Alapaha Blauw Bloed Bulldog Ras Informatie Centrum

Alapaha Blauw Bloed Bulldog

De Alapaha Blue Blood Bulldog is een zeldzame en ongewone vanghond. Hij werd eerst gefokt voor het beschermen en hoeden van vee.

Ze zijn gedrongen bijna tot het punt van vierkant en wegen 55 – 70 pond. Volwassen dieren worden tussen 18 en 24 inch groot, waarbij de vrouwtjes kleiner zijn dan de mannetjes.

Omdat ze minder plat-faced zijn, zou de Alapaha Blue Blood Bulldog een gezonder alternatief kunnen zijn voor de extreem brachycephale Engelse Bulldog.

Alapaha Blauw Bloed Bulldog

Als je meer wilt weten over de bijzondere Alapaha Blue Blood Bulldog, dan ben je hier aan het juiste adres!

Deze bijzonder uitziende hond heeft een rijke geschiedenis en een kleine maar toegewijde aanhang van fokkers en eigenaren.

U weet misschien niet zo veel over dit zeldzame hondenras. Laten we daarom eens kijken naar de geschiedenis van de Alapaha Blue Blood Bulldog.

Waar komt de Alapaha Blue Blood Bulldog vandaan?

De geschiedenis van dit ras lijkt zeker ver terug te gaan. Maar tot 1979 was het niet goed gedocumenteerd.

De Alapaha Blue Blood Bulldog Association suggereert dat een ras dat lijkt op de Alapaha al minstens 200 jaar bestaat.

Men denkt dat ze afstammen van de uitgestorven stammen van de Mountain Bulldog, Old Southern White en Old Country Bulldog.

De bedoeling in die tijd was om een krachtig ras te creëren, ontworpen om de mensen en het vee van de plantages in het Zuiden te bewaken.

Bijna uitgestorven

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog daalde de populatie van het ras zo laag dat ze met uitsterven werden bedreigd. Een fokker genaamd ‘Papa’ Buck Lane begon een fokprogramma om de Alapaha Blue Blood Bulldog nieuw leven in te blazen. En in 1979 werd de Alapaha Blue Blood Bulldog Association (ABBA) opgericht.

In feite kan het ras Buck Lane bedanken voor hun naam! Hij woonde bij de Alapaha River in Georgia, wat het eerste deel van hun naam verklaart. Het tweede deel bedacht hij omdat hij dit ras als edel en vorstelijk beschouwde. Vandaar de toevoeging ‘blauw bloed’.

Sinds 1979 werkt de ABBA aan het bijhouden van een rassenregister voor de Alapaha.

De Animal Research Foundation (ARF) erkende het ras ook in 1986, en heeft een apart rasregister bijgehouden.

Dit ras is momenteel niet erkend door de American Kennel Club.

Leuke feiten over de Alapaha Blauwbloed Bulldog

Dit ras wordt soms de Otto Bulldog genoemd. Deze bijnaam verwijst naar een van de stichtende honden, Otto, die toebehoorde aan Buck Lane.

Je ziet ze misschien ook wel de ‘oude plantage Bulldog van het Zuiden’ genoemd worden.

Alapaha Blauw Bloed Bulldog

Alapaha Blauw Bloed Bulldog Verschijning

Volgens de officiële rasstandaard van ABBA, staan mannelijke Alapaha Blue Blood Bulldogs op ongeveer 20 – 24 inch aan de schoft en wegen ze 70 – 90 pond.

Vrouwtjes zijn iets kleiner, staan 18 – 22 inch hoog, en wegen 55 – 75 pond.

Het hoofd van de Alaphaha moet doosvormig zijn, met een brede schedel en gespierde wangen. In tegenstelling tot sommige Bulldog rassen, moet de snuit een gemiddelde lengte hebben van tussen de 2 – 4 inches. Dit wordt nog steeds beschouwd als licht brachycephalisch, en dit ras zal een ondervoorbijtend gebit hebben.

Hun lichaam is gedrongen, maar toch in staat tot atletiek en snelheid wanneer dat nodig is.

Dit ras komt in verschillende kleuren voor. Ze hebben meestal een witte basisvacht, met vlekken van zwart, rood, bruin of blauw-merle. Een breed scala aan aftekeningen is toegestaan. Maar het voorkeurspatroon is dat de vacht 50% of meer wit is, met vlekken van kleur. Volledig witte vachten zijn ook toegestaan.

Hun ogen kunnen elke kleur hebben, en heterochromie, of twee verschillend gekleurde ogen, is niet ongewoon. Alapaha’s hebben een korte vacht, die er glanzend uitziet, maar met een vrij grove textuur.

Alapaha Blauw Bloed Bulldog Temperament

De Alapaha staat bekend als een ‘vanghond’, waarbij het hoofddoel van het ras aanvankelijk de bescherming en het hoeden, of vangen, van vee zoals vee was.

Dit betekent dat deze mollige honden moedig zijn, met een sterke territoriale inslag. Ze zijn uitzonderlijk trouw aan hun familie. Wat zich kan vertalen in bezitterigheid als er niet goed mee wordt omgegaan.

Ze kunnen op hun hoede zijn voor vreemden. Dus, veel vroege socialisatie en training is absoluut essentieel bij dit ras.

In tegenstelling tot sommige van de meer populaire rassen is er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de agressie van dit ras.

Maar we kunnen kijken naar de Engelse Bulldog, een vergelijkbaar ras, voor een ruw idee van het potentiële temperament van de Alapaha.

Bulldog Temperament

Uit een studie bleek dat Bulldogs in de categorie honden vallen die als veel minder agressief worden beschouwd dan enig ander ras.

Een andere studie, waarin doden en verminkten door hondenaanvallen in de VS en Canada van 1982 – 2015 werden geregistreerd, vond dat het Engelse Bulldog-ras verantwoordelijk was voor 24 aanvallen die resulteerden in lichamelijk letsel.

Natuurlijk moeten deze resultaten met een korreltje zout worden genomen in relatie tot de Alapaha Blue Blood Bulldog, omdat de studies niet specifiek naar dit ras verwijzen.

Omdat de Alapaha zo sterk gehecht raakt aan hun familie, zullen ze er niet goed tegen kunnen om voor langere tijd alleen thuis gelaten te worden.

Training van uw Alapaha Blauwbloed Bulldog

Alapahas reageren heel goed op training, en hoe vroeger u kunt beginnen hoe beter!

Positieve versterkingstraining is een geweldig idee bij dit ras.

Socialisatie is essentieel voor Alapahas, dus laat uw puppy wennen aan een breed scala van ervaringen met andere honden, en mensen, terwijl ze nog jong zijn.

Potty en krat training zijn nuttige vaardigheden om uw hond te leren terwijl hij nog jong is.

Alapaha Blauw Bloed Bulldog Gezondheid

De Alapaha lijkt relatief gezond te zijn. Maar omdat ze geen bekend ras zijn, zijn hun gezondheidsproblemen niet zo goed gedocumenteerd als bij sommige andere rassen.

Problemen die wel veel lijken voor te komen bij de Alapaha Blauw Bloed Bulldog zijn:

 • Doofheid
 • Oogproblemen, inclusief entropion
 • Heupdysplasie
 • Brachycephalie

Laten we ze stuk voor stuk bekijken.

Doofheid

Alapaha honden met witte oren lopen risico op pigment-geassocieerde congenitale sensorineurale doofheid. De enige manier om zeker te weten of een pup hieraan lijdt, is om een BAER-test (Brainstem Auditory Evoked Responses) aan te vragen om hun gehoor te controleren.

Dove honden kunnen nog steeds getraind worden. Maar u zult uw technieken moeten aanpassen.

Terwijl we één studie vonden om te suggereren dat honden van bepaalde rassen met twee blauwe ogen ook in verband kunnen worden gebracht met doofheid, een andere studie vond geen verband.

Oogproblemen

Oogproblemen kunnen ook een probleem zijn. Sommige bulldog rassen kunnen lijden aan brachycephalic ocular syndromewat leidt tot pijn en irritatie. Kersenoog komt ook veel voor bij bulldograssen. Het merle gen dat verantwoordelijk is voor de vachtkleur van sommige Alapaha’s kan leiden tot merle oculaire dysgenese als een pup twee kopieën van het merle-gen van zijn ouders erft.

Entropion is een pijnlijke aandoening waarbij het ooglid kan omkeren, of naar binnen draaien. Dit kan irritatie veroorzaken, en uiteindelijk zweren of gezichtsverlies. Het kan erfelijk zijn en komt vaak voor bij brachycephale rassen. Aangetaste honden hebben oogdruppels nodig, en mogelijk een operatie.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een genetische aandoening die kan leiden tot degeneratie van het heupgewricht. Verantwoordelijke fokkers laten de ouderdieren beoordelen en geven een heupscore. Vraag zeker naar deze resultaten.

Brachycephalie

Alapaha’s worden beschouwd als een brachycephalisch ras, vanwege hun verkorte snuit. Hoewel dit niet zo uitgesproken is als bij sommige andere bulldoggenrassen, kunnen ze nog steeds lijden aan een reeks gezondheidsproblemen.

Ga naar ons volledige artikel over brachycefalie bij honden om meer te weten te komen over deze aandoening.

Alapaha Blauw Bloed Bulldog Levensverwachting

Een Alapaha hond wordt ongeveer 12 – 13 jaar oud.

Alapaha verzorging en voeding

Gezien hun korte vacht heeft de Alapaha slechts een snelle wekelijkse borstelbeurt nodig om ze er netjes uit te laten zien. Tijdens het verharingsseizoen kunt u de vacht regelmatiger borstelen om het overtollige haar te verwijderen.

De Alapaha doet het goed op commercieel of zelfgemaakt hondenvoer. We hebben de voor- en nadelen besproken van brokken en rauwe voeding hier.

Zijn Alapaha Blauw Bloed Bulldoggen goede familie honden?

Vanwege het feit dat de Alapaha het potentieel heeft om territoriale agressie te vertonen, raden wij aan dat dit een ras is voor alleen een ervaren hondeneigenaar.

Ze kunnen uitstekende familiehonden zijn. Maar zorg ervoor dat ze worden getraind tot een hoog niveau van gehoorzaamheid.

Hun bezitterigheid over hun gezin betekent dat ze het niet goed doen als ze overdag alleen worden gelaten, of als ze voor langere tijd in kennels worden geplaatst. Dit is een ras dat altijd over zijn gezin wil waken.

Sommige van hun gezondheidsproblemen kunnen ook resulteren in hoger dan gemiddelde dierenartsrekeningen.

Het redden van een Alapaha Blauw Bloed Bulldog

Als u het uiterlijk van dit ras mooi vindt, maar liever geen puppy wilt, dan is het redden van een oudere hond een goed idee.

Oudere honden in een opvangcentrum zullen hun temperament beoordeeld hebben, evenals hun geschiktheid om in een huis met andere huisdieren of kinderen te leven.

Ze zullen waarschijnlijk ook enkele trainingen hebben gekregen, en elk reddingsasiel zal u advies geven over hoe u hun training zelf effectief kunt voortzetten.

Het vinden van een Alapaha Blauw Bloed Bulldog Puppy

Bij dit ras is het vooral belangrijk dat u uw onderzoek doet en een gerenommeerde fokker vindt.

Wees bereid een premie te betalen voor een Alapaha pup – een snelle zoektocht naar enkele fokkers die op de ABBA website staan vermeld, toonde pups te koop voor ongeveer $2.000.

Elke fokker zou u graag beide ouderhonden laten ontmoeten. Ze zouden ook uitgebreid met u moeten spreken over het temperament van dit ras, en eventuele speciale vereisten die zij aanbevelen op het gebied van training.

De ABBA suggereert dat een betrouwbare fokker in staat moet zijn om:

 • ABBA registratiedocumenten
 • Een schriftelijke garantie of waarborg
 • Gezondheidstesten (OFA, PennHip, BAER)
 • Een 3-generatie stamboom voor de ouders
 • 5 of meer referenties van vorige kopers.

Waar te vermijden

Het is belangrijk om dierenwinkels of puppyfabrieken te vermijden. Naast het feit dat winst belangrijker is dan gezondheid, is het zeer onwaarschijnlijk dat een van deze winkels antwoord kan geven op bovenstaande vragen.

Aangezien de Alapaha een territoriaal ras is, is het van vitaal belang dat u de tijd neemt om met elke fokker te spreken over het temperament van beide ouders. En of zij al dan niet van mening zijn dat u een geschikt thuis kunt bieden voor een Alapaha pup.

Bekijk onze Puppy Search als informatieve gids voor het vinden van uw perfecte pup.

Opvoeden van een Alapaha Blauw Bloed Bulldog

Als je besloten hebt om een Alapaha puppy mee naar huis te nemen, moet je nadenken over hoe je ze kunt opvoeden tot een goed gesocialiseerde en beleefde pup.

Hoewel we specifieke trainingsvereisten al hebben behandeld, kunt u een aantal nuttige puppy verzorgingstips hier evenals enkele algemene trainingsinformatie.

Voors en tegens van het krijgen van een Alapaha Blauw Bloed Bulldog

Om u te helpen beslissen of dit het ras voor u is, volgt hier een snelle lijst van voor- en nadelen.

Voordelen:

 • Loyaal en liefdevol
 • Goed met kinderen
 • Over het algemeen gezond met een lange levensduur

Minpunten:

 • Territoriaal
 • Heeft een ervaren hondengeleider en trainer nodig
 • Wordt niet graag alleen gelaten

Vergelijkbare rassen

Hoewel de Alapaha Blue Blood Bulldog u nog steeds erg kan verleiden, betekent de brachycephale gezichtsvorm van dit ras, in combinatie met hun territoriale aard, dat we de aankoop van dit ras als pup niet zouden aanraden.

Enkele vergelijkbare rassen om in plaats daarvan te overwegen zijn de Catahoula Bulldog of de Staffordshire Bull Terrier.

Is een Alapaha Blauw Bloed Bulldog geschikt voor mij?

Zoals we net al kort aanstipten, denken we dat de gezondheid en het temperament van de Alapaha betekenen dat het niet noodzakelijkerwijs de beste hondenkeuze is voor iedereen.

Hoewel dit ras zeker liefdevol en trouw lijkt te zijn, heeft het toegewijde training nodig van een ervaren handler, vanaf het begin.

Als ongewoon ras is het ook moeilijker te voorspellen aan welke gezondheidsproblemen ze kunnen lijden.

Als je een ervaren eigenaar bent, met de tijd en expertise die de Alapaha nodig heeft, dan is contact opnemen met opvangcentra om te zien of ze een oudere hond hebben die een thuis zoekt, een uitstekend idee.

Heeft u een ongewone Alapaha Blauw Bloed Bulldog, of kent u iemand die dat heeft? We horen graag van je in de commentaren hieronder!

Referenties en bronnen