Beste hygiëne- en verzorgingsproducten voor Dobermans

Een Doberman bekijkt verschillende hygiëneproducten en titelbeeld.

Gelukkig zijn Doberman Pinschers in veel opzichten echt onderhoudsarme huisdieren. Ze hebben een korte vacht die niet verhaart zoals veel andere rassen en ze houden er over het algemeen van om schoon te blijven. Maar Dobermans zijn nog steeds gevoelig voor bepaalde problemen, zoals een droge huid bijvoorbeeld, waardoor het bijhouden van de hygiëne een belangrijk onderdeel is van het bezitten van een van deze prachtige rassen.

Must-Have Doberman Hygiëne Producten

Ik kan u niet eens vertellen hoeveel tijd en geld ik heb besteed om ervoor te zorgen dat mijn Dobie gelukkig, gezond en goed verzorgd is. Door al die tijd en geld, denk ik dat ik de verwarrende wereld van verzorgingsproducten voor huisdieren heb teruggebracht tot die paar must-haves voor Doberman eigenaren.

Beste borstel

Deze Pet Grooming Handschoenen – Ik heb uiteindelijk gekozen voor deze borstelhandschoenen als mijn favoriete borstelhulpmiddel, omdat ze het borstelen van mijn Dobie echt supersnel maken. Doe de handschoenen aan, wrijf hem in, misschien even snel borstelen en klaar is kees. Mijn Dobie houdt van het gevoel van deze handschoenen en het verharen in huis is er bijna helemaal mee verdwenen, ze zijn geweldig.

Beste Shampoo

Isle of Dogs – Dit is verreweg de meest aanbevolen shampoo door Doberman eigenaren. Het is een zeer milde shampoo, dus als u uw hond vaker dan verwacht in bad moet doen, droogt het zijn huid niet uit. Het ruikt heerlijk en de vacht van uw Dobie ziet er ook geweldig uit. Gebruik Isle of Dogs nummer 18 voor zwarte Dobies, en nummer 17 voor rode Dobies.

Nummer 18 (voor zwarte Dobers):

Nummer 17 (voor Rode Dobermans):

Earthbath Havermout & Aloë Shampoo – Dit is een solide minder duur alternatief voor de hierboven aanbevolen Isle of Dogs shampoo. Deze Earthbath shampoo is parfumvrij (wat de kans op een reactie verkleint) en is vooral goed als je Dobie last heeft van een droge huid en overmatig verharen. Mijn hond heeft dat niet, maar ik gebruik dit toch omdat het helpt het te voorkomen. Het is op basis van havermout en veel Doberman eigenaren hebben goede resultaten gemeld bij het gebruik hiervan om de huid en vacht van hun hond weer vochtig te maken. Ik hou echt van deze shampoo omdat het ook zachter lijkt voor zijn huid. Als je een Dobie hebt die veel allergische reacties krijgt, kijk dan ook eens naar hun hypoallergene versie hier, die ook op Amazon staat. Degenen die een blauwe of fawn Dobie bezitten moeten dit ook zeker uitproberen.

Bad Must-Haves

Sproeikop bevestiging voor bad – Een sproeikop maakt een wereld van verschil bij het baden van uw Doberman in uw badkuip. Dit is degene die ik gebruik omdat mijn kraan geen “diverter” treklipje aan de bovenkant van de uitloop heeft (je weet wel, dat lipje dat voorkomt dat je bad leegloopt als je eraan trekt). Als de jouwe dat wel heeft, dan heb je waarschijnlijk deze sproeikop nodig, ook op Amazon.

Microvezel Doeken – Deze heeft u nodig om uw hond af te vegen na zijn bad. Het is het alternatief voor het borstelen van uw hond met een borstel met harde haren, iets wat Doberman eigenaren zeker niet moeten doen na een bad om huidirritaties te voorkomen.

Beste tandverzorgingsproducten

Deze tandenborstel kit – Dit is een stevige kit die goed geprijsd is. Het heeft de vingerborstels die ik ’s nachts gebruik, samen met een paar normale borstelharen die echt handig zijn om te hebben.

Deze tandpasta – Deze “Vet’s Best” Enzymatische tandpasta is geweldig. Ik weet niet zeker welke smaak het is, maar mijn Dobie houdt absoluut van de smaak. Hij is zelfs enthousiast over tandenpoetsen. Veel Doberman eigenaren gebruiken dit met goede resultaten, waaronder ik. Volledig veilig voor honden (in tegenstelling tot menselijke tandpasta). Ook een heerlijk ruikende adem achteraf!

Beste Oorreiniger

Epi-Otic Oorreiniger– Virbac Epi-Otic Ear Cleaner is een geweldige oorreinigingsoplossing die vaak wordt aanbevolen door dierenartsen, speciaal voor Dobermans. Deze oplossing droogt snel, helpt microbiële groei voorkomen, en voorkomt slechte oorgeuren. Ik ben er dol op, maar om een beetje geld te besparen kun je ook gewoon isopropylalcohol (wrijfalcohol) gebruiken, en dat werkt ook heel goed.

Beste nageltrimmer

Dremel PawControl hondennagelslijper – Dit is het perfecte Dremel gereedschap voor het slijpen van de nagels van uw Doberman. Het heeft instelbare snelheden van 8.000 tot 25.000 tpm, werkt op batterijen, heeft een bijgeleverde nagelschuurbescherming en wordt geleverd met de grove schuurschijven die u nodig hebt. Het gaat extreem lang mee, veel langer dan de huisdier-specifieke nagelslijpmachines van andere bedrijven-Dremel is het merk dat u moet nemen als u uw slijpmachine niet later wilt vervangen. Ik heb van veel Doberman eigenaren gehoord dat zij ze allemaal hebben geprobeerd en zij zeggen met klem dat u het echte merk Dremel nodig heeft, niet een of ander dier-specifiek merk.

Steekpoeder – Dit is om het bloeden te stoppen als u per ongeluk de vingernagel knipt. U moet dit bij de hand hebben als u de nagels van uw hond knipt of slijpt.

Goede hygiënische gewoonten bijhouden

Echt, het onderhouden van een goede hygiëne met een Doberman is echt helemaal niet zo moeilijk in vergelijking met andere rassen. Ik vond dit goede intervallen voor de verschillende aspecten van hygiëne.

 • Dagelijks: Poets hun tanden en verwijder oog snotjes.
 • Wekelijks: Borstel hun vacht.
 • Maandelijks: Maak hun oren schoon en knip hun nagels.
 • Elke zes tot acht weken: Baden en hun vacht verzorgen.

Het is vrij eenvoudig en zelfs je dagelijkse taak van tandenpoetsen gaat heel snel als je een eenvoudige vingerborstel gebruikt zoals ik hierboven heb gelinkt. Het kost me elke avond minder dan een minuut om de tanden van mijn Doberman te poetsen en hem te controleren of alles er normaal uitziet.

Dobies zijn van nature heel schone honden en als ze een goede hygiëne hebben, zouden ze echt nooit die “hondengeur” moeten hebben. Ze hebben een zeer korte eenlagige vacht die super gemakkelijk te onderhouden is (behalve een klein gedeelte rond hun nek dat een beetje een ondervacht heeft).

Het grootste probleem waar Dobermannen vatbaar voor zijn op dit gebied is een droge huid. Daarom moet u ervoor zorgen dat u een goede vochtinbrengende shampoo en conditioner gebruikt. Het is ook een goed idee om ze tussen de baden door te besproeien met vochtinbrengende spray. Ook een goede voeding met veel Omega-3 en Omega-6 vetzuren zal hun huid enorm helpen.

Borstelen

Uw Doberman borstelen zou geen enorme klus moeten zijn en zou u niet meer dan ongeveer 5 minuten moeten kosten.

In het algemeen is het een goed idee om je Doberman ongeveer één keer per week buiten te borstelen (hij zal er een puinhoop van maken als je het binnen probeert). Als u meer dan één keer per week borstelt, is dat niet erg, en u kunt zelfs zien dat hun vacht meer begint te glanzen. Regelmatig borstelen bevordert het uiterlijk van de vacht van uw hond, stimuleert de doorbloeding van de huid, helpt de natuurlijke oliën gelijkmatig over de vacht te verdelen en voorkomt die “hondengeur”. Het verwijdert ook dode huidcellen en vermindert het verharen in huis, wat geweldig is als u gevoelig bent voor het haar van uw hond.

Het gebruik van een rubberen “curryborstel” of een rubberen verzorgingswant met korte of middellange punten werkt heel goed. Het is ook belangrijk om de juiste borstel te gebruiken omdat de vacht van een Doberman erg kort is. Een borstel met te stugge haren kan hun gevoelige huid irriteren of beschadigen.

Dit is de beste manier om een Doberman te borstelen die ik heb gevonden (en het is erg snel):

 1. Gebruik eerst je curryborstel of grooming mitt. Werk de rubberen handschoen of curryborstel in kleine cirkelvormige bewegingen vanaf de onderkant van de kop over het hele lichaam. Dit verwijdert het dode haar, maakt dode huid los en helpt de natuurlijke oliën in de vacht te verdelen.
 2. Gebruik een traditionele hondenverzorgingsborstel of de-shedding tool. Dit zal het dode haar en de huid die je net hebt losgemaakt verwijderen. Borstel in een vloeiende beweging met lichte tot gemiddelde druk. Zorg ervoor dat u borstelt in de richting waarin de vacht van nature ligt.
 3. Verwijder regelmatig de haarophoping van de borstel. Dit zal ervoor zorgen dat de borstelharen als uw borstel tot in de vacht kunnen reiken.

Baden

Je Doberman in bad doen duurt iets langer dan borstelen, maar is nog steeds vrij gemakkelijk. Het kost me maar 15 tot 20 minuten nu ik een systeem heb ingevoerd. Aangezien het meestal maar eens in de 6 tot 8 weken nodig is, is het echt niet veel gevraagd.

Dobermannen hebben een korte vacht die makkelijk schoon te houden is. Bovendien houden deze honden er over het algemeen niet van om vies te worden en blijven ze goed schoon. U kunt uw hond vaker in bad doen als hij erg actief is of een jonge pup is. Doe een puppy ongeveer twee keer zo vaak in bad (eens in de drie weken). Als u uw Doberman echter te vaak in bad doet, kunt u zijn huid gemakkelijk uitdrogen en irritatie veroorzaken.

Tip:

Gebruik alleen een milde vochtinbrengende shampoo die speciaal voor honden is gemaakt. Menselijke shampoo zal de huid waarschijnlijk irriteren.

Het onderhouden van een consequent badschema zal de huid en vacht van uw hond echt helpen, en het verharen tot een minimum beperken. U kunt er ook voor kiezen een shampoo tegen vlooien en teken te gebruiken als u denkt dat uw hond dat nodig heeft, maar zorg er dan wel voor dat u de aanwijzingen op de fles volgt en het tijdens het baden uit de buurt van de ogen van uw hond houdt.

Dit is hoe ik mijn Doberman in bad doe en ik vind het goed werken:

 1. Borstel je hond zoals beschreven in de vorige paragraaf. Dit deel zou slechts ongeveer 5 minuten moeten duren en helpt ervoor te zorgen dat de meeste dode vacht en huid wordt verwijderd vóór het baden. Deze stap is enigszins optioneel, maar het zal u helpen voorkomen dat er overal klonten vacht liggen tijdens het baden.
 2. Richt uw badzone in en zoek een vriend om te helpen. Afhankelijk van hoe je hond reageert, kan het zijn dat je een vriend nodig hebt om te helpen en dat je een riem moet gebruiken om je hond onder controle te houden. Maak je geen zorgen, na een paar sessies baden zal je Dobie er waarschijnlijk erg aan wennen. Zorg ervoor dat een handdoek, shampoo, conditioner en een waterbron in de buurt zijn. Als je nog geen sproeikop in je badkuip hebt, kun je het in het hoofdstuk over baden aanbevolen opzetstuk voor je badkraan gebruiken. Leg een handdoek op de bodem van het bad om uitglijden te voorkomen.
 3. Gebruik grote katoenen ballen om de oren van uw hond in te stoppen. Niet alle honden zullen dit toelaten, maar probeer het eens. Als uw hond dit toestaat is het een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het water uit hun oren blijft. Dit is belangrijker voor Dobies als ze midden in de oorontsteking zitten.
 4. Maak uw hond nat en schuim hem in met shampoo. Maak de hele vacht van uw hond nat met een zeer zachte straal water op kamertemperatuur, en schuim vervolgens de hele vacht in terwijl u ervoor zorgt dat er geen water in de oren of shampoo in de ogen of mond komt. Werk de shampoo in de vacht door alleen de kussentjes van uw vingers te gebruiken (uw nagels gebruiken is niet nodig en kan de huid irriteren) in de richting waarin de vacht van nature ligt. Werk een beetje extra rond hun nek, omdat de vacht daar wat dikker is bij Dobermanns. Kijk ook onder hun borst, benen en voeten, want die gebieden zijn meestal het vuilst.
 5. Spoelen. Spoel alle shampoo van top tot teen uit. Doe opnieuw uw best om het water uit hun oren, ogen en mond te houden en gebruik een zachte straal water op kamertemperatuur.
 6. Laat het schuimen met een milde vochtinbrengende conditioner (optioneel). Als u besluit conditioner te gebruiken, schuim uw pup dan opnieuw in, maar met een mild-vochtinbrengende conditioner op dezelfde zachte manier als hierboven beschreven voor de shampoo. Controleer de aanwijzingen op de fles voor een idee van hoe lang u het moet laten inwerken. Meestal is het maar een paar minuten.
 7. Spoelen. Spoel de conditioner uit.
 8. Droog met een handdoek. Droog je hond af met een handdoek en je bent klaar! Zorg ervoor dat u droogt in de natuurlijke richting waarin de vacht ligt (met de nerf van het haar mee). Probeer te voorkomen dat ze na het baden weglopen en in een modderplas rollen. Ze zullen zo blij zijn dat het een echt gevaar is! Vraag me hoe ik dat weet!

Een conditioner gebruiken is echt niet 100% noodzakelijk. Maar het is een mooie manier om de vacht te laten glanzen en de huid extra te bevochtigen. Als je besluit geen conditioner te gebruiken, zorg dan voor een milde vochtinbrengende shampoo, want het is belangrijk dat je hun huid niet uitdroogt. Dit is gemakkelijk te doen bij Dobermans.

Tussen de baden door is het een goed idee om je Dobie in te smeren met een vochtige handdoek om dode huid en spar los te maken. Het verwijdert ook vuil en helpt ze schoon te houden tot hun volgende bad. Doe dit ongeveer een keer per week.

Tandhygiëne

Goed gepoetste Doberman tanden.
Een goede mondhygiëne is belangrijk voor Dobermans, omdat ze aan dezelfde tandproblemen kunnen lijden als u en ik.

Het is echt een goed idee om de tanden van uw Doberman één keer per dag te poetsen. Vraag het maar aan uw dierenarts! U kunt dit echter vrij snel doen als u de kleine vingerborstels gebruikt waarnaar ik aan het begin van dit artikel heb gelinkt. Het zou je niet meer dan een minuut moeten kosten om dit te doen.

Dobermannen kunnen vrij gevoelig zijn voor tandplak en tandvleesproblemen. Meestal houden ze de binnenkant van hun tanden goed schoon met hun tong, maar vaak ontstaat er tandsteen en tandplak aan de buitenkant van hun tanden. Als uw hond tandvleesontsteking krijgt, kan dit overslaan naar zijn organen en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

TIP:

Menselijke tandpasta kan schadelijk zijn voor honden, dus zorg ervoor dat u een kwaliteitstandpasta gebruikt die gemaakt is voor honden.

Hier is mijn snelle 60-seconden tandenpoets routine met mijn Dobie:

 1. Ga in positie staan. Ik laat mijn hond graag zitten, en dan ga ik van achteren over hem heen staan en leun voorover zodat ik makkelijk bij zijn mond kan.
 2. Maak de tandenborstel klaar. Ik neem de vingertandenborstel op mijn wijsvinger en doe een kleine hoeveelheid tandpasta op de rubberen borstelharen.
 3. Til de lippen op en schrob de tanden één voor één. Ik til de lippen van mijn hond op, en schrob snel elke tand aan de boven- en onderkant in kleine cirkelvormige bewegingen. Ik zorg ervoor dat ik me concentreer op de buitenkant van de tanden, omdat dat het gebied is waar de meeste plak zit.
 4. Prijs en geef water. Als ik klaar ben, prijs ik mijn hond voor zijn goede werk en zorg ik ervoor dat hij toegang heeft tot voldoende water. Meestal drinkt hij daarna graag water.

Dat is het! Het gaat vrij snel en ik bewaar de tandenborstel en de tandpasta op een plek waar ik er elke avond voor het slapen gaan gemakkelijk bij kan. Het duurt maar een minuutje elke avond en het is echt goed voor je hond.

Oor schoonmaken

In het algemeen moet u de oren van uw Doberman ongeveer eenmaal per maand schoonmaken, maar geef ze ’s nachts een snelle visuele controle. Het schoonmaken van de oren zelf duurt maar een paar minuten. Door ze ’s nachts te controleren krijgt u een beter idee van wat normaal is voor uw hond, zodat u iets ongewoons kunt opmerken als het zich voordoet (meer wasophoping dan normaal, irritatie, ongewone geuren enz.)

Dobermans zijn gevoelig voor oorontstekingen, dus het is een goed idee om te proberen hun oren overdag droog te houden. Als u overmatige roodheid ziet of u merkt dat uw hond aan zijn oren krabt of vaker met zijn kop schudt, moet u naar een dierenarts gaan. Onbehandelde oorontstekingen kunnen vrij ernstig zijn en zelfs het gehoor van uw hond levenslang aantasten.

Hoe ik de oren van mijn Doberman schoonmaak:

 1. Ga in positie staan. Ik neem dezelfde positie in als wanneer ik zijn tanden poets. Ik laat hem gaan zitten en ik leun op zijn rug over hem heen.
 2. Maak een watje vochtig met oorreiniger. Lees de instructies op de fles oorreiniger en volg de voorgestelde methode voor de reiniger die je hebt. Voor mijn reiniger begin ik met het bevochtigen van een watje met een kleine hoeveelheid van de oplossing.
 3. Veeg de binnenkant van het oor schoon. Met lichte druk veeg ik voorzichtig alleen de buitenkant van de oren schoon, waarbij ik erop let niet in de gehoorgang te gaan. Gebruik nooit een Q-Tip of andere hulpmiddelen om de binnenkant van de gehoorgang te reinigen.
 4. Droog de oren af en prijs ze. Ik neem dan een ander droog watje en droog de delen van de oren die ik heb schoongemaakt en prijs mijn hond. Ik geef hem ook graag een traktatie, zodat hij de volgende keer als het tijd is om de oren schoon te maken misschien wel een beetje enthousiast is!

Ik gebruik hiervoor Virbac Epi-Otic oorreiniger, omdat ik vind dat het echt helpt tegen oorgeurtjes. Maar als je een beetje geld wilt besparen, gebruiken veel Doberman eigenaren isopropyl alcohol (wrijfalcohol) en dat werkt ook heel goed.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om heel voorzichtig te zijn met de oren van uw hond. Ze zijn erg gevoelig, vooral aan de binnenkant. Dus zorg ervoor dat je niet in de gehoorgang schoonmaakt, maar aan de buitenkant.

Nagels knippen

In het algemeen moet u de nagels van uw Doberman ongeveer elke maand knippen. Elke hond is echter een beetje anders, dus u moet ze knippen als dat nodig is. Het kost me ongeveer 10 minuten om de nagels van mijn hond te knippen.

Als uw hond een luid nagelgeluid begint te maken als hij over uw hardhout of tegels loopt, wordt het waarschijnlijk tijd om ze te knippen. Ook als u ziet dat de nagels lang genoeg worden om een klein haakje te ontwikkelen aan het einde van de nagels, dan is het tijd om ze te knippen.

Ik vond het het beste om een nagelslijper te gebruiken. Mijn Dobie raakte uiteindelijk gewend aan het geluid en het gevoel van een slijper en het is veel gemakkelijker om de nagels te knippen zonder de “quick” onder de nagel te beschadigen. De “quick” is het deel van de huid onder de nagel dat bloedvaten en zenuwen bevat. Het kan zeer pijnlijk zijn voor uw hond als u per ongeluk in dit gebied knipt of het beschadigt.

Als u een traditionele tondeuse gebruikt, zorg er dan voor dat u alleen het deel van de nagel knipt dat helemaal aan het einde haakt. Te agressief te werk gaan bij het knippen van de nagels met een tondeuse kan gevaarlijk zijn voor uw hond.

Zorg ervoor dat je wat styptisch poeder bij de hand hebt om het bloeden te stoppen als je per ongeluk de vlug beschadigt of knipt.

Zo trim ik de nagels van mijn Doberman:

 1. Ga in positie staan. Voor de voorste nagels laat ik mijn hond voor me zitten. Ik vraag hem te “schudden” en als hij zijn poot uitsteekt, vang ik die op in mijn hand. Dan draai ik mijn rug naar hem toe en houd zijn poot vast terwijl ik werk. Voor de achterpoten laat ik hem opstaan en ik ga boven hem staan met mijn gezicht in de tegenovergestelde richting van mijn hond. Dan werk ik aan elke poot één voor één.
 2. Trim elke nagel één voor één. Ik gebruik mijn nagelslijper om elke nagel één voor één af te slijpen, te beginnen met de voorpoten (omdat hij daar het minste last van heeft). Ik slijp de haak van de nagel af tot ongeveer het begin van de snelle nagel.
 3. Belonen en prijzen. Als ik klaar ben met het knippen van de nagels, beloon en prijs ik mijn hond, zodat hij de volgende keer wat enthousiaster is als het nageltrimtijd is.

NAGEL TRIMMEN VIDEO: Hier is een video walkthrough (YouTube link) over hoe ik de nagels van mijn Doberman trim met een Dremel gereedschap! Dit geeft u een compleet overzicht van het trimmen van de nagels van uw hond!

U kunt de nagelslijpers voor huisdieren kopen die voor zijn doel zijn gemaakt, zoals die van Pedi-Paws bijvoorbeeld. Hoewel, veel Doberman eigenaren hebben gemengde recensies over die hond-specifieke slijpers. De belangrijkste klacht is dat ze vaak goedkoop gemaakt zijn en vaak breken. De meeste Dobie-eigenaren gebruiken een snoerloze Dremel met regelbare snelheid, zoals die welke u in een bouwmarkt kunt kopen.

Dremels gaan ongelooflijk lang mee, omdat ze gemaakt zijn voor veel zwaardere klussen dan het knippen van hondennagels. Iets meer uitgeven aan een echte Dremel om de nagels van uw hond te slijpen zal u veel geld en frustratie besparen.

Paw Moisturizer

Ik besloot deze rubriek toe te voegen omdat ik veel vragen kreeg over of je de poten van je Doberman moet bevochtigen. Dat kan als je wilt, maar het is echt niet nodig, tenzij je merkt dat de kussentjes barsten. Als je besluit het regelmatig te doen, doe het dan één keer per week. Het helpt hun poten zacht maar sterk te houden, en voorkomt barsten.

Als de poten van je Dobie kraken moet je dat meteen aanpakken. Krakende pootjes kunnen uiteindelijk bloeden en zelfs leiden tot een infectie. Het beste product dat ik heb gevonden voor het hydrateren van Dobie pootjes is Vermont’s Bag Balm (Amazon link). Het werkt gewoon heel goed op hun poten en geen van de nieuwere hondenspecifieke vochtinbrengers lijken zich te kunnen meten met deze klassieke dierenhuidbalsem. Het is geweldig om regelmatig een keer per week te gebruiken of gewoon wanneer je scheurtjes in de kussentjes van de poten ziet.

Laatste gedachten

Echt, stress niet te veel over de hygiëne van uw Doberman. Houd ze gewoon schoon, gezond en gelukkig. Het kost niet al te veel werk met een Dobie, dus zelfs als je een badbeurt mist, is dat geen groot probleem. Ze houden zichzelf goed schoon, zeker in vergelijking met andere rassen. Doe gewoon je best en je Dobie zal je dankbaar zijn!