8 redenen waarom Chihuahuas zoveel likken (uitgelegd)

Waarom likken Chihuahuas zoveel? Foto van een Chihuahua die haar lippen likt.

De meeste Chihuahua ouders zullen het ermee eens zijn dat deze kleine hondjes geneigd zijn te likken. Maar waarom likken Chihuahua’s zoveel? Wat is er zo interessant aan het likken van, nou ja, alles? Kijk zelf maar!

Chihuahuas likken zoveel als ze doen in de eerste plaats om genegenheid te tonen en troost te bieden. Likken is een teken van genegenheid en waardering. Het kan ook een herinnering inhouden dat ze je onderdanig zijn. Chihuahuas zullen ook likken om je troost te bieden als je tekenen van ontsteltenis vertoont. Een andere oorzaak van likken is reinheid, zij het van een oppervlak of van uzelf!

Minder vaak voorkomende redenen voor likken zijn verlatingsangst, verveling, jeuk, pijn, huidproblemen zoals huidirritatie, of huidinfecties. Tenslotte is likken ook een verwacht gedrag uit nieuwsgierigheid.

Nu is het constante likken logischer, toch? Er zijn allerlei redenen!

Houden Chihuahuas van likken?

Dit antwoord weet je waarschijnlijk al, maar het moet gezegd worden. Chihuahuas staan ongetwijfeld bekend om hun liefde voor likken.

Zoals we in detail zullen bespreken, likken ze om allerlei fysieke en emotionele redenen, ongeacht hoe onlogisch die voor ons lijken.

Veel ouders die voor het eerst een Chihuahua krijgen, zullen merken dat deze kleine hondjes meer likken dan andere hondenrassen die ze in het verleden hebben gehad.

Redenen voor Chihuahua likgedrag

Dus, laten we eens dieper ingaan op de redenen voor Chihuahuas en hun constante behoefte om alles in het zicht te likken. Zoals hierboven geïntroduceerd, zijn de redenen:

 1. Het tonen van genegenheid
 2. Troost bieden
 3. Een daad van onderwerping
 4. Zorgen over netheid en verzorging
 5. Angst of emotionele nood
 6. Verveling
 7. Jeuk of pijn
 8. Nieuwsgierigheid

1. Het tonen van genegenheid

Honden likken jou en de dingen om hen heen (zoals andere huisdieren en zelfs speelgoed, beddengoed en dekens) om te laten zien dat ze van hen houden. Likken helpt hen dat ook aan jou te communiceren!

Likken maakt endorfine vrij in zowel jou als je Chihuahua, en velen zullen dit doen als ze met je knuffelen in bed, knus op de bank met een film, of als je thuiskomt van je werk.

2. Troost bieden

Honden pikken uw lichaamstaal en toon veel beter op dan velen beseffen. Als u zich niet goed voelt, fysiek of emotioneel, zal uw hond dat oppikken omdat hij bezig is met uw welzijn.

Ze zullen je likken om troost te bieden en je te kalmeren. Dit is lief en doet vaak precies dat, omdat het zo attent is! Velen zullen zelfs de tranen van je gezicht likken!

3. Een daad van onderwerping

Honden zijn roedeldieren, ook kleine Chihuahuas! Dit betekent dat ze hun respect en aandacht voor je tonen door je te likken! Dit is standaard bij wilde honden – aka hun biologisch instinct. Ze doen dit ook bij andere dieren die ze als alfa beschouwen!

4. Netheid en verzorging

Likken is hoe ze zichzelf schoonmaken. Als uw hond zichzelf, u, de dekens, de kat, de vloer, enz. likt, kan het zijn dat hij gewoon doet wat hij kan om al die oppervlakken schoon te houden.

Als ze toevallig genieten van wat kruimels van je toast, dan moet dat maar! Dit is een biologisch gedrag, dat zelfs bij goede verzorging en baden voorkomt.

5. Angst of emotionele nood

Als honden angstig worden, zullen ze zichzelf likken om te kalmeren. Het gaat terug tot hun eerste levensmomenten toen ze ter wereld kwamen, en hun moeder hen grondig likte.

Tijdens hun eerste dagen, weken en maanden was likken een kalmerende techniek die hen hielp zich geliefd en veilig te voelen.

Als volwassenen zullen ze deze zelfkalmerende techniek vaak doen als ze angstig zijn, bang zijn, zich om andere redenen emotioneel voelen, en meer. Dit zal vaak meer hectisch of ritmisch zijn dan andere soorten likken.

6. Verveling

Een verveelde hond zal zich vermaken door zichzelf, jou, en alles om hen heen te likken. De hoop is om wat stimulatie te vinden om hen te vermaken.

Ook, als ze je likken, kan het je aandacht trekken, en krijgen ze er wat speeltijd van.

7. Jeuk of pijn

Als uw hond jeuk heeft of herstelt van een verwonding, zullen hun biologische instincten hen vertellen om te likken. Dit lekt het gebied en helpt letterlijk aan de jeuk te krabben. Daarom is het dragen van een kegel na een operatie of verwonding zo belangrijk!

8. Nieuwsgierigheid

Van nature nieuwsgierige honden, vanwege hun intelligentie, zullen ze dingen likken, gewoon om ze te controleren. Dit is vaak amusant voor iedereen die een Chihuahua een deurknop of een gordijn ziet likken. Honden gebruiken hun mond om dingen te onderzoeken, en dat geldt ook voor hun nieuwsgierige tong!

Waarom stopt mijn Chihuahua niet met likken?

Het is helemaal prima als je het gevoel hebt dat je Chihuahua onnodig likt. In vergelijking met veel andere hondenrassen blijkt dat vaak het geval te zijn. Als je het gevoel hebt dat je hond zonder waardevolle reden likt, kijk dan beter.

Honden doen niet zomaar willekeurig dingen. Er is een reden voor de neiging van uw Chihuahua om zoveel te likken. Het eerste om te begrijpen waarom uw hond niet wil stoppen met likken is om de wortel van hun likgedrag te achterhalen. Het kan een, of een combinatie zijn van de hierboven genoemde redenen.

Zijn er bepaalde plaatsen waar ze het meest likken? Is het op bepaalde momenten van de dag of in combinatie met ander gedrag? Zijn er emotionele signalen die ze oppikken? Krijg een gevoel voor wat er aan de hand is met het likgedrag van uw hond en noteer het.

Heb je hulp nodig om te begrijpen waarom je Chihuahua likt? Haal het! Uw dierenarts en fokker zijn beide geweldige bronnen om u te helpen de verschillende soorten en oorzaken van likken te begrijpen en te herkennen. Dit is waar de hierboven genoemde notities echt nuttig zullen zijn!

Hoe voorkom ik dat mijn Chihuahua gaat likken?

Laten we eerlijk zijn – de likbehoefte van een Chihuahua kan soms vervelend en goor zijn. Er is niets mis met het stoppen van je hond met likken, vooral als ze je gezicht likken of dat ene lapje op de muur. De stappen omvatten:

 • Ontdek de oorzaak van het likprobleem
 • Pak het probleem aan (indien van toepassing)
 • Herleid het likken tot een ander aanvaardbaar gedrag
 • Versterk de gewoonte

Net als bij gehoorzaamheidstraining zal je Chihuahua deze biologische neiging tot likken moeten afleren en in plaats daarvan een andere vorm van “liefdestaal” moeten gebruiken!

Na het begrijpen van de wortel van de behoefte van uw hond om te likken, zult u ontdekken of het iets is dat u moet aanpakken of niet.

Bijvoorbeeld, likken vanwege angst of ziekte is iets dat u kunt behandelen door uw aanpak van hun gezondheid aan te passen. Eenmaal behandeld, zou het likken moeten stoppen (of minimaliseren, tenminste).

Likken uit nieuwsgierigheid kan worden beteugeld door ze veel speelgoed en stimulatie te geven. Ruim ook gemorst voedsel grondig op.

Als ze likken om te troosten, affectie te tonen, of onderdanigheid te tonen, kunt u dit afleren. U moet dit aanleren zoals elke andere vorm van gehoorzaamheidstraining. Geef ze een commando, zoals “niet likken”, en beloon ze als ze stoppen met likken.

Zorg ervoor dat je ze de tijd geeft om het proces te leren, want het zal ze wat tijd kosten om te begrijpen wat je wilt dat ze doen!

Een ander detail om in gedachten te houden is dat er niet zoiets bestaat als uw hond helemaal laten stoppen met likken. Likken is essentieel in het biologische brein van uw hond. Zelfs als u uw hond leert te stoppen met likken op commando, zal er nog elke dag op een bepaald moment gelikt worden.

Houd dit in gedachten, want het gebruik van het commando elke keer dat uw hond zijn tong gaat gebruiken, zal hem verontrusten!

Zijn hondenlikken echt kussen?

Je wist dat deze zou komen, toch? Zoals je misschien kunt raden, hangt het echt af van het wortelgedrag!

Als je hond je in je gezicht likt. In dat geval is het een kwestie van kiezen tussen de drie hierboven besproken onderwerpen: affectie tonen, troost bieden, en je lekkere etensresten en/of huidverzorgingsproducten aflikken. De eerste twee kunnen worden geïnterpreteerd als kussen, en terecht!

In veel gevallen, vooral na het avondeten, is het waarschijnlijker dat ze je “gemiste” eten opruimen. Sorry, maar het is waar!

Waarom likt je Chihuahua je zo vaak?

Heeft u te maken met een situatie waarin uw hond gewoon niet wil stoppen met u te likken telkens als u dichtbij genoeg komt? Het is ten eerste niet erg als je je ergert. Het is frustrerend om de hele tijd een kwijlende hond aan je te laten likken. Dus, laten we het tot op de bodem uitzoeken.

Veel Chihuahuas zullen je veel likken omdat ze laten zien hoeveel ze om je geven en je waarderen. Deze aanhankelijke honden missen je terwijl je weg bent en zeggen hoe blij ze zijn dat je weer bij hen bent.

Een andere veel voorkomende reden om je veel te likken is dat ze jou zien als de roedelleider en hun liktijd verdelen tussen het tonen van onderdanigheid en ervoor zorgen dat je goed verzorgd en schoon bent.

Waarom likt je Chihuahua je gezicht?

Hoogstwaarschijnlijk ruikt je Chihuahua, en likt daarom, aan restjes eten of drinken van een maaltijd of een snack. Yum. Een andere veel voorkomende verklaring is dat uw verzorgingsproducten lekker ruiken, en dus smaken, voor uw hond!

Waarom likt uw Chihuahua uw neus op?

Vies, om zeker te zijn. Chihuahuas likken expres aan je neus (en oren) om ze schoon te maken. Ze likken ook als ze nieuwsgierig zijn. Ze nemen gewoon een “kijkje” naar deze spannende delen van je gezicht!

Waarom likken Chihuahuas hun pootjes?

De belangrijkste reden voor Chihuahuas om vooral aan hun poten te likken, is dat ze jeuken! Omdat ze erop lopen, zijn het vaak eerste plekken van vuil, parasitaire infecties en algemeen ongemak. Mede daarom zijn pootreinigingsdoekjes geweldige suggesties!

Waarom likken Chihuahuas de lucht?

Deze heeft de neiging veel ouders van huisdieren in verwarring te brengen, en dat is begrijpelijk! Chihuahuas likken meestal de lucht omdat ze snuffelen. Honden snuffelen zowel met hun tong als met hun neus, dus ze kijken gewoon wat er in de lucht zit.

Een andere mogelijkheid is dat er vliegen of andere kleine insecten zijn die je niet kunt zien van waar je bent. Een leuke traktatie voor je hond!

Waarom likken Chihuahua’s aan meubels?

Het likken van je meubels wordt het vaakst geassocieerd met eten en kruimels. Zelfs als je zeker weet dat je niets gemorst hebt, heeft je Chihuahua waarschijnlijk toch iets gevonden.

Voedsel is de waarschijnlijke reden als u merkt dat uw hond uw bank, tapijt of vloer likt. Nieuwsgierigheid naar de textuur van deze oppervlakken is een andere veel voorkomende reden.

Als uw Chihuahua uw bed likt, is de meest voorkomende reden, in dit geval, dat ze het schoon houden voor hun favoriete mens om in te komen knuffelen. Het is zowel een teken van netheid als klassiek roedelgedrag met het tonen van genegenheid.

In zeer zeldzame gevallen kan het obsessief likken van één geconcentreerd deel van uw vloer, tapijt of meubelstuk een maag-darmziekte zijn.

Als het likken gericht is op één specifiek gebied en u symptomen opmerkt zoals overmatig hijgen en een gegroefde wenkbrauw. In dat geval kan het duiden op een gezondheidsprobleem en wilt u ze meenemen naar de dierenarts om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

In overzicht

Chihuahuas hebben veel redenen om te likken, en dat is waarschijnlijk de reden waarom ze zo vaak likken als ze doen.

De belangrijkste redenen om te likken zijn het tonen van genegenheid, het bieden van troost, en het tonen van waardering als onderdanige hond.

Ze zullen ook likken om te helpen verzorgen (zichzelf of jou), een gebied schoon te maken, nieuwe dingen te verkennen, en stress, verveling of ziekte/verwonding te verlichten. Er is veel te weten over wanneer het natuurlijk is en wanneer je het kunt omscholen!

Ken je iemand die klaar is om zich uit frustratie aan dit schijnbaar onlogische gedrag te trekken? Deel dit met hen om hen te helpen begrijpen waarom het gebeurt en wat je eraan kunt doen!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.