Aïdi / atlashond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Aïdi is een hondenras uit Marokko, dat door de FCI is opgenomen met het standaardnummer 247 en is ingedeeld in groep 2 van Pinschers, Schnauzers, Molossoids en Zwitserse Sennenhonden in sectie 2.2 van molossoïden en sennenhonden. De Aïdi is samen met de Sloughi slechts een van de twee Marokkaanse hondenrassen die door de FCI worden erkend. Het ras is ook bekend als Atlas Mountain Dog, Ayidi, Atlas Sheepdog of Chien de l’Atlas.

Aidi

Aïdi in het profiel

Profiel
Grootte: 52-62 cm
Gewicht: 25-35 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2: Molossoïde sennenhonden
Land van herkomst: Marokko
Kleuren: Zwart, Rood, Wit, Zwart en Wit, Geelbruin
Levensverwachting: 10-11 jaar
Geschikt als: Waak- en waakhond
Sport:
Karakter: behendig, attent, energiek, gevoelig, zorgzaam, krachtig
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel
Sterkte van het haar
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: dik, halflang, voluptueus
Kindvriendelijk: Nee
Gezinshond: Nee
Sociaal: Nee

Honden van dit ras

 

 

 

Afkomst en raciale geschiedenis

De taak van de Aïdi ligt al eeuwenlang in de bergen van de Atlas. om de kuddes vee van de herders te beschermen. Hij leeft vaak in nauwe samenwerking met de mensen, omdat de veehoeders nomaden zijn. Verder wordt deze hond ook samen met Sloughis gebruikt bij de jacht als snuffelhond. De Atlas Berghund is dus een soort mix van kuddewaakhond en herdershond.

In het fokken van de Aïdi was besteedde minder aandacht aan zijn uiterlijk dan aan zijn capaciteiten. De honden moesten hun werk kunnen doen en ongevoelig zijn voor het weer in de bergen. In de Marokkaanse bergen kan het overdag erg warm worden en ’s nachts behoorlijk koud. Daarom is de Aïdi tegenwoordig verkrijgbaar in bijna alle mogelijke kleurvariaties van wit tot beige en bruin tot zwart.

Verspreid over heel Europa zijn er witte berghonden, die oorspronkelijk uit de oostelijke gebieden kwam. Een relatie tussen hen en de Aïdi wordt vermoed. Tot op de dag van vandaag is de Atlasbergzegel wijdverspreid in Marokko. De FCI erkende het ras in 1963. Sinds enkele jaren neemt de populatie van deze hond echter steeds meer af, omdat de leefomstandigheden van de mensen in Marokko zijn veranderd en de honden niet meer zo vaak worden gebruikt.

Essentie & karakter van Aïdi

De Aïdi is in zijn karakter een typische kudde waakhond. Hij is zowel alert als intelligent. Met veel moed is hij in staat om zijn geliefden en ook zijn territorium te verdedigen. Deze hond is nooit angstig. Zo beschermend en moedig als hij aan de buitenwereld lijkt, is de Aïdi in veel gevallen zachtaardig en aanpasbaar tegenover zijn familie. De vriendelijke hond brengt graag tijd door met zijn mensen en toont een zeer trouwe, aanhankelijke en betrouwbare natuur.


Wat is het karakter van een aïdi?

De Aïdi heeft een karakter dat wordt gekenmerkt door kracht, moed, activiteit en beschermend instinct aan de ene kant en kalmte, zachtheid, loyaliteit en gehechtheid aan de andere kant.

Uiterlijk van Aïdi

De Aïdi is een robuuste hond, die zeer sterk is in zijn lichaamsbouw. Hij is gespierd zonder omslachtig te zijn. Deze honden kunnen een grootte bereiken van maximaal 62 centimeter en een gewicht van maximaal 26 kilo. Voor een kudde waakhond is de Atlas berghond dus relatief klein en licht en behoort tot de middelgrote hondenrassen.

Het hoofd van de hond heeft een conische vorm en past harmonieus in het algehele uiterlijk. De ogen zijn middelgroot en hebben een donkere kleur die kan variëren van donker amber tot goudbruin. De oren zijn semi-staand en van een gemiddelde grootte.

De De staart van de Aïdi is relatief lang en bossig. Als de hond ontspannen is, hangt ze naar beneden. Als het in actie is, wordt de staaf meestal rechtop gedragen. De ledematen van de Viervoeters zijn elegant en slank, maar nog steeds erg gespierd.

De vacht van de Atlas berghond is van een gemiddelde lengte en zeer dicht. Het beschermt de hond tegen sterke hitte en kou. Op het gezicht is de vacht iets korter dan op het lichaam. Mannetjes hebben vaak een karakteristieke manen in het nekgebied. De kleur van de vacht is niet vast in dit ras, er zijn zowel wit als beige, evenals bruine en zwarte vertegenwoordigers van dit ras.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs &attitude van de Aïdi – Waar moet je op letten?

De Aïdi is gemakkelijk op te voeden als de mens het begrijpt, duidelijke consistentie gecombineerd met veel empathie en geduld en om zijn leiderschap duidelijk te maken. Iedereen die een Aïdi koopt, moet zich ervan bewust zijn dat het een zeer natuurlijke originele hond is. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat de Aïdi voldoende beweging en werkgelegenheid krijgt.

De Atlas Mountain Dog is natuurlijk een uitstekende waakhonddie elke indringer zal confronteren. Het is moeilijk te zeggen hoe deze hond reageert op soortgenoten, kinderen en andere huisdieren. In de meeste gevallen lijken de honden heel goed te worden verdragen, maar in andere gevallen zijn ze dat niet. Daarom is de Aïdi niet onvoorwaardelijk geschikt als gezinshond. De beste kans dat de Aïdi compatibel is met andere wezens bestaat als de hond op zeer jonge leeftijd met hen wordt gesocialiseerd.

Deze zeer originele hond heeft zeker het verblijf en de Buiten sporten en in de natuur, omdat hij zich daar het prettigst voelt. Daarom is het erg belangrijk om met hem op het platteland te wonen en hem een geschikte omgeving te kunnen bieden. Een Aïdi kan: zeker niet in een appartement in de stad en is niet geschikt als klassieke huishond. Hoewel de Atlas-berghond ook als jachthond werd gebruikt, is zijn beschermende instinct groter, zodat hij zijn territorium niet onafhankelijk verlaat. Beginners moeten liever afstand houden van de Aïdi. Als ze er niet in slagen om deze hond goed op te voeden, kan hij behoorlijk gevaarlijk worden vanwege zijn uitgesproken beschermende instinct.


Is de Aïdi een gezinshond?

De Aïdi kan een goede gezinshond zijn. Helaas geldt dit niet voor alle vertegenwoordigers van het ras. Als deze hond als gezinshond wil leven, moet hij zeker heel goed worden gesocialiseerd en opgeleid.

Voeding van de Aïdi

De beste voeding voor zo’n natuurlijke en originele hond is de Rauwe voeding. Natuurlijk kan de Aïdi ook huisgemaakt, droog voedsel en natvoer eten. Bij het voederen van rauw voedsel moet ervoor worden gezorgd dat de samenstelling van het diervoeder geschikt is in verhouding tot de voedingsstoffen.

Hetzelfde geldt voor het voeren met huisgemaakt voedsel. In dat geval kunnen de levensmiddelen: niet te kruiden, omdat dit kan leiden tot maagproblemen bij de hond. Natvoer mag niet uitsluitend worden gevoerd, maar dient altijd alleen als toevoeging aan voedsel, omdat het zeer zachte voedsel de tanden van de hond op de lange termijn kan beschadigen. Om ervoor te zorgen dat de tanden gezond blijven, is het ook belangrijk om de viervoeter regelmatig op botten te kauwen.

Omdat de Aïdi een grote hond is, is het belangrijk om hem geen eiwitrijk voer tijdens de groei Om te geven. Veel eiwit leidt tot een snelle groei, waardoor de hond later gewrichtsproblemen kan krijgen. Bovendien moet de hoeveelheid voedsel altijd individueel worden aangepast aan de individuele hond, zijn leeftijd, activiteit en grootte.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De Aïdi is gemiddeld ongeveer 11 jaar oud. Het hondenras wordt als zeer gezond en robuust beschouwd en geniet meestal van een goede gezondheid. Rastypische ziekten zijn niet bekend. De hond is helemaal niet gevoelig voor kou, omdat hij gewend is om de ijzige nachten in het Atlasgebergte buiten door te brengen. De Aïdi kan ook relatief goed tegen hitte, omdat het overdag erg warm kan zijn in zijn thuisland. Bij voldoende beweging is deze hond niet gevoelig voor overgewicht.


Hoe oud wordt een Aïdi?

Gemiddeld wordt een aïdi ongeveer 11 jaar oud.

Verzorging van de Aïdi

De verzorging van de Aïdi is Relativ eenvoudig. Zowel vuil als vocht nestelen zich niet in de vacht van de hond. Toch moet de hond eenmaal per dag kort worden geborsteld, ook om overtollig haar te verwijderen. Bovendien moeten de klauwen en oren worden gecontroleerd, omdat vooral vuile oren tot ontstekingen kunnen leiden. Als de klauwen te lang zijn, bestaat het risico op letsel bij de hond.

Aïdi – Activiteiten en Training

In de meeste gevallen is de Aïdi geen hond die bijzonder succesvol kan worden gebruikt in hondensporten of daar plezier aan zou beleven. Het is genoeg voor hem als hij een huis en een tuin heeft dat hij bewaker en waar hij zich vrij beweegt kunnen. Natuurlijk moet de herdershond ook veel in het wild, dus dagelijks zijn lange wandelingen door bos en weilanden met hem verplicht.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Aïdi

In Marokko is het helaas op veel plaatsen nog steeds een traditie dat Dokstangen en oren van de Aïdi. In Duitsland is dit om redenen van dierenwelzijn verboden en de rasstandaard verzet zich officieel tegen deze praktijk.

In Duitsland kan het vrij moeilijk zijn om een Aïdi-puppy te kopen, omdat er geen fokkers van het hondenras. Om deze reden is het ook onbekend wat een pup zou kosten.


Hoe groot wordt een Aïdi?

Een aïdi bereikt een schofthoogte van maximaal 62 centimeter. Hij is dus een van de relatief kleine kudde waakhonden.

Nadelen van de Aïdi

Het nadeel van de aïdi is zeker zijn sterk beschermend instinct, die we in de meeste gevallen niet nodig hebben wanneer we deze hond als gezinshond kopen. Als de hond niet erg goed is opgeleid en gecontroleerd, kan dit beschermende instinct een probleem worden. Vooral als de hond zijn baasje als zwak ervaart en denkt dat hij verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn mens.

Een ander ding dat moeilijk is met dit hondenras is het feit dat het niet precies kan worden gezegd of de Aïdi 100% compatibel is met kinderen, soortgenoten en andere dieren. Sommige rasvertegenwoordigers wennen eraan zelfs na gepaste socialisatie moeilijk voor andere levende wezens.

Is de Aïdi geschikt voor mij?

Mensen die een Aïdi willen kopen, moeten precies weten wat het betekent, Goed omgaan met een kudde waakhond. Omdat deze honden behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn als ze verkeerd worden gehouden, is het erg belangrijk om ze een geschikte omgeving en een soort-geschikte taak te geven. Een kudde waakhond heeft zeker een Huis met een goed omheinde tuin op het platteland dicht bij de natuur. In geen geval mogen deze honden in krappe stadsappartementen worden gehouden.

Omdat ze erg intelligent zijn en gewend zijn om te werken, Aïdis snel gedragsproblemen vertonenals ze zich vervelen. Als je met de herdershond wilt reizen, of hem regelmatig meeneemt op excursies naar een stedelijke omgeving, moet je hem er vroeg en als puppy aan laten wennen, anders kan zijn sterke beschermende instinct een probleem worden.

Hoewel het Atlasgebergteschild behoorlijk wendbaar is, zou de mens nog steeds een enig niveau van hondenervaring en weten hoe deze hond te onderwijzen. Hoe de Aïdi zich gedraagt binnen een gezin met kinderen is in het algemeen niet te zeggen. Sommige rasvertegenwoordigers zijn zeer zachtaardige, kalme en speelse familieleden, anderen geven er de voorkeur aan om alleen gelaten te worden door kinderen. Als een Aïdi van kinderen houdt, kan worden aangenomen dat hij een bijzonder sterk beschermend instinct in hen ontwikkelt.

Natuurlijk is deze kudde waakhond een goede waakhond. Hoewel hij niemand zal aanvallen, zal hij elke indringer bedreigen, omdat hij het als zijn taak ziet om het huis te beschermen. Het ras heeft er geen probleem mee om het hele jaar door buiten te leven, maar de honden moeten ook dicht bij hun mensen zijn. Honden beginners moeten geen aïdi krijgen, omdat de opleiding erg moeilijk kan zijn voor een beginner. Zelfs voor oudere mensen wordt deze hond niet aanbevolen, omdat ze in de meeste gevallen waarschijnlijk overweldigd zullen worden door zijn kracht en instincten.