Barsoi – De zelfverzekerde, atletische Russische wolfshond

borzoi

De Barsoi is een grote, maar vorstelijke en verfijnde hond uit de Windhondgroep.

Zeldzaam en waardig, de Barsoi vindt zijn oorsprong in Rusland. Hier werden ze gebruikt door de aristocratie voor de jacht.

Het ras kan tussen de 26 en 32 centimeter groot worden, met een gewicht van 60 tot 105 pond.

De hedendaagse Barsoi kunnen nog steeds met grote snelheid rennen. Maar ze zijn verrassend volgzame huisdieren in huis.

Waar komt de Barsoi vandaan?

Oorspronkelijk afkomstig uit Rusland, werden de Barsoi ooit Russische Wolfshonden genoemd. Maar in 1936 werden ze omgedoopt tot Barsoi, naar het Russische woord “borzyi”, dat snel betekent. Vlug’ is echter maar één van hun vele eigenschappen.

Russische Barsoi werden gebruikt als wolf-jagende honden in de tijd van de Romanovs, gedurende het begin van de 17e tot het begin van de 20e eeuw. Ze namen deel aan grote achtervolgingen over het terrein van de huizen van de Russische aristocraten. Dit waren echt extravagante zaken van de hogere klasse, waarbij honderden honden betrokken waren en die uitmondden in een groot feest voor iedereen.

Sommige Barsoi werden geïmporteerd naar de VS en het Verenigd Koninkrijk tijdens het Romanov tijdperk. Dus, het ras overleefde gelukkig de Russische revolutie, toen veel van deze waardige honden werden afgeslacht samen met hun koninklijke eigenaren.

De Barsoi maakt deel uit van de groep honden bekend als Windhounds, waarvan de voorouders afkomstig zijn uit Azië en Afrika. Deze Windhounds werden gefokt voor hoge snelheid en omvatten ook Deerhounds en Whippets.

Tegenwoordig zijn veel van deze rassen beter bekend als leden van de moderne Windhondengroep.

Leuke feiten over de Barsoi

Barsoi zijn Windhonden, wat betekent dat ze jagen door hun ogen te gebruiken om prooien op te sporen. Ondanks populair geloof heeft een recente studie aangetoond dat het ras net zo’n goed reukvermogen heeft als andere honden!

Een geweldige manier om een Barsoi te vermaken en te oefenen is om hem mee te laten doen aan lure coursing. Hierbij wordt een neplokmiddel over een zigzagpad getrokken en mag de hond de achtervolging inzetten.

Ondanks een goed temperament is dit een zeldzaam ras dat nog niet in populariteit is gestegen.

borzoi

Borzoi Uiterlijk

Barsoi zijn een reusachtige, maar ongelooflijk behendige hond. Reuen zijn 28-32 centimeter lang, teven meer dan 26 centimeter, en ze wegen tussen de 60 en 105 pond.

Ze hebben een langwerpige snuit en een lange, magere, gespierde bouw, zoals windhonden, alleen zijn ze vaak groter. Ze hebben ook een lange, zijdeachtige vacht die recht, golvend of gekruld kan zijn.

Hun vacht kan komen in een breed scala van kleuren en patronen, waaronder:

 • zwart
 • wit
 • crème
 • goud
 • rood
 • gestroomd
 • elke combinatie hiervan.

Ze kunnen vlekken, een zwart masker, witte aftekeningen en/of een witte bies hebben volgens de rasstandaard van de American Kennel Club.

Barsoi Temperament

Barsoi honden scoren gunstig laag voor overmatig blaffen, affectie eisen, snauwen naar kinderen en vernielzucht, volgens een onderzoek naar gedragskenmerken van honden.

Dezelfde studie toonde aan dat het ras hoog scoort op zindelijk worden en laag op speelsheid en prikkelbaarheid.

Een andere studie, gemaakt op basis van door de eigenaar beantwoorde vragenlijsten, toonde aan dat Barsoi laag scoren op agressie en angst, maar moeilijk te trainen kunnen zijn.

Omdat ze oorspronkelijk werden gefokt voor snelheid en jacht, is de kans groot dat Barsoi’s de jacht inzetten op kleine dieren zoals eekhoorns, konijnen enz. Als een Barsoi zijn prooi eenmaal in het vizier heeft en er achteraan gaat, is hij volledig gefocust. Ze zullen niet stoppen om te kijken of er geen auto’s of andere obstakels zijn!

Hun achtervolgingsinstinct kan zich ook uitstrekken tot andere huisdieren. Maar als ze jong worden geïntroduceerd, kunnen ze het heel goed vinden met andere dieren. Mannetjes hebben een lagere prooidrift dan vrouwtjes. Dit kan dus de moeite waard zijn om in overweging te nemen als u thuis andere kleinere huisdieren hebt.

Ongeacht hun grote motivatie om te jagen, zijn het over het algemeen zeer zachtaardige, rustige honden met een reputatie om thuis een couch potato te zijn! Maar ze hebben ook een koppige, onafhankelijke inslag, waardoor training onmisbaar, maar soms ook lastig is.

Uw Barsoi trainen

Training is essentieel voor uw Barsoi. Gezien hun instinct plus grootte en kracht, is het absoluut noodzakelijk dat ze kalm zijn rond vreemden, kinderen, andere honden, onverwachte geluiden enz.

Deze honden moeten een rotsvaste terugroepreactie leren om ze veilig te houden als ze van de lijn af zijn.

Als ze eenmaal de achtervolging inzetten, worden ze helemaal eenkennig. Leer ze dus een noodterugroep voor dringende situaties.

Positieve training werkt altijd het beste en kan voor u een geweldige manier zijn om een band met uw hond op te bouwen. Als u een puppy-eigenaar bent, begin er dan zo vroeg mogelijk mee. Puppycursussen zijn vooral aan te bevelen voor dit onafhankelijke ras.

Barsoi’s hebben regelmatig beweging nodig. Ze moeten minstens een half uur per dag vrij rondlopen. Het liefst in een omheinde tuin waar ze niet achter de dichtstbijzijnde eekhoorn aan kunnen gaan!

Borzoi Gezondheid

Elk hondenras heeft zijn eigen hogere risico voor bepaalde problemen.

Hier zijn enkele van de meer voorkomende problemen voor dit ras.

Ogen

Barsoi retinopathie is een oogaandoening die uniek is voor deze honden en die 12-14% van de populatie treft. Het veroorzaakt schade (laesies) aan het netvlies van het oog en leidt tot verminderd gezichtsvermogen.

Het is onbekend hoe deze ziekte ontstaat. Aangezien er gemengd bewijs is voor de overerving ervan.

Regelmatig oogonderzoek bij uw dierenarts zal de diagnose retinopathie kunnen stellen.

Heupen

Goed nieuws! De strakke heupen van de Barsoi lijken bescherming te bieden tegen heupdysplasie!

Heupdysplasie is een genetische aandoening die een misvorming van het heupgewricht veroorzaakt die leidt tot artrose. Symptomen zijn pijn en bewegingsbeperking.

Ondanks hun grootte hebben Barsoi een extreem lage incidentie van heupdysplasie. Dit lijkt te komen doordat ze een duidelijk verminderde heupluxatie hebben, vergeleken met andere rassen.

Het blijft een goed idee om de heupen van uw hond te laten controleren door uw dierenarts. Vooral als u problemen met hun gang vermoedt.

Lange snuit

U weet misschien al dat rassen met een plat gezicht een heleboel gezondheidsproblemen hebben die verband houden met hun verkorte neusholtes. Maar hoe zit het met het extra lange gezicht van de Barsoi?

Wolven, de voorouders van de meeste honden, hebben ook een langwerpig gezicht dat geëvolueerd is om hen te helpen bij het vangen van grote prooien.

Lange schedels worden dolichocephalisch genoemd, terwijl korte schedels brachycephalisch zijn. De schedel van de Borzoi is extreem dolichocefaal en kan als zodanig leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. Dit omvat een hogere incidentie van hardnekkige neusziekten.

Bekijk onze pagina over honden met een lang gezicht voor meer informatie.

Andere kwesties

Borzois hebben soms last van hartproblemen en hypothyreoïdie. Vraag uw dierenarts naar deze aandoeningen.

Het is ook belangrijk om hun oren regelmatig te controleren op tekenen van infectie (afscheiding, roodheid, oorgeur of veelvuldig krabben, hoofdschudden).

Borzoi levensduur en verzorging

Deze honden worden 9-14 jaar.

De lange vacht van een Barsoi moet regelmatig worden geborsteld. Ze verharen minstens eenmaal per jaar, in het voorjaar, met de mogelijkheid van nog een kortere verharing in de herfst.

Extra verzorging (en stofzuigen!) tijdens hun verharingsfasen zal helpen om losse haren onder controle te houden.

Hun zijdeachtige vacht trekt niet te veel vuil en viezigheid aan. Baden hoeft dus alleen te gebeuren als ze vuil zijn. De vacht op hun voeten moet regelmatig worden getrimd.

Voeding

Qua voeding eet het ras niet zoveel als je zou verwachten, gezien hun grootte. Maar ze hebben nog steeds een goede kwaliteit hondenvoer nodig.

Grote en reuzenrassen zoals de Barsoi hebben als pup een langere groeiperiode. Hierdoor lopen ze mogelijk risico op problemen met het bewegingsapparaat. Als ze in deze periode bijvoorbeeld te snel of te langzaam groeien, kunnen ze misvormde of onderontwikkelde skeletten krijgen.

Het is dus belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de voedingsbehoeften van een jonge Barsoi. Puppy’s hebben een hoogwaardige ‘large/giant-breed puppy’ voeding nodig en meerdere kleine maaltijden per dag.

Grote en reuzenrassen, zoals deze, zijn ook gevoelig voor bloat. Dit is een verwoestende en levensbedreigende maagaandoening, waarvan gedacht wordt dat die veroorzaakt wordt door tal van factoren. Eén daarvan is te veel eten in één keer en een andere is zware inspanning voor of na het eten.

Het is dus raadzaam uw hond gematigde porties te voeren. Voor volwassenen zijn twee kleinere maaltijden per dag te verkiezen boven één grote maaltijd. En vermijd zware inspanning vlak voor en na de voeding.

Speciale zorgbehoeften

Barsoi’s zijn grote, gespierde honden die iets zachts nodig hebben (en zullen zoeken) om op te rusten. Een goed hondenbed is essentieel, tenzij u het uwe wilt delen!

Ook kunnen deze honden vanwege hun magere lichaamsbouw gevoeliger zijn voor verdoving dan andere rassen. Dit kan ze ook gevoeliger maken voor chemicaliën. Inclusief gazon bestrijdingsmiddelen en vlooienbehandelingen.

Zijn Barsoi goede gezinshonden?

Met een goede training kunnen dit zachtaardige en aanhankelijke familiehonden zijn. Gezien hun temperament doen ze het echter niet goed met ruw spel, en kinderen moeten geleerd worden voorzichtig met hen om te gaan.

Evenzo kunnen bizons door hun grootte kleine kinderen omstoten en verwonden. Houd dus altijd toezicht op de interactie tussen hond en kind.

Het redden van een Barsoi

Een hond redden is om verschillende redenen te verkiezen boven een hond van een fokker of een dierenwinkel:

 • Ten eerste redt u een leven en geeft u een hond een tweede kans op een liefdevol thuis.
 • Ten tweede steunt u niet de onmenselijke fokmethodes van de puppyfabrieken.
 • Ten derde steunt u geen gewetenloze fokkers, die onverantwoorde fokpraktijken toepassen om zoveel mogelijk van dit zeldzame ras te produceren.

Het vinden van een Barsoi Puppy

Het vinden van een raszuivere pup in een asiel kan een uitdaging zijn. En het vinden van een zeldzame Barsoi kan nog moeilijker zijn.

Vergeet niet om dierenwinkels en puppyfabrieken te vermijden! Asielen hebben soms pups, dus controleer regelmatig. Als je geen Barsoi puppy kunt vinden in een asiel, is je volgende beste gok het vinden van een gerenommeerde fokker.

Een gerenommeerde fokker zal graag met u praten over de gezondheid, de geschiedenis en het gedrag van de puppy. Ze zullen ook vragen beantwoorden over de gezondheid van de ouders van de pup en u toestaan de moeder van de pup te ontmoeten en te begroeten.

De moeder moet er gezond uitzien en haar omgeving moet schoon en goed onderhouden zijn.

Als je meer informatie nodig hebt, bekijk dan onze puppy zoekgids om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing.

Een Barsoi Puppy Opvoeden

Een puppy van welk ras dan ook opvoeden is niet altijd gemakkelijk. Maar het is altijd de moeite waard!

Bekijk deze bronnen over het opvoeden en verzorgen van uw Barsoi pup:

Voor-en nadelen van het krijgen van een Barsoi

Cons

 • Dit is een gigantisch ras dat niet goed tegen ruw spel van kinderen kan
 • Ze zijn een zeldzaam hondenras en het kan een uitdaging zijn om een reddingspup te vinden.
 • Barsoi kunnen moeilijk te trainen zijn vanwege hun onafhankelijke karakter.
 • Ze hebben een zeer sterk achtervolgingsinstinct. Het is dus niet veilig om ze buiten een beveiligd gebied los te laten lopen.
 • Ze hebben veel beweging nodig. Dus heb je een beveiligde tuin/buitenruimte nodig om ze los te laten lopen.

Voors

 • De Barsoi is een zachtaardig en rustig ras dat niet veel blaft.
 • Ze kunnen worden getraind om goed om te gaan met andere huisdieren. Vooral als ze op jonge leeftijd worden geïntroduceerd.
 • Barsoi zijn een tamelijk gezond ras met een lage incidentie van heupdysplasie.
 • Ze zijn helemaal niet veeleisend en het is onwaarschijnlijk dat ze uw huis zullen vernielen!

Vergelijkbare rassen

Nog steeds aan het beslissen of dit ras geschikt is voor u? Kijk eens naar deze vergelijkbare snelle en magere Windhonden:

Borzoi Reddingshonden

Lees verder voor een lijst van Borzoi-opvangcentra in de VS en het VK. Gebruik de commentaarsectie onder dit artikel om er meer toe te voegen, als je er een kent!

USA

UK

Is een Barsoi geschikt voor mij?

Is deze vorstelijke hond iets voor u? De Barsoi is een zeldzaam ras, een reusachtige hond die zachtaardig en aanhankelijk is. Het zijn snelle lopers, met een sterk jachtinstinct. Maar ze zijn volgzaam en rustig in huis.

Je moet waakzaam zijn als ze in de buurt van kleine kinderen zijn. Maar met training kunnen ze geweldige familiehonden zijn en zelfs goed opschieten met uw andere huisdieren.

Elke hond is uniek. Maar als u in staat bent deze honden de liefde, voeding en beweging te geven die ze nodig hebben, zult u merken dat ze een trouwe en gracieuze aanvulling zijn op uw gezin.

Referenties en bronnen

 • Hof, M. H. 1999. Anesthesie van de Windhond. Clinical Techniques in Small Animal Practice.
 • Hawthorne, A. J., et al, 2004. Body-Weight Changes during Growth in Puppies of Different Breeds. The Journal of Nutrition.
 • Kapatkin, A. S., et al, 2002. Canine Hip Dysplasia: The Disease and Its Diagnosis. Compendium. VetLearn.com
 • Meler, E.,et al, 2008. Een retrospectieve studie van persisterende neusziekte bij honden: 80 gevallen (1998-2003). Canadian Veterinary Journal.
 • Wilson, B, et al, 2018. Prevailing Clusters of Canine Behavioral Traits in Historical US Demand for Dog Breeds (1926-2005). Dieren.
 • Semynova, S. K., et al, 2002. Genetic Analysis and Estimation of Genetic Diversity in East-European Breeds of Windhounds (Canis familiaris L.) Based on the Data of Genomic Studies Using RAPD Markers. Russisch tijdschrift voor genetica.
 • Slater, G. J., et al, 2009. Implications of predatory specialization for cranial form and function in canids. Journal of Zoology.
 • Storey,E. S., et al, 2005. Multifocale chorioretinale laesies bij Borzoi honden. Veterinaire Oogheelkunde
 • Takeuchi, Y. en Mori, Y. 2006. Een vergelijking van de gedragsprofielen van rashonden in Japan met die in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ethologie.
 • Wagner, F. en Ruf, I. 2019. Wie neus de borzoi? Turbinaal skelet bij een dolichocefaal hondenras (Canis lupus familiaris). Zoogdierbiologie.