Aussiedoodle – Voor- en nadelen van de Australische Herder Poedel Mix

De Aussiedoodle lijkt het allemaal te hebben, maar er zijn ook enkele nadelen aan het hebben van een krachtige puppy in je huis. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van Aussiedoodle honden. Om u te helpen beslissen of de Australian Shepherd Poodle mix de juiste keuze is voor uw levensstijl.

De Australian Shepherd Poodle mix, is een kruising tussen twee van ’s werelds slimste en mooiste rassen. De Aussiedoodle is een zeer actieve, intelligente en gretige hond. Ze hebben een sterke band met hun gezin en brengen het grootste deel van de dag graag samen door.


Wat is een Aussiedoodle?

De Aussiedoodle is gefokt uit een Australian Shepherd ouder en een Poedel ouder. Ze zijn slim, energiek en speels, maar in wezen zijn het werkhonden. Omdat poedels er zijn in drie verschillende maten, kan een Aussiedoodle tussen de 10 en 70 pond wegen.

Waar komen Aussiedoodles vandaan?

De Aussiedoodle is een kruising tussen de raszuivere Australian Shepherd en de raszuivere Standard Poodle. Ook bekend als de Australian Shepherd Poodle mix, de Australian Shepherd Poodle, de Aussie Poodle Mix, of zelfs de Aussiepoo, kunnen ze voortkomen uit kleinere Poedel mixen, maar dit is minder gebruikelijk.

Dit is een nieuwere kruising, maar we kunnen veel te weten komen over hen, hun genetica en hoe u kunt verwachten dat uw pup zal groeien en ontwikkelen door te kijken naar de rijke werkgeschiedenis van hun ouders.

Australische herder oorsprong

Zowel de Australische Herder als de Poedel hebben fascinerende wortels die uiteindelijk hebben geleid tot de intelligentie, loyaliteit en algehele schattigheid van hun Aussiedoodle nakomelingen. De Australische Herder is een volledig Amerikaanse hond die werd verfijnd in Californië tijdens de 19e eeuw.

Dit ras was een nietje als de beste vriend van de cowboy, gebruik makend van zijn slimheid als herders- en ranchhond in het Amerikaanse Westen. In feite is de Australian Shepherd nog steeds een van Amerika’s favoriete herdershonden op ranches in heel Amerika.

Geschiedenis van de Poedel

De Poedel, vaak aangeduid als de “Franse Poedel,” is de nationale hond van Frankrijk. Maar de Poedel komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar hij werd gebruikt voor de jacht op eenden. Meer dan 400 jaar oud, is het standaard Poedelras misschien wel het meest bekend om zijn grillige vacht. Maar wist u dat zijn extravagante kapsel eigenlijk een doel had dat veel verder ging dan ijdelheid?

In zijn werktijd zwom de poedel in koud, ruw water om eenden te vangen voor zijn jachtmeesters. En zo werd het beroemde Poedelkapsel geboren! Gemaakt om de gevoelige lichaamsdelen van de Poedel te beschermen en hem ook behendigheid in het water te geven, zijn de pompons van de Poedel nu een nietje in de Poedelvacht cultuur.

Hoe zien Aussiedoodles eruit?

Omdat de Aussiedoodle een kruising is, zal het uiterlijk van de Aussiedoodle afhangen van dat van zijn raszuivere ouders. Dit uiterlijk kan behoorlijk variëren, dus verwacht niet dat elke Aussiedoodle pup er hetzelfde uitziet! Door te kijken naar de ouderrassen kunnen we een gefundeerde inschatting maken van het uiterlijk van de Aussiedoodle.

Geen twee Aussiedoodles zien er precies hetzelfde uit. Zelfs hun gelaatstrekken en structuur kunnen variëren, afhankelijk van wat ze van hun ouderrassen erven! De Australian Shepherd heeft rechtopstaande oren en heldere ogen die bruin, amberkleurig of zelfs blauw zijn. De Poedel, aan de andere kant, heeft donkere ovale ogen, met oren die dicht tegen hun hoofd hangen! Het gezicht van je Aussiedoodle kan dus vrij moeilijk te voorspellen zijn!

Aussiedoodle Grootte

De Australian Shepherd is ongeveer 18 tot 23 inch groot en weegt ongeveer 40 tot 65 pond. De Poedel, aan de andere kant, komt in drie maten voor:

 • Standaard: De Standaard Poedel is de grootste van de drie variëteiten, met een lengte van meer dan 15 centimeter en een gewicht van 40 tot 70 pond!
 • Dwergpoedel: De Mini Poedel is van gemiddelde grootte, tussen de 10 en 15 centimeter hoog en weegt tussen de 10 en 15 pond.
 • Toy: De kleinste van de poedels, de speelgoedpoedel wordt slechts 10 centimeter hoog en weegt slechts vier tot zes pond.

Uw volwassen Aussiedoodle kan in grootte variëren van 10 tot meer dan 15 centimeter hoog en overal 10 tot 70 pond wegen, afhankelijk van of hij een standaard, speelgoed of miniatuur Aussiedoodle is. De meeste fokkers gebruiken echter een Standaard Poedel, dus het gemiddelde gewicht van een volwassen Aussiedoodle ligt rond de 40 tot 70 pond. Je moet je voorbereiden op een middelgrote tot grote hond.

Mini Aussiedoodles

De Miniatuur Aussiedoodle is gefokt uit een Mini of Toy Poedel, en kan zo klein zijn als slechts 10 pond in gewicht!

Aussiedoodle Vachten

De Standard Poodle Australian Shepherd mix heeft over het algemeen een krullende of golvende vacht, minstens middelmatig lang en met een ondervacht.

De Australische Herder heeft een dubbellaagse, waterdichte vacht, perfect voor zijn ranchdagen! Zijn ondervacht is dik, en zijn bovenlaag is langer op zijn lichaam en iets korter op zijn gezicht. De Poedel heeft een unieke gekrulde vacht die de meeste mensen graag in een hybride zien omdat hij weinig verhaart. Het is echter belangrijk om te onthouden dat we nooit kunnen garanderen welk type vacht een Aussiedoodle pup zal erven.

Australische Herder Poedel mix kleuren

Net als elk ander deel van de hond, zullen zijn vachtkleuren afhangen van wat hij erft van zijn ouderrassen. De Aussie komt in zes standaard vachtkleuren, waaronder:

 • Blue Merle
 • Red Merle
 • Zwart
 • Rood driekleurig
 • Zwarte driekleur
 • Tan

De poedel, standaard, miniatuur of toy, heeft een dikke gekrulde vacht die in verschillende kleurvariëteiten kan voorkomen, waaronder:

 • Zwart
 • Abrikoos
 • Wit
 • Crème
 • Tan
 • Blue Belton
 • Blue
 • Zilver
 • Sable
 • Bruin

Dit toont de enorme verscheidenheid die uw Aussiedoodle kan erven! Er is geen zekere manier om te weten hoe je Aussiedoodle pup eruit zal zien totdat hij arriveert, maar hij zal één of meer van deze tinten bevatten!

Aussiedoodle Verzorging

Je zult er zeker van willen zijn dat je het juiste gereedschap hebt om zijn vacht op zijn best te houden en om zoveel mogelijk losse haren uit je huis en uit je kleren te houden. De Australian Shepherded is een seizoensgebonden verhaarder. Daarom moet hij wekelijks geborsteld worden om zijn vacht op zijn best te houden en vrij van klitten.

De rasechte Poedel daarentegen vereist een aanzienlijke verzorging. Vooral als een eigenaar hem wil showen. De meeste eigenaren die ervoor kiezen om hun Poedels te showen, zullen ofwel leren om hun mooie vacht zelf te knippen, ofwel naar een trimsalon gaan. Andere eigenaren die niet geïnteresseerd zijn in showen, kunnen kiezen voor een puppycut. Dit betekent dat ze afzien van de beroemde pompons van de Poedel en gaan voor een meer handelbare snit.

Houd in gedachten dat de Aussiedoodle een actieve hond is die het huis schoon kan verlaten en vuil terug kan komen. Maar tenzij hij onder de modder terugkomt, hoeft hij slechts af en toe in bad.

Zijn Aussiedoodles hypoallergeen?

Aussiedoodles zijn niet hypoallergeen en zullen in verschillende mate verharen, afhankelijk van hun vachttype en welke ouder ze opvolgen.

De poedel wordt beschouwd als een goede keuze voor mensen met een allergie. Dit komt omdat ze aanzienlijk minder verharen dan veel andere rassen en minder allergieverwekkende huidschilfers op hun vacht produceren. De Australian Shepherd verhaart echter, en aangezien u te maken heeft met een kruising tussen de Australian Shepherd en de Poedel, is de kans groot dat hij niet “hypoallergeen” is. Vanwege de verschillende soorten vacht die uw Australian Shepherd Poodle puppy kan erven, gaan verharen en verzorgen hand in hand.

Algemene verzorging

Alle Aussiedoodles moeten hun oren regelmatig schoonmaken om wasachtige opbouw en vocht dat tot infectie kan leiden te voorkomen. Ze moeten ook regelmatig hun nagels knippen om te voorkomen dat ze breken en barsten. Wat de voeding betreft, heeft de actieve en atletische hond baat bij een hoogwaardige hondenvoeding met vleeseiwitten als eerste drie ingrediënten. Ze hebben ook elke dag vers water nodig en veel beweging en mentale stimulatie.

Aussiedoodle Temperament

Net als bij grootte en uiterlijk, zal het temperament van de Aussiedoodle variëren, afhankelijk van wat hij erft van zijn ouderrassen. We kunnen met zekerheid zeggen dat de Aussie Poedel mix een behoorlijk intelligente kruising wordt. Aangezien zijn ouders twee van de slimste rashonden zijn die er zijn. Maar er zijn nog een paar andere eigenschappen die uw Aussiedoodle kan erven.

Zowel de Australische Herder als de Poedel zijn werkhonden. Dit betekent dat ze veel mentale stimulatie nodig hebben om zich niet te vervelen. Omdat ze allebei energiek en speels zijn, hebben de Aussie en de Poedel veel speeltijd en beweging nodig. Ze houden van de buitenlucht, en vinden het leuk om rommelig te worden. De Aussiedoodle zal deze kwaliteiten waarschijnlijk erven, waardoor ze een bijzonder goede keuze zijn voor gezinnen met kinderen!

Wat is een Aussiedoodle?

Zijn Aussiedoodles goed met andere huisdieren?

We hebben gezien dat zowel de Poedel als de Australische Herder rassen vol energie zitten. Hoewel dit een geweldige kwaliteit lijkt voor Aussiedoodles, kan er een keerzijde zijn. Als deze energie en intelligentie niet op de juiste manier worden ingezet, kan dit leiden tot destructief en territoriaal gedrag. Zorg er dus voor dat je weet hoeveel tijd en moeite je moet steken in het gelukkig houden van een Poedel Aussie mix!

Aussiedoodles kunnen de neiging erven om zich zeer nauw aan zijn familie te hechten. Daarom doet hij het niet goed als hij lange tijd alleen gelaten wordt. Een laatste punt van overweging is het risico van een Aussiedoodle met andere huisdieren. Australian Shepherds doen het goed met andere huisdieren, maar als deskundige herders kunnen ze proberen hun gezinsleden door het huis te drijven.

De Poedel is ook een geweldige familiehond en doet het goed met kinderen en huisdieren. Maar door zijn jachtvaardigheden heeft hij een natuurlijk instinct om achter kleinere dieren aan te gaan. Als uw Australian Shepherd Poodle kruising deze natuurlijke instincten erft, kunt u hem het beste uit de buurt houden van kleinere huisdieren zoals vogels, hamsters, cavia’s, enz.

Zijn Aussiedoodles goede familie huisdieren?

De Aussiedoodle is een actieve, intelligente kruising die het het beste doet in huizen met grote, omheinde tuinen. Ze hebben ook baat bij eigenaren die ervaring hebben met honden en intelligente, energieke rassen kunnen trainen. U moet er ook rekening mee houden dat de Aussiedoodle zich waarschijnlijk sterk aan het gezin zal hechten. Ze verdragen het misschien niet om lange tijd alleen gelaten te worden.

Borstelen en verharen kunnen ook een probleem zijn, dus mensen met een allergie moeten hier rekening mee houden als ze overwegen een Aussiedoodle te nemen. Als u een actieve eigenaar bent die begrijpt wat er nodig is om een slimme, actieve hond te trainen en te verzorgen, dan kan hij de perfecte metgezel voor u zijn!

Aussiedoodle oefening

Australian Shepherds hebben minstens een uur of twee beweging per dag nodig en een eigenaar die bereid is hem nieuwe kunstjes te leren en hem een doel te geven. Bijvoorbeeld elke ochtend de krant halen of helpen met boodschappen doen. Poedels zijn ook mensenvrienden van neus tot staart. Maar ze hebben veel activiteit en beweging nodig om gelukkig te blijven, net als de Australische herder.

Om deze reden is het gemakkelijk om aan te nemen dat uw Aussiepoo een zeer energieke hond wordt die veel mentale en fysieke activiteit nodig heeft. Dat kan op heel veel verschillende manieren! Uw hond zal graag met u op onderzoek uitgaan en leuke spelletjes spelen. Ze kunnen zelfs de liefde voor zwemmen van de poedel erven!

Training van uw werkhond

Het onderzoeken van de trainbaarheid van de Australische Herder en de Poedel is een goede manier om te voorspellen hoe goed de Aussiedoodle de training aankan. Niet voor de beginnende eigenaar, de zeer intelligente en energieke Australian Shepherd is door en door een werkhond. Dit ras zal het gelukkigst zijn met hondenbaantjes en consequente training.

Omdat ze zo intelligent en trouw zijn aan hun gezinsleden, zijn Aussies zeer gemakkelijk te trainen.
Ze moeten echter zeer vroeg met de training beginnen en eigenaren moeten voorbereid zijn op de grote hoeveelheden energie die deze honden hebben.

De Poedel is ook een intelligent ras en het trainen van hem zou ook een makkie moeten zijn. Zolang eigenaren consequent zijn, willen Poedels graag behagen en pronken ze graag. Uw Poedel Aussie puppy zou de training dus goed moeten aankunnen. Vooral met positieve, consequente methoden vanaf jonge leeftijd!

Aussiedoodle socialisatie

Australian Shepherd Poodle hybriden zijn geweldige huisdieren. Echter, en met alle honden, raden we een vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining aan om er zeker van te zijn dat ze zich goed kunnen aanpassen. Geduld, vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn de sleutel voor dit actieve en slimme ras.

Elke hond die gekruist wordt met een Australian Shepherd wordt in het bijzonder aangemoedigd om deel te nemen aan vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Een van de belangrijkste redenen waarom Aussies en hun kruisingen in asielen belanden, is omdat ze niet goed gesocialiseerd en getraind werden, en eigenaren niet wisten hoe ze al die energie in toom moesten houden.

Dit geldt zelfs voor de kleinste micro Aussiedoodle types. Zelfs het mini Aussiedoodle temperament heeft baat bij training en socialisatie.

Gezondheid Aussiedoodle

De Aussiedoodle kruising zal vatbaar zijn voor alles waar zijn ouderrassen vatbaar voor zijn. Daarom is het het beste om te kijken naar alle gezondheidsaandoeningen die samenhangen met de Australian Shepherd en de Poedel.

De Australische Herder is het meest vatbaar voor heupdysplasie, oogziekten, gevoeligheid voor medicijnen en epilepsie. En de Poedel is vatbaar voor heupdysplasie, epilepsie, progressieve retinale atrofie, ziekte van Addison, schildklierproblemen, opgeblazen gevoel en hypoglykemie.

Er is geen garantie dat uw hond een van deze vervelende gezondheidsaandoeningen krijgt. Het risico op deze erfelijke ziekten kan echter iets hoger zijn. Om de levenskwaliteit van uw pup te verbeteren, raden wij een vroegtijdige gezondheidscontrole aan om te garanderen dat hij in goede conditie is. Vroegtijdig gezondheidsonderzoek kan u ook helpen om u voor te bereiden op bepaalde gezondheidsproblemen waarmee uw Aussiedoodle in de toekomst te maken kan krijgen, of deze zelfs te voorkomen.

Gemengde rassen controverse

Met roem, intelligentie en een goede werkethiek in zijn lijn is het geen wonder dat de Aussiedoodle zo’n populaire kruising aan het worden is!

Er is enige discussie over de vraag of een kruising eigenlijk gewoon een straathond is met een mooie naam. Kenners staan er echter op dat mormels en kruisingen heel verschillend zijn. Zij wijzen erop dat terwijl mormels een afstamming hebben van verschillende rassen in hun bloedlijn, kruisingen de specifiek gekozen nakomelingen zijn van twee raszuivere ouders. Dit is waar de term “designer dog” vandaan komt.

Designer honden vs rashonden

Rashonden worden generaties lang gefokt om bepaalde kenmerken te behouden die inherent zijn aan de rasstandaard. Maar ze lijden onder sommige genetische gezondheidsproblemen als gevolg daarvan.

Degenen die geloven in kruisingen hopen dat dit een oplossing kan zijn voor dit probleem, door de kans op genetische gezondheidsproblemen die worden doorgegeven aan de nakomelingen te verminderen door de genenpoel te verbreden. Andere deskundigen zijn het hier echter niet mee eens en houden vol dat kruisingen net zo vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen als raszuivere dieren. Het belangrijkste is dat u onderzoek doet naar de ouders van uw puppy, ongeacht of ze een kruising zijn of niet.

Aussiedoodle Levensduur

Uw Aussiedoodle heeft waarschijnlijk een vrij lange levensduur van tussen de 10 en 18 jaar, gezien de levensduur van hun ouderrassen.

De Australische Herder heeft een levensduur van 12 tot 15 jaar. Terwijl de Poedel een levensduur heeft van 10 tot 18 jaar. Daarom kunnen we verwachten dat een gezonde Aussiedoodle tot ver in zijn tienerjaren zal leven.

Een Aussiedoodle redden

Als je op zoek bent naar een Aussiedoodle maar je niet druk maakt over eigenschappen als leeftijd, kun je misschien kijken naar reddingen.

Het redden van een Aussiedoodle is een geweldige manier om het huisdier te krijgen waar je van gedroomd hebt, terwijl je een oudere hond een tweede kans geeft om een geweldig thuis te vinden.

Aussiedoodle rasverenigingen

Als je een Aussiedoodle wilt redden maar niet weet waar je moet beginnen, kijk dan eens naar deze reddingscentra.

Aussiedoodle Puppies

De Aussiedoodle is een bewonderde kruising, die de hersens en schoonheid van twee zeer populaire hondenrassen combineert! Maar hoe vind je Aussiedoodle puppy’s? Lokale advertenties zijn nog steeds een goede plek om naartoe te gaan, evenals persoonlijke aanbevelingen. Zoek naar een fokker die zich richt op één type hond, en er een doel voor heeft dat verder gaat dan geld verdienen.

De hond moet zijn eigenaar kennen, en reageren op het roepen van zijn naam. Stel uw fokker veel vragen. En vergeet niet dat gerenommeerde fokkers gezondheidscertificaten kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun nesten zijn gescreend op erfelijke gezondheidsproblemen.

Vermijd puppyfabrieken en dierenwinkels bij het kopen van een Aussiedoodle, omdat deze pups en hun ouders vaak slecht behandeld worden. Als je meer hulp nodig hebt bij het kiezen van een Aussiedoodle pup, bekijk dan onze Puppy Zoek Gids.

Hoeveel kosten Aussiedoodle pups?

Als u overweegt om een Aussiedoodle hond uit een asiel te redden, houd er dan rekening mee dat het vinden van een hond in uw lokale opvang hit or miss kan zijn, afhankelijk van wanneer u zoekt. Echter, als je bereid bent om geduldig te zijn, zal een van de vele voordelen van het redden van een Aussiedoodle de prijs zijn, omdat asielen veel minder kosten dan fokkers. Niet alleen dat, maar de meeste asielen betalen zelfs de eerste dierenartskosten! Er zijn wel adoptiekosten, maar die zijn meestal vrij laag, van 50 tot maximaal 100 dollar.

Als je kijkt naar Aussiedoodle fokkers, houd er dan rekening mee dat de Aussiedoodle prijs veel hoger zal zijn. Vooral als de ouderrassen van uw puppy van showkwaliteit zijn. Wees voorbereid om ergens tussen de $500 en meer dan $1000 uit te geven als je via een fokker gaat.

Handige Puppy Producten

We hebben gezien dat Aussiedoodles waarschijnlijk actieve honden zijn. Als je worstelt met het vinden van een hoogwaardige voeding voor je puppy of volwassen hond, bekijk dan deze gidsen voor het vinden van de beste voeding voor Australian Shepherds. Ze geven je misschien een goede leidraad voor het vinden van het beste voer voor de actieve Aussiedoodle.

Als je Australian Shepherd Poedel mix een Poedelvacht erft, wil je misschien ook de beste producten voor de verzorging vinden. Je zou kunnen kijken naar de beste shampoo voor Poedelvacht. Of zelfs de beste borstels voor poedelvacht, zodat je de kosten van trimsalons kunt vermijden.

De Aussiedoodle is een Poedel Australische Herder mix.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Aussiedoodle

Zo, we hebben veel informatie over de Aussiedoodle bekeken. Laten we de beste en slechtste kanten van dit ras samenvatten, zodat je kunt zien of hij geschikt is voor jou.

Nadelen van de Aussiedoodle

 • De Aussiedoodle heeft een zeer hoge energiebehoefte.
 • Zijn vacht kan veel onderhoud vergen.
 • Ze kunnen niet te lang alleen gelaten worden.
 • Hun natuurlijke instincten kunnen het samenleven met andere kleinere huisdieren moeilijk maken.

Voordelen van de Aussiedoodle

 • De Aussiedoodle laat zich goed trainen.
 • Ze zijn goed met kinderen.
 • Hun vacht kan weinig verharend zijn.
 • Ze hebben een vrij lange levensverwachting!

Vergelijking van de Aussiedoodle met andere rassen

Als je nog steeds niet helemaal zeker weet of de Aussiedoodle het beste bij je gezin past, wil je hem misschien vergelijken met enkele andere rassen. Je zou kunnen proberen te kijken naar enkele andereAustralian Shepherd Mixen. Of andere poedelmixen!

Vergelijkbare rassen

Er zijn veel andere geweldige gelijkaardige designerrassen als de Aussiedoodle die je misschien ook wilt bekijken:

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal, 2013
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Turcsan, Borbala et al, Owner Perceived Differences Between Mixed-Breed and Purebred Dogs.
 • Howell, Tiffani et al, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior, Volume 6, pages 143-153
 • Sutter, Nathan en Ostrander, Elaine, Dog Star Rising: The Canine Genetic System, Nature Reviews Genetics, Volume 5, blz. 900-910.
 • Lowell Acumen DVM, DACVD, MBA, MOA, The Genetic Connection; a Guide to Health Problems in Purebred Dogs, Second Edition, 2011.
 • Volbloed Vs Mutt-Common Objections to Mixed Breed Dogs
 • Carol Beuchat Ph.D., The Myth of Hybrid Vigor in Dogs…Is A Myth