5 redenen waarom Chihuahuas zoveel slapen

Waarom slapen Chihuahuas zoveel? Foto van een slapende Chihuahua pup.

Als je een schattige en brutale Chihuahua hebt, weet je waarschijnlijk al dat ze veel slapen. Vraag je je af waarom Chihuahua’s zoveel slapen? En hoeveel is te veel? Hieronder staat alles wat je moet weten!

De belangrijkste reden dat Chihuahuas zo veel slapen is omdat ze heel gemakkelijk moe worden! Het zijn van nature hoogenergieke honden, wat betekent dat ze veel meer energie gebruiken als ze bij bewustzijn zijn dan veel andere hondenrassen.

Ze moeten dus vaker en langer rusten en opladen dan typische honden met minder energie.. Soms kan overmatig slapen echter een teken zijn van een ander probleem. Daartoe behoren verveling, een lichamelijke of geestelijke ziekte, of ouderdom!

Hieronder hebben we het gehad over elk van deze problemen en wanneer je je zorgen moet maken.

Redenen voor een Chihuahua om zoveel te slapen

Laten we een diepe duik nemen in de meest voorkomende redenen waarom Chihuahua’s zoveel slapen als ze doen, die allemaal hierboven werden geïntroduceerd. Deze omvatten:

 1. Dagelijkse vermoeidheid
 2. Verveling
 3. Lichamelijke ziekte
 4. Geestelijke ziekte
 5. Leeftijd of ontwikkeling

1. Dagelijkse vermoeidheid

Zoals reeds vermeld betekent dagelijkse vermoeidheid dat uw hond veel slaapt. Dit wordt als normaal beschouwd, en u hoeft zich geen zorgen te maken.

We vermelden dit omdat veel chihuahua-hondenouders die voor het eerst komen, zich grote zorgen maken over de behoefte van hun harige vriend om praktisch de hele dag en nacht te slapen.

Aangezien andere hondenrassen vaak lang niet zo veel slapen, is deze vermeende lethargie verontrustend.

Het ding om te onthouden is dat Chihuahuas zeer hyperactieve, hoog-energetische honden zijn. Dit is zowel fysiek als mentaal.

Weet je hoe klassieke honden een geval van de zoomies krijgen? Die zoomie fase wordt meestal gevolgd door een onmiddellijke behoefte aan een dutje. Nou, een Chihuahua is constant in “zoomie mode.” Er is een lage, relaxte versie. Het is of volle snelheid of slapen.

Het is nu veel logischer, toch? Terwijl een ervaren Chihuahua-eigenaar dit zal begrijpen, is het een enorme verschuiving voor een nieuwe Chihuahua-hondenouder met andere rassen!

Haal adem. Alles is in orde.

2. Verveling

Een andere veel voorkomende reden voor je Chihuahua om veel te slapen is dat ze zich vervelen. Omdat ze zo energierijk zijn, betekent dit dat ze ook een hoge aandachtsbehoefte hebben.

Als ze niet genoeg lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen, vervelen ze zich, zoals, onmiddellijk. Door deze verveling gaan ze slapen omdat er niets anders te doen is.

Weet je hoe mensen eten als ze zich vervelen? Wel, honden slapen.

Als je Chihuahua veel slaapt en je wilt er zeker van zijn dat ze in orde zijn, probeer dan meer speeltijd en sociale interactie toe te voegen. Als dit helpt, kan het zo simpel zijn!

Chihuahuas zijn geweldige kandidaten voor puzzelmatten en meer, dus ga je gang en haal ze die stimulerende speeltjes om te helpen de verveling op afstand te houden!

3. Fysieke ziekte

Een Chihuahua die zich lichamelijk niet op zijn best voelt zal meer slapen. Een zieke hond of een hond met pijn zal meer rust nodig hebben terwijl hun lichaam aan het werk gaat om een verwonding of ziekte te herstellen.

Omdat deze energie wordt besteed aan herstel en genezing, moeten ze meer slapen voordat ze opstaan en weer van het leven gaan genieten.

Meestal zien ouders van huisdieren andere tekenen van een ziekte of verwonding. Bijvoorbeeld een toegenomen eetlust, of misschien een toegenomen dorst of tekenen van koorts. Net als mensen moeten honden het “rustig aan doen” terwijl ze rusten en herstellen.

4. Geestelijke ziekte

Mentale problemen zullen de slaapbehoefte van een hond evenzeer beïnvloeden als fysieke. We hebben het apart over verveling gehad, maar dat zou technisch gezien in deze categorie vallen!

Depressie of eenzaamheid/isolatie zijn psychische aandoeningen die vaak voorkomen bij Chihuahuas die leven in huishoudens met klassieke 9-5 banen.

Deze sociale dieren hebben uw volledige aandacht nodig als u thuiskomt en veel knuffeltijd om hen te helpen zich verbonden te voelen met hun “roedel”. Je kunt ook een harige metgezel overwegen om die uren te verlichten, als je dat wilt.

5. Leeftijd of ontwikkeling

Ofwel als puppies die nog groeien en zich ontwikkelen, ofwel als senioren die plotseling moeten helpen bij de verzorging van hun ouder wordende en falende lichaam, speelt leeftijd een rol in de slaapbehoefte!

In beide stadia zal hun slaapbehoefte toenemen. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken.

U kunt helpen hun energie in deze fasen aan te wakkeren door hen een goed voedingsrijk dieet te geven. Chihuahua puppies en senioren hebben beide een speciaal dieet om precies deze reden. De rest is gewoon aan hen en hun hardwerkende lichamen!

Hoe lang slapen Chihuahua’s per dag?

Laten we eens kijken naar de werkelijke aantallen per dag. Omdat de meesten van ons niet precies bijhouden hoeveel uur onze honden per dag slapen, ben je misschien nieuwsgierig naar hoe lang Chihuahuas slapen in de loop van 24 uur!

Gezonde Chihuahuas kunnen 12-18 uur per dag slapen! Voor gezonde volwassen Chihuahuas is 12-15 uur per dag gemiddeld. Maar Chihuahuapuppy’s, oudere honden en honden met gezondheidsproblemen kunnen tot 18 uur nodig hebben. Ja, serieus. Dat is veel, toch?

Maar is het normaal dat een Chihuahua de hele tijd slaapt?

Als je je een beetje zorgen maakt dat 18 uur per dag te veel is voor je Chihuahua, dan ben je niet alleen. Voor ons mensen, die maar 7-8 uur nodig hebben, is dat veel!

Maar, zoals gezegd, Chihuahua’s gebruiken veel meer energie dan wij, dus ze gebruiken meer energie in minder tijd dan wij en moeten sneller en vaker herstellen en rusten.

Vergeleken met ons mensen zal het voelen alsof Chihuahuas praktisch de hele tijd slapen. Maar dit wordt als normaal en gezond beschouwd voor uw hond. Vraag uw fokker of dierenarts om een professionele mening!

Hoeveel slaap heeft een Chihuahua nodig?

De beste manier om de slaapbehoefte van uw hond aan te pakken, is het opdelen in leeftijdsgroepen, zoals hierboven geïntroduceerd. Hier is uw gedetailleerde gids:

 • Chihuahua puppies: tot 18 uur
 • Volwassen Chihuahuas: 12-15 uur
 • Senior Chihuahuas: 16-18 uur+

Vergeet niet dat slapen voor uw hond de gelegenheid is om uit te rusten en hun energie te herstellen voor meer streken. Als ze druk bezig zijn met ontwikkelen en groeien, of in hun gouden jaren, zal deze tijd veel hoger zijn.

Ze doen er gewoon langer over om hun energie terug te krijgen als ze die verdelen tussen ontwikkeling/verzorging van een ouder wordend lichaam en hun verwachte energie-output.

Slaapt mijn Chihuahua te veel?

Als je je nog steeds zorgen maakt, is dat perfect in orde. Je bent tenslotte een oplettende huisdierouder, en je wilt ervoor zorgen dat je Chihuahua gezond is!

Als je de wiskunde hebt gedaan en je denkt nog steeds dat je hond een verdacht hoge hoeveelheid shut-eye krijgt, is het beste wat je kunt doen een stap terug doen en naar het grote geheel kijken.

Als je kijkt naar het dagelijks leven van je Chihuahua, denk dan aan hun recente gedrag. Slapen ze plotseling meer dan normaal? Zijn er andere gedragsveranderingen die erop kunnen wijzen dat er iets aan de hand is? Enkele voorbeelden hiervan zijn verandering van hun eetlust of dorst, badkamer gewoonten, en algemene gezondheidsniveaus.

Als je andere veranderingen in hun gezondheid en gedrag opmerkt. In dat geval kunnen die wijzen op een probleem in combinatie met hun plotselinge toename in slaapbehoefte.

Als, wanneer je die stap terug neemt om het hele plaatje te zien, niets bijzonders lijkt, dan is dat oké. Houd gewoon een week lang de slaapgewoonten van uw hond in de gaten en zorg ervoor dat ze consistent blijven.

Als ze gestaag toenemen, is het het beste om ze naar de dierenarts te brengen voor een controle. Beter veilig dan sorry, toch?

Hoe de slaap van uw Chihuahua te verbeteren

Als je ervoor wilt zorgen dat je schattige, lieve Chihuahua de juiste hoeveelheid slaap krijgt, kun je je het beste richten op deze hoofdgebieden:

 • Creëer een rustige, toegewijde slaapruimte;
 • Help hen om het zich comfortabel te maken en warm te blijven;
 • Probeer ze geen slaapschema op te leggen.

Creëer een rustige, speciale slaapruimte

Deze ruimte moet te allen tijde voor hen toegankelijk zijn, en buiten de luidruchtige leefruimten liggen. Veel mensen zullen hiervoor een kleine of middelgrote hondenkennel gebruiken.

Deze is groot voor uw Chihuahua, maar is gemakkelijk te bedekken met een deken en te verplaatsen als dat nodig is. Beschouw dit als de slaapkamer van uw hond. Alle andere huisdieren moeten hier buiten gehouden worden, indien mogelijk.

Help ze comfortabel te worden en warm te blijven

Kleine Chihuahuas moeten warm gehouden worden als ze slapen, wat moeilijk kan zijn op de vloer. Geef ze een warm bed op hun speciale slaapplek en gooi er wat kussens en dekens bij.

Uw hond zal ze precies goed schikken zodat ze er lekker in kunnen kruipen en warm blijven terwijl ze snoozen. Dit zal hen ook helpen om in hun REM-slaapcyclus te komen, wat essentieel is!

Probeer ze geen slaapschema op te leggen

We willen allemaal met onze honden knuffelen en spelen als ze slapen – ze zijn tenslotte zo schattig. Weersta dit echter zoveel mogelijk! Uw hond slaapt wanneer het nodig is.

Probeer ze niet aan te passen aan uw slaap- en werkschema. Ten eerste zal dat niet werken, en het kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Laat ze gewoon slapen zoals het moet!

Er zal genoeg tijd zijn om te knuffelen en te spelen als ze wakker zijn! Plus, het laatste wat je nodig hebt is een chagrijnige Chihuahua…

Tot slot

Chihuahuas hebben verrassend veel slaap nodig, wat voor veel huisdierouders in het begin vaak verontrustend is! Dit zal u helpen begrijpen wanneer u zich zorgen moet maken en waar u nog meer op moet letten met de gezondheid van uw Chihuahua in het achterhoofd!

Energierijke, kleine Chihuahua’s hebben veel slaap nodig omdat ze snel en gemakkelijk moe worden. Velen kunnen 15 uur per dag slapen, wat typisch is voor Chihuahuas.

Andere redenen voor veel slaap zijn verveling, gezondheidsprobleem, en leeftijd. U zult willen weten waar u op moet letten als mogelijke tekenen van een gezondheidsprobleem en wanneer u een professioneel advies moet inwinnen!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.