5 redenen waarom Chihuahuas onder dekens slapen

Waarom slapen Chihuahuas onder de dekens? Foto van 3 Chihuahuas in bed onder dekens.

Als je merkt dat je Chihuahua altijd onder de dekens graaft, ben je misschien nieuwsgierig naar de reden.

Hier zijn de top details die je moet weten over waarom slapen Chihuahua’s onder dekens en of dit een typisch Chihuahua gedrag is!

Net als de meeste andere hondenrassen, zijn Chihuahuas denning dieren, wat betekent dat hun biologische/hagedissenbrein hen vertelt om zich in te graven en te verbergen in “holen” wanneer ze gaan slapen.

Dit instinct houdt hen veilig voor roofdieren in het wild, terwijl ze wat broodnodige shut-eye krijgen. Andere veel voorkomende redenen voor Chihuahuas om onder de dekens te slapen zijn temperatuurregeling, binding met hun “roedelleider”, verlatingsangst of chagrijn, en ziekte of verwonding.

Redenen voor Chihuahuas om zich in te graven

De reden voor Chihuahuas om te graven kan veranderen van de ene tijd van het jaar of hun leven naar de andere. Het kan van de ene dag op de andere anders zijn! Hoe dan ook, de belangrijkste redenen om te graven zijn onder andere:

  1. Biologisch instinct
  2. Temperatuurregeling
  3. Hechting en knuffelen
  4. Troost om emotionele redenen
  5. Ziekte of verwonding

1. Biologisch instinct

Zoals hierboven vermeld, hebben Chihuahuas hetzelfde biologische holeninstinct als alle andere hondenrassen. Veel mensen vinden dit grappig omdat Chihuahuas niet bepaald iets zijn dat je in het wild door de bossen ziet zwerven.

Maar hun hagedissenbrein komt van dezelfde plaats als het hagedissenbrein van andere honden, dus dezelfde instincten zijn van toepassing!

Dit wordt versterkt door het feit dat hun kleine formaat hen een gemakkelijk doelwit maakt voor roofdieren. Ze moeten extra voorzichtig zijn om zich te verbergen en van hun kleine formaat een kracht maken in plaats van een zwakte. Graven maakt het moeilijker voor roofdieren om hen te vinden (daarover later meer).

2. Temperatuurregeling

De andere belangrijke reden voor Chihuahuas om zich onder de dekens in te graven in plaats van zich er gewoon bovenop op te krullen, is dat ze het gemakkelijk koud krijgen! Dit heeft natuurlijk te maken met hun grootte en lichaamsvet.

Er is een reden dat kleine hondjes in de winter altijd schattige kleding dragen! Als het koud wordt, moeten ze zich onder de dekens nestelen om warm te blijven en hun lichaamswarmte te beschermen. Hieronder praten we daar dieper op in.

Chihuahuas vertrouwen op dit ingraven, vooral omdat ze een zeer korte vacht hebben. Omdat ze de dikke ondervacht missen die de meeste grotere hondenrassen hebben, krijgen ze het gemakkelijker en sneller koud.

3. Hechting en knuffelen

De meeste mensen werken 9-5 banen, waardoor ze hun Chihuahua’s lange tijd alleen laten. Als uw Chihuahua zich eenzaam voelt of het gevoel heeft dat u er niet genoeg bent, zal hij zich onder de dekens willen ingraven om zich dicht tegen u aan te drukken en gewoon van de tijd met u te genieten! Prikkelt het hart, toch?

Ook zijn alle honden roedeldieren. Ze zullen willen knuffelen met hun “roedel” terwijl ze slapen. Ten eerste is er veiligheid in aantallen, en het komt ook veel meer overeen met hun sociaal zijn!

4. Troost om emotionele redenen

Als uw hond gestrest, overweldigd of gewoon geïrriteerd is, zal hij zich onder de dekens ingraven, gewoon om er even tussenuit te zijn. Als u bezoek heeft, willen ze misschien maar zo lang in het middelpunt van de belangstelling staan. Als ze een pauze nodig hebben van het lawaai, de stress of de frustratie, zullen ze zich ingraven.

Wanneer dit gebeurt, is het essentieel om hun behoefte te respecteren. Honden hebben net zo goed als mensen het recht om te komen en te gaan. Als u uw hond dwingt tot interactie wanneer hij dat niet wil, kan dat ertoe leiden dat hij uitvalt en mogelijk iemand pijn doet. Het kan er ook toe leiden dat ze bang voor je worden.

5. Ziekte of verwonding

Als uw hond zich slecht voelt, zal hij een plek zoeken om te rusten en zijn gezondheidsproblemen te herstellen. Dit is deels weer het biologische instinct (een gewonde hond kan zich moeilijker verdedigen tegen roofdieren), maar het is ook een troost.

Immers, hoeveel van ons kruipen in onze PJ’s met een boek als we ziek zijn? Een hond die zich ingraaft is ongeveer hetzelfde! Natuurlijk kunt u, als u zich zorgen maakt, uw hond meenemen voor een controle.

Is het slecht voor honden om onder dekens te slapen?

Misschien maakt u zich zorgen over de schijnbaar constante behoefte van uw hond om elke nacht bij u onder de dekens in bed te kruipen.

U zult echter opgelucht zijn te weten dat dit volkomen normaal en gezond gedrag is. Dit komt vooral voor bij Chihuahuas, die zijn opgegroeid met nestgenoten of andere gravende dieren als ze slapen.

U moet er echter rekening mee houden dat een plotselinge verandering om dit te doen een rode vlag kan zijn. Als ze gewoonlijk in hun bed of elders slapen en plotseling bij u in uw bed graven. In dat geval moet u uw dierenarts er naar vragen.

Deze plotselinge gedragsverandering kan onschuldig zijn. Misschien voelen ze de temperatuursverandering of willen ze dichter bij je zijn terwijl je slaapt. Of ze missen je en willen zo dicht mogelijk bij je zijn.

Blijf letten op andere symptomen en veranderingen in gedrag/patroon, en neem je Chihuahua mee voor een controle als dat nodig is.

Waarom slapen kleine honden graag onder dekens?

Het is voor veel kleine honden normaal om met of zonder hun mens onder de dekens te slapen. Terwijl we hierboven de belangrijkste redenen hebben besproken, laten we ons concentreren op waarom het specifiek is voor kleine honden!

Zoals gezegd kunnen ze hun temperatuur niet zo goed regelen als grotere honden. Ze passen zich aan om onder de dekens te slapen omdat het werkt als een couveuse en hun temperatuur reguleert.

Of ze het nu seizoensgebonden doen of het hele jaar door, dit helpt hen om lekker warm te blijven terwijl ze slapen. Dit is waarschijnlijk een teken als je merkt dat ze hun nacht onder de dekens beginnen, maar er dan bovenop belanden, of misschien op de vloer als ze oververhit raken.

Waarom graven Chihuahua’s zich graag in onder dekens?

Dus, wat is er dan met de behoefte om te graven en te graven en te graven onder de dekens? Waarom wurmen ze zich in een burrito van dekens?

Als het om Chihuahuas gaat, gaat het vooral om veiligheid. Omdat ze zichzelf moeten beschermen, zoals reeds voorgesteld, zien ze de beste oplossing als ingraven.

Bekijk het zo: een roofdier zal je sluimerende Chihuahua niet zo snel vinden als hij onder een stapel dekens ligt, onzichtbaar voor de ogen die de ruimte scannen.

Hun geur wordt ook gemaskeerd door de geur van de dekens, waardoor het nog moeilijker wordt om ze letterlijk op te snuiven!

Moet mijn Chihuahua bij mij in bed slapen?

Als je je zorgen maakt over het toestaan van je Chihuahua bij je in bed, wees niet bang! Veel (zo niet de meeste) Chihuahua-eigenaren staan het toe, en er is niets om je zorgen over te maken.

Zolang je ervoor zorgt dat ze niet vast komen te zitten (daarover later meer), zal je hond gedurende de nacht naar behoefte komen en gaan. Als u moeite heeft om overdag en ’s avonds met uw hond te knuffelen, dan is dit geweldige, ingebouwde snuggle time om een band op te bouwen!

Moet ik mijn Chihuahua bij mij onder de dekens laten slapen?

Maak je geen zorgen als deze gedachte door je hoofd gaat! Het komt veel vaker voor dan je denkt. Misschien heb je een allergie. Misschien bent u een uitzonderlijk lichte slaper. Misschien heeft uw partner een allergie of is hij een lichte slaper.

Dan is er de realiteit dat u gewoon niet wilt dat uw hond bij u onder de dekens slaapt. Dit is perfect in orde, en er is geen regel dat je ze in je bed moet toelaten!

Zorg er echter wel voor dat je een slaapruimte aanwijst waar ze zich kunnen ingraven. Velen zullen om deze reden kratten trainen. Vul het met een lekker pluche hondenbed of dekens en kussens, enz.

U kunt dit in de hoek van uw slaapkamer (of een andere kamer) zetten, en uw hond zal zich daar ingraven, tevreden! Zorg er gewoon voor dat je een band met ze krijgt door middel van speeltijd, enz.

Kunnen Chihuahuas oververhit raken onder dekens?

Dit is een veel voorkomende vraag en een geweldige vraag om te stellen wanneer u de veiligheid en het comfort van uw hond op lange termijn wilt beschermen!

Ten eerste is het technisch mogelijk dat je Chihuahua oververhit raakt onder de dekens – maar het is zeer zeldzaam.

Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, moet je ervoor zorgen dat ze er gemakkelijk en veilig uit kunnen als dat nodig is. Wat betekent dit voor de keuze van uw beddengoed? Hier zijn enkele essentiële details om te onthouden:

  • Vermijd verzwaarde dekens
  • Probeer gravende dekens eerder klein dan groot te houden
  • Gebruik “ademende” stoffen zoals katoen en fleece
  • Was dekens regelmatig om bacteriën en vacht te verwijderen.

Als het gaat om de grootte van de dekens, heeft dit vooral betrekking op hun favoriete plek om te graven. In plaats van bijvoorbeeld een plat laken, een dekbed en misschien een dekbed of extra deken, kunt u beter kiezen voor een plat laken met één warm maar licht dekbed of dekbed.

Hoe lichter en kleiner de dekens zijn waar ze uit kunnen komen, hoe veiliger het is.

Als dit voor uw eigen temperatuurbehoeften niet mogelijk is, kunt u uw hond trainen om aan het eind van het bed te graven, met hun eigen kleinere, veiligere dekens, of ze in een bench te trainen, zoals hierboven uitgelegd.

Samenvattend

Honden houden van holen (aka ingraven) als ze slapen om zich te beschermen tegen roofdieren. Dit is een biologisch instinct dat Chihuahuas delen.

Ze zullen zich ook ingraven onder de dekens om warm te blijven, een band met u te smeden en te knuffelen, om een pauze in te lassen van hoge angstniveaus of frustratie, en om te herstellen van een ziekte of verwonding.

Weten wanneer graven gezond en veilig is, is essentieel om de gezondheid van uw Chihuahua te helpen beschermen!

Chihuahua’s hebben allerlei geweldige, geldige redenen om zich onder de dekens in te graven als ze slapen. Ken je iemand die deze informatie interessant zal vinden?

Overweeg de kennis met hen te delen door hen dit artikel te sturen!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.