Beste hondenvoer voor Dobermans – Goede keuzes voor actieve honden

beste hondenvoer voor dobermans

Het beste hondenvoer voor Dobermans ondersteunt een gezond skelet en immuunsysteem.

Dobermans zijn atletisch, dus het juiste voer levert ook hoogwaardige energie en brandstof.

Gespecialiseerde hondenvoeders voor Dobermans houden ook rekening met allergieën, of werken met langzame voedingsmethoden om te beschermen tegen een opgeblazen gevoel.

Het kiezen van het beste hondenvoer voor Dobermans hangt af van de behoeften van de individuele hond en de aanbevelingen van de dierenarts.

De producten in dit artikel zijn zorgvuldig en onafhankelijk geselecteerd door het team van Happy Puppy Site. Als u besluit een aankoop te doen via een van de links met een sterretje, verdienen wij mogelijk een kleine commissie op die verkoop. Dit is zonder extra kosten voor u.

Het kiezen van het beste hondenvoer voor Dobermans

Het vinden van het beste hondenvoer voor Dobermans kan inderdaad aanvoelen als een zware taak – tenslotte, als “je bent wat je eet” dan is je hond dat ook!

U wilt het beste voer voor Doberman Pinschers kiezen, zodat uw Dobe het langste, gezondste en gelukkigste leven leidt.

Maar de dagen dat je naar de winkel ging en ontdekte dat je maar één keuze had – “hondenvoer” – zijn al lang voorbij. Tegenwoordig is er elke denkbare soort Doberman hondenvoer, van rauw tot graanvrij en van beperkte ingrediënten tot levensfase.

Maak je geen zorgen! Leer in dit artikel over het beste hondenvoer voor Dobermans in elke levensfase, van de puppytijd tot de gouden jaren. Leer ook meer over hoe u uw Doberman met voedselallergieën, een gevoelige maag of speciale gezondheidsbehoeften kunt voeden.

beste hondenvoer voor dobermannen

Het voeden van uw Doberman hondenvoer

Zoveel mogelijk leren over de gezondheidsproblemen van het Doberman hondenras en hoe voeding deze problemen kan aanpakken is een van de beste manieren om het voer van uw Dobe te kiezen.

Bescherming tegen blaasvorming bij Dobermans

Bloat, een niet-genetische en potentieel dodelijke aandoening die voorkomt bij rassen met een diepe borstkas zoals de Doberman, is een bijzonder gezondheidsprobleem waar men bij het voeden op moet letten. Er is een eenvoudige preventieve ingreep die uw dierenarts kan uitvoeren om het risico sterk te verminderen.

Bloat, of maagtorsie (GDV), zorgt ervoor dat de maag plotseling verdraait. Het treedt vaak op na een periode van intensieve inspanning, gevolgd door het drinken van veel water of het eten van een grote maaltijd.

U kunt het risico thuis verminderen door uw pup niet direct na het sporten een grote hoeveelheid water te laten drinken (kleine afgemeten drankjes zijn het beste) en door na het sporten minstens 60 minuten te wachten met het geven van een maaltijd.

Sommige deskundigen vinden dat het vaker voeren van kleinere maaltijden in plaats van één of twee grote maaltijden per dag het risico van een opgeblazen gevoel kan verminderen. Het gebruik van een langzame voerbak of snuffelmat kan er ook toe bijdragen dat uw Dobe langzaam eet en geen extra lucht binnenkrijgt, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

De rol van voeding in andere Doberman gezondheidsproblemen

Dobermannen hebben de neiging bepaalde genetische (erfelijke) gezondheidsproblemen te hebben die bij Dobes vaker voorkomen dan bij andere hondenrassen.

Bekende erfelijke gezondheidsproblemen bij Dobermans zijn heupdysplasie, hartproblemen, oogaandoeningen, auto-immune thyroïditis, het syndroom van Wobbler (een neurologische aandoening van de wervelkolom) en von Willebrand’s (een bloedingsstoornis).

Dobermannen met erfelijke gewrichts-, wervelkolom-, zenuw-, hart- en schildklierproblemen hebben vaak uitgebreide en voortdurende veterinaire zorg nodig om hun aandoeningen te beheren.

Het geven van een voedzaam en compleet Doberman hondenvoer speelt ook een belangrijke rol bij het versterken van het zich ontwikkelende skelet, gewrichten, spieren en organen, evenals het immuunsysteem.

Dobermans zijn alleseters

Dobermans zijn, net als alle huishonden, alleseters. Dit betekent dat uw Dobe door de eeuwen heen is geëvolueerd om zowel dierlijke als plantaardige eiwitten gemakkelijk en vlot te verteren.

De verhouding tussen eiwit, vet en koolhydraten en de hoeveelheid van elke voedingsstof die uw Doberman nodig heeft, hangt meestal samen met leeftijd, levensfase, geslacht, activiteitsniveau en gezondheidsbehoeften.

Bijvoorbeeld, snelgroeiende Doberman puppy’s hebben meestal een dieet nodig met meer vet en eiwit dan volwassen of senior Dobermannen. Uw kleine armvol kan snel uitgroeien tot een hond van 90 tot 100+ pond en er zijn heel wat calorieën nodig om zo’n prestatie neer te zetten!

Naast eiwitten, vetten en koolhydraten heeft uw hond vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren, aminozuren en antioxidanten nodig om een leven lang gezond te blijven.

Honden moeten ook dagelijks water drinken, net als mensen, en het is onwaarschijnlijk dat uw hond voldoende hydratatie krijgt van hondenvoer alleen. Zorg altijd voor voldoende schoon en vers water.

Mogelijk risico op hartziekten door boetiek- of “BEG”-diëten

Sommige studies wijzen er nu op dat zogenaamde “boutique” of speciale diëten, waaronder diëten met ongebruikelijke ingrediënten of exotische vleeseiwitbronnen evenals veganistische diëten of graanvrije diëten, in verband kunnen worden gebracht met hartaandoeningen bij Dobermans.

Dierenartsen noemen deze diëten “BEG” diëten. BEG staat voor Boutique Companies, Exotic Ingredients, Grain Free.

Onderzoekers werken hard aan het vaststellen van het precieze verband tussen hartproblemen zoals gedilateerde cardiomyopathie bij Dobermans en BEG-diëten. In feite kan het risico meer verband houden met een onvoldoende inname van vitaminen en/of mineralen, essentiële vetzuren of aminozuren in deze ongebruikelijke diëten dan met de afwezigheid van granen.

Maar in de tussentijd waarschuwen dierenartsen hondeneigenaren niet aan te nemen dat rauwe diëten, zelfgemaakte voeders, graanvrije diëten of commerciële diëten gemaakt met ongebruikelijke of exotische ingrediënten veilig zijn.

Als u vermoedt dat uw Doberman gezondheids- of spijsverteringsproblemen heeft die verband houden met het soort Doberman hondenvoer dat u nu voert, zijn er genoeg andere voedingsopties die u kunt proberen!

Maar omdat hondenonderzoekers nog steeds onderzoeken waarom sommige honden die BEG voedsel eten hartproblemen krijgen die verdwijnen na een verandering van dieet, is de beslissing om het voer van uw hond te veranderen er een die het beste genomen kan worden met begeleiding en controle van de dierenarts van uw hond.

Het kiezen van het gezondste Doberman hondenvoer

Als u voor het eerst voor een Doberman hond zorgt, kan al deze informatie nogal overweldigend aanvoelen! Hoe zul je ooit het beste voer voor Doberman honden kiezen als je zoveel opties hebt en zoveel te leren hebt?

Hier zijn enkele eenvoudige tips waar u op kunt letten om met vertrouwen een gezond Doberman hondenvoer te kiezen:

  • Kies een nutritioneel “compleet en uitgebalanceerd” voer. De term “compleet en uitgebalanceerd” betekent dat het voer de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevat voor de leeftijd en levensfase van uw Doberman.
  • Zoek naar de aanduiding “hond van groot ras”. Honden van kleine rassen hebben andere hoeveelheden voedingsstoffen nodig dan honden van grote rassen.
  • Let op de aanduiding van de levensfase van de hond. Puppyvoer, volwassen hondenvoer en senior of “volwassen” hondenvoer leveren verschillende hoeveelheden voedingsstoffen en calorieën per portie.
  • Kijk naar de AAFCO (American Association of Feed Control Officials) certificering. Dit geeft aan dat het hondenvoer recept voldoet aan de huidige AAFCO richtlijnen voor dierenvoeding.

Praat bij twijfel altijd met uw hondendierenarts om het beste hondenvoer voor Dobermans te kiezen.

Beste hondenvoer voor Doberman Puppy’s

Het beste voer voor Doberman puppy honden zal altijd aangeven dat het recept is gemaakt met de voedingsbehoeften van puppy’s van grote rassen in gedachten. Vooral puppy’s hebben vaak een gevoeligere spijsvertering. Dit komt omdat hun maag-darmstelsel en immuunsysteem zich nog aan het ontwikkelen zijn gedurende de eerste 12+ maanden van hun leven.

Blue Buffalo Wilderness High Protein Grain Free, Natural Puppy Food

Dit Doberman puppyvoer bevat echte kippeneiwitten als eerste ingrediënt en is vrij van granen, die voor het zich nog ontwikkelende spijsverteringskanaal van uw puppy moeilijker kunnen worden afgebroken en opgenomen.

Purina Pro Plan Large Breed Puppy Droog Hondenvoer

Dit puppyvoer voor grote rassen* bevat een licht verteerbaar recept van kip en rijst met essentiële vetzuren en visolie plus glucosamine voor de verzorging van de zich nog ontwikkelende huid, vacht en gewrichten.

Royal Canin Size Health Nutrition Large Puppy Droog Hondenvoer

Dit puppyvoer voor grote rassen* biedt speciale ondersteuning aan het zich nog ontwikkelende immuunsysteem en spijsverteringskanaal van uw hond met toegevoegde prebiotica, antioxidanten, vitaminen en mineralen.

Beste hondenvoer voor volwassen Dobermanns

Een groot en actief hondenras als een Doberman heeft een volwassen hondenvoer nodig dat totale voeding levert in elke hap – blijf altijd weg van voer met kunstmatige ingrediënten, vulstoffen, bijproducten of conserveringsmiddelen.

Royal Canin Size Health Nutrition Maxi Adult Droog Hondenvoer

Deze voeding voor volwassen honden van grote rassen* bevat verteerbare ingrediënten die ontworpen zijn om het spijsverteringsstelsel van uw Doberman te ontzien.

Dit voer is geschikt voor Dobermanns van 15 maanden tot vijf jaar. De zeer smakelijke grotere brokken zijn ontworpen voor volwassen honden van grote rassen.

Diamond Naturals Adult Large Breed Echt Vlees Recept Premium Droog Hondenvoer

Dit voer voor volwassen honden van grote rassen* bevat kooivrije kippeneiwitten.

Dit bevat spijsverteringsbevorderende probiotica, en is afkomstig uit en gemaakt in de VS.

Nutro Max Natural Large Breed Adult Droog Hondenvoer

Dit volwassen droogvoer voor honden van grote rassen* is afkomstig uit en gemaakt in de VS met op de boerderij gekweekte kip en volle granen die speciaal zijn gekozen ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering.

Beste hondenvoer voor Dobermans als senioren

Senioren Dobermans zullen voedsel en lekkernijen nog evenzeer waarderen, maar ze zijn misschien niet meer zo actief als tijdens hun jonge volwassenheid.

Door een senior hondenvoer voor grote rassen te kiezen, kunt u het aantal calorieën per portie op natuurlijke wijze aanpassen aan het langzamere tempo van de gouden jaren van uw Dobe.

IAMS Proactive Health Mature Adult Droog Hondenvoer

Dit recept* is samengesteld met het oog op de verminderde activiteit en caloriebehoefte van volwassen honden.

Het eerste ingrediënt is echte kip. Het recept bevat ook spijsverteringsbevorderende probiotica en een speciaal mengsel van voedingsstoffen om de kracht en gezondheid van de gewrichten te ondersteunen.

Blue Buffalo Wilderness Rocky Mountain Recept Natural Senior Droog Hondenvoer

Dit senior droogvoer recept* bevat een rood vlees mix met LifeSource nutriëntenbrokjes afgestemd op de vitamine- en mineralenbehoefte van de volwassen hond.

Purina ONE SmartBlend Vibrant Maturity Senior 7+ Formule Droog Hondenvoer

Dit recept voor oudere senior honden* zit boordevol voedingsstoffen om de gezondheid van hart en spieren te ondersteunen.

Het is ontworpen voor blijvende vitaliteit tijdens de gouden jaren.

Beste hondenvoer voor Dobermans met allergieën

Voor Dobermans die allergieën hebben, kan het soms nuttig zijn om granen uit het dieet te verwijderen om te zien of de allergische symptomen verbeteren.

Het kan zijn dat één bepaald graan de allergieën veroorzaakt. Een andere mogelijkheid is dat uw Dobe het beter doet op een volledig graanvrij dieet.

Als je vragen hebt, is het altijd verstandig om met je dierenarts te overleggen om te bepalen wat de beste aanpak is bij het overschakelen op een graanvrij dieet.

Nature’s Recept Grain-Free Dry Dog Food Large Breed Chicken, Sweet Potato & Pumpkin Recipe

Het bevat echte kip en licht verteerbare zoete aardappel* als hoofdingrediënten.

Dit voer kan de energie van uw hond op peil houden met voedende ingrediënten in een graanvrij recept.

Blue Buffalo Freedom Grain Free Natural Adult Large Breed Dry Dog Food

Dit smakelijke graanvrije recept* bevat kip, erwten en aardappelen in een brok met LifeSource-bits met vitaminen en mineralen.

CANIDAE Under The Sun Grain-Free Droog Hondenvoer voor Puppy’s, Volwassenen & Senioren

Deze graanvrije voeding* voor alle levensstadia van grote rassen is verrijkt met glucosamine en chondroïtine.

Dit helpt bij de opbouw van gezonde gewrichten en bevat ook antioxidanten om het hart te beschermen. Probiotica helpen ook bij een gezonde spijsvertering.

Beste hondenvoer voor Dobermans met een gevoelige maag

Als u vermoedt dat uw Doberman worstelt met problemen in verband met een gevoelige maag en spijsvertering, kan uw dierenarts proberen over te schakelen op een dieet met beperkte ingrediënten, of L.I.D.

Het verminderen van het aantal voedselingrediënten dat uw hond dagelijks eet, kan vaak helpen bij het uitsluiten van op voedsel gebaseerde triggers voor spijsverteringsproblemen.

Natural Balance Beperkt Ingrediënt Diëten Droog Hondenvoer

Dit limited ingredient recept* biedt single-source eiwitten met lamsmeel en bruine rijst.

De brokken zijn speciaal ontworpen om uw Doberman aan te moedigen grondig te kauwen. Ze zullen dus langzamer eten, wat het gebit helpt reinigen en de kans op een opgeblazen gevoel vermindert.

Blue Buffalo Blue Basics Large Breed Adult Turkey & Potato Recipe Droog Hondenvoer

Dit dieet voor grote rassen met beperkte ingrediënten* bevat kalkoen als eiwit.

Het bevat ook aardappel voor een verzachtend, gemakkelijk verteerbaar zetmeel, samen met LifeSource vitamine- en mineralenbrokken.

The Honest Kitchen Human Grade Dehydrated Limited Ingredient Hondenvoer

Als uw Doberman echt moeite heeft om voedsel gemakkelijk te verteren, kunt u dit gedehydrateerde voer* proberen.

Het komt in vijf smaken. U hoeft alleen warm water toe te voegen. U kunt uw eigen eiwitbron toevoegen om deze warme, zachte voeding aan te passen. Het is volledig vrij van GMO’s, bijproducten en vulstoffen.

Wat is het beste hondenvoer voor Dobermans?

Welk Doberman hondenvoer klinkt als het beste voor uw pup?

Denk eraan, praat altijd met uw hondendierenarts als u vragen heeft over het beste voer voor Doberman honden in verschillende levensfasen. Dit kan vooral belangrijk zijn als uw Doberman problemen heeft met een gevoelige maag of allergieën.

Heeft u iets waardevols geleerd over Doberman hondenvoer dat andere Doberman eigenaren kan helpen? Deel uw kennis en ervaringen hier – we leren graag van onze lezers!

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

  • Freeman, L.M., DVM, PhD, DACVN, et al, “Diet-associated dilated cardiomyopathy in dogs: what do we know?”, Journal of the American Veterinary Medical Association, 2018.
  • CHIC/OFA, “Doberman Pinscher: OFA-CHIC Health Testing Requirements,” Orthopedic Foundation for Animals Canine Health Information Center, 2018.
  • Purswell, B., DVM, et al, “De Doberman – Gezondheid,” The Doberman Pinscher Club of America, 2019.
  • Munford, J., et al, “Doberman Owner’s Manual,” Doberman Rescue of North Texas, 2019.
  • Susan D. Lauten, PhD, “Nutritional Risks to Large-Breed Dogs: From Weaning to the Geriatric Years,” Elsevier Saunders/Veterinary Clinics Small Animal Practice, 2006.
  • El-Akbawy, H. DVM, “Bloat of GDV voorkomen bij uw hond,” Animal Hospital of Fairfield, 2016.

Inhoudsopgave