Aussiedoodle vs Labradoodle

aussiedoodle vs labradoodle

Aussiedoodle vs Labradoodle – welke Doodle-kruising is geschikt voor uw gezin? De Aussiedoodle en Labradoodle mixen hebben allebei een raszuivere Poedel ouder, maar ze kunnen toch behoorlijk van elkaar verschillen. Over het algemeen is de Labradoodle groter en heeft hij iets minder energie, maar beide mixen zijn meestal intelligente, actieve en aanhankelijke huisdieren.

Gemengde rashonden zoals deze kunnen elke mix van eigenschappen van hun ouders erven, dus zelfs pups uit hetzelfde nest kunnen heel verschillend zijn. Daarom moet je voorbereid zijn op elke mogelijke uitkomst van een kruising. Dus, laten we het Aussiedoodle vs Labradoodle debat eens nader bekijken om te zien welke hond geschikt is voor uw huis en gezin.

Aussiedoodle vs Labradoodle in een oogopslag

Aussiedoodle Labradoodle
Ouderrassen: Australische herder en poedel Labrador Retriever en Poedel
Hoogte: 15 – 23 inches 15 – 24,5 inch
Gewicht: 40 – 70 pond 40 – 80 pond
Temperament: Energiek, intelligent, hardwerkend Slim, vriendelijk, aanhankelijk
Vachttype: Overal tussen de twee ouders Wol, vacht of haar
Vachtkleuren: Grote verscheidenheid Grote verscheidenheid
Activiteitsniveau: Hoog Hoog
Puppy Price: $800 – $2500 $900 – $3500

Aussiedoodle vs Labradoodle Geschiedenis

Vergeleken met veel rashonden zijn de Aussiedoodle en Labradoodle allebei vrij moderne mixen. De Labradoodle als bewuste mix heeft een oudere geschiedenis dan de Aussiedoodle. De Labradoodle-mix ontstond in de jaren 1980, toen de maker Wally Conron probeerde een geleidehond te fokken die weinig verhaarde. Sindsdien is het ras alleen maar populairder geworden en de laatste jaren een veelgebruikte keuze voor een gezinshuisdier.

In het kielzog van de populariteit van de Labradoodle hebben andere fokkers geprobeerd hun eigen Doodle-mixen te maken. De Aussiedoodle is slechts een van de vele opkomende hybride honden. Deze latere Poedel mix honden worden meestal gefokt als familie huisdieren, in plaats van voor een specifiek werk doel.

De Labradoodle mix heeft twee algemeen erkende stammen – de Australische Labradoodle en de Amerikaanse Labradoodle. Terwijl de Amerikaanse stam alleen de pure rassen Poedel en Labrador bevat, kan de Australische variant tot 6 verschillende rassen bevatten. Voorstanders van de Australische Labradoodle werken hard om het ras te vestigen en erkenning te krijgen. De Aussiedoodle daarentegen kent slechts één algemeen erkend ras – de Australian Shepherd en Poodle mix. Beide mixen worden momenteel niet erkend door de AKC of de Kennel Club.

aussiedoodle vs labradoodle

Aussiedoodle vs Labradoodle Uiterlijk

Eén ding dat Doodle-mixen tot zulke populaire huisdieren maakt, is hun ’teddybeer’-uiterlijk. Dus, is dit iets wat je kunt verwachten van de Aussiedoodle en Labradoodle rassen?

Zoals we al gezegd hebben, kunnen puppy’s van gemengde rassen elke mix van eigenschappen van hun ouders erven. En bij eerste generatie mixen (die met twee raszuivere ouders) kunnen de resultaten nogal uiteenlopend zijn. Daarom moet u op elk resultaat voorbereid zijn. Laten we het uiterlijk van deze twee populaire kruisingen opdelen in een paar categorieën om ze beter te kunnen bekijken.

Type vacht

Een van de belangrijkste redenen voor een Poedel ouder in beide mixen is de weinig verharende, krullende vacht. Het is een populaire keuze voor eigenaren met hondenallergieën. Fokkers hopen vaak deze weinig verharende vacht te bereiken, om deze eigenschap te combineren met de beste eigenschappen van de andere rashonden die ze in hun kruisingen opnemen.

Echter, zowel Australian Shepherds als Labrador Retrievers hebben dikke, dubbel gelaagde vachten die het hele jaar door matig verharen, en zwaar tijdens periodes met veel verharing. Er is dus een kans dat Aussiedoodle en Labradoodle pups dit type vacht erven, in plaats van de Poedelvacht. Ze kunnen ook iets ertussenin erven – een golvende vacht die weinig of veel verhaart.

In het algemeen is er geen manier om te weten welk vachttype een eerste generatie mix zal erven totdat hij geboren is en zijn puppyvacht heeft verhaard. Maar fokkers kunnen de kans op een weinig verharende vacht in de volgende generaties verhogen. Door Aussiedoodles en Labradoodles die de meest Poedelachtige vacht hebben te mengen, of door de mix terug te kruisen met een raszuivere Poedel. Dus, als je een hond nodig hebt met een weinig verharende vacht, kan het het beste zijn om dit type Aussiedoodle of Labradoodle te kiezen.

Vachtkleur

Vachtkleur is nog een eigenschap die zal variëren. Het is mogelijk dat pups een van de mogelijke vachtkleuren van hun raszuivere ouderrassen hebben. Labradors zijn er in drie standaardkleuren – geel, chocolade en zwart. En poedels zijn er in een enorme reeks kleuren, waaronder abrikoos, parti, zwart, grijs, bruin, crème, enzovoort. Labradoodles kunnen dus in elk van deze tinten voorkomen. De meest populaire Labradoodle kleuren zijn vaak abrikoos en rood.

Aussiedoodles kunnen ook komen in elk van de vachtkleuren van de Poedel. Maar, daar bovenop komen de kleuren en patronen die door de Australische Herder worden doorgegeven. De vier officieel erkende kleuren voor een Australian Shepherd zijn: zwart, rood, blue merle, en red merle. Merle kleuren zijn erg populair, en veel potentiële Aussiedoodle eigenaren zullen op zoek gaan naar merle puppies. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke gezondheidsproblemen die met deze kleuring gepaard gaan, die we verderop in deze gids in meer detail zullen behandelen.

Maat

Net als alle andere fysieke kenmerken varieert de volwassen grootte bij zowel Labradoodles als Aussiedoodles. Vrouwtjes zijn bij beide mixen over het algemeen kleiner dan mannetjes. En hoewel pups meestal ergens tussen de volwassen maten van hun twee ouders in groeien, kunnen twee pups uit hetzelfde nest heel verschillend zijn. Dit is niet iets wat je gemakkelijk kunt voorspellen in die eerste weken.

Als algemene regel geldt dat Aussiedoodles meestal kleiner zijn dan Labradoodles. Hun volwassen hoogte kan ergens tussen de 15 en 23 centimeter vallen. Qua gewicht worden ze meestal tussen de 40 en 70 pond. Labradoodles, daarentegen, kunnen tussen 15 en 24,5 cm groot worden. Als volwassen hond wegen ze tussen de 40 en 80 pond. Beide mixen kunnen dus qua grootte sterk op elkaar lijken, vooral als hun ouders dezelfde grootte hebben.

Verharing

Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen voor Doodle honden kiezen is om een huisdier te krijgen dat weinig verhaart. Maar, zoals we weten, kunnen honden van gemengde rassen alle eigenschappen van beide ouders erven. En zowel Australian Shepherds als Labrador Retrievers zijn sterk verharende honden. Er is dus een kans dat Aussiedoodles en Labradoodles ook veel verharen.

Om een hond te krijgen met een minder verharende vacht, moet je zoeken naar Aussiedoodles of Labradoodles met die strakke Poedelkrullen of koorden. Dit komt vaker voor bij mixen van de tweede of derde generatie, of die zijn teruggekruist met een raszuivere poedel. Maar denk eraan dat de traditionele poedelvacht veel meer verzorging vereist, en dat geen enkele hond hypoallergeen is. Er is dus geen garantie dat een Aussiedoodle of een Labradoodle geschikt is voor u als u allergieën hebt. Het is een goed idee om tijd met een hond door te brengen en te kijken of hij uw symptomen triggert voordat u een verbintenis aangaat.

Aussiedoodle vs Labradoodle Temperament

De Poedel, Labrador en Australische Herder zijn allemaal werkhonden. Hoewel hun oorspronkelijke rol enigszins verschilt. De Poedel en Labrador Retriever zijn beide van oorsprong waterretrievers, terwijl de Australische Herder uitblinkt in het hoeden van dieren. Daarom kan de Labradoodle een sterker apporteerinstinct hebben, maar een Aussiedoodle kan gezinsleden of andere dieren hoeden. Dit is iets om rekening mee te houden als je jonge kinderen of andere huisdieren in huis hebt, omdat het hoeden van dieren stressvol voor hen kan zijn.

Zowel de Labradoodle als de Aussiedoodle mixen zijn intelligent, zeer actief, en aanhankelijk – vooral naar hun naaste familie toe. Het is belangrijk om deze beide kruisingen goed te socialiseren om de best mogelijke persoonlijkheid aan te moedigen. Dit zal ook helpen om eventueel problematisch gedrag en mogelijke agressie te minimaliseren.

Fokkers kunnen u wellicht ook helpen een mix te vinden met bepaalde eigenschappen, afhankelijk van de honden die zij voor de fok hebben gebruikt. Labradoodles zie je momenteel vaker als gezinshuisdier. Maar zowel Aussiedoodles als Labradoodles hebben veel behoefte aan sociale, bewegings- en mentale stimulatie. Geen van beide is geschikt voor kleine huizen waar ze weinig tot geen beweging of training krijgen. Deze levensstijl kan leiden tot destructief gedrag, verveling en stress.

Aussiedoodle vs Labradoodle Trainbaarheid

Aangezien Poedels, Labradors en Aussies allemaal werkhonden zijn, hebben ze allemaal een geschiedenis van werken naast mensen en het leren van commando’s. De intelligentie die hiervoor nodig is wordt nog steeds gezien bij Labradoodles en Aussiedoodles. Beide hebben de neiging om snel nieuwe taken op te pakken, wat geweldig is bij het leren van gehoorzaamheidstraining.

Maar, de keerzijde van al deze intelligentie is de neiging tot verveling. Zowel Aussiedoodles als Labradoodles hebben veel mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen, depressief en destructief worden. Ze zijn niet geschikt voor huizen waar ze te vaak alleen gelaten worden om zichzelf te vermaken. Idealiter hebben ze baasjes nodig die tijd hebben om ze elke dag te trainen, of om ze tenminste te betrekken bij mentaal stimulerende activiteiten.

Aussiedoodle vs Labradoodle Bewegingsvereisten

Net als hun trainbaarheid, zijn het activiteitenniveau en de bewegingsbehoeften van Aussiedoodles en Labradoodles behoorlijk vergelijkbaar. Beide mixen komen voort uit twee energieke werkhonden. Beide Doodle-mixen hebben dus veel beweging nodig. Geen van beiden past in een huis waar ze niet meer dan een uur beweging per dag krijgen.

Een ideaal huis voor beide rassen is een plek met veel ruimte om te rennen en te spelen – zoals een veilig afgesloten tuin. Maar ze hebben ook eigenaren nodig die hen kunnen betrekken bij actieve speelsessies of oefeningen zoals wandelingen, zwemmen, of zelfs hondensporten, zoals behendigheid en schapendrijven. Training kan voor enige beweging zorgen, maar zowel Aussiedoodles als Labradoodles hebben dagelijks meer nodig dan dit alleen.

Gezondheid Aussiedoodle vs Labradoodle

Hoewel honden van gemengde rassen een bredere genetische pool hebben, kunnen ze nog steeds vatbaar zijn voor dezelfde gezondheidsproblemen als hun ouderrassen. Vooral als de ouders voor het fokken niet op hun gezondheid zijn getest. Het is dus een goed idee om de meest voorkomende gezondheidsproblemen van de raszuivere ouders te leren kennen voordat je een Aussiedoodle of Labradoodle kiest. Zo weet je op welke problemen je moet letten.

Zorg er bovendien voor dat je een gerenommeerde fokker kiest als je een puppy krijgt in plaats van een reddingshond. Gerenommeerde fokkers fokken alleen met de gezondste ouderdieren, en kunnen het bewijs leveren van de gezondheidstests wanneer u de pups persoonlijk ziet.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in elk van de ouderrassen voor deze mixen.

Gemeenschappelijke Poedel Gezondheidsproblemen

Aangezien de Standaard Poedel wordt gebruikt in zowel de Aussiedoodle als de Labradoodle mix, laten we eerst naar dit ras kijken. Hier zijn enkele veel voorkomende problemen die Poedels kunnen ervaren.

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Sebaceous adenitis
 • Ziekte van Addison
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Gastric Dilatation Volvulus
 • Hypothyreoïdie
 • ziekte van Legg-Calves-Perthes
 • ziekte van von Willebrand

Veel voorkomende Labrador Retriever problemen

Hier volgen enkele problemen die zich kunnen voordoen bij het ras Labrador Retriever.

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Artritis
 • Maag Dilatatie Volvulus
 • Door inspanning veroorzaakte instorting
 • Centronucleaire Myopathie
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Cataract

Veel voorkomende Australische Herder problemen

En tenslotte, hier zijn enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Australische Herder.

 • Heup en elleboog dysplasie
 • Autoimmune thyroiditis
 • Collie oogafwijking
 • Meervoudige drug gevoeligheid
 • Oog- en gehoorproblemen bij Aussies met dubbele merle genen

Om gezondheidsproblemen bij Aussiedoodles en Labradoodles tot een minimum te beperken, moet je ervoor zorgen dat je een gerenommeerde fokker kiest die zijn ouderdieren op hun gezondheid test voordat hij ermee fokt. De beste fokkers fokken alleen met de gezondste honden. Vermijd puppyfabrieken, dierenwinkels en achtertuinfokkers ten koste van alles.

Aussiedoodle vs Labradoodle – Wat is geschikt voor mij?

Zowel de Aussiedoodle als de Labradoodle mixen zijn honden met veel energie die snel te trainen zijn, maar die hoge eisen stellen aan sociale, bewegings- en mentale stimulatie. Hun ideale thuis moet hier dus in kunnen voorzien.

Niet alle Aussiedoodles en Labradoodles zijn goed voor mensen met allergieën. Vooral als je een eerste generatie mix kiest. Dus, als je hondenallergieën hebt, is het een goed idee om een latere generatie mix te kiezen. Studies hebben uitgewezen dat Australische Labradoodles een overmaat van het Poedelgenoom hebben, dus deze mix is misschien een betere keuze voor jou als je last hebt van allergieën.

Beide rassen kunnen geweldige familiehonden zijn, maar alleen u kunt kiezen welke het meest geschikt is voor uw huis. En vergeet niet om een gerenommeerde fokker te kiezen wanneer u uw beslissing hebt genomen. Dit zal helpen om het risico van eventuele gezondheidsproblemen bij uw pup te minimaliseren.

Wat is uw favoriet?

Kun je een favoriet kiezen tussen de rassen Labradoodle en Aussiedoodle? Heb je één of beide mixen al eens in je bezit gehad? We horen graag uw ervaringen met beide moderne kruisingen in de comments!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

 • Gander, K. “Labradoodle ‘uitvinder’ Wally Conron geeft toe dat hij ‘veel schade’ heeft aangericht in de aanloop naar de US Westminster Kennel Club Dog Show”, Independent (2014).
 • Vredegoor, D. ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Butt, A. (et al), ‘Do Hypoallergenic Cats and Dogs Exist?’, Annals of Allergy, Asthma, and Immunology (2012).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • Pedersen, N. (et al), ‘The Effect of Genetic Bottlenecks and Inbreeding on the Incidence of Two Major Autoimmune Diseases in Standard Poodles, Sebaceous Adenitis and Addison’s Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • Poedelclub van Amerika Aanbevolen gezondheidstesten
 • Keijser, S. (et al), ‘Quantification of the Health-Status of the Dutch Labrador Retriever Population’, Preventive Veterinary Medicine (2019).
 • Charon, K. & Lipka, K. ‘The Effect of Coat Color Associated Genes Polymorphism on Animal Health – A Review’, Annals of Animal Science (2015).
 • Ali, M. (et al), ‘Genetic Analysis of the Modern Australian Labradoodle Dog Breed Reveals an Excess of the Poodle Genome’, Plos Genetics (2020).