Bordoodle Rasgids voor het Border Collie Poedel Mix Ras

bordoodle

Bordoodle honden zijn een kruising tussen de intelligente Border Collie en de rustige Standaard Poedel. Hun vacht is lang en golvend, en ze kunnen sterk verharen en veel verzorging of knippen nodig hebben. Een volwassen Bordoodle is slim, atletisch, energiek en aanhankelijk. Veel training en beweging gedurende de dag geeft u ’s avonds een ontspannen, relaxte metgezel. Deze gefokte werkhonden blinken uit als partners bij het hoeden, apporteren of jagen. Maar ze zijn ook geweldige huisdieren voor actieve gezinnen die houden van positieve versterkingstraining, behendigheid, flyball of speuren. Ze wegen 30 – 60 pond en kunnen tot in hun tienerjaren leven. Vandaag bekijken we of uw levensstijl en gezin passen bij de briljante Bordoodle, en waar u een gelukkige, gezonde pup kunt vinden.

Inhoud

De Bordoodle combineert de coöperatieve, hard werkende Border Collie met de zelfverzekerde, gereserveerde Standard Poodle. Deze pups kunnen een scala aan uiterlijk, persoonlijkheden en andere kenmerken hebben. Er zijn echter veel dingen die we kunnen doen om te voorspellen hoe ze als volwassen hond zullen worden.


Wat is een Bordoodle Hond?

De Bordoodle hond is een kruising tussen een raszuivere Border Collie en een raszuivere Poedel, ook wel Border Collie Poedel mix genoemd! Elke Bordoodle is uniek omdat het onmogelijk is te garanderen welke eigenschappen je krijgt bij een gemengd ras. Maar Border Doodles zijn vaak zeer intelligent, vriendelijk en actief.

 • Populariteit: Groeien
 • Doel: Companion
 • Gewicht: 30-60lbs
 • Hoogte: 15-22 inches
 • Temperament: Intelligent, speels, energiek
 • Vacht: Golvend tot krullend

Bordoodle Geschiedenis

De Bordoodle is een vrij nieuw gemengd ras. Ze werden gefokt als gezelschapshond. Zoals veel ‘designerhonden’ is hun exacte oorsprong onduidelijk. Maar we kunnen veel leren over deze kruisingen uit de geschiedenis van hun ouders.

Poedels werden oorspronkelijk ontwikkeld in Duitsland om samen te werken met jagers als apporterende waterhonden. De krullende Poedelvacht diende een praktisch doel in die vroege dagen, door de honden te beschermen tegen koud water. In feite werd het iconische Poedel kapsel eerst ontworpen om bepaalde delen van het lichaam te beschermen tegen de kou.

Als lid van de herdersgroep werd de Border Collie in Groot-Brittannië ontwikkeld als veedrijver in de ruige grensgebieden van Engeland en Schotland. Border Collies worden vaak een van de meest intelligente hondenrassen genoemd. Het zijn scherpe en doelgerichte herders met een zeer sterke werkethiek!

De laatste jaren zijn fokkers begonnen met het kruisen van de Border Collie en de Poedel. Ze hopen pups te fokken met de intelligentie en kenmerkende kleur van de Border Collie, en de weinig verharende vacht van de Poedel.

border collie poedel mix

Leuke feiten over Bordoodles

 1. Zoals de meeste gemengde rassen kan de Bordoodle een enorme verscheidenheid aan namen hebben. Enkele andere populaire namen voor deze kruising zijn de Borpoo, Borderdoodle en Borderpoo!
 2. Omdat ze zowel slim als behendig zijn, zijn Bordoodles zeer geschikt voor competitieve sporten als Agility en Flyball.
 3. De oudste Bordoodle ooit leeft misschien wel op dit moment! Deze mix is pas zo’n 10 jaar populair, dus het is waarschijnlijk dat de langst levende Bordoodle nog onder ons is.

Bordoodle Verschijning

Het uiterlijk van een mix-hond is altijd onvoorspelbaar. Ze kunnen eruit zien als een van hun beide ouderrassen, of iets ertussenin. Het verschilt van hond tot hond, maar u kunt erop vertrouwen dat ze een lange vacht hebben met tenminste een lichte golf, een gemiddelde hoogte en een relatief slanke bouw.

Hoe groot zijn Bordoodle honden?

De hedendaagse Poedel is er in drie maten: standaard, miniatuur en toy. De meeste Borderdoodles zijn een mix tussen de Border Collie en de grotere, standaard Poedel.

Natuurlijk kan elke maat Poedel gebruikt worden. Als je Bordoodle een minipoedel of speelgoedpoedel als ouder heeft, zijn ze waarschijnlijk veel kleiner.

Border Collie Poedel (Standaard) Bordoodle
Maat Medium Groot Middelgroot tot groot
Hoogte 18 – 22 inches 15+ inches 15 – 22 inches
Gewicht 30 – 55 pond 40 – 50 pond (vrouw)
60 – 70 pond (man)
30 – 60 pond
Bordoodle

Bordoodle Vacht en Ogen

Verwacht dat de vacht van uw Borderdoodle van gemiddelde lengte is met een krullende of golvende textuur. Een Border Collie Poedel mix heeft meestal bruine ogen. Hun vacht kan in elke combinatie van kleuren en patronen voorkomen, inclusief de klassieke zwart-witte Border Collie aftekeningen.

Veel potentiële eigenaren zijn geïnteresseerd in poedelkruisingen zoals de Bordoodle omdat ze zich zorgen maken over het verzorgen, verharen en allergieproblemen. Laten we nu eens kijken naar de ouderrassen, om ons een beter idee te geven van wat we kunnen verwachten.

Bordoodle verzorging

Border Collies kunnen een lange of een korte vacht hebben. Hoe dan ook, ze hebben een zachte dichte ondervacht die sterk verhaart, per seizoen. Ze hebben ook een achtergrondniveau van dagelijkse verharing. Ruwharige honden kunnen een langere vacht hebben met bevedering op de poten, borst en onderkant, terwijl gladharige Collies korter haar hebben met slechts een klein beetje bevedering.

Border Collies met beide vachtlengtes vereisen een of twee keer per week borstelen met een slickerborstel. Tijdens het verharingsseizoen kan dagelijks borstelen nodig zijn.

De vacht van een Poedel is gekruld en dicht. Wanneer hij niet kort geschoren wordt, is hij relatief onderhoudsgevoelig. Een Poedel met zijn volle vacht zal regelmatig professionele verzorging nodig hebben, daarom houden veel eigenaren hun vacht getrimd. Poedels hebben geen ondervacht zoals de Border Collie, wat betekent dat ze geen zware periode van seizoensgebonden verharing hebben.

Vachtverzorging

De exacte hoeveelheid algemene zorg die uw Border Doodle mix nodig heeft zal afhangen van de eigenschappen die ze van hun ouders erven. Maar of hun vacht nu gekruld is zoals bij de Poedel, of recht zoals bij de Border Collie, u zult ze regelmatig moeten borstelen.

Tijdens de trimbeurten kun je ook hun oren en tanden controleren. Zorg ervoor dat je hun nagels regelmatig trimt om gespleten of gebroken nagels te voorkomen. En, als je je Bordoodle veel buiten oefent, vooral in lang gras, controleer ze dan regelmatig op ongedierte zoals teken.

Zoals we zojuist al zeiden, zal de vachtverzorging per Bordoodle verschillen. Die met een Border Collie vacht zullen veel verharen. Een paar keer per week borstelen helpt om dit onder controle te houden. Maar tijdens zware verharingsperioden kan het nodig zijn om ze één keer per dag te borstelen.

Verharen

Degenen met een poedelachtige vacht zullen minder zichtbaar verharen. Maar dat komt omdat de verharende vacht vast komt te zitten in hun strakke krullen. Dit betekent dat er veel gemakkelijker klitten en knopen ontstaan, wat pijnlijk kan zijn voor uw hond.

Regelmatige verzorging is van vitaal belang als uw hond een poedelachtige vacht heeft. Veel eigenaren nemen hun hond liever regelmatig mee naar een professionele trimsalon, en trimmen de vacht om hem beter handelbaar te maken. Maar het hangt helemaal af van de vacht die uw hond erft.

Zijn Bordoodles hypoallergeen?

Hoewel poedels de reputatie hebben hypoallergeen te zijn, zijn er geen garanties met een Border Collie Poedel mix. In feite bestaat er niet zoiets als een echt hypoallergene hond. Alle honden hebben allergenen in hun vacht, huidschilfers en speeksel – zelfs poedels! Sommige hondenrassen verharen gewoon minder dan andere.

Poedels verharen niet vaak. Bovendien houdt hun strak gekrulde vacht alle haren en huidschilfers vast tijdens het verharen, daarom moeten poedels regelmatig worden geborsteld. Zoals bekend verhaart de Border Collie echter het hele jaar door matig. En hun rechte vacht vangt de haren en huidschilfers niet op. Dus, als je allergieën hebt, moet je zeker wat tijd doorbrengen met een Bordoodle voordat je er een aanschaft.

Bordoodle

Bordoodle Temperament

Net als hun uiterlijk kan het temperament van uw Bordoodle het ene ouderras verkiezen boven het andere, of een perfecte mix zijn. Maar hoe dan ook, uw hond zal intelligent zijn, net als beide ouderrassen.

Over het algemeen zijn Border Collie Poedel mix honden ook liefdevol, speels en energiek. Ze doen het dus meestal goed in actieve gezinnen met kinderen. Laten we het ras dat uw pup zou kunnen erven eens nader bekijken.

Bordoodle Persoonlijkheid

Poedels zijn al vele jaren een favoriet gezelschapsdier. Ook al zijn ze oorspronkelijk begonnen als jachtras! Poedels zijn actieve, trotse en intelligente honden. Dit geldt ongeacht hun grootte. Ondanks hun kleinere formaat zijn dwergpoedels net zo energiek als standaardpoedels.

Het ras Border Collie begon zijn leven als werkhond. Veel moderne Border Collies zijn nog steeds werkhonden. Ze hebben extreem veel energie. Hun intensiteitsniveau kan dus meer zijn dan een ervaren eigenaar aankan.

Natuurlijke instincten

Werk Poedels zouden jagen en eenden apporteren. Werkende Border Collies hoedden schapen naast hun baasjes. Er zijn enkele belangrijke instincten die bij deze oorspronkelijke rollen horen.

Jachtrassen, zoals de Poedel, hebben vaak een achtervolgingsinstinct als ze kleinere dieren zien. Om dit te minimaliseren, oefent u een sterke terugroepactie. U kunt uw Bordoodle ook aangelijnd uitlaten, en hem oefenen in afgesloten ruimten als hij buiten is zonder de riem.

Kudde rassen, zoals Border Collies, kunnen kleine dieren of jonge kinderen die veel rondrennen hoeden. Ze kunnen naar de hielen happen, wat ongemakkelijk kan zijn voor kleine dieren en kinderen. Deze instincten zijn iets om te overwegen voordat je een Bordoodle aanschaft.

Border Collie Poedel Mix

Bordoodle Socialisatie

Socialisatie is uiterst belangrijk voor elke hond. Vooral een met de kans op sterke jacht- of kudde-instincten zoals de Bordoodle.

Als uw puppy jong is, stel hem dan bloot aan zoveel mogelijk verschillende nieuwe dingen en plaatsen. Zorg ervoor dat al deze ervaringen positief zijn. Dit zal uw pup helpen uit te groeien tot een gelukkige en vriendelijke volwassene.

Uw Bordoodle trainen en oefenen

Omdat ze zo slim zijn, zijn Bordoodles ook zeer trainbaar. Uw pup trainen is een geweldige manier om hem te vermaken, aangezien intelligente honden zich sneller vervelen. En positieve beloningstraining zal de sterke band tussen u en uw Border Doodle versterken.

Zowel Border Collies als Poedels zijn atletisch en intelligent. Ze hebben dus veel beweging en activiteiten nodig om gelukkig te blijven. Dit garandeert vrijwel zeker dat uw Bordoodle hetzelfde zal zijn.

Als je geen schapen hebt om te hoeden, zijn activiteiten zoals behendigheidsproeven een must. Deze mix vindt het heerlijk om samen met jou buiten te zijn. Of het nu tijdens een intense speelsessie is, of tijdens een wandeling samen!

Bordoodle Gezondheid en Verzorging

De meeste rashonden hebben een aantal erfelijke gezondheidsaandoeningen en de Border Collie en Poedel zijn daarop geen uitzondering. Gemengde rassen kunnen gezonder zijn, dankzij hun grotere genenpoel. Maar ze kunnen nog steeds vatbaar zijn voor dezelfde problemen als hun ouders. Bordoodle gezondheidsrisico’s om bewust van te zijn:

Hersenen: Epilepsie, aanvallen
Ogen: Collie oogafwijking
Gewrichten: Heupdysplasie, elleboogdysplasie
Hersenen: Vroegtijdige doofheid, door inspanning veroorzaakte instorting, ziekte van Addison, sebaceous adenitis, bloat, ziekte van von Willebrand

Epilepsie en toevallen

Epilepsie is een neurologische aandoening die aanvallen veroorzaakt. Standaard Poedels behoren tot een groep hondenrassen die gevoelig zijn voor erfelijke epilepsie.

Dierenartsen gebruiken een verscheidenheid aan medicijnen om aanvallen te voorkomen, maar vele hebben ernstige bijwerkingen.

Collie Oogafwijking

Bijzonder zorgwekkend voor Border Collie fokkers en eigenaren is een aandoening die Collie eye anomaly (CEA) wordt genoemd. Dit is een erfelijke oogziekte die verschillende soorten Collies en Herdershonden treft.

Bij CEA zijn de bloedvaten die naar het netvlies leiden onderontwikkeld. Dit kan leiden tot blindheid.

Gelukkig bestaat er een genetische test voor deze ziekte. Verantwoordelijke fokkers voorkomen dat dragers het gen doorgeven aan toekomstige generaties.

Heup en Elleboog Dysplasie

Heup- en elleboogdysplasie is een gewrichtsziekte die vaak voorkomt bij grote hondenrassen.

Het treedt op wanneer het kogelgewricht van een hond misvormd is. Na verloop van tijd kunnen honden met heup- of elleboogdysplasie pijn, bewegingsproblemen en zelfs kreupelheid ervaren.

Vroeg beginnende doofheid

Vroegtijdige doofheid is een gezondheidsprobleem dat vaak voorkomt bij de Border Collie ouder.

In sommige gevallen kunnen Border Collies hun gehoor verliezen op 3-jarige leeftijd. Maar voor velen gebeurt het pas op 5-jarige leeftijd.

Als je van plan bent om met je Bordoodle te gaan hoeden, kan dit gezondheidsprobleem een groot obstakel zijn bij het geven van vocale commando’s, vooral over lange afstanden.

Door inspanning veroorzaakte instorting

Bordelen die lijden aan inspanningsgeïnduceerde instorting kunnen tijdelijke zwakte van het achterbeen en zelfs verlamming ervaren tijdens het sporten.

Met veel honden komt het na enige rust weer goed.

Maar het is belangrijk om intensieve inspanning te vermijden als uw hond aan dit probleem lijdt.

Ziekte van Addison

Gebrek aan diversiteit in de genenpoel heeft geleid tot verschillende auto-immuunziekten bij de Poedel.

De ziekte van Addison treedt op wanneer het immuunsysteem van de hond de bijnieren aanvalt en een tekort aan steroïde hormonen veroorzaakt.

Het kan leiden tot een slechte eetlust, gastro-enteritis en depressie. Onder andere symptomen.

Helaas is deze aandoening niet te genezen. Aangetaste honden moeten levenslang behandeld worden.

Sebaceous Adenitis

Sebaceous adenitis (SA) is een inflammatoire huidziekte die wordt veroorzaakt door de aanval van het immuunsysteem op de talgklieren van de huid.

Symptomen zijn schilfering en alopecia.

Uw dierenarts kan topische behandelingen of dieetveranderingen voorstellen.

Bloat

Bloat is een probleem dat veel voorkomt bij honden van grote rassen, maar ook kan voorkomen bij kleinere.

Dit is een ernstig probleem dat fataal kan zijn als eigenaren niet snel handelen. Het gebeurt wanneer de maag zich vult met gas en verdraait, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden.

Symptomen zijn benauwdheid, kokhalzen en een gezwollen, stevige maag. Het kan voorkomen als uw hond te snel eet, of te snel na het sporten.

Ziekte van Von Willebrand

De ziekte van Von Willebrand is een bloedingsstoornis die veel voorkomt bij de Poedelouder.

Aangetaste honden kunnen oncontroleerbare bloedingen krijgen, wat problemen kan opleveren bij de bevalling of bij verwondingen.

bordoodle - border collie poedel mix
Harvey de mooie Bordoodle!

Algemene gezondheid van kruisingen

Je hebt misschien wel eens gehoord van de term ‘hybride kracht’. Dit is het idee dat mormels en gemengde rassen robuuster zijn dan raszuivere rassen. En het kan waar zijn als inteelt overheerst in een raszuivere genetische lijn.

Het is dus ook belangrijk om na te gaan of je Bordoodle uit een gezonde Border Collie en Poedel fokstam komt. Aangezien de meeste raszuivere honden een aantal erfelijke gezondheidsproblemen hebben. Verantwoordelijke fokkers kunnen gezondheidsproblemen minimaliseren door uitkruising met verschillende lijnen en het uitvoeren van genetische gezondheidstesten op hun honden (en alleen met gezonde honden te fokken).

Voor- en nadelen van het krijgen van een Bordoodle

Voordelen: Nadelen:
Actief Heeft veel beweging nodig
Intelligent en trainbaar vatbaar voor erfelijke gezondheidsproblemen
Vriendelijk Kan sterke jachtinstincten hebben
Kan weinig verharen Kan proberen kleine kinderen op te jagen

Wat is de Bordoodle Levensverwachting?

De levensverwachting van de Bordoodle zal meestal ergens tussen de ouderrassen in liggen.

Volgens een onderzoek naar de levensduur van honden leven Border Collies gemiddeld 12,25 jaar, en Standard Poodles gemiddeld 12 jaar.

Je kunt dus verwachten dat de gemiddelde Bordoodle ook ongeveer zo lang leeft.

Eén die gefokt is uit gezonde ouders met goede regelmatige verzorging kan zelfs langer leven.

Zijn Bordoodles goede familie huisdieren?

De Border Collie Poedel mix is een zeer energieke, intelligente hond.

Deze mix past bij een gezin dat graag buiten is, wandelt en speelt met hun hond.

Als je veel tijd hebt om met je nieuwe superslimme pup door te brengen, is een Borderdoodle misschien wel iets voor jou.

Maar, er is geen manier om de verzorgingseisen en het verharen van je mix te voorspellen.

Plus, er is een risico van sommige natuurlijke instincten. Deze mix zal dus niet altijd geschikt zijn voor gezinnen met echt jonge kinderen of andere kleine dieren.

Een Bordoodle redden

Als je bereid bent om een volwassen hond te adopteren, kan een Bordoodle redding een geweldige optie zijn. Om een Border Collie Poedel mix reddingshond te vinden, kijk bij lokale rasspecifieke reddingsgroepen voor zowel de Border Collie als de Poedel ouders.

Veel van deze reddingsgroepen zullen mixen opnemen, zolang ze een van die ouderrassen hebben. Reddingshonden zijn vaak goedkoper dan puppy’s, en kunnen een basisopleiding hebben. Maar wees ervan bewust dat sommige oudere honden gedragsproblemen kunnen hebben.

Bordoodle Rassen Reddingshonden

Hier zijn enkele geweldige rasreddingscentra die u kunnen koppelen aan een Bordoodle die een nieuw thuis nodig heeft.

Het vinden van een Bordoodle Puppy

Aangezien zowel de Border Collie als de Standard Poodle ouderrassen vatbaar kunnen zijn voor veel gezondheidsproblemen, moet je alleen gerenommeerde Bordoodle fokkers overwegen. Zoek naar lokale, kleinschalige fokkers die potentiële klanten welkom heten in hun huizen en kennelfaciliteiten. Zij zouden u graag de leefomstandigheden van uw pup laten zien, de ouders en nestgenoten ontmoeten, en alle resultaten van genetische gezondheidstests inzien.

Zoek naar Bordoodle pups die een gezond gewicht hebben zonder uitpuilende buik. Hun ogen, neus en achterkant moeten vrij zijn van afscheiding. Een gezonde vacht en een smetvrije huid is een must. Evenals een goed temperament. Het temperament van de moeder moet ook vriendelijk zijn, zonder tekenen van agressie.

Een goede fokker zal u bewijzen laten zien van genetische gezondheidstesten van organisaties als de Orthopedic Foundation for Animals en de Canine Eye Registry Foundation. Zij kunnen ook testresultaten hebben van particuliere en veterinaire school DNA testlaboratoria.

Border Collie Poedel Mix

Waar te vermijden

Omdat mixen zo populair zijn, zijn er risico’s bij het zoeken naar een Bordoodle pup. Vooral als u pups ziet geadverteerd op het internet, of in dierenwinkels.

Er is een kans dat deze puppy’s uit puppyfabrieken komen. Dit zijn grote fokkerijen die zich alleen richten op winst, in plaats van op de gezondheid en verzorging van hun pups. Puppy mills zullen over het algemeen niet investeren in genetische gezondheidstesten zoals verantwoordelijke fokkers. Er kan dus een hoger risico zijn dat puppies veel voorkomende gezondheidsproblemen erven.

Bordoodle Prijs

Naarmate de vraag naar Bordoodle pups groeit, zullen pups waarschijnlijk duurder worden. Wachtlijsten voor puppies kunnen ook langer zijn. Bordoodle pups van gerenommeerde fokkers kosten vaak ergens tussen de $900 tot wel $3500.

De prijs zal afhangen van de vraag, de kwaliteit van de ouders, bepaalde gewenste eigenschappen (zoals vachttype en kleur), en de locatie. Vergeet niet dat puppy’s van puppyfabrieken vaak vooraf goedkoper zijn. Zoek dus naar gerenommeerde fokkers die de gezondheid van hun pups kunnen garanderen.

Bordoodle Puppy Verzorging

De zorg voor een kwetsbare Bordoodle pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze pagina over puppyverzorging.

Bordoodle producten en accessoires

De voorbereiding van een nieuwe hond kan stressvol zijn! Er zijn zoveel dingen te krijgen, en zoveel om uit te kiezen. Maar we hebben genoeg gidsen om je te helpen de beste producten te vinden. Hier zijn er enkele om u op weg te helpen.

Vergelijkbare rassen

Bordoodles kunnen moeilijk te vinden zijn en passen niet in elk huis. Maar, als u niet zeker weet of deze mix iets voor u is, zijn er genoeg andere om te overwegen. Kijk eens naar enkele van deze vergelijkbare rassen.

De Bordoodle

Bordoodle mix honden zijn intelligente, energieke honden die goed passen bij een actief gezin. Ze zijn vaak het gelukkigst als ze een taak te doen hebben. Maar ze hebben veel socialisatie en training van jongs af aan nodig.

Heeft u thuis een Border Collie Poedel mix?

Referenties en bronnen

 • Gough, A. (et al) ‘Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats’, Wiley Blackwell (2018).
 • O’Neill (et al) ‘Longevity and Mortality of Owned Dogs In England’, The Veterinary Journal (2013)
 • Adams, V. (et al), ‘Results of a Survey of UK Purebred Dogs’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Duffy, D. (et al) “Rasverschillen in hondenagressie”, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Farrell, L. (et al) ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015)
 • Oberbauer, A. (et al), ‘Ten Inherited Disorders in Purebred Dogs by Functional Breed Groupings’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
 • Schalamon (et al), ‘Analysis of Dog Bites In Children Who Are Younger Than 17 Years’, Pediatrics (2006).
 • Strain G. “De prevalentie van doofheid en associaties tussen pigmentatie en geslacht bij hondenrassen die risico lopen”, The Veterinary Journal (2004).
 • Palanova, A. ‘Collie Eye Anomaly: A Review’, Veterinarni Medicina (2015)
 • Pedersen, N. (et al) ‘The Effect of Genetic Bottlenecks and Inbreeding on the Incidence of Two Major Autoimmune Diseases in Standard Poodles, Sebaceous Adenitis and Addison’s Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
 • Schmutz, S. ‘An Analysis of the Inheritance Pattern of an Adult-Onset Hearing Loss in Border Collie Dogs’, Canine Genetics and Epidemiology (2014).
 • McCullough, M. ‘Exercise Induced Collapse in Dogs’, Veterinaire Praktijk (2020)