9 Bewezen manieren om een band op te bouwen met een Doberman van elke leeftijd

Man ligt op de grond en kijkt oog in oog met zijn Doberman.

Dobermanns staan erom bekend dat ze een zeer hechte band hebben met hun baasjes. Natuurlijk is dat alleen als de eigenaar moeite heeft gedaan om zich aan zijn Doberman te binden op een manier waar dit unieke ras ontvankelijk voor is. Ja, uw Doberman is geneigd om zich van nature aan u te hechten, maar er zijn enkele acties die u kunt ondernemen die een beroep doen op de natuurlijke instincten van dit ras en die ertoe bijdragen dat er heel snel een hechte band tussen u ontstaat die nog jaren blijft bestaan.

Als Family Doberman Specialist heb ik veel gezinnen geholpen om een band met hun Dobermans op te bouwen op een manier die de natuurlijke instincten van dit ras aanspreekt. Hieronder staan enkele van de beste methodes die ik ben tegengekomen. Veel van deze Doberman eigenaren gebruiken deze methoden al jaren om echt die diepe, blijvende band met hun honden te ontwikkelen.

1. Slaap dicht bij elkaar

Dobermans, vooral jonge Dobermans, slapen graag dicht bij hun baasjes. Daarom slapen Dobermannpups graag in hechte groepen met hun broertjes en zusjes in het nest. Het geeft ze een gevoel van veiligheid en is min of meer hun “happy place”.

Dit is vooral waar wanneer ze zich klaarmaken voor de nacht en hun instincten hen vertellen dat ze een veilige plek voor de nacht moeten zoeken. Het is ook een constante herinnering voor de aandacht vragende Dobermans dat ze dicht bij hun eigenaar zijn en “een deel van de roedel”.

Wees echter niet beledigd als het natuurlijke instinct van uw Doberman om u te beschermen het overneemt en hij zich met zijn rug naar u toe verplaatst naar de deur (of ingang) van de kamer waar u slaapt. Dit betekent niet dat uw Doberman minder aan u gehecht is, het betekent gewoon dat hij in beschermingsmodus is. Dobermanns doen dit veel vaker als ze in een nieuwe omgeving slapen.

2. Meer betrokkenheid bij het dagelijks leven

Hoe meer u uw Doberman in uw dagelijks leven integreert, hoe meer hij of zij van nature een diepe band met u zal ontwikkelen. Ik heb dit keer op keer gezien bij mijn cliënten. Als een eigenaar afspraken maakt om zijn hond mee te nemen naar zijn werk, of naar de markt waar hij vaak komt, of als een moeder zijn Doberman meeneemt om de kinderen van school te halen, kan de relatie tussen eigenaar en Doberman vele verbazingwekkende resultaten opleveren.

Ten eerste zal de band die jullie hebben zich op natuurlijke wijze verdiepen, maar ze zullen zich ook meer geïntegreerd voelen in jullie dagelijks leven en routine (over routine straks meer). Dit heeft andere geweldige neveneffecten zoals het verminderen van angst bij uw hond in het algemeen, het oplossen van destructieve kauwproblemen, het verminderen van ongewenst geblaf, en nog veel meer.

Dus wees creatief en kijk in welke delen van uw leven u uw Doberman kunt integreren. Ze worden niet voor niets “klittenband” honden genoemd. Ze willen altijd bij je zijn, waar je ook bent. Bovendien doet het blootstellen aan nieuwe mensen en ervaringen wonderen om uw Dobie veelzijdig, rustig en goed gesocialiseerd te houden.

3. Speel samen een spel

Dobermans zijn werkhonden en ze hechten zich instinctief aan anderen die deel uitmaken van welke “taak” ze ook voelen om te volbrengen. Maak daar dus deel van uit door een taak voor uw hond te creëren in de vorm van een nieuw spel om samen te spelen. Dit kan iets eenvoudigs zijn als apporteren of iets waarbij ze hun geest moeten betrekken, zoals spelen met een puzzelspeeltje.

Een van mijn favorieten die heel gemakkelijk te doen is met een Doberman is een spelletje “verstoppertje”. Dobermanns zijn van nature geneigd om uit te blinken in dit spel, omdat ze van nature hun baasje opzoeken, ze hebben een geweldig reukvermogen, en ze zijn trainbaar genoeg om de regels van dit spel gemakkelijk aan te leren. Bovendien houdt het hun geest bezig.

Laat je hond “zitten” en “blijven”. Ze rennen weg en verstoppen zich ergens in uw huis. Roep een loslaatcommando en wacht tot uw Doberman u vindt. Als hij (of zij) dat doet, beloon hem dan met een traktatie en veel lof. Het is goed om aanvankelijk verbale aanmoediging te geven om u te vinden, maar na een paar herhalingen moet uw hond het concept van dit spel onder de knie hebben. Als u hulp nodig heeft bij het trainen van de basiscommando’s die ik noemde, kijk dan gerust naar de Doberman trainingsgids die u daarbij zal helpen.

Een man en zijn Doberman op de top van een berg die samen een selfie nemen.
Wandelen met je Doberman is een geweldige manier om een diepe band te ontwikkelen.

4. Ervaar samen iets nieuws

Het vinden van een nieuwe ervaring met je Doberman is een geweldige manier om jullie band te verdiepen. De meeste “nieuwe ervaringen” gaan gepaard met een soort taak voor je Doberman, die ze graag uitvoeren, ook al is het alleen maar op de omgeving letten en je veilig houden.

U kunt uw Doberman meenemen op een wandeling, naar een hondenshow, of naar het meer. Deze dingen helpen uw hond meer gesocialiseerd te raken en zullen zelfs de kans op reactiviteit op mensen en voorwerpen in hun dagelijks leven helpen verminderen. Maar nog belangrijker is dat het u helpt een band met uw hond op te bouwen.

5. Verhoog de fysieke aanraking

Dobermans houden van eenvoudige interactie met hun baasjes. Omdat zij het enige hondenras ter wereld zijn dat werd geschapen voor de persoonlijke bescherming van mensen, zijn ze ook instinctief geneigd om die nabijheid van hun baasjes te willen. Door uw Doberman vaker fysiek aan te raken, verdiept u uw band en “communiceert” u ook met uw hond door aanraking, zelfs als u dat niet zo bedoelt.

Deze dingen voldoen echt aan een lange lijst van natuurlijke verlangens die de Doberman heeft en het verhogen van de hoeveelheid fysieke aanraking tussen u en uw Doberman is een van de absoluut snelste manieren om een hechtere band met elkaar te krijgen.

Je kunt je Doberman gewoon meer aaien, op de bank gaan liggen, met hun oren spelen, met hun voeten spelen, enzovoort. Je Doberman zachtjes aanraken terwijl hij (of zij) slaapt is eigenlijk een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je hond standvastig en rustig is rond kinderen. Het maakt het ook veel gemakkelijker om dingen te doen waarbij uw hond op een vreemde manier wordt aangeraakt, zoals nagels knippen en dierenartsbezoeken.

6. Speciale trainingstijden

Elke dag speciale trainingstijden hebben met uw Doberman is een geweldige manier om uw band samen op te bouwen, uw rol als leider van het huis uit te bouwen, en de lijst van commando’s en gedragingen die uw Doberman kent uit te breiden. Het geeft Dobermannen ook mentaal voldoening omdat ze bezig zijn uit te vinden wat u van hen vraagt.

Zelfs iets zo kort als 10 minuten durende trainingssessies één of twee keer per dag zullen een enorm verschil maken in de band met uw Doberman en hun algemene gedrag in huis. Deze trainingsmomenten zijn een goed moment om uw hond nieuwe commando’s te leren of te werken aan het versterken van commando’s die hij al kent.

7. Samen een taak volbrengen

Als een van de belangrijkste werkrassen houden Dobermanns er absoluut van om een taak te volbrengen. Het geeft hen een diep gevoel van voldoening en doelgerichtheid. Ze zijn er ook van nature goed in. U zult dit echt zien wanneer ze een taak uitvoeren waarmee ze vertrouwd zijn. Door samen met uw Doberman een taak te volbrengen, kunt u hun natuurlijke instincten aanboren en een band met hen opbouwen door gebruik te maken van deze drang die van nature al in hen zit ingebakken.

U kunt dingen doen als samen de krant ophalen buiten de lijn, een dagelijkse “perimeter” controle van uw terrein uitvoeren door langs uw omheining te lopen (Dobermans zijn hier absoluut dol op), of verstoppertje spelen met een familielid waarbij u en uw Doberman samenwerken om de verstopte persoon te vinden.

Zelfs iets simpels als een dagelijkse wandeling om het blok kan door uw Dobie worden gezien als een “taak” die u samen volbrengt. Wees creatief en houd de activiteit leuk, zodat uw hond er altijd naar uitkijkt.

8. Ontwikkel een voorspelbare routine

Dobermans zijn sterke gewoonte-vormende honden en het hebben van een voorspelbare routine (waarbij u, de eigenaar, betrokken bent) is een geweldige manier om een hechte band met uw hond te ontwikkelen. Routine op zich helpt om uw Doberman een gevoel van veiligheid te geven en zijn algemene angstniveau te verlagen. Ze weten dan zeker wanneer ze te eten krijgen en wanneer ze tijd met u zullen doorbrengen. Dit zijn punten van stress in het leven van een Doberman.

Maak een goed doordachte routine met je Doberman en probeer die zo consequent mogelijk te houden. Het is niet erg als die van tijd tot tijd verandert, maar probeer grote veranderingen in de routine geleidelijk te laten verlopen, zodat de overgang voor uw hond gemakkelijker is.

9. Frequente communicatie

Omdat deze honden extreem afgestemd zijn op hun baasjes, gedijen ze bij frequente communicatie. Dit is een van de weinige hondenrassen die u rechtstreeks in de ogen kijken terwijl u met hen praat, en oogcontact houden. Gebruik deze mensgerichte aard van de Doberman als een manier om een diepere band met uw hond te krijgen.

Praat vaak tegen uw Doberman, geef ze feedback over wat ze doen door simpelweg “brave jongen!” of “nee, blijf daar vanaf” te zeggen. Eenvoudige zinnen worden vaker begrepen dan je zou verwachten door een zeer intelligente hond als de Doberman. Veelvuldig communiceren met uw Doberman geeft hem die interactie met u waar hij zo ongelooflijk naar verlangt en maakt gebruik van nog een ander instinct van hem om uw relatie samen op te bouwen.

Hoe weet u of uw Doberman een band met u heeft?

Hoe meer je werkt aan het creëren van een diepe, betekenisvolle band met je Doberman, hoe meer je misschien een paar veranderingen in zijn of haar gedrag opmerkt. Er zijn veel, soms subtiele, acties die uw Doberman zal ondernemen die aangeven dat hij zich sterk met u verbonden heeft. Hieronder staan enkele voorbeelden.

  • In uw ogen kijken met de neus naar voren en de oren naar achteren. – Dit is een gebruikelijke manier waarop een Doberman “luistert” naar wat u zegt. Maar deze specifieke houding is er een waarbij uw hond zijn meest gevoelige lichaamsdeel naar u uitstrekt (zijn neus) en probeert dichterbij te komen terwijl hij luistert.
  • Probeer steeds dichter bij je te komen – Dit gebeurt vaak als je ontspannen op de bank zit met je Doberman, of nadat je je Dobie bij je op bed toelaat. Als ze voorzichtig proberen steeds dichter bij je te komen, is dat een teken dat ze een diepe band met je hebben.
  • Willekeurig tegen je benen leunen – Dit is vergelijkbaar met het punt hierboven, omdat het te maken heeft met hoe deze honden die constante nabijheid nodig hebben met een eigenaar aan wie ze een hechte band hebben. Dit gebeurt echter vaak op ongelegen momenten, zoals wanneer u in de keuken kookt of het huis probeert schoon te maken.
  • Verlaat je zijde niet, zelfs niet in de badkamer – Als je Doberman je overal in huis volgt, en zelfs probeert met je mee te gaan naar de badkamer, dan is dat een goed teken dat hij een hechte band met je heeft. Dit is vaak meer dan alleen verlatingsangst en is eigenlijk een uiting van de hechte band die jullie hebben.
  • Vaak bij je inchecken in een nieuwe omgeving – Als uw Doberman consequent naar u terugkijkt, of “incheckt” terwijl u ergens nieuw bent (of in het openbaar), dan is dat een teken dat hij een band met u heeft. Uw hond controleert u in wezen voor een gevoel van veiligheid en dit gebeurt alleen als u een hechte band hebt.

Er zijn nog veel meer manieren waarop je kunt zien dat je Doberman een band met je heeft, of zelfs van je houdt. Ik geef een overzicht van 25 verschillende manieren waarop Dobermannen van nature hun liefde en band met hun baasjes tonen in mijn artikel Houdt je Doberman van je? 25 manieren waarop ze genegenheid tonen.

Man houdt zijn Doberman dicht tegen zijn borst van de grond. Knuffelen.
Het is een geweldig gevoel om een diepe band met je Doberman te hebben.

Binding met één persoon versus een heel gezin

Als algemene regel, en in vergelijking met veel andere hondenrassen, hechten Dobermans zich over het algemeen iets sterker aan één specifieke persoon in het huishouden. Bij mannelijke Dobermanns is dit echter bijna niet merkbaar, omdat ze over het algemeen vrij gastvrij zijn voor anderen en het heel goed doen in gezinsverband.

Vrouwelijke Dobermans zijn wat duidelijker over hun favoriete persoon in een huishouden en lijken zich beter te binden aan één specifieke persoon. Dat wil niet zeggen dat teefjes geen band hebben met anderen in huis, het is gewoon zo dat ze die ene persoon hebben waar ze altijd naar kijken, waar ze sneller op reageren als ze geroepen worden, en waar ze het liefst bij blijven als ze de keuze hebben.

Er zijn eigenlijk veel gedragsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Dobermans en ik geef een overzicht van deze verschillen in mijn gids voor de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Dobermans.

Binding met jonge Dobermans

Puppies, vooral die van 8 tot 12 weken oud, maar eigenlijk elke Doberman jonger dan ongeveer een jaar, zijn veel gemakkelijker te binden dan een volwassen Doberman. Dit ras zal zich van nature al vroeg binden aan een eigenaar (een overgebleven overlevingsinstinct) en heeft later moeite om zich te binden aan andere eigenaren of begeleiders (als ze bijvoorbeeld van huis veranderen). Dit is een van de redenen waarom Dobermanns niet meer zo vaak worden gebruikt in militaire en politiefuncties – ze kunnen moeilijk van handler veranderen.

De snelste manier om een band met een Doberman pup te krijgen is door ze regelmatig een gevoel van veiligheid te geven. Het geven van een gevoel van veiligheid aan een jonge Dobermann pup die weg is van zijn of haar broers en zussen en moeder, zal er instinctief toe leiden dat hij zich sterk hecht aan de persoon die die veiligheid geeft.

Om een band met een jonge Doberman te krijgen, moet u ook regelmatig met hem omgaan, en het helpt zeker als u ook degene bent die de hond te eten geeft. Er is eigenlijk niet veel specifieks dat u hoeft te doen om een band met een jonge Doberman te krijgen, omdat ze zich instinctief zo snel hechten op jonge leeftijd.

Binding met oudere Dobermannen

Hoewel het gemakkelijker is om snel een band op te bouwen met een jongere Doberman, is het zeker nog mogelijk om ook met oudere Dobermans een hechte band op te bouwen. Dit is het duidelijkst voor degenen die oudere Dobermans adopteren of redden. Hoewel ze misschien gehecht zijn aan hun vorige eigenaar, kunnen ze met een beetje werk toch een sterke band ontwikkelen met hun nieuwe eigenaar.

Een oudere Doberman voorzien van een gevoel van veiligheid, doel en gezelschap, is de snelste manier om een band met hen op te bouwen, vooral als ze in een nieuwe omgeving zijn. Ontwikkel een voorspelbare routine met uw volwassen Doberman die enkele “taken” omvat om samen te volbrengen. Zelfs als dit een eenvoudige dagelijkse wandeling rond het blok is. De routine zelf geeft zekerheid en de taak geeft hem een doel. Samen wandelen is ook goed voor het gezelschap. Dit helpt bij het ontwikkelen van een diepe band tussen baas en hond, zelfs bij een volwassen Doberman.