is als ik denk dat mogelijk is, en ik heb er aan het begin van dit artikel naar gelinkt. Het bevat antibiotische zalf, gaasjes, verband, een pincet (om vreemde voorwerpen uit de poten te verwijderen), en zelfs een oplossing om de ogen schoon te maken.

Het enige wat deze kit mist is iets voor het geval uw hond een allergische reactie krijgt. Dit kan gebeuren door iets wat ze onderweg eten of door een steek van een insect. Als u deze kit heeft, zorg er dan voor dat u een kleine verpakking Benedryl koopt bij uw plaatselijke drogist om toe te voegen.

Schade aan hun poten tijdens het wandelen is ook erg gevaarlijk. Als je Doberman van 100 pond mank loopt omdat zijn poot een flinke snee heeft en je bent 5 mijl van je auto verwijderd, wat ga je dan doen? Daarom is het belangrijk om een paar hondenlaarzen, antibiotische zalf en verband bij je te hebben. Zo kunt u de wond ontsmetten en verbinden, en daarna de poot in een hondenlaars doen. Dan kunnen ze makkelijker lopen zonder het verband te vernielen.

Laatste gedachten

Uw Doberman houdt er absoluut van om uit te gaan en te wandelen. Geloof me, het zit in hun genetica. Zorg er dus voor dat je ze regelmatig meeneemt op avontuur, zodat je thuis een meer ontspannen hond hebt. Wees voorbereid met een goede uitrusting, wees veilig, en gebruik een beetje gezond verstand.