Berner Sennenhond Golden Retriever Mix – De Golden Mountain Dog

bernese berghond golden retriever

De Berner Sennenhond Golden Retriever mix is groot, zachtaardig, trouw, aanhankelijk en slim. Bekend als de Golden Mountain Dog, deze gigantische hybride designer hond weegt tot 100 pond en leeft gemiddeld 7 -12 jaar. Het zijn ongelooflijk zachtaardige huisdieren, maar ook werk- of dienstgenoten. Ze zijn goed met kinderen, hebben veel energie en zijn ook zeer trainbaar. Vandaag bekijken we welke huizen, gezinnen en levensstijlen goed passen bij dit grote kruisingsras. Ze zijn geen goede appartement- of schoothondjes, maar kunnen heel gelukkig zijn in grotere huizen met grote achtertuinen.

Inhoud


Wat is een Golden Mountain Dog?

De Golden Mountain Dog is de naam die is gegeven aan een kruising van de Berner Sennenhond en de Golden Retriever. Deze eerste generatie kruising heeft een Golden Retriever ouder en een Berner Sennenhond ouder. Het zijn meestal grote honden, met een lange golvende vacht.

 • Populariteit: Groei!
 • Doel: metgezel, werkhond
 • Gewicht: 55 tot meer dan 100 pond
 • Temperament: vriendelijk, intelligent, trainbaar
golden retriever bernese berghond

Geschiedenis van de Berner Sennenhond Golden Retriever Mix

Omdat de Berner Golden Retriever mix een kruising is tussen twee raszuivere rassen, staat hij bekend als een “designer dog”. Designhonden zijn de laatste jaren onder de loep genomen. Er is niet veel bekend over hoe deze mix eigenlijk is ontstaan. Maar we weten wel veel over de geschiedenis van de afzonderlijke ouderrassen, dus laten we ze één voor één bekijken.

De Berner Sennenhond is afkomstig uit Zwitserland, in het bijzonder uit de regio Bern, vandaar hun naam. Ze werkten op boerderijen door het drijven van vee en het beschermen van vee tegen roofdieren. Het ras bereikte Amerika in 1926, toen een boer uit Kansas een paar invoerde als boerderij honden. Van daaruit werden ze snel populair als boerderijhond en als populair huisdier.

De Golden Retriever werd voor het eerst gefokt in de Schotse hooglanden. Het was een poging om een ideale sporthond te fokken. Het ras werd voor het eerst gezien op een hondenshow in Groot-Brittannië in 1908 en werd al snel geliefd bij de bevolking vanwege hun nut en hun vriendelijke, gehoorzame aard.

bernese berghond golden retriever mix

Berner Sennenhond Golden Retriever Mix Maat

Zowel de Berner als de Golden Retriever zijn tamelijk grote rassen.

De Berner kan een hoogte bereiken van 25-28 inches als de reu, 23-26 inches als de teef. Aan de andere kant is de gemiddelde hoogte van de Golden Retriever ongeveer 23-24 inches bij de reu, 22-23 inches bij de teef.

Hierdoor kunt u erop rekenen dat de kruising een grote hond is, van ongeveer 22-28 inches hoog.

De ouderrassen vertonen echter een aanzienlijk verschil in gewicht. Berners wegen ongeveer 80-115 pond voor reuen en 70-95 pond voor teven. De Golden Retriever is een veel lichtere hond, die ongeveer 65-75 pond weegt bij een reu en 55-65 pond bij een teef.

Door dit verschil, afhankelijk van welke ouder de Berner Golden Retriever opvolgt, kun je eindigen met een veel zwaardere hond.

Berner Sennenhond Golden Retriever Mix Kleuren

De Berner Sennenhond is een grote gedrongen hond met een lange golvende vacht. Hun vacht is driekleurig: gitzwart, wit en roest. Ze hebben kenmerkende markeringen op het gezicht die hun waardige aard tonen en hoog op het hoofd geplaatste flaporen. De snuit is recht en ze hebben zachte, intelligente ogen.

De Golden Retriever heeft een krachtig, sportief lichaam. Hun kenmerkende gouden vacht bestaat uit twee lagen: een dichte, waterdichte bovenvacht en een zachte ondervacht. Hun vacht kan recht of golvend zijn.

Een intelligente blik uit donkerbruine ogen en een krachtige, gedefinieerde snuit vormen het gezicht van de Retriever. Ze hebben korte, flaporen.

Berner Sennenhond Retriever mix pups zullen waarschijnlijk de gedefinieerde, rechte snuit en intelligente blik krijgen waar beide rassen bekend om staan. Hun oren zullen slap zijn, en ze kunnen eindigen met een vacht die ofwel golvend ofwel recht is.

Wat betreft de kleur en de markeringen op de vacht, kan de Berner Sennenhond en Golden Retriever mix op beide ouders lijken. Ze kunnen de Golden vacht of de gitzwarte vacht van de Berner krijgen.

Het is moeilijk te voorspellen welke aftekeningen er bij Golden Bernerpups kunnen voorkomen, als die er al zijn. Ze kunnen de duidelijk gekleurde patronen van de Berner hebben, een deel van het patroon, of ze kunnen gewoon een enkele effen vacht hebben.

Golden Berghond verzorging en verharing

Beide ouderrassen verharen aanzienlijk, met meerdere verharingsseizoenen gedurende het jaar. Een Berner Sennenhond Retriever Mix pup zal niet anders zijn. Daarom is regelmatig borstelen noodzakelijk.

Twee of drie keer per week moet meestal voldoende zijn, hoewel als het verharingsseizoen is, u dagelijks moet borstelen om het dode haar kwijt te raken.

We raden u ook aan de nagels van uw hond in de gaten te houden, en ze te knippen als ze te lang beginnen te worden. Een gezond gebit is net zo belangrijk; regelmatig tandenpoetsen wordt aanbevolen.

Zijn Golden Mountains hypoallergeen?

De Berner Sennenhond Golden Retriever mix is een sterk verharende hond. Ze produceren en verspreiden veel huidschilfers en allergenen uit hun speeksel. Dit wordt helaas geen allergievriendelijke mix.

Berner Sennenhond Golden Retriever Mix Temperament

De Berner Sennenhund heeft de reputatie een kalme, vriendelijke en aanhankelijke hond te zijn. Ze zijn ongelofelijk trouw en zachtaardig en vormen een goed gezinsdier en een fijne kameraad.

Ze zijn echter nogal afstandelijk en op hun hoede voor vreemden.

De Golden Retriever is ook een vriendelijke en trouwe hond die heel goed in een gezin past. Intelligent en extravert, het is een speels en energiek ras.

Een Berner en Golden Retriever mix zal waarschijnlijk deze positieve eigenschappen vertonen – als ze correct worden opgevoed en getraind – omdat beide ouderrassen een vergelijkbare persoonlijkheid en temperament hebben.

bernese berghond golden retriever mix

Training van een Berner Sennenhond Golden Retriever Mix

Berners Golden Mountain Dog mixen zijn waarschijnlijk intelligent en gemakkelijk te trainen.

Ze zullen goed reageren op geduldige, op beloning gebaseerde training. Bekijk voor enkele specifieke gidsen onze artikelen over potjestraining en krattraining van een puppy. Wij raden ook aan dat uw puppy vanaf jonge leeftijd deelneemt aan socialisatietraining. Dit kan helpen voorkomen dat zich ongewenste eigenschappen vormen.

Zowel de Berner Sennenhond als de Golden Retriever zijn zeer energieke honden die veel dagelijkse beweging nodig hebben om gelukkig te zijn. Daarom zal een Berner Sennenhond Retriever mix waarschijnlijk ook een grote hoeveelheid beweging nodig hebben.

Een lange dagelijkse wandeling gepeperd met wat mogelijkheden om het tempo op te voeren, zoals met u mee joggen of apporteren, is perfect.

Berner Sennenhond Golden Retriever Mix Gezondheid

Helaas lopen beide ouderrassen risico op verschillende gezondheidsproblemen die mogelijk kunnen worden doorgegeven aan Golden Retriever Berner Sennenhond pups. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van gezondheidsproblemen die bij beide rassen in de kruising voorkomen.

De Berner Sennenhond heeft aanleg voor het ontwikkelen van epilepsie. Ze lopen ook risico op de ziekte van von Willebrand, een erfelijke bloedingsstoornis waarbij het bloed niet goed stolt, waardoor ernstige bloedingen ontstaan uit wat slechts een klein wondje kan zijn.

Huidaandoeningen zoals bacteriële folliculitis, furunculosis en atopie blijken veel voor te komen bij Golden Retrievers. Het is mogelijk dat een Berner Sennenhond Retriever mix pup ook kan lijden aan deze aandoeningen als ze de Retriever ouder overnemen.

Golden Retriever en Berner Sennenhond aandoeningen

Een aandoening die bij beide rassen voorkomt is heup- en elleboogdysplasie. Hierbij ontwikkelen de gewrichten van de heup of de elleboog zich niet goed tijdens de groei van uw pup, wat leidt tot pijnlijke artritis.

Helaas zijn beide ouderrassen ook vatbaar voor het ontwikkelen van verschillende vormen van kanker.

Uit een onderzoek dat plaatsvond in 2013 bleek dat binnen de onderzoeksgroep 45,7% van de Berner Sennenhonden overleed aan kanker gerelateerde oorzaken. Wat betreft Golden Retrievers was dit aantal 38,8%. Omdat deze aandoeningen beide rassen treffen, loopt een Berners Mountain en Golden Retriever mix helaas een hoger risico op het ontwikkelen van kanker en dysplasie.

Daarom is het heel belangrijk om dit in gedachten te houden voordat u Berner Sennen Golden Retriever pups koopt. Ervoor zorgen dat deze aandoeningen de ouderhonden nooit hebben aangetast via medische geschiedenis en evaluaties kan helpen de kans te verkleinen dat ze in een pup zullen verschijnen.

Berner Sennenhond Golden Retriever Mix Levensduur

De verwachte levensduur voor een Berner is slechts 7-10 jaar. Het is typisch voor grotere honden om korter te leven. Goldens hebben een iets langere levensverwachting, gemiddeld 10-12 jaar. Een mix van de twee kan een levensduur ergens in dat bereik verwachten.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Berner Sennenhond Golden Retriever Mix

Nadelen:

 • Vereist veel verzorging
 • Is een grote hond dus heeft veel ruimte nodig.
 • Heeft veel beweging nodig
 • Relatief korte levensduur

Voordelen:

 • Een geweldige familiehond
 • Zeer vriendelijk
 • Zachtaardig met kinderen en andere dieren
 • Gemakkelijk te trainen

Zijn Berner Sennenhonden Golden Retriever Mixen Goede Gezinsdieren?

Het vriendelijke en gretige temperament van deze mix zorgt voor een geweldige familiehond, mits ze goed zijn opgevoed en dienovereenkomstig getraind. Ze blijken zachtaardig te zijn met kinderen en doen het goed met andere huisdieren in huis. Nogmaals, ze moeten goed gesocialiseerd worden.

Deze mix is zeer energiek en heeft veel dagelijkse beweging nodig. Een huis met een veilige, ruime tuin kan een geweldige plek voor hen zijn om rond te rennen en te spelen. De kruising is nogal onderhoudsgevoelig, zowel wat lichaamsbeweging als verzorging betreft. Potentiële eigenaren moeten er zeker van zijn dat ze er de tijd in kunnen steken om ze goed te verzorgen.

Het is mogelijk dat dit ras last heeft van verlatingsangst, vooral als ze daar op jonge leeftijd niet uit getraind zijn. Daarom gedijt de Berner Golden Retriever goed in een huis waar meestal iemand in de buurt is om hen gezelschap te houden.

Golden Mountain Dog Mix Adoptie

Heeft u interesse om een reddingshond mee naar huis te nemen?

Wij raden altijd aan deze optie te overwegen. Het helpt niet alleen om de gewetenloze fokkers die op de “designer dog” bandwagon springen te verminderen, het geeft ook een nieuwe kans aan een hond in nood.

Berner Sennenhond Golden Retriever Mix Puppies

Als u besluit te kijken naar de aankoop van een Berner Sennenhond Retriever mix pup, zijn er meerdere dingen die u moet overwegen. Omdat deze kruising niet erg bekend is, kan het moeilijk zijn om een fokker te vinden. Online en via lokale kanalen zoals kranten kan je helpen er een op te sporen.

Wanneer u een potentiële pup vindt, is het belangrijk om de gezondheid van de ouderhonden te controleren. Als zij gelukkig en gezond zijn, is dat een teken van goede gezondheid voor de pup. Vraag om de ouderdieren te ontmoeten, en controleer of ze geen tekenen van pijn of nood vertonen.

Goede fokkers

U moet ook vragen of beide ouderrassen onlangs de volgende medische beoordelingen hebben doorstaan:

 • heup evaluatie
 • elleboog evaluatie
 • evaluatie oogarts
 • hartonderzoek

De Berner Sennenhond in het bijzonder zal ook een Von Willebrand’s Disease DNA test moeten ondergaan. Vraag om een bewijs van deze tests. Het is belangrijk dat u de fokker doorlicht voordat u een pup van hem adopteert. Er zijn namelijk veel onverantwoordelijke en soms ronduit onethische fokkers. Zorg ervoor dat u dierenwinkels en puppyfabrieken vermijdt.

Honden van gemengde rassen worden inderdaad steeds populairder. Maar er zijn een paar stromingen over of dit goed of slecht is.

Uw puppy opvoeden

Het opvoeden van een puppy van welk ras dan ook kan een uitdaging zijn, en niet te vergeten een grote verantwoordelijkheid! Het is zeker tijd om hem of haar uit te rusten met de nodige accessoires.

Vergelijkbare rassen

Als u nog niet helemaal klaar bent voor de Berner Sennenhond Golden Retriever mix, wilt u misschien eens kijken naar deze vergelijkbare mixen.

Berner Sennenhond Golden Retriever Mix Rescues

Op dit moment hebben we nog geen speciale opvang voor deze mix kunnen vinden. Echter, er zijn genoeg opvangcentra voor elk van de ouderrassen, dus die zijn een goede plek om te beginnen!

Als u reddingen tegenkomt voor de Berner Sennenhond Golden Retriever mix, laat dan hieronder een reactie achter!

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste gedragswetenschappen voor dieren 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Bellumori, TP, et al, Prevalentie van erfelijke aandoeningen bij gemengde en rashonden: 27254 gevallen (1995-2010) Journal of the American Veterinary Association, 2013.
 • O’Neill, DG, et al, Longevity and mortality of owned dogs in England The Veterinary Journal, 2013
 • Kathmann, I, et al, Clinical and genetic investigations of idiopathic epilepsy in the Bernese mountain dog Journal of Small Animal Practice, 2008.
 • Podadera, JM, et al, Canine Elbow Dysplasia ANZ Nuclear Medicine, 2010
 • Paster, ER, et al, Estimates of prevalence of hip dysplasia in Golden Retrievers and Rottweilers and the influence of bias on published prevalence figures Journal of the American Veterinary Medical Association, 2005.
 • Malm, S, et al, Genetic variation and genetic trends in hip and elbow dysplasia in Swedish Rottweiler and Bernese Mountain Dog Journal of Animal Breeding and Genetics, 2008.
 • Dobson, JM, Breed-Predispositions to Cancer in Pedigree Dogs ISRN Veterinary Science, 2013.
  Arnold, S, et al, Von Willebrand factor concentraties in bloedplasma van Berner berghonden Schweiz Arch Tierheilkd, 1997