Australische herder levensduur en hoe ze te helpen langer te leven

australische herder levensduur

De typische levensduur van de Australische herder is 9 jaar.

Dit is ongeveer gelijk aan de gemiddelde levensduur van andere hondenrassen van dezelfde grootte, en de gemiddelde levensverwachting van alle hondenrassen.

Er is echter nog veel dat Aussie-eigenaren kunnen doen om hun honden wat extra jaren te verzekeren.

Australische herder levensduur

“Bontbaby’s blijven nooit lang genoeg.”

Het is al enkele maanden geleden, maar ik herinner me nog de tranen in mijn ogen toen ik deze woorden las. Een lieve vriendin had me net een sms gestuurd om me te laten weten dat haar geliefde hond, een van mijn favoriete hondenvrienden, was overleden.

Het is waar – hoe lang we ze ook hebben, het is nooit genoeg. Dus geven we ze goed te eten, veel beweging en doen we er alles aan om ze gezond te houden.

We doen ook onderzoek. Hoe lang kan onze hond leven en wat kan hem of haar te jong van ons wegnemen? Hier werken we aan het beantwoorden van die vragen voor eigenaars van Australian Shepherds.

Hoe lang leven Australische Herders?

De mediane levensverwachting van de Australische Herder is 9 jaar, maar sommigen leven aanzienlijk langer. In een Brits onderzoek met 10 jaar gezondheidsgegevens van het ras, meldden de eigenaars van de langst levende Australische Herder dat de levensduur van de hond 15 jaar was.

Zijn Australian Shepherds vatbaar voor gezondheidsproblemen?

Helaas is het antwoord ja. De genetische achtergrond van de Australische herder maakt hem of haar vatbaar voor verschillende ernstige ziekten, waaronder:

Aangeboren doofheid
Aangeboren hartziekte – De Australische herder heeft een van de hoogste risico’s op deze aandoening.
Aangeboren oculaire (oog) afwijkingen – Vooral persisterende hyaloïde resten (PHR) en collie eye anomaly (CEA).
Epilepsie – Vooral bij reuen.
Heupdysplasie
Hyperuricosurie – Overmatig zuur in de urine. Dit kan een hond vatbaar maken voor “stenen” in de urinewegen of blaas.
Hypothyreoïdie
Neuronal ceroid lipofuscinosis – Een afzetting van vettige pigmenten in de hersenen.

Veel van deze ziekten kunnen de levensduur van een hond verkorten, maar sommige zijn gevaarlijker dan andere. Een urineziekte, bijvoorbeeld, zal waarschijnlijk niet tot de dood leiden, tenzij het resulteert in een volledige obstructie van de urinestroom. Eigenaren kunnen vaak voorkomen dat de hond dit punt bereikt, en daar zullen we het later over hebben.

Australische herder levensduur

Hoe kan ik mijn Australian Shepherd helpen langer te leven?

Geef ze goed te eten

Elke hond, ongeacht genetische aanleg, heeft een betere kans om langer te leven met behulp van evenwichtige voeding. U kunt de beschikbare keuzes evalueren aan de hand van de voedingsprofielen voor honden- en kattenvoer, gepubliceerd door de Association of American Feed Control Officials, of AAFCO. De aanbevelingen omvatten:

  • 5,5% tot 8,5% ruw vet
  • 18% tot 22% ruw eiwit
  • Hoge gehalten aan calcium, fosfor, vitamine A en vitamine D

Wateropname is ook belangrijk. De meeste honden moeten dagelijks 8 tot 9 ons water per 10 pond lichaamsgewicht drinken.

Omdat Australian Shepherds aanleg hebben voor problemen met de urinewegen, heeft uw pup misschien meer nodig. Praat met uw dierenarts en plan dienovereenkomstig.

Zorg ervoor dat uw hond niet te veel magnesium binnenkrijgt, want dit mineraal kan de ontwikkeling van urinestenen vergemakkelijken. Nogmaals, neem de tijd om met uw dierenarts te overleggen over deze en andere voedingsstoffen in het dieet van uw hond.

Oefen ze

Honden hebben, net als mensen, beweging nodig om gezond te blijven en een lang en gezond leven te leiden. Maar meer beweging is niet altijd beter.

Puppy’s, bijvoorbeeld, hoeven maar een paar keer per dag te rennen en te spelen. Ze zullen zichzelf echter wel uitputten, dus zorg ervoor dat je oplet of je Aussie pup stoom verliest. Volg hun bewegingsbehoeften. Misschien moet jij degene zijn die ervoor zorgt dat hij of zij een dutje doet.

Oudere Australian Shepherds zijn werkhonden en hebben één tot twee uur beweging per dag nodig, ervan uitgaande dat ze in goede gezondheid verkeren. Als dat om een of andere reden niet lukt, praat dan met je dierenarts over het verminderen van de caloriebelasting van je hond.

Aussies met hartaandoeningen trainen

Als je een hond hebt met een aangeboren hartziekte of een verhoogd risico op hartziekten, ben je misschien geneigd om zijn of haar activiteit te beperken. Wees niet te voorzichtig.

Natuurlijk, als uw dierenarts een bepaald activiteitenniveau voorschrijft, moet u zich daar absoluut aan houden. Maar als alles gelijk is, is beweging een positieve zaak voor honden met hartritmestoornissen.

Onderzoek suggereert dat wanneer honden bewegen, het helpt om een gezond hartritme tot stand te brengen. Omdat het hart eraan gewend raakt gelijkmatig te kloppen, heeft de hond minder kans op gevaarlijke hartritmestoornissen als hij of zij een bloedstroomobstructie ontwikkelt.

Ga regelmatig naar de dierenarts

Regelmatige diergeneeskundige zorg kan het verschil maken om uw hond te helpen een lang en gezond leven te leiden.

In een studie van bijna 3.000 honden van alle rassen, kon slechts 8 procent van de honden die in het voorafgaande jaar diergeneeskundige zorg ontvingen als gezond worden geclassificeerd, wat betekent dat ze binnen een aanvaardbaar gewichtsbereik vielen en geen ziektediagnoses hadden. Van degenen die verzorgd waren, was 19 procent gezond.

Met regelmatige diergeneeskundige zorg kunt u de vaccinaties, parasietenpreventie en andere preventieve maatregelen krijgen die uw hond gezond houden. Dierenartsen kunnen u helpen om het gebit van uw hond schoon te houden, een belangrijke factor omdat gebitsaandoeningen sterk bijdragen tot systemische ziekten. Ook kan alleen een dierenarts u aanbevelingen doen die specifiek zijn voor uw huisdier en gebaseerd zijn op zijn of haar persoonlijke geschiedenis.

Train uw hond goed

U denkt misschien niet aan training als geassocieerd met de Australische Herder, maar bedenk dat het ras een van de hoogste percentages van traumatische sterfgevallen heeft.

Als je ervoor zorgt dat je hond reageert op commando’s als “kom”, “blijf” en “hak”, kun je een aantal ongelukken voorkomen.

Training is vooral belangrijk voor honden met gezichts- of gehoorproblemen. Als uw hond een auto niet kan horen aankomen, moet u ervoor zorgen dat u hem of haar dicht bij u houdt als u op stap bent.

Heeft mijn hond eigenschappen die verband houden met een lange levensduur?

In het algemeen zijn de langst levende hondenrassen kleiner van formaat. Australian Shepherds zijn een middelgroot ras, 18 tot 21 centimeter schofthoogte, afhankelijk van het geslacht. De skeletlengte van uw hond ligt vast, maar u kunt voorkomen dat uw hond te zwaar wordt door regelmatig naar de dierenarts te gaan en hem of haar de juiste voeding en beweging te geven. Hoe meer u uw hond op een gezond gewicht kunt houden, hoe beter het hem of haar zal gaan.

Een onsje preventie

De levensduur van de Australian Shepherd hangt ten minste gedeeltelijk af van de kwaliteit en consistentie van de zorg die de hond krijgt, maar het hangt ook af van de gezondheid van de ouders. Als je nog maar net op weg bent om een pup mee naar huis te nemen, zorg er dan voor dat zijn of haar ouders een genetische test hebben ondergaan.

De Humane Society Veterinary Medical Association heeft een gids gepubliceerd over de aangeboren problemen die vaak voorkomen bij rashonden. Als u zoveel mogelijk wilt weten over de levensverwachting van de Australian Shepherd zoals die geldt voor uw specifieke pup, vergelijk dan dit document met de testresultaten van de ouders van uw hond.

Er zijn geen garanties als het gaat om de levensduur van de Australian Shepherd, maar uw hond verdient alles wat u kunt doen om hem of haar zo lang mogelijk gezond te houden. U verdient het om uw harige vriend zo lang mogelijk te hebben!

Referenties en bronnen:

Adams VJ, et al. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 2010 Oct 1.

Diez M, et al. Health screening to identify opportunities to improve preventive medicine in cats and dogs. Journal of Small Animal Practice. 2015 Jul;56(7):463-9.

Dog and Cat Food Nutrient Profiles. Association of American Feed Control Officials.

Ekenstedt KJ, et al. Erfelijke epilepsie bij honden. Topics in Companion Animal Medicine. 2013.

Gids voor aangeboren en erfelijke aandoeningen bij honden.

Karmi N, et al. Geschatte frequentie van de canine hyperuricosuria mutatie in verschillende hondenrassen. Journal of veterinary internal medicine. 2010 Nov.

Munyard KA, et al. A retrospective evaluation of congenital ocular defects in Australian Shepherd dogs in Australia. Veterinary Ophthalmology. 2007 Jan;10(1):19-22.

Oliveira P, et al. Retrospective review of congenital heart disease in 976 dogs. Tijdschrift voor veterinaire interne geneeskunde. 2011.

O’Neill DG, et al. Longevity and mortality of owned dogs in England. The Veterinary Journal. 2013 Dec 1;198(3):638-43.

Stam GM. Congenitale doofheid en de herkenning ervan. Veterinary Clinics of North America Small Animal Practice. 1999 Jul 1;29:895-908.

Syme HM. Stenen bij katten en honden: Wat kunnen we ervan leren? Arab Journal of Urology. 2012.