6 stappen om uw Doberman Pinscher te laten stoppen met blaffen

Een Doberman Pinscher blaft naar de camera.

Dobermannen blaffen, dat zit in hun genetica. Ze werden oorspronkelijk gefokt als waakhonden en elke goede waakhond waarschuwt zijn baas als hij voelt dat er iets mis is. Het probleem ontstaat wanneer u naar uw werk vertrekt, iemand aan de deur komt, of uw buurman langs uw achterom loopt en uw Dobie zijn kop eraf blaft. Gelukkig is dit een veel voorkomend probleem bij Dobermans en er is tenminste één algemene manier om dit probleem aan te pakken die voor dit ras goed lijkt te werken.

6 Basisstappen om het blaffen van uw Doberman te stoppen:

 1. Bepaal waarom ze blaffen.
 2. Verminder of elimineer de motivatie om te blaffen.
 3. Zet uw hond in verleidelijke blafsituaties.
 4. Geef correctie.
 5. Beloon als je niet blaft.
 6. Herhaal indien nodig.

Deze stappen zijn de basis. Deze techniek deed wonderen voor mijn Dobie toen we telefoontjes kregen van onze buren dat hij de hele dag blafte nadat we naar ons werk waren vertrokken. Maar dit werkt voor de meeste blafsituaties.

Er zijn ook aanvullende technieken om het blaffen in bepaalde situaties te stoppen, zoals wanneer je buurman langs de schutting loopt, iemand aan de deur komt, of je naar je werk vertrekt. Ik help je ook specifiek met deze situaties.

Het is belangrijk om te leren wat andere Doberman eigenaren doen om het blaffen te stoppen, omdat veel traditionele methoden die gebruikt worden om het blaffen te stoppen (zoals het negeren van uw hond) gewoon niet goed lijken te werken bij Dobermans.

Voordat we ingaan op de details over hoe u het blaffen van de Doberman kunt voorkomen, bekijk dan mijn artikel Dobermans blaffen veel en hoe hard is het hier als u een beter begrip wilt van waarom en hoeveel Dobermans blaffen.

Stap 1: Bepaal waarom ze blaffen

U zult het blaffen waarschijnlijk niet kunnen corrigeren als u niet eerst de oorzaak vaststelt. Dobermans blaffen om vele redenen, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Voor Dobermans is verveling een groot probleem. Ze zijn een werkras en gedijen goed als ze een leuke en interessante taak te vervullen hebben. Als ze alleen gelaten worden terwijl jij 8 uur naar je werk gaat, kan het heel goed zijn dat je een verveelde Doberman hebt. U kunt dit meestal herkennen doordat ze vaak halverwege de dag beginnen te blaffen en de eerste uren na uw vertrek niet veel blaffen.

Een ander groot probleem is verlatingsangst. Dit geldt vooral voor jonge Dobies van minder dan een jaar oud. Deze honden worden niet voor niets “klittenbandhonden” genoemd, ze houden ervan om aan je zijde te blijven. Het teken van verlatingsangst is blaffen in combinatie met janken. Vooral een lang, jammerend soort gehuil.

Soms is het gewoon dat uw hond te behoeftig is – iets wat veel voorkomt bij Dobermans. Als u denkt dat dit het geval kan zijn, kijk dan eens naar mijn artikel How to Handle a Needy Doberman: A Simple Guide.

Stap 2: Verminder of elimineer de motivatie om te blaffen

Nu u hebt uitgezocht waarom uw trouwe verdediger blaft, is het tijd om de omgeving minder aanleiding te geven tot blaffen.

Neem enkele stappen met gezond verstand om de drang van uw hond om te blaffen te verminderen. Blaft uw Dobie naar uw buurman aan de andere kant van het hek? Wat dacht je ervan om een soort scherm over de schutting te plaatsen zodat ze de buurman niet zo gemakkelijk kunnen zien. Blaffen ze naar mensen die langs je voorraam lopen? Wat dacht je van dikke gordijnen zodat ze de straat niet kunnen zien? Zit er een gat in de schutting waar ze mensen met hun honden langs kunnen zien lopen? Repareer het!

Neem wat extra maatregelen om de blaftriggers voor uw hond zoveel mogelijk te beperken (het hoeft niet perfect te zijn) en ik beloof dat het de training veel gemakkelijker zal maken.

Stap 3: Zet uw hond in verleidelijke blafsituaties

Ok, nu u uw best hebt gedaan om de motivatie om te blaffen weg te nemen, laten we tijdens de training het omgekeerde doen. Dit noem ik de “Anti-Blaf Operatie.” Dit kan eigenlijk heel leuk zijn.

De manier waarop dit werkt is dat je met opzet de situaties waarin je hond normaal blaft opnieuw creëert, zodat je in staat bent het slechte gedrag onmiddellijk te corrigeren of het goede gedrag te belonen.

Wat ook de situatie is waardoor uw hond blaft, u moet die zo authentiek mogelijk nabootsen, zodat u een kans hebt om het gedrag te corrigeren.

Mijn Doberman blafte als mijn vrouw en ik aan het werk waren en hij alleen thuis was.

Dus deden we onze steekoperaties in het weekend. We begonnen met ons precies zo te gedragen als normaal als we naar ons werk gingen. We deden dezelfde ochtendroutines, kleedden ons aan, pakten onze autosleutels, mijn vrouw pakte haar tas, en we liepen de deur uit alsof het een normale werkdag was. Dan gingen we naar de voorkant van ons huis en gingen zitten, wachten en luisteren.

Wat de situatie ook is die uw hond doet blaffen, doe het na. Dus als uw hond blaft naar uw buurman aan de andere kant van het hek, kijk dan of u uw buurman zover kunt krijgen dat hij heen en weer loopt bij het hek, terwijl u zich in de buurt verstopt. Als uw hond blaft als mensen naar de voordeur komen, laat dan iemand naar de voordeur komen als u klaar bent om aan de training te werken.

Stap 4: Correctie

Wanneer je je hond met succes laat blaffen met je “prikactie” is het tijd om correctie te geven. Je moet het snel doen nadat ze geblaft hebben, zodat je Dobie er zeker van is dat hij de correctie associeert met het blaffen. Sommige mensen gebruiken een spuitfles water voor de correctie, maar ik heb een andere methode gevonden die veel beter lijkt te werken bij Dobermans.

Dus wanneer mijn vrouw en ik onze prikactie uitvoeren, is dit wat we doen zodra we onze Dobie horen blaffen:

 • Snel naar de hond. Onmiddellijk na het horen van het geblaf, lopen we naar de voordeur van het huis, ontgrendelen die, en gaan naar binnen om onze hond wachtend aan te treffen.
 • Zeg onmiddellijk tegen de hond “Stop” met een stevige stem. Dit is ons “stiltecommando” dat wij kiezen, u kunt elk commando om het blaffen te stoppen kiezen dat u wilt, zoals “stil”, “stil” of iets anders.
 • Laat hem in de “straf” positie gaan staan. Ik word niet fysiek met mijn hond, sterker nog, ik laat hem zelf in de strafpositie komen. Ik zeg hem “zit” en dan “af” zodat hij voor me gaat liggen. Je hond moet deze basiscommando’s kunnen uitvoeren om dit te laten werken.
 • Kniel naast hem met uw hand op zijn rug met lichte, maar stevige druk. Ik oefen met mijn hand stevige druk uit op het gebied van het achterste schouderblad (net onder de nek). Dit geeft hem het gevoel dat hij geen keuze heeft en in zijn liggende positie moet blijven. Het idee is hier niet om je hond vast te pinnen, maar om lichte tot stevige druk uit te oefenen om hem eraan te herinneren dat jij de leiding hebt.
 • Wacht. Dit is zoals “time out” is voor een kind. Ik wacht in deze positie ongeveer 15 tot 20 seconden en laat dan los.

Waarom dit werkt: In de hondenwereld zullen alfahonden andere honden vastpinnen om dominantie te tonen. Ook zal een moederhond een pup neerknijpen om hem te corrigeren. Ook, als een hond zich “onderwerpt” aan een andere hond, kijken ze naar de grond. Deze methode werkt zo goed omdat ze instinctief weten wat het betekent. Het lijkt vooral goed te werken bij Dobermanns.

Het is belangrijk op te merken dat je nooit ruw moet zijn en dat alle druk die je uitoefent lichte druk moet zijn (maar toch stevig). U mag nooit tegen uw hond schreeuwen of hem slaan. Dit kan later zeer ernstige gevolgen hebben.

In feite zal schreeuwen uit pure frustratie laten zien dat u geen kalme “alfa-hond” bent en kan leiden tot meer ongehoorzaamheid in de toekomst. Dobermans zijn zeer goed afgestemd op mensen en kunnen zien of u “kalm en de baas” bent of “in paniek en gefrustreerd”.

Stap 5: Beloon wanneer u niet blaft

Dit is waar het rubber de weg ontmoet. Uw doel is dat uw hond tijdens deze prikactie steeds langer niet blaft. Dus terwijl u dit doet, als uw hond een paar minuten niet blaft, ga dan naar binnen en geef hem een traktatie, gevolgd door veel lof.

Doe dit dan na 10 minuten niet blaffen, dan 15, dan 30 minuten. Blijf de tijd die uw hond nodig heeft om niet te blaffen verhogen voordat u naar binnen gaat en een traktatie geeft. Dit lijkt misschien een lang proces, maar Dobermans zijn ongelooflijk snelle leerlingen.

Stap 6: Herhaal indien nodig

U hoeft deze oefening waarschijnlijk maar een paar keer te doen (hooguit) om uw hond te laten begrijpen wat u van hem verwacht. Het kostte me twee weekenden van dit proces om mijn Doberman te laten begrijpen dat hij niet mocht blaffen als we weg waren.

Dit proces loste de meeste van onze problemen op en we zijn erg blij dat we dit proces gedaan hebben. Uiteindelijk moesten we echter een elektronische blafhalsband gebruiken om te helpen bij het proces. Mijn Dobie was wat koppiger dan de meesten. We zullen hieronder meer van deze alternatieve opties bespreken.

Zelfs als je uiteindelijk een elektronische blafhalsband nodig hebt, is het belangrijk om deze trainingsmethode eerst een paar keer te doen. Uw hond moet begrijpen wat er van hem verwacht wordt.

Hoe uw Doberman te stoppen met blaffen Infographic

De Alpha in huis blijven

Een van de belangrijkste dingen bij het trainen van een Doberman is ervoor te zorgen dat u altijd de “alfa” in huis bent. In het wild is de alpha hond de leider van de roedel. Deze hond is sterk, zelfverzekerd en heeft controle over zichzelf en de roedel.

U moet dit uitbeelden aan uw hond. Als u dat niet doet, zal uw Doberman van nature de alfa positie gaan innemen. Ja, dat betekent dat uw hond u misschien probeert te corrigeren!

Hier zijn enkele manieren om “de alfa” in huis te blijven:

 • Wanneer u uw hond corrigeert, wees dan streng, zelfverzekerd en in controle.
 • Schreeuw, gil of sla uw hond nooit.
 • Oefen basiscommando’s als “zit” en “af” vaak. Dit zijn onderdanige handelingen.
 • Laat uw Dobie bij elke maaltijd werken voor zijn eten. Laat uw hond voor het eten enkele basistrucs of commando’s voor u uitvoeren voordat u hem zijn maaltijd geeft.

Kortom, zorg ervoor dat u het huishouden leidt en laat uw hond u niet trainen. Dat is alles. Dat brengt me bij dat leuke klassieke spelletje touwtrekken.

Touwtrekken

Touwtrekken is een heel leuk spel, maar je moet voorzichtig zijn. Uw Doberman kan dit spel zien als een “strijd om de macht” en als u niet voorzichtig bent, kan uw Doberman gaan denken dat hij de alfa is. In het wild worden de grootste en sterkste honden die consequent winnen bij het touwtrekken waarschijnlijk de leiders van de roedel. Dus als u speelt, zorg er dan voor dat u het spel vaak wint en laat uw hond zeker niet voortdurend winnen. Als u dat wel doet, kan hij gaan denken dat hij de baas is.

Stoppen met blaffen als je naar je werk vertrekt

Het liefst zouden we allemaal de hele dag met onze Dobermans rondhangen en spelen (ik in ieder geval wel), maar naar het werk gaan is een noodzakelijk gegeven. Helaas is dit de plaats waar de meeste Doberman eigenaren de meeste problemen hebben met blaffen. Hier zijn enkele manieren om blaffen op het werk te voorkomen.

 • Zorg voor voldoende beweging voordat u vertrekt. Ja, dit is moeilijk. Het is vroeg en je wilt gewoon zoveel mogelijk slapen voor het werk. Maar een beetje vroeg opstaan en vroeg gaan wandelen of samen wat actieve spelletjes spelen (klik hier voor wat ideeën) in de achtertuin of 15 tot 30 minuten of zo kan wonderen doen om je hond te kalmeren terwijl je weg bent. Een vermoeide hond is een gelukkige hond. Het is ook gezond voor u!
 • Zorg voor veel kauwspeelgoed. Uw hond zou geen tekort aan kauwspeelgoed moeten hebben terwijl u weg bent. Dobermans zullen vaak ofwel op een speeltje kauwen om stress af te reageren terwijl u weg bent, ofwel als een gek blaffen. Wat heeft uw voorkeur? Geef ze dus veel kauwmogelijkheden. Ik heb hier een lijst samengesteld van de speeltjes die het beste lijken te werken.
 • Rusttijd 10-15 minuten voor vertrek naar het werk. Ongeveer 10 tot 15 minuten voordat u naar uw werk vertrekt enkele basisstappen ondernemen om uw hond te kalmeren en te ontspannen kan echt helpen. Als u een bench gebruikt, zet hem er dan 10 tot 15 minuten voor uw vertrek in. De bench moet een positieve, comfortabele en ontspannende plaats zijn voor uw Dobie.
 • Check in halverwege de dag. Dit is vooral belangrijk voor jonge Dobermans die misschien niet gewend zijn om zo lang alleen te zijn. Kom thuis tijdens een lunchpauze en wandel of speel met uw hond. Dit is nodig als ze in een bench zitten terwijl je weg bent naar mijn mening. Als je een baan hebt waarbij dit niet mogelijk is, zoek dan een buurjongen die langs kan komen en speel halverwege de dag een rondje apporteren met je pup.

Je moet zoveel mogelijk kaarten in je voordeel krijgen. Dus zelfs als u andere methoden gebruikt om uw hond te trainen om niet te blaffen, zoals een blafhalsband. Het is belangrijk om deze dingen ook te doen. Blaffen is gewoon een symptoom van stress of angst. U wilt niet dat uw Dobie een van die dingen voelt.

Stoppen met blaffen naar de buren

Dobermans zijn erg beschermend over hun domein en ze zullen vaak blaffen naar buren die langs het hek naar hun erf lopen. Dit kan vreselijk vervelend zijn. De beste manier die ik heb gevonden om dit te corrigeren is een combinatie van de verleiding wegnemen, uw hond vertrouwd maken met de buurman, en met een snelle, consequente correctie.

 • Neem de verleiding weg. U kunt de verleiding wegnemen door een extra barrière op te werpen om uw hond een paar meter van de schutting weg te houden, of door een extra scherm over de binnenkant van uw schutting te plaatsen zodat het moeilijker is om iemand aan de andere kant te zien. Als het mogelijk is in uw tuin het deel van de tuin bij die buurman af te sluiten, is dat nog beter.
 • Maak je Dobie vertrouwd met je buurman. Op die manier is het niet alleen een vreemde aan de andere kant van het hek. Vraag uw buurman of u uw hond mee mag nemen om hem of haar te ontmoeten en een beetje in hun achtertuin te spelen. Dit kan echt helpen om het blaffen tegen het hek later te voorkomen.
 • Consequent corrigeren. Ten slotte moet u uw hond corrigeren wanneer hij naar uw buurman blaft. Ja, misschien zit u net te eten als dit gebeurt, maar u kunt het gewoon niet laten gaan. Als u consequent bent, zal uw hond het snel begrijpen en hoeft u hem veel minder vaak te corrigeren.

Deze combinatie lijkt het beste te werken. Van deze drie is de belangrijkste (en moeilijkste) om consequent te zijn met je correctie. Het is vervelend om van het eten op te staan en je hond te corrigeren, maar als je consequent blijft, bespaar je jezelf in de toekomst veel meer onderbroken etentjes, dat beloof ik je.

Doberman blaft om anderen te waarschuwen.
Het is misschien vervelend, maar uw Doberman gelooft dat hij zijn werk doet als hij blaft. Ze zijn tenslotte gefokt als waakhonden.

Stoppen met blaffen als er iemand aan de deur komt

Dit is een ander veel voorkomend probleem bij Dobermans, omdat ze hard-wired zijn om hun domein te beschermen. De beste manier om te stoppen met blaffen als er iemand aanklopt of aanbelt, is steeds opnieuw oefenen.

Laat iemand uw “acteur” zijn en herhaaldelijk naar de deur komen. Wanneer uw pup blaft, geef dan een stevige correctie zoals vermeld in stap 4. Wanneer uw hond het goed doet om niet te blaffen (janken is voorlopig oké, terwijl u oefent, zolang hij maar niet blaft) geeft u een traktatie en veel lof.

Het is heel goed mogelijk om uw Doberman te laten stoppen met blaffen als er iemand aan de deur komt, u moet alleen consequent zijn met uw correcties en vaak oefenen.

Voorkomen van blaffen ’s nachts

U ligt midden in de nacht warm en knus in bed en plotseling hoort u uw Doberman uit zijn dak gaan en ongelooflijk hard blaffen. Dit is waarschijnlijk het ergste en vervelendste probleem dat je met een Doberman kunt hebben, want uit bed komen en je hond midden in de nacht corrigeren is helemaal niet leuk.

Het is eerst belangrijk op te merken dat Dobermannen eigenlijk binnenhonden moeten zijn. Hun vacht is niet ontworpen om goed om te gaan met temperatuurschommelingen en ze hebben een sterk verlangen om binnen bij hun baasjes te zijn. Wees geen eikel en breng je Dobie gewoon binnen bij het gezin, dit is waar ze van nature willen zijn.

Als uw Doberman een hondendeur heeft en uit de achtertuin kan komen en gaan, maar ’s nachts nog steeds blaft, dan is dat waar u een beetje moeite moet doen om hem te trainen. Het kan verleidelijk zijn om meteen naar een antiblafhalsband te grijpen om het probleem op te lossen, maar doe dat niet. Zoals ik al zei, moet u er eerst voor zorgen dat uw hond begrijpt wat u van hem verwacht.

Wanneer u besluit dat u moet beginnen met gerichte training om uw Doberman te laten stoppen met nachtelijk blaffen, moet u eerst de eerste twee weken of zo correctie bieden. Ja, ik weet het, dit betekent uit bed komen als je het geblaf hoort. Niet bij de tweede, derde of 10e blaf, maar bij de eerste blaf die je hoort. Het is moeilijk, maar je moet het doen.

Als je ’s nachts geblaf hoort, doe dan het volgende:

 1. Ga uit bed, en ga naar buiten naar uw hond.
 2. Breng uw hond binnen en geef correctie zoals vermeld in stap 4 van de 6 stappen hierboven.
 3. Leid uw hond naar zijn hondenbed en geef hem het commando “af” zodat hij gaat liggen.
 4. Aai je hond en probeer hem te ontspannen terwijl hij op zijn bed ligt.

Het is niet erg als uw hond na dit proces opstaat en weer de achtertuin in rent. Als ze echter weer blaffen, zul je dit moeten herhalen. Ik weet het, het is ruw, maar het is maar voor korte tijd. Het punt is dat je hem corrigeert voor zijn geblaf en hem naar zijn bed leidt. Je laat hem zien wat je van hem verwacht ’s nachts, in zijn bed gaan liggen.

TIP:

Om parkeren ’s nachts te helpen voorkomen, kunt u proberen uw hond overdag wat meer beweging te geven. U zult verbaasd zijn hoeveel een korte sessie of twee van een leuke en interessante activiteit zal doen om blaffen ’s nachts te voorkomen.

Humane (niet-schokkende) antiblafhalsbanden gebruiken

Er zijn veel humane antiblafhalsbanden op de markt die van alles doen, van een supersonisch geluid, trillingen, of zelfs uw hond in de neus spuiten met een onaangename oplossing (zoals citronella). Doberman eigenaren melden gemengde resultaten met deze halsbanden.

Er is echter één halsband die heel goed lijkt te werken voor Doberman eigenaren, en ik heb hem opgenomen in de “Cool Tech Gear” categorie van mijn Aanbevolen Producten pagina. Deze halsband gebruikt een combinatie van vervelende geluidsuitbarstingen (die alleen de hond kan horen) en zeer sterke trillingen om het blaffen te stoppen. Om een of andere reden lijkt deze specifieke combinatie geweldig te werken voor Dobermans.

Ik heb gemengde resultaten gehoord over de citronella spray halsbanden. Sommige Doberman eigenaren hebben gezegd dat ze werken, maar anderen zeggen dat ze thuiskomen met een blafhalsband die opnieuw gevuld moet worden met citronella en een hond die verschrikkelijk sterk ruikt. Ik heb er jaren geleden een geprobeerd met mijn Dobie, en het werkte gewoon niet voor hem.

Het gebruik van statische lading (schok) antiblafhalsbanden

Dit is een controversiële methode om Dobermans te corrigeren en u zult moeten beslissen of deze methode voor u geschikt is. Als u besluit deze weg in te slaan, zorg er dan voor dat dit pas gebeurt nadat u andere methoden consequent en zonder succes hebt geprobeerd.

Direct naar de schokhalsbanden springen is niet het antwoord en eigenlijk wreed naar mijn mening. Uw hond moet eerst begrijpen wat u van hem verwacht, voordat u overgaat op een schokhalsband.

Als u besluit er een te gebruiken, zorg er dan voor dat het het type is dat de niveaus van elektrische statische correctie langzaam verhoogt (beginnend bij een zeer lage hoeveelheid en met zeer geleidelijke verhogingen).

Ik heb er korte tijd een gebruikt met mijn Doberman. Het gaf een hoorbare toon bij de eerste blaf die het detecteerde, dan een trilling bij de tweede, dan een zeer lage (je voelt het bijna niet) statische schok bij de derde. De kracht van de schok nam langzaam toe als de hond bleef blaffen en stopte op een zeer veilig niveau.

Het werkte heel goed voor mijn Dobie en hij begreep heel snel hoe het werkte. Uiteindelijk hoefden we het niet eens meer op te laden, we deden hem gewoon van tijd tot tijd de halsband om om hem eraan te herinneren niet te blaffen – ook al stond het apparaat uit.

Als alles mislukt – huur een dierengedragstherapeut in

Als u alles wat hier staat hebt geprobeerd zonder resultaat, is er misschien iets anders aan de hand met uw hond en moet u professionele hulp zoeken. Een dierengedragstherapeut (of een trainer) kan u helpen te bepalen waarom uw hond blaft en waarom geen van uw pogingen om het te voorkomen heeft geholpen.

Diergedragstherapeuten rekenen meestal per uur, maar zelfs slechts één consult met een gedragstherapeut kan mogelijk veel kritische vragen beantwoorden over de specifieke situatie van uw hond. Als u zover bent gekomen zonder resultaat, zijn ze zeker het geld waard.

Een manier om blaffen te voorkomen is om uw Doberman te leren wanneer blaffen gepast is door hem een “Spreek” commando te leren. Zie hoe je dit doet in mijn artikel over hoe je een Doberman het spreekcommando leert.

Veel voorkomende trainingsfouten

Er zijn een paar benaderingen om blaffen te voorkomen die eigenlijk averechts kunnen werken. Hier zijn een paar veel voorkomende trainingsfouten die Doberman eigenaren in het verleden hebben gemaakt.

 • Een bench gebruiken als straf. Het is uiterst belangrijk dat de bench van een hond zijn “gelukkige plaats” blijft. Dit is zelfs nog belangrijker als u uw hond overdag in een bench stopt terwijl u weg bent. Als u er een gewoonte van maakt om uw hond voor straf naar de bench te sturen, zal dat zijn angst vergroten wanneer u hem erin stopt, wat het blaffen nog veel erger zal maken.
 • Positieve versterking die te snel komt. Als uw hond blaft en u geeft een commando als “stil” en geeft hem onmiddellijk een traktatie, zal hij gaan denken dat blaffen betekent dat hij het goed heeft gedaan en een traktatie moet krijgen. Pas dus op dat u ze niet te snel beloont als ze stil zijn.
 • Het negeren van het blaffen. Hoewel sommige eigenaren matig succes hebben gehad met deze methode, werkt ze vaak niet goed bij Dobermans. Het grootste probleem met deze techniek is dat de hond leert dat er geen grenzen zijn en zich op andere manieren gaat gedragen (naast blaffen). U zou wel eens met een ondeugende Dobie kunnen zitten!

Laatste gedachten

Hoe je dit probleem uiteindelijk ook aanpakt, geef gewoon niet op en vergeet niet consequent te blijven. Als je één ding uit dit artikel meeneemt, dan is het dat consequent zijn de sleutel is tot succes om je Doberman te laten stoppen met blaffen. Veel succes!

Gerelateerde vragen aan

Blaffen Doberman Pinschers veel? Dobermanns werden oorspronkelijk gefokt als waakhonden en het is instinctief voor hen om te blaffen (of te alarmeren) als ze iets ongewoons zien. Dobermannen zijn echter gemakkelijk trainbaar en overmatig blaffen kan met de juiste training worden tegengegaan.