Bernedoodle vs Goldendoodle

bernedoodle vs goldendoodle

Bernedoodle vs Goldendoodle – welke hond is geschikt voor u? Doodle-hybriden hebben een hoge vlucht genomen in populariteit. Tegenwoordig zijn er talloze variëteiten om uit te kiezen. Een zeer populaire mix die onlangs is opgedoken is de Bernedoodle. Maar hoe verhoudt dit gemengde ras zich tot andere klassieke Doodles zoals de Goldendoodle? Vandaag helpen we die vraag te beantwoorden.

De Bernedoodle mix is vaak veel groter dan de Goldendoodle. Maar, beide honden hebben een hoge energiebehoefte, en kunnen veel verschillen in vachttype en kleur! Vooral als je een eerste generatie mix kiest. Omdat de Goldendoodle populairder is, kan het gemakkelijker zijn om Goldendoodle pups te vinden. Maar, het is belangrijk om alles te leren wat je kunt als je kiest tussen deze twee moderne honden. Praat met ons mee over de Bernedoodle vs Goldendoodle en beslis welke hond voor u geschikt is.

Bernedoodle vs Goldendoodle Menu

Klik op de links hierboven om direct naar de sectie te gaan die je interesseert. Of, blijf lezen voor alle info!

Wat is een Bernedoodle?

De Bernedoodle is een kruising tussen de raszuivere Standaard Poedel en de raszuivere Berner Sennenhond. Sommige mensen spellen de naam als “Bernadoodles”, maar het is dezelfde mix! Toegewijd, intelligent, zachtaardig en lief zijn veel voorkomende Bernedoodle-eigenschappen. Er wordt aangenomen dat deze honden zijn ontstaan na hun Goldendoodle tegenhanger. Sommigen geloven zelfs dat de eerste doelbewuste kruising van een Berner Sennenhond en een Poedel pas in 2003 heeft plaatsgevonden.

Op zichzelf is de raszuivere Berner Sennenhond een werkhond die oorspronkelijk uit Zwitserland komt. Daar werd hij vooral gebruikt als veedrijver, herdershond, landbouwhond en waakhond. De Poedel, aan de andere kant, is een Duits gefokte hond die beroemd is om zijn intelligentie en aanpassingsvermogen. In combinatie vormt de Berner Sennenhond Poedel een mooie, vriendelijke en intelligente metgezel.

Wat is een Goldendoodle?

De Goldendoodle wordt beschouwd als een van de eerste bewuste doodle-hybriden. Hij ontstond kort nadat de Labradoodle en de Cockapoo beroemd werden. De Goldendoodle, voornamelijk gefokt voor gezelschap, is een kruising tussen twee zeer intelligente en populaire pure rassen – de Standaard Poedel en de Golden Retriever. Andere populaire namen voor deze mix zijn de Groodle of Golden Poo.

Golden Retrievers zijn Schotse honden die voor het eerst werden gefokt om wild te vangen voor hun meesters. Hun onstuimige uiterlijk en winnende temperament hebben hen tot een van de meest populaire familiebedrijven ter wereld gemaakt. Het mengen van de Golden Retriever met de Poedel combineert opmerkelijke eigenschappen zoals intelligentie, schoonheid en atletisch vermogen. En latere generatie mixen hebben ook het potentieel om weinig te verharen, wat een zeer gewilde eigenschap is bij de meeste Doodle mixen.

Bernedoodle vs Goldendoodle Temperament

Zowel de Bernedoodle als de Goldendoodle zijn vriendelijke honden. Ze schieten doorgaans goed op met kinderen en andere huisdieren. Het temperament van de Groodle is wat socialer dan dat van de Bernedoodle. Hij kent geen vreemde. Deze eigenschap maakt hem een waardeloze waakhond. Maar het is een geweldige eigenschap voor degenen die graag vaak bezoek ontvangen.

De Bernedoodle schiet ook goed op met de meeste mensen. Hoewel hij eerder op zijn hoede is voor vreemden en waarschijnlijk een betere waakhond en beschermer voor uw huis zal zijn. Hoewel beide mixen vaak vriendelijk zijn, is het belangrijk om ze als pup goed te socialiseren. Dit bevordert het best mogelijke temperament, en zorgt voor een zelfverzekerde, gelukkige hond!

Bernedoodle vs Goldendoodle Grootte en Uiterlijk

Het vergelijken van de Bernedoodle en Goldendoodle kan een lastige opgave zijn, omdat beide honden in verschillende opzichten op elkaar lijken. Maar een van hun belangrijkste verschillen is de grootte en het uiterlijk. De volgroeide Bernedoodle is de grootste van de twee kruisingen. Bernedoodle grootte staat vaak tussen 20 en 25 inch, met een gewicht tussen 55 en 75 pond. Maar deze mixen kunnen gemakkelijk oplopen tot 100 pond. Voor een kleinere versie overwegen velen de mini Bernedoodle. Een volwassen mini Bernedoodle zal veel kleiner zijn dan de standaard mix.

De Goldendoodle, aan de andere kant, neigt te staan tussen 18 en 23 inch en weegt ruwweg 30 tot 60 pond. Miniatuur Goldendoodles zijn ook populair, met behulp van een Miniatuur of Toy Poedel ouder. De grootte varieert van hond tot hond, en sommige eerste generatie mixen kunnen buiten dit bereik vallen.

bernedoodle vs goldendoodle

Vachttype en Kleur

Beide rassen hebben een Poedel afstamming, wat kan betekenen dat hun vachten minder snel verharen of allergie opwekkende huidschilfers produceren. Veel mensen beschouwen kruisingen van de latere generatie als hypoallergeen. Er bestaat niet zoiets als een echt hypoallergene hond, maar pups van een latere generatie verharen misschien minder.

We moeten er ook op wijzen dat alle gekruiste honden enige onvoorspelbaarheid hebben als het gaat om hun uiterlijk. Dit betekent dat uw gekruiste hond meer kan lijken op het ene ouderras dan op het andere in plaats van op een perfecte mix van beide. Het opzoeken van foto’s van Bernedoodle pups of Goldendoodle pups online kan u helpen de potentiële variëteit te zien.

U kunt verwachten dat de Goldendoodle een langere, wat ruigere vacht heeft. De Goldendoodle heeft ook meer kans op een effen kleur zoals goud of geel. Dergelijke tinten zijn mogelijk bij de Bernedoodle dankzij de invloed van de Poedel – zo is de Bernedoodle abrikooskleurig. Maar driekleurige Doodles komen vaker voor bij deze mix. Beide honden hebben flaporen, lange staarten, en beide honden zijn grote rassen.

Bernedoodle vs Goldendoodle Oefening en Training

Als het gaat om het trainen en oefenen van de Bernedoodle en Goldendoodle mixen, zijn hun behoeften vergelijkbaar. Beide honden hebben minstens een uur of zo beweging per dag nodig om er zeker van te zijn dat ze gelukkig en gezond zijn. Ze doen het het beste bij actieve eigenaren en gezinnen die tijd hebben voor zowel fysieke als mentale stimulatie. En beide hybriden hebben baat bij een grote, veilig omheinde achtertuin waar ze kunnen spelen.

Bernedoodle honden genieten van activiteiten waarbij ze hun kracht moeten gebruiken. Dit kan het trekken van karren of wagens omvatten. De Goldendoodle, aan de andere kant, zal eerder genieten van water en zwemmen als activiteit. Beide honden zullen genieten van wandelen, kamperen en een bezoek aan het hondenpark, zolang ze goed gesocialiseerd zijn.

Bernedoodle vs Goldendoodle Gezondheid en levensduur

Zoals alle honden, kunnen de Bernedoodle en Goldendoodle mixen beide worstelen met genetische gezondheidsproblemen. De Bernedoodle heeft meer kans op gezondheidsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie, huidproblemen, oogproblemen, pigmentvlekken en allergieën. De Goldendoodle heeft meer kans op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, talgklierontsteking, kanker, staar en de ziekte van Addison.

Hoe is de levensduur van de Bernedoodle te vergelijken met die van de Goldendoodle? Gemiddeld leeft de Goldendoodle het langst met een gemiddelde van 10 tot 15 jaar. De Bernedoodle daarentegen leeft gemiddeld zo’n 9 tot 14 jaar. Maar het kan zijn dat sommige pups deze voorspelling overtreffen!

Bernedoodle vs Goldendoodle Verzorging

De verzorgingsbehoeften voor een Bernedoodle en Goldendoodle zijn relatief gelijk. Deze honden zijn het gemakkelijkst te verzorgen als hun vacht wordt getrimd in een puppycoupe. Hun vachten kunnen beide langer worden, maar dit vereist meer verzorging.

Hoe langer hun vacht groeit, hoe groter de kans dat ze klitten en matten ontwikkelen. Het is belangrijk om beide Doodles regelmatig te borstelen en in bad te doen. Het vachttype kan ook variëren van recht en dik, tot golvend, tot zeer krullend. De vachtverzorging hangt dus af van deze eigenschap. Ongeacht het type vacht, moeten zowel Goldendoodles als Bernedoodles hun tanden gepoetst worden. Hun nagels moeten ook om de paar weken worden geknipt.

Bernedoodle vs Goldendoodle Totale kosten

Als u op zoek bent naar een van deze populaire mixen via een fokker, bereid u dan voor op een flinke uitgave. Beide honden zijn duur als je ze via een fokker koopt. De Goldendoodle kost gemiddeld minstens 1.000 dollar. Terwijl de gemiddelde prijs van de Bernedoodle begint bij 2.000 dollar. Mini Bernedoodle prijs is vergelijkbaar, maar kan veel hoger zijn!

Hoewel deze kosten hoog zijn, is het belangrijk om niet te proberen te bezuinigen of via onbetrouwbare bronnen te gaan. Vermijd achtertuin fokkers, puppy mills, of degenen die niet gecertificeerd zijn om deze pups te verkopen. U kunt ook kijken naar asielen. De gemiddelde kosten voor het redden van een Bernedoodle of een Goldendoodle liggen tussen de $150 en $500.

Bernedoodle vs Goldendoodle – Welke hond is geschikt voor u?

Kiezen tussen deze honden kan moeilijk zijn. Maar het goede nieuws is dat beide kruisingen prachtige kwaliteiten hebben en een geweldige metgezel zullen zijn voor de juiste eigenaar of familie. Vergeet niet dat beide honden het goed doen met kinderen en andere huisdieren. Maar de Bernedoodle zal eerder een beetje waakzaam zijn, terwijl de Goldendoodle meer uitgaand is. Bernedoodle honden zijn iets groter dan de Goldendoodle, en hij kan een kortere levensduur hebben.

Beide honden lijden aan vergelijkbare gezondheidsproblemen, en hebben vergelijkbare bewegingsbehoeften. Hun verzorgingseisen zullen variëren, afhankelijk van de eigenschappen die ze erven. De prijs van de Berner Sennenhond Poedelmix ligt meestal hoger dan die van de Goldendoodle. Maar u kunt altijd via een opvangcentrum gaan als u moeite heeft met de initiële kosten. Dus, welke hond is de hond van je dromen? Vertel het ons hieronder!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

  • Ali, M. (et al), ‘Genetic Analysis of Modern Australian Labradoodle Dog Breed Reveals an Excess of the Poodle Genome’, Plos Genetics (2020).
  • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
  • O’Neill, D. ‘Progress in Purebred Dog Health Since the Bateson Report of 2010’, Vet Record (2014).
  • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
  • Abadie, J. (et al), ‘Epidemiology, Pathology, and Genetics of Histiocytic Sarcoma in the Bernese Mountain Dog Breed’, Oxford Academic Journal of Heredity (2009).
  • Guy, M. (et al), ‘The Golden Retriever Lifetime Study’, Philosophical Transactions B, The Royal Society Publishing (2015).