Beierse Berghond: Kan een zeldzaam ras een geweldig huisdier zijn?

Beierse Berghond

De Beierse Berghond is een minder bekend hondenras uit Duitsland. Het is een relatief nieuw, zeldzaam werkras, een kruising tussen de Beierse Hond en de Hannoverhond. Gefokt als geurhond, wordt deze slimme hond gebruikt om gewond wild op te sporen, maar sinds kort worden ze ook als gezelschapshond gebruikt. Bavarian Mountain Hound pups passen goed bij sociale mensen en gezinnen met een actieve levensstijl.

Ze staan bekend als kalm en rustig, net als andere jachthonden. Maar ze hebben extreem krachtige instincten en hebben veel beweging nodig. Als u erover denkt om een Beierse Berghond in uw huis te verwelkomen, laten we dan eens kijken naar hun raskenmerken. We laten u zien hoe u een Beierse Berghond puppy kunt adopteren en opvoeden en verzorgen tot een vriendelijke volwassen hond.

Inhoud


Waar komt de Beierse Berghond vandaan?

De Beierse Berghond is een relatief nieuw hondenras. Voor jagers was het eeuwen geleden niet ongewoon om prooien te verwonden maar niet te doden. De wapens waren minder nauwkeurig en beduidend minder dodelijk.

Het was vaak nodig voor een jager om meerdere keren op een groot dier te schieten. De jager moest het dier vinden om het meerdere keren te kunnen schieten. Deze taak viel toe aan geurhonden, die getraind waren om gewonde dieren op te sporen.

Geurhonden worden al eeuwenlang gebruikt om gewonde dieren op te sporen. Maar, totdat de Beierse Berghond werd gefokt, waren er geen honden die geschikt waren om dit wild in de bergen te volgen.

Het fokken van Beierse Berghonden

Om dit probleem te bestrijden, werd de Beierse Berghond in de 19e eeuw in Duitsland ontwikkeld door kruising van het Hannoversche Schweißhund ras en verschillende Alpenrassen. Ze zijn gefokt tot veerkrachtige honden met sterke botten en hangende oren.

Deze honden hebben ook een sterk reukvermogen en een trainbaar temperament. Met andere woorden, ze zijn perfect geschikt voor het opsporen van groot wild in de bergen.

In 1912 werd in München de Club voor Beierse Berghonden opgericht. En, het ras won aan populariteit in de buurlanden.

Leuke feiten over de Beierse Berghond

 • De Beierse Berghond is een relatief nieuw hondenras.
 • Ze werden pas in 1996 opgenomen in de Amerikaanse Kennel Club.
 • Dit ras brengt zijn tijd bij voorkeur buiten door, waardoor ze ongeschikt zijn voor het leven in de stad.
 • Ze zijn specialisten in het opsporen van gewond wild, maar worden soms ook gebruikt voor andere opsporingsdoeleinden.
 • De Beierse Berghond staat in de AKC’s Foundation Stock Service.
 • Deze service is bedoeld om zeldzame, raszuivere honden zich te laten ontwikkelen en tegelijkertijd hun bloedlijn bij te houden.
Beierse Berghond

Beierse Berghond Uiterlijk

Beierse Berghonden zijn zeer gespierd en veerkrachtig gebouwd. Ze kunnen tussen de 37 en 66 pond wegen en staan op 17 tot 20,5 inch.

Deze honden zijn ongelooflijk gespierd en evenwichtig. Het zijn allround werkhonden, en dat zie je aan hun uiterlijk. Ze staan op evenredig grote benen en staan achter wat hoger dan voor.

Hun huid sluit nauw aan op hun lichaam om onnodig slepen bij het speuren te voorkomen. Hun snuit is lang en gebouwd om te speuren.

Beierse Berghonden vacht is kort en enigszins zacht rond hun hoofd. Maar het is ruwer op hun staart, poten en buik om hen te beschermen tegen ruw, bergachtig terrein.

Kleur van de vacht

Hun vachten kunnen in een paar verschillende kleuren voorkomen. Hoofdkleur, roodbruin en tan zijn de meest voorkomende. Echter, reekleuren, rood en een paar andere kleuren zijn ook mogelijk.

Beierse Berghonden ogen zijn bijna altijd bruin, en hun neuzen zijn zwart. Nauwelijks waarneembare, zwarte haren kunnen vaak uit hun vacht worden gehaald.

Hun staart is gewoonlijk donkerder dan de meeste andere vachten. Een witte vlek op hun borst is ook standaard.

Beierse Berghond Temperament

Deze honden zijn gefokt om te speuren. Hun instincten zijn krachtig en bijna onmogelijk om mee te concurreren. Als deze hond eenmaal op het spoor is, zijn ze buitengewoon nauwgezet en zullen ze alle terugroepcommando’s negeren. Om deze reden zijn ze meestal alleen in het bezit van serieuze jagers.

Beierse Berghonden worden vaak gebruikt door boswachters, jachtopzieners en reddingswerkers. Maar ze kunnen ook uitstekende gezelschapsdieren zijn voor het juiste gezin.

Ze zijn kalm, rustig en evenwichtig. Gefokt om de perfecte jachthond te zijn, staan deze honden ook bekend als behendig en moedig. Ruw terrein schrikt hen niet af. Er wordt vaak gemeld dat ze over meubels klimmen en in dingen komen die ze niet zouden moeten doen.

U en uw Beierse Berghond

Beierse Berghonden zijn ook sociaal en intelligent. Hoewel ze gehecht zijn aan hun eigenaars, is dit soort hond ook op zijn hoede voor vreemden. Gewoonlijk kiezen ze één “speciaal persoon” en raken daar zeer aan gehecht.

Scheidingsangst komt vaak voor. Over het algemeen gedragen ze zich zoals andere honden. Ze zijn vocaal, onafhankelijk en kalm.

Training van uw Beierse Berghond

Deze hond is uiterst trainbaar. Ze zijn slim, luisteren graag naar commando’s en zijn opmerkelijk dienend. Omdat deze honden de voorkeur geven aan de buitenlucht, is de zindelijkheidstraining meestal eenvoudig. Wij raden echter aan om vroeg te beginnen, voor het geval dat.

Met bench training moet langzaam maar zeker worden begonnen. Beierse Berghonden ervaren verlatingsangst, dus is het van vitaal belang dat ze goed in een bench worden getraind.

Socialisatie op jonge leeftijd is essentieel. Deze honden kunnen erg op hun hoede zijn voor vreemden, hoewel ze niet agressief zijn. Hun intense prooidrift maakt het echter bijna onmogelijk voor hen om de jacht op kleinere dieren, zoals katten, te vermijden.

De instincten van Beierse Berghonden zijn zo hoog dat het in de meeste gevallen onmogelijk is ze anders te trainen. Omdat deze honden krachtig zijn, traint u ze in hun puppyjaren om aan de lijn te lopen.

Uw Beierse Berghond trainen

Sommige liefhebbers van de Beierse Berghond geloven dat ze altijd in een zwaar omheind gebied of aangelijnd moeten zijn als ze buiten zijn vanwege hun speurinstincten. Deze honden zijn gebouwd om te speuren en te jagen, dus hebben ze dagelijks veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Het verwaarlozen van de fysieke behoeften van Beierse Berghonden kan ervoor zorgen dat ze destructief worden. Train ze intensief gedurende minstens een uur per dag of meer indien mogelijk.

Als het enigszins mogelijk is, is het waarschijnlijk in uw belang om een stevige omheining op het erf voor ze klaar te zetten. Zo kunnen ze hun tijd buiten doorbrengen en voldoende beweging krijgen.

Beierse Berghond Gezondheid

Van deze honden is niet bekend dat ze aan veel gezondheidsproblemen lijden. Ze zijn ongelooflijk gezond en worden regelmatig meer dan 10 jaar oud. In tegenstelling tot veel rashonden hebben ze een redelijk grote genenpoel.

Heup en elleboog dysplasie worden steeds prominenter als de Beierse Berghond populatie toeneemt. Gelukkig is deze aandoening meestal niet ernstig bij de Beierse Berghond. Deze honden hebben meestal slechts geringe of helemaal geen symptomen.

Andere gezondheidsproblemen

Oorproblemen zijn de enige andere veel voorkomende ziekte van belang. Regelmatig schoonmaken van de oren kan helpen om infecties te voorkomen.

Sommige rapporten hebben aangetoond dat Beierse Berghonden lijden ook aan cerebellaire disfunctie. Dit is een erfelijke aandoening. Tekenen zijn slingeren, hoofd kantelen en gebrek aan coördinatie.

Ze zijn ook enigszins vatbaar voor babesiose. Maar dit kan te wijten zijn aan hun gebruikelijke locatie op grote hoogte, niet aan een genetische aanleg.

Zijn Beierse Berghonden goede gezinshonden?

Deze honden vereisen een gezin met specifieke kwaliteiten om voor hen te zorgen. Door hun hoge bewegingsbehoefte passen ze perfect bij actieve gezinnen, vooral bij gezinnen die veel tijd buiten doorbrengen. Het is ook het beste als ze het grootste deel van hun tijd thuis kunnen doorbrengen met een gezinslid.

Hun verlatingsangst kan in sommige gevallen ernstig zijn. Als deze dingen u beschrijven, dan kan deze hond een zeer geschikte gezelschapshond zijn.

Beierse Berghond Voor- en nadelen

Voors

 • Deze honden zijn ongelooflijk trainbaar. Ze luisteren gemakkelijk naar commando’s en willen graag behagen.
 • Ze zijn ook heel kalm en ontspannen. Door hun gelijkmatige temperament zijn ze voor velen geschikte gezinshonden.
 • Bovendien hebben ze ook weinig last van gezondheidsproblemen.
 • De meesten leven lang en gezond.

Cons

 • Deze honden vereisen een uniek gezin om voor hen te zorgen. Ze worden gefokt als jachthonden, niet als gezelschapshonden.
 • Ze hebben veel beweging nodig.
 • En hun liefde voor het buitenleven kan dingen bemoeilijken voor meer rustige gezinnen.
 • Ze zijn niet erg vriendelijk tegen vreemden.
 • Bavrian Mountain Hounds zijn gevoelig voor verlatingsangst.

Is een Beierse Berghond geschikt voor mij?

Als u een actieve levensstijl heeft en een grote, omheinde tuin, dan kan deze hond een geweldige metgezel zijn. Maar u moet samenwerken met en niet tegen hun jacht- en speurinstincten.

Een Beierse Berghond redden

Als je een van deze honden vindt om te redden, is het essentieel om ze veel tijd te geven om zich aan te passen aan hun nieuwe thuis. Ze zijn erg op hun hoede voor vreemden. En als ze eerder een trauma hebben meegemaakt, zullen ze waarschijnlijk nog voorzichtiger zijn.

Vanwege hun liefde voor het doorbrengen van tijd buiten, raden wij aan uw tuin te omheinen voordat u ze adopteert. Door ze tijd buiten te laten doorbrengen, zullen ze sneller aan hun omgeving wennen.

Een Beierse Berghond Puppy vinden

Als gevolg van Beierse Berghond zeldzaamheid, is het meestal gemakkelijker om een pup te vinden om te kopen dan een om te adopteren in een asiel. Deze honden zijn het meest populair in Duitsland en de omringende landen.

Hoewel het mogelijk is om een fokker in de Verenigde Staten te vinden, kan het aanzienlijk moeilijker zijn. Ze zijn echter aanzienlijk minder duur dan andere rassen, ze lopen rond de $800 bij de gemiddelde fokker.

Het is essentieel om een fokker te vinden die ethische fokrichtlijnen volgt. Zij zouden u graag een gezondheidscertificaat voor de ouders van de pup geven.

Hoewel het misschien verleidelijk is om naar een puppymolen of dierenwinkel te gaan, volgen deze plaatsen meestal geen ethische fokpraktijken. Hun pups kunnen ongezond en ongesocialiseerd zijn.

Voor meer tips over het vinden van je perfecte puppy, raden we aan onze puppy zoekgids te lezen.

Een Beierse Berghond Puppy Opvoeden

Het opvoeden van deze hond is vergelijkbaar met andere honden. Ze hebben goede voeding, beweging, mentale stimulatie en training nodig.

U moet vroeg met de training beginnen. Vooral leiband-, pot- en krattraining zijn belangrijk. Leren over de ontwikkelingsstadia van puppy’s kan hierbij helpen. Deze honden zijn briljant en zullen profiteren van regelmatige training.

U moet hun oren regelmatig schoonmaken om infecties te voorkomen. Socialisatie moet ook een prioriteit zijn.

Beierse berghond producten en accessoires

Riemen zijn een must voor deze honden. Ze zullen weglopen terwijl ze een spoor volgen. Riemen zijn noodzakelijk om ze veilig te houden. U moet ook investeren in een paar puzzelspeeltjes om ze mentaal gestimuleerd te houden.

Vergelijkbare rassen

De Bloedhond is waarschijnlijk de meest bekende hond die op dit ras lijkt.

De Hannoveraanse Scenthound en de Black and Tan Coonhound lijken ook erg op elkaar.

Alle jachthonden zullen enigszins op dit ras lijken. Als u een hond wilt met een vergelijkbaar rustig en gelijkmatig temperament, kan het nuttig zijn naar andere honden te kijken.

Beierse Berghond Reddingshonden

Er zijn momenteel slechts enkele reddingen voor dit ras.

Referenties en verder lezen:

Adaszek, L., et al., 2011, “The Factors Affecting the Distribution of Babesiosis in Dogs in Poland,” Veterinary Parasitology, Vol. 181, Issues 2-4, pgs. 160-165

Flegel, T., et al., 2007, “Cerebellar Cortical Degeneration with Selective Granule Cell Loss in Bavarian Mountain Dogs,” Journal of Small Animal Practice.

Ledecky, V., et al., 2004, “Occurrence of Hip Joint Dysplasia in Some Hunting Dog Breeds,” Veterinarski Arhiv

Turcsan, B., et al., 2011, “Trainability and Boldness Traits Differ between Dog Breed Clusters Based on Conventional Breed Categories and Genetic Relatedness,” Applied Animal Behavior Science.

Voges, S. en Distl, O., 2009, “Inbreeding Trends and Pedigree Analysis of Bavarian Mountain Hounds, Hanoverian Hounds and Tyrolean Hounds,” Journal of Animal Breeding and Genetics, Vol. 126, Issue 5, pgs. 357-65