10 redenen waarom Dobermans een droge of gebarsten neus kunnen krijgen

Doberman ligt op het tapijt met een droge neus.

Beoordeeld door Donald Buchanan, DVM

Een droge neus komt bij veel rassen voor, en dit is zeker het geval bij Dobermans. Gelukkig is een droge neus van uw Doberman meestal volkomen normaal. Er zijn echter een paar gevallen waarin het een teken kan zijn van een groter probleem. De meeste Doberman eigenaren, zoals ikzelf, hebben met dit probleem te maken gehad en er zijn enkele veel voorkomende redenen waarom Dobermannen een droge neus krijgen en enkele technieken die het beste lijken te werken.

Waarom is de neus van mijn Doberman droog? De neus van een Doberman maakt van nature gedurende de dag natte en droge cycli door. Een tijdelijk droge neus is volkomen normaal, terwijl een neus die aanhoudt kan wijzen op een medische aandoening van milde tot ernstige aard.

Veel Doberman eigenaren die voor het eerst een Doberman hebben, zijn meestal erg bezorgd als ze voor het eerst de droge neus van hun hond opmerken. Gelukkig zijn veel oorzaken van een droge neus gemakkelijk te verhelpen, terwijl je voor sommige oorzaken helemaal geen actie hoeft te ondernemen. De neus van een hond kan echter een sterke indicator zijn van de algemene gezondheid van de hond en kan, vooral in het geval van een aanhoudende droge neus, wijzen op een ernstiger medische aandoening.

De normale Doberman neus

Dobermannen vertrouwen sterk op hun neus en staan bekend om hun sterk reukvermogen. Een vochtige neus is nodig om geuren efficiënter binnen te brengen en verder te onderzoeken door de reukklieren van de hond (bron). Er zijn echter natuurlijke cycli in de neus en het is normaal dat de neus van uw Dobie niet altijd de hele dag koel en vochtig is.

Hoewel de neus van uw hond om verschillende redenen de hele dag door natuurlijk droog of vochtig kan worden, volgen hieronder enkele van de meer voorkomende momenten waarop de neus van uw Doberman waarschijnlijk droog of vochtig is.

 • Ochtend – Het is normaal dat de neus van een hond tijdens de nacht uitdroogt en dat dit na het ontwaken korte tijd zo blijft. Het is dus normaal dat uw Doberman een droge neus heeft onmiddellijk na het ontwaken in de ochtend, en voor ongeveer 10 minuten daarna. Daarna heeft uw Dobie waarschijnlijk zijn eigen neus bevochtigd door eraan te likken.
 • Middag – Overdag zal de neus van uw hond waarschijnlijk vochtig blijven. Dobermans zijn zeer actieve honden en zijn meestal de hele dag bezig. Tijdens hun normale activiteiten zult u hen waarschijnlijk meerdere keren per dag hun neus zien likken en opnieuw bevochtigen – dat is volkomen normaal.
 • Nacht – Zowel mensen als honden verliezen van nature een beetje water tijdens de nachtelijke uren. Het is normaal dat zowel jij als je Dobie wat meer uitgedroogd wakker worden dan toen jullie gingen slapen. Dit betekent dat de neus van je Dobie, terwijl hij slaapt, waarschijnlijk droger is dan overdag als hij actief is.
 • Drinken – Het is normaal dat uw Doberman de tijd dat hij uit zijn waterbak drinkt, gebruikt om zijn neus opnieuw te bevochtigen. Ze doen dit door te stoppen met drinken en hun neus te likken met hun natte tong.
 • Oefenen – U weet waarschijnlijk al dat honden hijgen als middel om te zweten terwijl ze veel lichaamsbeweging krijgen, maar misschien wist u niet dat ze ook van nature zweten via hun neus en poten. Dit betekent dat uw Doberman waarschijnlijk een warme en vochtige neus heeft terwijl hij actief is en zijn dagelijkse beweging krijgt.
 • Ruiken – Als je Dobie een specifieke interessante geur heeft gevonden die hij aan het verkennen is, zul je waarschijnlijk merken dat zijn neus vochtiger wordt – dat is ook normaal. Er ontstaat van nature een dun laagje slijm op de neus, waardoor hij de geuren die hij ruikt beter kan verwerken. Uw hond zal dan ook aan zijn neus likken en dit overbrengen naar zijn mond om de geuren verder te verwerken.

Zoals je ziet zijn er veel natuurlijke redenen die volkomen normaal zijn voor de neus van je Doberman om gedurende de dag nat of droog te zijn. Maak je dus niet te veel zorgen alleen omdat je Dobie gedurende de dag van een warme en natte neus naar een koele droge neus gaat.

Nu kan elke hond iets andere cycli hebben, dus het kan nuttig voor je zijn om gedurende de dag aantekeningen te maken wanneer je merkt dat de neus van je hond droog is en wanneer niet. Als u deze aantekeningen maakt, zorg er dan voor dat u erbij vermeldt wat de hond rond dit tijdstip deed en welk tijdstip van de dag het was, zodat u naar trends kunt zoeken. Dan weet u precies wat normaal is voor uw Dobie.

Een Doberman met een droge neus aandoening gaat op een bed liggen.
Deze Doberman heeft een droge neus aandoening waardoor de huid op de neus uitdroogt, barst en afschilfert.

Oorzaken van een droge neus bij Dobermans

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een droge neus bij Doberman Pinschers. Gelukkig zijn de meest voorkomende oorzaken vrij onschuldig en heel normaal voor hen om te ervaren. Er zijn echter een paar mogelijke oorzaken die ernstiger kunnen zijn. Neem uw hond bij twijfel mee naar een gekwalificeerde dierenarts voor een individuele beoordeling.

#1 – Slapen

Zoals gezegd is het normaal dat de neus van uw Dobie ’s nachts wat uitdroogt. Als uw hond slaapt, kan hij zijn neus niet opnieuw bevochtigen door hem voortdurend te likken, zoals hij de hele dag doet. Ook is het, net als bij mensen, normaal dat het lichaam van uw hond ’s nachts wat uitgedroogd raakt. Daarom gaat uw Doberman vaak meteen naar zijn waterbak als hij wakker wordt. Binnen ongeveer 10 minuten na het ontwaken moet de neus van uw hond weer warm en vochtig zijn.

#2 – Winter

In de meeste delen van de wereld kan de winter erg uitdrogend zijn voor de huid van zowel mens als hond. Het is gebruikelijk dat uw verwarmingssysteem in de winter vaker aanstaat, waardoor warme lucht met een zeer lage vochtigheidsgraad door uw huis wordt gepompt. Om deze redenen kunt u merken dat uw handen in de winter droger worden en de neus van uw hond ook.

Dobermans hebben een zeer korte, eenlaagse vacht die hen niet veel isolatie biedt en ze lijken ook gewoon een algemene minachting te hebben voor koud weer. Het is dus waarschijnlijk niet ongewoon om uw Dobie tijdens de wintermaanden ineengedoken te zien bij de luchtvriezer of de open haard. Deze extra warmte en droge luchtstroom kunnen hun neus snel uitdrogen.

#3 – Irritatie

Een veel voorkomende en doorgaans goedaardige reden waarom de neus van uw Doberman kan uitdrogen is door irritatie. Misschien is uw hond aan het neuzen geweest in zijn favoriete hol in de achtertuin. Dit soort activiteiten kan hun neus snel irriteren en uitdrogen.

Het Doberman ras staat er ook om bekend gevoelig te zijn voor huidirritaties. Het is niet ongewoon dat ze een gevoeligheid hebben voor een plastic voerbak (of sommige honden hebben het zelfs voor hun metalen voerbakken). Als dit de oorzaak is van hun droge neus, is het gebruikelijk om ook kleine rode pukkelachtige bultjes te zien op de onderkant van hun kin. Als u vermoedt dat dit de oorzaak is, probeer dan de voer- en waterbakjes van een ander materiaal te maken. Plastic, roestvrij staal en keramische bakken zijn allemaal mogelijkheden om te proberen.

#4 – Uitdroging

Als je Dobie niet genoeg water heeft gehad en misschien wat uitgedroogd is, kan dit een droge neus veroorzaken. Het gebrek aan vocht in de mond van de hond maakt het ook moeilijk voor hem om zijn neus te bevochtigen door er naar te likken – iets waar hij op vertrouwt om hem vochtig te houden.

Dit komt vaak voor na zware inspanning of tijdens ongewoon warme dagen. Een manier om het vochtgehalte van uw hond te controleren is door naar hun tandvlees te kijken. Tandvlees dat roze is en vochtig aanvoelt betekent dat er een goede hydratatie is. Tandvlees dat droog, bleek en plakkerig aanvoelt, duidt op uitdroging. U kunt uw Doberman het beste zijn eigen vochtgehalte laten regelen door hem de hele dag door voldoende koel water te geven, vooral als hij last heeft van een droge neus.

#5 – Zonnebrand

Honden zijn net als mensen gevoelig voor zonnebrand. Dobermans zijn echter bedekt met een korte eenlagige vacht, waardoor ze eerder verbranden dan andere rassen met een tweelaagse vacht. Hun neuzen zijn echter altijd blootgesteld aan de zon door een gebrek aan vacht in dat gebied. Daardoor kan hij gemakkelijk verbranden, waardoor hij uitdroogt.

De meeste Doberman types en kleuren hebben een donker gekleurde neus. Dit geldt zeker voor de meest voorkomende kleur Doberman die er is, de zwart-roestkleurige. De rode en roestkleurige Doberman heeft echter een iets lichter gekleurde neus en de witte Doberman heeft een nog lichtere neus. Dit betekent dat deze honden gevoeliger zijn voor schade aan hun neus door de zon.

#6 – Allergieën

Dobermans staan er zeker om bekend gevoelig te zijn voor allergieën. Het is gebruikelijk dat dit verband houdt met de typische seizoensgebonden allergieën, dus als dit probleem zich slechts gedurende één deel van het jaar voordoet, kan dit de oorzaak zijn. Dobermans krijgen ook vaak last van ooguitvloeiing en andere allergieverschijnselen. Uw dierenarts kan allergiemedicijnen voorschrijven die enige verlichting kunnen geven.

Een andere mogelijkheid is dat je Dobie een allergie heeft voor iets in hun dieet. Als u net met een nieuw soort hondenvoer bent begonnen vlak voordat de droge neus begon, probeer dan eens terug te veranderen om te zien of het probleem verdwijnt. Vergeet niet om geleidelijk over te stappen op ander voer om de maag van uw hond niet van streek te maken.

Veel mensen lossen allergieproblemen op door voor hun Doberman over te stappen op een kwaliteitsvoeding van menselijke kwaliteit en zelfgekookt voedsel. Het kan moeilijk zijn om dit elke dag zelf te bereiden, dus daarom raad ik op mijn aanbevolen voeding voor Dobermannen pagina een geweldige thuisbezorgservice aan die dit gemakkelijk maakt.

#7 – Ouderdom

De gemiddelde levensduur van een Doberman ligt tussen de 10 en 13 jaar, maar natuurlijk zijn er velen bekend die langer leven dan dat. Nu gebeurt dit niet bij alle honden, maar sommige krijgen van nature een drogere neus naarmate ze ouder worden. Als uw Doberman plotseling een droge neus heeft gekregen, is dit waarschijnlijk niet de oorzaak. Maar als het geleidelijk is ontstaan en ze al wat ouder zijn, kan dit een natuurlijk onderdeel van het ouder worden zijn.

#8 – Discoide Lupus

Discoïde lupus is een chronische auto-immuunziekte die de huid van uw hond aantast. Dit is zeker een van de ernstigere mogelijke oorzaken van een droge neus. Gelukkig komt deze oorzaak iets minder vaak voor dan de andere die hier worden genoemd. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld cirkelvormige laesies op de huid en huiduitslag die erger wordt bij blootstelling aan de zon.

Als u denkt dat dit de oorzaak kan zijn van de droge neus van uw Doberman, raadpleeg dan een gekwalificeerde dierenarts. Zie voor meer informatie het artikel van VCA Hospital over discoïde lupus bij honden hier.

#9 – Pemphigus

Pemphigus is een andere auto-immuunziekte die de huid van je hond kan aantasten. Gelukkig is dit, net als bij discoïde lupus, ook een minder vaak voorkomende reden waarom een Doberman een droge neus heeft. Pemphigus kan ervoor zorgen dat de neus uitdroogt en barst. Vaak worden ook de oren en de voetzolen van uw Dobie aangetast. Veel honden die hieraan lijden hebben ook oppervlakkige zweren, jeuk en roodheid.

Net als bij de vorige hier genoemde oorzaak, is het belangrijk om, als u denkt dat dit mogelijk de reden is waarom uw Dobie een droge neus heeft, met hem naar een gekwalificeerde dierenarts te gaan om hem te laten controleren. Voor meer informatie over pemphigus, zie PetMD’s artikel over pemphigus hier.

#10 – Hondenziekte

Canine distemper virus (ook vaak “hard pad disease” genoemd) is een virale infectie die vaak leidt tot verdikte, droge neus- en voetkussentjes. Dit virus wordt gemakkelijk overgedragen van hond op hond, door wilde dieren, via de lucht (hoesten en niezen), en via gedeelde voedsel- of waterbakken.

Honden die hierdoor worden getroffen lijken vaak erg ziek, omdat de virale infectie zowel het zenuwstelsel als het ademhalingssysteem aantast. Distemper-virusinfecties zijn te voorkomen en uw Doberman moet ertegen worden beschermd door routinematige vaccinatie. Distemper is meestal dodelijk, maar een hond die de infectie overleeft zal enkele langdurige symptomen hebben, zoals hardnekkige harde voetzolen en neus.

“Het is gemakkelijk om je bezig te houden met één specifiek huidprobleem, vergeet niet de rest van de huid van je Dobie te controleren op tekenen van droogte of korstvorming. Plaatsen die kunnen wijzen op een meer algemeen probleem zijn oorpunten, de achterkant van de achterpoten, de mond en de voetzolen.”

– Donald Buchanan, DVM

Doberman ondergaat een behandeling voor een droge neus.
Dit is dezelfde Doberman die eerder in dit artikel is gefotografeerd. Deze foto is genomen tijdens de behandeling van de droge neus door de eigenaar. Dit was 4 uur na het aanbrengen van een neus moisturizer. Deze eigenaar gebruikt Nose Balm (Amazon link) drie keer per dag.

Behandeling

Er zijn veel mogelijke behandelingen voor een droge neus bij een Doberman, maar bedenk wel dat de meeste daarvan alleen de neus zelf behandelen. Dus als deze aandoening een symptoom is van een groter probleem (zoals een auto-immuunziekte), dan zul je prioriteit willen geven aan de behandeling van de onderliggende oorzaak.

De meeste oorzaken kunnen echter aanzienlijk worden verbeterd door je Dobie te helpen wat meer vocht in zijn neus te brengen. Wanneer je een topografisch middel kiest om de neus van je hond te helpen bevochtigen, zorg er dan voor dat het iets is dat veilig voor ze is om te eten. Uw Dobie likt de hele dag aan zijn neus en hoe voorzichtig u ook bent, alles wat u op de neus van uw hond smeert, komt uiteindelijk in zijn mond terecht.

 • Neusboter – Er zijn enkele bedrijven die “neusboter” producten maken die speciaal gemaakt zijn om de neus van je hond te hydrateren. Blissful Dog Nose Butter (Amazon link) is een van de bekendere. Het is speciaal samengesteld voor honden, is niet giftig, en werkt uitstekend om de neus van je hond weer vochtig te maken.
 • Sunblock – Honden specifieke sunblock kan helpen als zonnebrand de oorzaak is van de droge neus van uw hond. Zorg er alleen voor dat het eetbaar is, want ze likken hun neus de hele dag door regelmatig. Dit is vooral belangrijk als u een Doberman heeft met een lichter gekleurde neus (zoals de witte of roomkleurige Doberman).
 • Vaseline – Goede oude vaseline wordt vaak gebruikt door Doberman eigenaren die te maken hebben met een droge neus. Waarschijnlijk heb je nu wel wat in de kast liggen. Het is niet giftig, maar het is een goed idee om je best te doen om te voorkomen dat je hond er teveel van oplikt. Gebruik een klein dotje op de neus en probeer het goed in te smeren. Leid je hond dan even af tot hij vergeet dat het er is.
 • Shea Boter Sheaboter is een vochtinbrenger die veel eigenaren gebruiken op de voeten van hun hond en andere plekken. Het werkt goed voor zowel mensen als honden. Het is veilig voor honden, maar let wel op eventuele andere ingrediënten in het karitéboterproduct dat u overweegt te gebruiken.
 • Kokosolie – Kokosolie is zeer hydraterend en het is ook veilig voor honden. Het heeft veel vitaminen en mineralen die de elasticiteit van de huid helpen verbeteren. Zorg voor natuurlijke en onbewerkte olie.
 • Zakkenbalsem – Dit is een vochtinbrenger voor de huid die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor gebruik bij geïrriteerde uiers van koeien. Veel hondeneigenaren zijn het echter gaan gebruiken om de huid van hun hond weer vochtig te maken. Het is zeer effectief en hoewel het geen kwaad kan als uw hond eraan likt, wordt het niet aanbevolen. Het bevat een antisepticum dat problemen kan veroorzaken als het wordt ingenomen, vooral in grote hoeveelheden. Hier is de originele Zakkenbalsem op Amazon.
 • Olijfolie – Olijfolie is zeer veilig voor honden en kan zeker helpen de neus van uw Doberman te hydrateren. Denk eraan, een beetje gaat lang mee. Sommige eigenaren voegen zelfs een theelepel toe aan de maaltijden van hun hond om een gezonde huid en vacht te bevorderen.
 • Omega 3 Visolie Aanvulling met Omega 3 visolie helpt de huid en vacht van uw hond van binnenuit. Het kan ook helpen om een gezondere en meer vochtige neus te bevorderen.

Als u ideeën wilt die specifiek gericht zijn op natuurlijke remedies voor de droge neus van uw hond, zie dan hier het artikel van iHeartDogs over natuurlijke ingrediënten om de neus van uw hond te kalmeren. Houd in gedachten dat het altijd het beste is om een dierenarts te raadplegen voordat u begint met het toevoegen van verschillende supplementen aan het dieet van uw hond.

“In gevallen waarin is vastgesteld dat de onderliggende oorzaak goedaardig is, kan het simpelweg monitoren van de neus aangewezen zijn.”

– Donald Buchanan, DVM

Wanneer naar de dierenarts?

Dit is natuurlijk geen allesomvattende lijst, maar als je Dobie naast een droge neus ook de volgende symptomen heeft, dan is het belangrijk dat je hem naar een gekwalificeerde dierenarts brengt.

 • Dikke neusuitvloeiing.
 • Koorts (102,5°F, of ongeveer 39°C wordt beschouwd als een normale lichaamstemperatuur voor een hond).
 • Elke vorm van gekleurde afscheiding uit de neus.
 • Alle tekenen van inwendige neusirritaties, zoals krabben aan de neus.
 • Bloedingen uit de neus.

In het algemeen geldt dat als u zich ook maar enigszins zorgen maakt over de gezondheid of het welzijn van uw Doberman, het de moeite waard is om naar de dierenarts te gaan. Het is geen geheim dat de Doberman gevoelig is voor een aantal gezondheidsproblemen. Veel van deze aandoeningen kunnen goed worden behandeld als ze vroeg genoeg worden opgemerkt, dus het is altijd het beste om extra voorzichtig te zijn als het gaat om de gezondheid van uw Dobie.

Gerelateerde vragen aan

Hoort de neus van een Doberman nat of droog te zijn? Een natte neus bij een Doberman is normaal. Op bepaalde momenten van de dag of onder bepaalde omstandigheden kan een droge neus ook normaal zijn. Een chronische droge neus of een neus die schade begint te vertonen door vochtgebrek, zoals barsten, is abnormaal en moet worden aangepakt.