Amerikaanse Rottweiler – De verbazingwekkende Rotties van de VS

Amerikaanse Rottweiler

Heb je ooit gehoord van een Amerikaanse Rottweiler?

Veel hondenliefhebbers denken misschien dat alle Rottweilers hetzelfde zijn, maar er is een verschil tussen een Amerikaanse Rottweiler en een Duitse.

Wat is dat verschil, en wat maakt de Amerikaanse Rottweiler zo interessant? Nou, daar komen we zo achter!

Waar komt de Amerikaanse Rottweiler vandaan?

Door zijn naam zou men gemakkelijk kunnen denken dat de Amerikaanse Rottweiler uit Amerika komt. Maar dat zou verkeerd zijn.

Ik weet het, we zitten vol trucjes, hier.

Zowel Duitse als Amerikaanse Rottweilers stammen af van oude Europese herdershonden. Gefokt om hun gespierde vorm en hun loyale aard, duurde het niet lang voordat Rottweilers zich gingen bezighouden met ander werk dan veedrijven.

Dus, wat maakt Duitse en Amerikaanse Rottweilers zo verschillend van elkaar? Het heeft echt te maken met de evolutie van de Amerikaanse fokstandaarden.

Een beginneling kan misschien het verschil niet zien, maar een expert zal je vertellen dat er verschillende bepalende factoren zijn.

De vorm van het hoofd, het temperament, de grootte en de staart van de Amerikaanse Rottweiler zijn allemaal verklikkerlichten. Klaar om meer te leren? Lees dan verder!

Leuke Amerikaanse Rottweiler Feiten

Rotties hebben een lange geschiedenis, en een deel daarvan heeft hen opgebouwd als grote, stoere en soms enge waakhonden.

De waarheid is dat Rottweilers ongelooflijk intelligent, aanhankelijk en vriendelijk zijn. Door hun loyaliteit en grootte zijn ze uitstekende beschermers, maar het zijn ook zachte en verzorgende metgezellen.

In feite waren Rottweilers een van de eerste rassen die werden gebruikt als diensthonden.

Amerikaanse Rottweilers zijn ook Amerikaanse helden.

Ze sloten zich aan bij dappere first responders na de bomaanslag in Oklahoma City en hielpen zoek- en reddingsteams bij het bergen van slachtoffers na de aanslag op de World Trade Centers in 9/11.

Het is dus geen wonder dat Amerikaanse Rottweilers op de achtste plaats staan van de 194 op de AMK’s lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen!

Hoe zit het met het uiterlijk van de Amerikaanse Rottweiler?

Amerikaanse Rottweiler

Rottweiler honden, in het algemeen, zijn gespierde, krachtige rassen.

Ze zijn tussen de 22 en 27 centimeter groot en kunnen tussen de 80 en 135 pond wegen. Ze worden geboren met lange staarten, die soms gecoupeerd worden, maar daar zullen we het zo meteen over hebben.

Rottweilers zijn voornamelijk zwart met bruine aftekeningen op hun poten, buik, snuit en wenkbrauwen. Ze hebben ook korte, flaporen, expressieve gezichten en heldere, intelligente ogen.

Maar wat onderscheidt Amerikaanse Rottweilers van hun Duitse tegenhangers?

Om te beginnen is er een verschil in hoofdvorm.

Het bot onder de oogkas van een hond wordt zygomatische boog genoemd. Deze boog heeft een enorme invloed op de gezichtsvorm van een hond.

De zygomatische boog van een Duitse Rottweiler is volgens de fokstandaard goed geprononceerd, zodat zijn hoofdvorm vrij breed is.

Terwijl de Amerikaanse Rottweiler een minder geprononceerde boog heeft als gevolg van generaties Amerikaanse fokpraktijken, waardoor hun hoofdvorm minder uitgesproken is met een smalle snuit.

Een andere manier om een Amerikaanse Rottweiler te onderscheiden van een Duitse Rottweiler is de staart. Maar dit is geen veilige manier om ze uit elkaar te houden, omdat het couperen van de staart steeds minder populair wordt over de hele wereld.

Het is echter veilig om te zeggen dat elke Rottweiler met een gecoupeerde staart Amerikaans is, omdat deze praktijk in Duitsland in 1999 verboden werd.

Amerikaanse Rottweilers hebben ook de neiging slanker te zijn en minder te wegen dan de gedrongen, zwaargebouwde Duitse Rottweiler.

Dus, nu weten we dat een Amerikaanse Rottweiler qua uiterlijk verschilt van een Duitse Rottweiler, maar hoe zit het met het temperament?

Amerikaans Rottweiler Temperament

Als je onlangs de website van de American Kennel Club hebt bezocht om onderzoek te doen naar de Rottweiler, dan heb je geluk.

Volgens de normen van de AKC is de Amerikaanse Rottweiler de Rottweiler die op hun site wordt gepromoot. Dus, temperamentvol, is de Amerikaanse Rottweiler alles wat het moet zijn.

Hij verschilt echter wel van het temperament van de Duitse Rottweiler. Het Duitse type staat bekend als beter met kinderen, gehoorzamer, en heeft een geweldige werkethiek.

Amerikaanse Rottweilers, aan de andere kant, staan bekend als zelfverzekerde ‘mensenhonden’ die zich binden aan hun familie en graag willen behagen.

Toch dringen deskundigen erop aan dat Rottweilers op jonge leeftijd worden gesocialiseerd en gehoorzaamheidstraining volgen.

Ze moeten ook goed worden getraind om ze gelukkig en gezond te houden, zowel geestelijk als lichamelijk.

Dus hoe zit het met de training van uw Amerikaanse Rottweiler?

Het trainen van uw Amerikaanse Rottweiler

Studies bieden hondenliefhebbers zoals wij meer en meer bewijs dat training met behulp van positieve versterkingstechnieken de juiste weg is.

Positieve versterking omvat het gebruik van traktaties, lof en veel geduld. Het richt zich op wat uw hond goed doet in plaats van hem/haar uit te schelden voor de dingen die hij verkeerd doet.

De Rottweiler houdt ervan zijn menselijke familie een plezier te doen en zal veel sneller leren door gebruik te maken van positieve versterking tijdens de training.

Elke toekomstige Amerikaanse Rottweiler-eigenaar moet zich voorbereiden op een intelligente hond die veel beweging en tijd met zijn gezin nodig heeft.

De Amerikaanse Rottweiler is niet de hond voor een inactief huishouden dat wil luieren. De Rottie is graag onderweg en zal genieten van fysieke activiteiten zoals wandelen, rennen en zelfs zwemmen.

Amerikaanse Rottweilers gedijen bij een goed uur of zo beweging per dag met veel vrije speeltijd in de achtertuin.

En hoewel het ras een geweldige familiehond is, mits goed gesocialiseerd en getraind, is het beter om ze niet zonder toezicht bij kleine kinderen te laten.

Als u meer wilt weten over enkele van onze favoriete trainingstechnieken voor de Amerikaanse Rottweiler, bezoek ons dan hier.

Amerikaanse Rottweiler Gezondheid

Helaas kan de Amerikaanse Rottweiler vatbaar zijn voor een aantal ernstige gezondheidsproblemen, wat een van de redenen is waarom verantwoord fokken zo belangrijk is.

Enkele van de gezondheidsproblemen waar een potentiële eigenaar op moet letten zijn:

 • Heupdysplasie
 • Oogziekte
 • Hartkwalen
 • Kanker

Om uw Amerikaanse Rottweiler gezond te houden, kunt u ervoor kiezen hem te laten screenen.

Volgens de AKC zijn enkele van de aanbevolen gezondheidstesten voor Amerikaanse Rottweiler honden

 • Heup evaluatie
 • Elleboog Evaluatie
 • Oogarts Evaluatie
 • Hartonderzoek

Om de officiële gezondheidsverklaring van de rasvereniging AKC voor een Amerikaanse Rottweiler te bekijken, klik hier.

Amerikaanse Rottweiler verharen

We moeten ook opmerken dat Amerikaanse Rottweilers verharende rassen zijn die het meest verharen tijdens het verharingsseizoen, dat twee keer per jaar plaatsvindt.

Rottweilers moeten ongeveer eenmaal per week worden uitgeborsteld en af en toe een bad nemen om hun huid en vacht gezond te houden.

Hun oren moeten ook regelmatig worden schoongemaakt en gecontroleerd om te voorkomen dat ze oorontstekingen ontwikkelen en hun nagels moeten vaak worden geknipt om barsten en splijten te voorkomen.

Zijn Amerikaanse Rottweilers goede gezinshonden?

In alle opzichten zijn Amerikaanse Rottweilers intelligent, gezinsgericht, vriendelijk, en bereid om te behagen.

Dit zijn allemaal eigenschappen die zorgen voor een prachtig huisdier. Toch staat de Rottweiler bekend om zijn bewakingsinstincten, wat een van de redenen is waarom hij op jonge leeftijd getraind en gesocialiseerd moet worden.

Natuurlijk is het altijd verstandig om toezicht te houden op jonge kinderen met elk groot hondenras om de veiligheid en het comfort van alle betrokkenen te waarborgen.

Het redden van een Amerikaanse Rottweiler

Een hond in nood een goed tehuis bieden is een verbazingwekkend goede daad en is goed voor zowel de hond als de eigenaar!

Een van de vele voordelen van het redden van een Amerikaanse Rottweiler is dat de prijs van adoptie een fractie is van wat veel Rottweiler fokkers in rekening brengen.

Gemiddeld kan een adoptie van een Rottweiler $50 tot $300 kosten.

Als u uw Amerikaanse Rottweiler wilt redden, raden wij u aan om via een gerenommeerd asiel te gaan dat u vertrouwt en dat gespecialiseerd is in het ras Rottweiler.

Weet u niet zeker waar u terecht kunt? Maakt u zich geen zorgen. We zetten hieronder een paar Rottweiler-specifieke reddingsacties voor je op een rijtje!

Maar laten we het eerst hebben over wat je moet doen als je een Rottweiler pup wilt krijgen.

Het vinden van een Amerikaanse Rottweiler Puppy

Hoewel het kopen van een puppy bij een fokker duur kan zijn, is het belangrijk om niet te bezuinigen.

Het kopen van puppies tegen een lagere prijs bij achtertuinfokkers, dierenwinkels of online verkopers kan je uiteindelijk heel wat meer kosten op de lange termijn.

Puppies van gerenommeerde fokkers zijn doorgaans duurder omdat fokkers zorgvuldige screening en fokprocessen doorlopen om ervoor te zorgen dat hun nesten in de best mogelijke gezondheid verkeren.

Gerenommeerde fokkers hebben hun pups gescreend en kunnen u zelfs certificaten aanbieden waaruit blijkt dat hun honden vrij zijn van de belangrijkste gezondheidsproblemen waarover u zich zorgen maakt.

Dus, wat moet je uitgeven?

Gemiddeld rekenen de meeste Rottweiler fokkers ongeveer $500 tot meer dan $1000 voor hun Rottweiler pups.

En als u via een fokker gaat die Rottweiler pups van showkwaliteit aanbiedt, verwacht dan nog meer te betalen.

Opvoeden van een Amerikaanse Rottweiler Puppy

De eerste paar weken van het hebben van een puppy zijn zowel opwindend als vermoeiend.

Dat komt omdat puppy’s een soort baby’s zijn. Ze hebben veel aandacht, training, zorg en genegenheid nodig om gelukkig en gezond op te groeien.

Zoals we hierboven al zeiden, is het altijd het beste om positieve bekrachtiging te gebruiken bij het trainen van een hond, en je moet al vroeg in de puppytijd beginnen met deze methode.

Lees hier meer over enkele van onze beproefde puppy-potjestrainingstechnieken!

U vindt hier ook een complete checklist om u te helpen bij de voorbereiding op die nieuwe Amerikaanse Rottweiler pup van u!

Voor- en nadelen van het krijgen van een Amerikaanse Rottweiler

Enkele van de nadelen van het nemen van een Amerikaanse Rottweiler zijn

 • Kan bewakingsinstincten hebben
 • Hebben veel beweging nodig
 • vatbaar voor gezondheidsproblemen

Enkele voordelen van een Amerikaanse Rottweiler zijn

 • Intelligent
 • Loyaal
 • Vriendelijk
 • Familiegericht
 • Hard werkend

Vergelijkbare rassen

Als je van Amerikaanse Rottweilers houdt, dan moet je zeker een paar van deze hieronder vermelde vergelijkbare rassen bekijken.

Natuurlijk hebben we de Duitse Rottweiler, met zijn bredere snuit en lange staart, maar er zijn nog enkele andere rassen met vergelijkbare persoonlijkheden en eigenschappen.

Enkele rassen die lijken op een Amerikaanse Rottweiler zijn de Duitse Herder, de Duitse Pinscher, de Staffordshire Bull Terrier, de Keeshond en de Doberman Pinscher.

Amerikaanse Rottweiler Rescues

Voor wie een Amerikaanse Rottweiler wil redden in de VS, klik hier.

Voor Australische reddingen, klik hier.

Voor het redden van een Amerikaanse Rottweiler uit de UK, klik hier.

En om een Amerikaanse Rottweiler uit Canada te halen, klik hier.

Zijn er nog Amerikaanse Rottweiler reddingen die we vergeten zijn? We horen graag over uw favoriete Rottweiler reddingen in het commentaarveld hieronder!

Is een Amerikaanse Rottweiler geschikt voor mij?

Dus, denk je dat de Amerikaanse Rottweiler geschikt is voor jou?

Amerikaanse Rottweilers zijn actieve, intelligente honden die zeer mensgericht zijn en het gelukkigst zullen zijn in een huis met ruimte voor hen om te rennen en te spelen.

Een veilige, veilig omheinde achtertuin is een must, en u moet bereid zijn uw Rottie dagelijks uit te laten en te laten wandelen of joggen.

Als ze goed gesocialiseerd en getraind zijn, zijn Rotties geweldige familie huisdieren, hoewel ze bewakingsinstincten kunnen hebben en onder toezicht moeten staan rond kleine kinderen.

Dus, ben je van plan om een Amerikaanse Rottweiler te nemen? Laat het ons weten!

Referenties

De Amerikaanse Rottweiler Club, ARC

P. Saetre, E. Strandberg P.E. Sundgren, U. Pettersson, E. Jazin, T.F. Bergstrom, The Genetic Contribution to Canine Personality, Genes, Brain, and Behavior,

Kenth Svartberg, Ingrid Tapper, Hans Termrin, Tommy Radesater, Staffan Thorman, Consistency of Personality Traits in Dogs, Animal Behavior,

Barbara van Asch, Ai-bing Zhang, Mattias C.R. Oskarsson, Cornelya F.C. Klutsch, Antonio Amorim, Peter Savolainen, Pre-Columbian Origins of Native American Dog Breeds, With Only limited replacement by European Dogs, Confirmed by mtDNA Analysis, The Royal Society Research Articles.

Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior, Volume 6, pages 143-153

Nathan B Sutter en Elaine A Ostrander, Dog Star Rising: The Canine Genetic System, Nature Reviews Genetics, Volume 5, blz. 900-910.