8 Weken Oude Duitse Herdershond – Feiten en Puppy Routines

8 weken oude Duitse Herdershond

8 weken oude Duitse Herder pups zijn klaar om gescheiden te worden van hun nestgenoten en zich te vestigen in hun nieuwe huizen.

Die nieuwe puppy thuisbrengen is een spannende tijd, maar ook een uitdaging. Het is een tijd van slapeloze nachten, zindelijkheidstraining, bijtrem en binding!

U vindt hier veel bronnen om u te helpen. Je kunt je ook aanmelden voor Pippa’s Trainingstips per e-mail, via onderstaand vakje.

Uw 8 weken oude Duitse Herder

Met 8 weken oud is het uw taak om uw puppy aan een hele nieuwe wereld voor te stellen, en haar te helpen op te groeien tot een gelukkig en gezond lid van uw gezin.

Dit artikel is ontworpen om u op weg te helpen.

We helpen je te begrijpen waarom je 8 weken oude Duitse Herder puppy doet wat ze doet, en hoe je het best omgaat met de typische uitdagingen van het opvoeden van een jonge Duitse Herder.

Wat kun je verwachten van een nieuwe puppy?

Het opvoeden van elke puppy heeft zijn overweldigende momenten, en Duitse Herder puppy’s zijn geen uitzondering!

Na een paar nachten van onderbroken slaap, potty-training ongelukjes, en die puppy voorliefde voor vernietiging, kun je het gevoel hebben dat je aan het eind van je Latijn bent.

Dit is volkomen normaal. Elke nieuwe puppy-eigenaar heeft momenten van frustratie en twijfel.

Vergeet niet dat je 8 weken oude Duitse Herder pup ook een grote levensverandering doormaakt.

Ze kan zich gestrest en niet op haar gemak voelen als je haar voor het eerst mee naar huis neemt. Consistentie en structuur helpen u beiden.

Introductie van de Puppy Kooi

Een bench kan uw beste vriend zijn bij de verzorging van uw 8 weken oude puppy.

Hoewel sommige mensen denken aan kratten als wreed, is de realiteit dat met de juiste training, uw puppy haar krat zal zien als een veilige, rustige ruimte waar ze naartoe kan gaan om te ontspannen.

Als u uw puppy thuis zonder toezicht achterlaat, komt u misschien terug om een heleboel vernieling aan te treffen.

Puppy’s kunnen uit zichzelf in allerlei problemen geraken, met hun natuurlijke nieuwsgierigheid en verlangen om op zowat alles op hun pad te kauwen.

Een bench kan u helpen om uw Duitse Herder puppy – en uw bezittingen! – veilig en gezond te houden wanneer u er niet kunt zijn.

Krattraining kan ook helpen om het zindelijk maken soepeler te laten verlopen, omdat uw puppy niet op het potje wil gaan waar ze slaapt.

Maar het is heel belangrijk om de bench goed te introduceren, en de tijd in de bench nooit als straf te gebruiken.

Laten we nu eens kijken naar een schema, om de weg door die eerste dagen met je nieuwe vriend soepel te laten verlopen.

8 weken oude Duitse Herdershond

8 Week Oude Duitse Herder Puppy Schema

Van voeding en zindelijkheidspauzes tot speeltijd en dutjes, een schema helpt u en uw puppy te weten wat ze kunnen verwachten, en voorkomt dat het te chaotisch wordt.

Hoewel elke puppy anders is, is de kans groot dat uw dagelijkse schema voor de eerste week er een beetje als volgt uitziet:

 • Vroeg in de ochtend: Tijd voor de eerste toiletpauze van de dag! Wees niet verbaasd als uw puppy bij het krieken van de dag naar buiten moet – of zelfs eerder.
 • Ontbijttijd: U kunt uw puppy direct na haar eerste potjespauze ontbijt geven, of iets langer wachten en haar eerst weer laten slapen. Hoe dan ook, ze zal kort na de maaltijd weer naar buiten moeten om te ontlasten.
 • Halverwege de ochtend: Tijd voor nog een kleine maaltijd, en nog een plaspauze.
 • s Middags: Lunchtijd gevolgd door een drinkpauze.
 • Late namiddag: Weer een potje pauze!
 • Avond: Diner, en dan – je raadt het al – potjestijd.
 • Vlak voor het slapen gaan: Een laatste uitstapje naar buiten voor u naar bed gaat. Vergeet niet dat uw 8 weken oude puppy niet lang kan wachten op een potje, dus u moet misschien ook midden in de nacht opstaan om haar uit te laten.

Tussen het potje en de maaltijden door zal uw puppy waarschijnlijk spelen of dutten. Door spelen en beweging elke dag op dezelfde tijden te plannen, kunt u ervoor zorgen dat u ook die lekkere, rustige duttijd volgens schema krijgt.

En wees niet bang om in de eerste week ook training in te bouwen!

De aandachtsspanne van uw puppy is nu misschien kort, maar ze leert altijd en het is het beste om zo vroeg mogelijk met de training te beginnen.

Potty Training van een 8 weken oude Duitse Herder

Potjestraining kan een van de meest ontmoedigende taken zijn van het opvoeden van een gloednieuwe puppy.

Hoe jonger de pup, hoe meer pauzes ze nodig zal hebben.

Wees niet verbaasd als u in het begin een paar knoeiers in huis aantreft. Het kan wat langer duren dan u had verwacht voordat uw puppy de boel onder de knie heeft!

Maar als u zich aan een strikt schema houdt, verkleint u de kans op ongelukjes bij de potjestraining.

De eerste nacht met je puppy

De allereerste nacht met je 8 weken oude Duitse Herder puppy kan de moeilijkste zijn.

Je puppy is nog nooit gescheiden geweest van haar broers en zussen en moeder. Als je haar ’s nachts alleen in een kamer zet, is de kans groot dat ze gaat huilen.

En als je nog nooit een puppy hebt horen huilen… wel, laten we zeggen dat je buren het ook zullen horen.

De beste manier om een nacht vol treurig gejammer te voorkomen is om uw puppy in uw kamer te laten slapen, tenminste in het begin.

Hoewel u misschien in de verleiding komt om uw puppy bij u in bed te laten slapen, is dit niet de veiligste optie. Ze kan van het bed vallen, of wakker worden en in de problemen komen terwijl u nog slaapt.

Veiligere manieren om uw puppy ’s nachts comfortabel en in bed te houden zijn onder andere het houden van haar bench naast uw bed, het opzetten van een puppybox, of zelfs gewoon het gebruik van een hoge kartonnen doos.

Hoeveel slapen 8 weken oude Duitse Herders?

Als je nieuwe puppy vaker lijkt te slapen dan dat ze wakker is, maak je dan geen zorgen – dit is volkomen normaal.

In feite kan een puppy van 8 weken oud wel 18 uur per dag slapen!

Daarom is het belangrijk om rust in het schema van uw puppy in te bouwen, zodat ze de rust krijgt die ze nodig heeft om te groeien.

Voeden van een 8 weken oude Duitse Herder

In het begin is het het beste om uw 8 weken oude Duitse Herder pup hetzelfde voedsel te geven als ze at voordat u haar thuisbracht. Dit helpt om enige consistentie in haar routine (en haar maag) te houden.

Als u besluit om na een paar weken over te stappen op ander voer, doe dat dan in etappes. Ongeveer 25% nieuw voer toevoegen aan 75% van het huidige voer is een goede algemene regel. U kunt dat dan in de loop van de tijd langzaam opvoeren.

Als ze 8 weken oud zijn, moeten Duitse herderpups drie tot vier keer per dag gevoerd worden. Te veel eten in één keer zal hun maag van streek maken, en dat is voor geen van beiden leuk!

Omdat de Duitse Herder een groot ras is, moet u uw puppy ook een dieet geven dat speciaal is samengesteld voor puppy’s van grote rassen.

Er zijn veel commercieel verkrijgbare diëten gemaakt om puppy’s van grote rassen te helpen groeien in het juiste tempo. Dit helpt skeletafwijkingen zoals heupdysplasie te voorkomen.

Wil je meer informatie over wat je je 8 weken oude Duitse Herder moet voeren, en hoe je haar dieet kunt veranderen als ze ouder wordt? We hebben alles wat je moet weten hier in onze gids voor het voeden van een Duitse Herder pup.

8 weken oude Duitse herder diarree

Als uw gloednieuwe puppy ondanks uw beste inspanningen een maagklachten heeft, hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken – het is normaal dat puppy’s diarree hebben in de eerste dagen na aankomst bij hun nieuwe thuis.

De stress van zo’n drastische levensverandering kan zich op verschillende manieren uiten, en een maagverstoring is een vrij gebruikelijke reactie.

U kunt uw pup een betere kans geven op een rustige maag door haar op het voedsel te houden dat ze at voordat u haar thuisbracht, en haar volgens een consistent schema te voeren.

Diarree kan echter ook een teken zijn van een onderliggend probleem naast stress, en ernstige diarree kan levensbedreigend zijn als het niet behandeld wordt.

Als uw puppy braakt, bloederige diarree heeft, ongewoon lethargisch lijkt, of weigert te eten of te drinken, dan is het tijd om de dierenarts te bellen.

8 weken oude Duitse herder puppy bijt

Puppy’s bijten elkaar vaak als ze spelen – voor hen is bijten gewoon onderdeel van een leuk spel!

Uw 8 weken oude Duitse Herder pup zal u waarschijnlijk ook bijten, om precies dezelfde reden. Ze kan zelfs grommen.

Maar in de geest van uw puppy is het allemaal voor de lol. Er is niets “gemeens” of agressiefs aan het spelbijten van uw puppy, ook al doet het pijn.

En het kan echt pijn doen!

Dat komt omdat een pup van 8 weken nog niet echt de bijtrem heeft ontdekt.

Bijtremming is het vermogen van uw puppy om de kracht van haar kleine kaken te controleren tijdens het spelen met bijten.

Met de juiste reacties en training van uw kant, zal het vlijmscherpe bijten van uw puppy veranderen in zacht, onschadelijk sabbelen.

Uw opgroeiende puppy

Terwijl uw Duitse Herder puppy opgroeit, zullen onze gidsen u helpen om haar gedurende haar hele leven te verzorgen. Hier zijn een paar links om u op weg te helpen:

Heb je net een 8 weken oude Duitse Herder puppy mee naar huis genomen? Of heb je al eerder Duitse Herder puppy’s opgevoed? We horen graag van je in de comments!

Meer hulp en ondersteuning?

Als dit je eerste puppy is, pak dan een exemplaar van The Happy Puppy Handbook.

Geschreven door onze oprichtster Pippa Mattinson, heeft het alles wat u nodig heeft om u door die eerste weken heen te loodsen.

Voor een nog meer diepgaande gids kijk naar Pippa’s Puppy Parenting cursus op de Dogsnet website.

De cursus is ongelooflijk gedetailleerd en gaat vergezeld van meer dan 50 video’s. En cursisten hebben allemaal toegang tot een besloten ledenforum voor extra ondersteuning en begeleiding.

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

 • Amerikaanse Kennel Club
 • Duitse Herdershonden Club van Amerika
 • Dunbar, I., Before You Get Your Puppy, James & Kenneth Publishers, 2001.
 • Hedhammer, A., et al, “Heupdysplasie bij honden: onderzoek naar erfelijkheid in 401 nesten van Duitse Herdershonden.,” Journal of the American Veterinary Medical Association, 1979.
 • Horwitz, D., Landsberg, G., “Puppy Gedrag en Training,” Veterinary Centers of America, 2013.
 • Larsen, J., “Het voeden van puppy’s van grote rassen,” Compendium: Voortgezette opleiding voor dierenartsen, 2010.
 • Reisen, J., “Het opstellen van schema’s en het ontwikkelen van een routine voor uw nieuwe puppy.,” De Amerikaanse Kennel Club, 2016.
 • Willis, M., De Duitse Herdershond: een genetische geschiedenis, H.F. & G. Witherby Ltd, 1991.