5 Redenen waarom Chihuahuas zoveel huilen?

Waarom huilen chihuahua's? Foto van een huilende chihuahua.

Heb je een probleem waarbij je Chihuahua veel huilt en vraag je je af waarom huilen Chihuahua’s? Hieronder hebben we de redenen doorgenomen en wat je moet weten over deze vervelende en hartverscheurende gewoonte!

Chihuahuas zullen huilen om je aandacht te krijgen over een behoefte of een verlangen. Het kan een lichamelijke behoefte zijn, zoals honger, dorst, of naar het toilet moeten. Het kan een emotionele behoefte zijn, zoals troost nodig hebben tijdens een angstig moment. Chihuahuas huilen ook als waarschuwingssysteem.

Ze kunnen u laten weten dat ze een indringer hebben opgemerkt en dat ze naast u staan om uw territorium te verdedigen. Ze kunnen je ook proberen te waarschuwen dat ze pijn of nood hebben.

Een schreeuw begrijpen als wat het is – en niet is – is belangrijk, en we hebben het hieronder uitgebreid voor je besproken!

Waarom huilt mijn Chihuahua?

Chihuahua’s zijn uitstekende keuzes voor familiehonden, en er zijn veel positieve kanten aan hun rol in je gezin. Ze staan er echter om bekend dat ze huilen – veel.

Er kunnen veel dingen aan de hand zijn met dit gedrag, en het begrijpen van de wortel ervan zal u helpen het te zien als een persoonlijkheidskenmerk in plaats van een vervelende gewoonte!

 1. Ze hebben honger, dorst, of moeten weg.
 2. Ze zijn angstig, bang, of emotioneel
 3. Ze waarschuwen je voor een indringer
 4. Ze bieden je steun bij een waargenomen bedreiging.
 5. Ze hebben pijn of zijn overstuur

1. Ze hebben honger, dorst, of moeten naar buiten

Dit is vergelijkbaar met hoe baby’s huilen als ze iets nodig hebben. Vanaf de geboorte leren Chihuahuas te huilen als ze hun moeder, en daarna jou, nodig hebben om iets te repareren. Dit is normaal gedrag voor huisdieren.

Je begint te leren wat verschillende kreten betekenen, net als bij baby’s! Een bepaalde blaf betekent dat ze honger of dorst hebben. Een andere betekent: “Ik moet NU naar buiten.”

2. Ze zijn angstig, bang, of emotioneel

Chihuahuas zijn gevoelig voor angst en vrees. Ze zijn klein en moeten zich vaak dapperder en sterker voordoen dan ze zich voelen. Dit kan ertoe leiden dat ze zich heel gemakkelijk angstig voelen, en dat ze u om troost zullen roepen.

Het troosten van de angsten, zorgen en emotionele zorgen van uw hond zal validerend en rustgevend zijn voor uw hond. U kunt dat doen zonder u zorgen te maken dat het gedrag zal verergeren.

Als u dit van een afstand wilt doen, is dat ook goed. Je kunt je toon gebruiken om ze te kalmeren. Troost ze dan als ze zichzelf hebben gekalmeerd. Dit is ook geweldig als je je hond wilt helpen “moediger” te worden. Het gaat allemaal om persoonlijke voorkeur!

3. Ze waarschuwen je voor een indringer…

Ze zullen dit soort huilen koppelen aan “alert” gedrag, waaronder een opstaande staart, een gerichte blik, en mogelijk gemopper en gegrom. Of ze deze indringer nu positief of negatief inschatten, dit is een veel voorkomende reactie als ze je aandacht er voor het eerst op vestigen.

Het huilen van uw hond kan hier hardnekkig zijn, gepaard met het porren naar u en het fysiek proberen uw aandacht te krijgen. Ze proberen een helpende hand te zijn, dus wees voorzichtig om commando’s te gebruiken die hen vertellen dat het oké is (om hen te laten stoppen) versus hen te kastijden!

4. Ze bieden je steun bij een vermeende bedreiging.

Omdat het roedeldieren zijn, zal je vastberaden Chihuahua aan je zijde staan om het op te nemen tegen welk gevaar hen ook wacht.

Als ze zien dat je de “dreiging” tegemoet treedt, zullen ze huilen bij je ideaal om je te laten weten dat ze je rug hebben en het samen met jou zullen trotseren. Het is lief, zo niet een beetje grappig, als je je concentreert op hun kleine formaat.

5. Ze hebben pijn of verdriet

Als het huilen constant is en gepaard gaat met lusteloosheid en weigering om te eten, en meer, kan dit een teken zijn dat uw hond pijn heeft en/of benauwd is. Dit zal aanhoudend huilen zijn dat ze niet onder controle hebben.

Houd in gedachten dat honden alleen huilen als ze pijn hebben als die pijn zo ernstig is dat ze hun mens moeten waarschuwen. Het zal niet zijn voor iets kleins of onbeduidends, zoals klagen.

Dit zal voor oplettende huisdierouders vaak anders klinken dan hun andere gehuil. Als u vermoedt dat uw hond pijn heeft, of benauwd is, breng hem dan voor de zekerheid naar de dierenarts.

Honden tonen niet altijd pijn zoals mensen dat doen, dus let goed op hun lichaamstaal en laat je voor de zekerheid altijd adviseren door een professional.

Vocaal huilen versus huiltranen

Laten we, voordat we verder gaan, een moment nemen om onderscheid te maken tussen een huilende hond vocaal en in de feitelijke vorm van tranen. Bij mensen impliceert huilen meestal emotionele problemen. Bij honden is het echter heel anders.

Chihuahuas die tranen huilen hebben helemaal geen mentaal of emotioneel verband – het is een onwillekeurig gedrag om hun ogen te beschermen..

Huilen is normaal voor veel honden, en het komt vooral voor bij honden met grote ogen – zoals Chihuahuas!

Huilen Chihuahuas echte tranen?

Nee, Chihuahuas huilen geen echte tranen. Ze zijn er niet toe in staat. Als je merkt dat er stromen tranen uit hun ogen komen, is een bezoek aan de dierenarts een goed idee. Het hebben van veel smering rond hun ogen kan een waarschuwing zijn voor een infectie of een soort ooggezondheidsprobleem.

Als je de tranen opmerkt met het vocale huilen en zelfs aan hun ogen plukken met hun pootjes, kan dat je een sterker gevoel geven dat ze je waarschuwen voor pijn of ongemak.

Wat betekent het als een hond tranen huilt?

In de meeste gevallen betekent het dat de ogen van uw hond droog zijn! Misschien waren ze buiten aan het spelen, en zijn hun ogen stof, pollen, enzovoort aan het schoonmaken. Of ze zijn moe, en smering is nodig om hun ogen te verfrissen.

Als u de tranen opmerkt in combinatie met pus of een vreemde geur, zult u uw hond naar de dierenarts willen brengen om er zeker van te zijn dat er geen bacteriële infectie broeit! U kunt in de tussentijd hondenoogdoekjes gebruiken.

Huilen Chihuahuas als ze verdrietig zijn?

Chihuahuas zullen huilen als ze verdrietig zijn, zoals hierboven besproken. Chihuahuas zullen natuurlijk om verschillende redenen huilen. Toch is verdriet iets om over na te denken als je je andere opties hebt uitgeput.

Zijn ze eenzaam? Missen ze een huisdier of familielid dat zonder reden verdwenen is (vanuit hun perspectief)? Rouwen ze om een verlies? Honden kunnen ook gevoelig zijn voor depressies, dus je zult dit serieus moeten overwegen.

Vaak gaat het begrijpen van verdriet bij honden over het proces van eliminatie. Als uw hond verdrietig is, geef hem dan wat meer tijd, spel en binding. Het zijn sociale wezens die het gelukkigst zijn in hun roedel!

Hoe toont jouw Chihuahua verdriet?

Denk je dat je Chihuahua verdrietig is? Je kunt letten op andere tekenen in hun acties om je te helpen een gevoel te krijgen van wat ze voelen. Enkele van de top indicatoren zijn:

 • Stil huilen (zoals jammeren)
 • Kijkend naar jou met droevige ogen
 • Lethargie
 • neerslachtige lichaamstaal (geen staart kwispelen, oren naar achteren gebogen)
 • Maakt geen oogcontact

Dit zijn allemaal tekenen dat je een ongelukkige Chihuahua in handen hebt. Je zult willen doen wat je kunt om je hond op te vrolijken door te knuffelen, te spelen, en meer.

Het is belangrijk om uw hond niet te straffen voor het huilen als ze verdrietig zijn, want dat kan het veel erger maken. Honden communiceren door te huilen zoals wij dat doen door te praten.

Foto van twee huilende Chihuahuas.

Waarom huilen Chihuahuas ’s nachts?

Er zijn verschillende redenen waarom Chihuahuas ’s nachts huilen. Ze verschillen afhankelijk van hoe lang je de hond al hebt, waar ze slapen, en eventuele veranderingen in die slaapsituatie. Wat betekent dat eigenlijk, vraag je?

Als je net een Chihuahua thuis hebt gebracht, sluipen de eerste dagen of de eerste week nachtelijke angsten en zorgen binnen. Als ze eenmaal gewend zijn, zal dit stoppen.

Hun slaapplaats kan ook een sonde zijn. Misschien is de ruimte te klein. Of misschien zijn er niet genoeg dekens, en voelt uw hond zich ongemakkelijk. Misschien zijn ze gewend bij u of bij andere huisdieren in bed te slapen, en zijn ze plotseling alleen zonder roedel in de buurt.

Veranderingen in die slaapplaats kunnen bijzonder verontrustend zijn voor uw angstige Chihuahua. Een nieuw bed kan ze nerveus maken. Een nieuwe slaapkooi ook. Zelfs het veranderen van de hoek van die slaapplaats kan ze nerveus maken.

Nachtelijk huilen komt bij veel Chihuahua’s voor, en begrijpen waarom ze huilen zal helpen deze gewoonte te veranderen!

Waarom huilt mijn Chihuahua in zijn bench?

De belangrijkste reden voor Chihuahua’s om te huilen in hun bench is ontevredenheid! Of ze klagen. Hoewel Chihuahuas graag graven en genieten van die kleinere ruimtes, willen ze daar niet ’s nachts zijn! Ze willen geknuffeld worden met jou.

Krattraining is een precies proces dat je in het juiste tempo moet volgen, zodat je Chihuahua kan leren zijn krat te zien als een veilige kleine ruimte in plaats van een straf of een gehate plaats. Pak dit voorzichtig aan, en het zal veel beter gaan.

Het andere ding om op te merken is dat zelfs in een situatie waarin je ze goed traint met kratten, ze nog steeds een hekel kunnen hebben aan slapen in hun krat! Ze willen tenslotte bij jou zijn. Houd zoveel mogelijk rekening met hun behoeften en voorkeuren!

Waarom huilt mijn Chihuahua zo veel?

Het is niet erg als je dit uit frustratie vraagt! Chihuahua’s huilen inderdaad veel, en het is een raspend geluid! Ze hebben veel dingen die ze leren communiceren door te huilen, dus dat betekent dat ze veel zullen huilen.

In veel gevallen kun je dit gedrag hertrainen, zodat het huilen alleen geldt voor die momenten en situaties waarin ze je aandacht moeten krijgen. Veel ouders vinden dat dit op lange termijn helpt om met bijzonder vocale Chihuahuas om te gaan!

Hoe kan ik mijn Chihuahua laten stoppen met huilen?

Zoals bij veel gedragsveranderingen zul je basisstappen moeten volgen om je hond te helpen begrijpen wanneer hun gedrag gepast is en wat je wilt dat ze in plaats daarvan doen:

 • Begrijp de oorzaak van het huilen en los het op (indien van toepassing);
 • Leer je Chihuahua een commando zoals “nee” of “stop”;
 • Gebruik het commando wanneer uw hond huilt zonder duidelijke reden;
 • Blijf consequent in het gebruik van het commando.

Dit laatste punt is cruciaal bij Chihuahuas. Als je tijdens het trainingsproces toegeeft en ze een “beloning” geeft als ze het commando niet opvolgen, zullen ze het blijven doen.

Dit zal betekenen dat u opnieuw moet beginnen, en dat kan vaak moeilijker zijn! Door uw hond consequent te helpen begrijpen wanneer hij mag huilen en wanneer niet, kunt u genieten van een rustiger huis!

Al met al

Chihuahuas zijn luidruchtige dieren, in vergelijking met andere rassen, en zullen om vele redenen huilen. De belangrijkste zijn fysieke en emotionele behoeften en het uiten van angst, vrees of onzekerheid.

Territoriaal, Chihuahuas zullen ook huilen om u te waarschuwen voor een indringer en om u steun te bieden als u “tegenover” een indringer staat. Natuurlijk huilen ze ook als ze pijn hebben of ongelukkig zijn.

Inzicht in de verschillende soorten gehuil en hoe daarmee om te gaan en het gedrag te hertrainen is essentieel voor ieders gemoedsrust en veiligheid.

Chihuahuas huilen veel, en het is vaak een frustrerend mysterie voor ons wanneer we proberen dit gedrag uit te zoeken.

De bovenstaande tips zullen u helpen een betere waardering voor het gedrag te krijgen, zodat u het tot op de bodem kunt uitzoeken, in het belang van uzelf en uw hond!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we ons verbeteren.