Pup, puber of volwassen hond?


Een puppy

Als de pup 8 a 12 weken oud is, heeft hij de geschikte leeftijd bereikt om naar zijn nieuwe baasje te gaan. Puppies zijn aanhankelijk en afhankelijk, activeren direct onze verzorgingsdrang en natuurlijk ruiken ook zo lekker! Hij is dan in de socialiseringsfase, leert snel nieuwe dingen en sluit zich makkelijk aan bij zijn nieuwe gezin. De pup komt rechtstreeks van zijn moeder, broertjes en zusjes en van de fokker en heeft (in de meeste gevallen) nog geen slechte ervaring gehad. Het is dan aan jou om met liefde en met een vaste hand te komen tot een partnerschap waarbij zowel de nog zo kneedbare hond als jezelf gelukkig kunnen zijn. Daar is alleen wel een hoop geduld en maanden tijd voor nodig! De pup plast en poept dan nog overal in huis en heeft de neiging om van alles en nog wat kapot te kauwen. De eerste maanden kun je de pup ook niet lang alleen laten. Als je de tijd en het geduld niet kunt opbrengen, kies dan voor een wat oudere hond, als je maar weet dat ook deze honden even veel aandacht en liefde nodig hebben.

Een jonge hond

Het heeft zo zijn voordelen om een hond van tussen de 5 en 12 maanden in huis te nemen. Hij verkeert dan in de roedelorderingsfase en wil er alles aan doen om het hart van zijn nieuwe baas te veroveren. Meestal zijn ze al goed zindelijk en kennen ze de basis commando's. Wie het niet aandurft om een pup groot te brengen en goed op te voeden, kan een hond van ongeveer een half jaar een goede keuze zijn. Het is dan wel van belang zeker te weten dat de hond gezond is, geen slechte ervaringen met mensen heeft gehad en dat er geen moeilijk herstelbare fouten zijn gemaakt bij zijn opvoeding tot dan toe.

Een volwasen hond

Volwassen honden worden vaak aangeboden 'wegens omstandigheden' op bijvoorbeeld marktplaats. Ook via het asiel kun je een lieve en aanhankelijke hond op het spoor komen. Maar ga niet over een nacht ijs als je overweegt een volwassen hond in huis te nemen. Veel honden worden door menselijke lichtzinnigheid of harteloosheid verpest en zijn alleen met grote moeite te bewegen in de richting van een harmonieuze relatie met het nieuwe gezin. Als je veel ervaring hebt met honden en trainen kan het een dankbare beslissing zijn om zo'n hond een tweede kans te geven. Wie niet waagt, wie niet wint. En vaak lukt het met veel liefde en geduld om te komen tot resultaten die voor beide partijen de moeite meer dan waard zijn.

Honden die vaak van eigenaar zijn veranderd, kunnen probleemgedrag vertonen. Zorg dat je zo'n hond eerst goed observeerd en probeer zo veel mogelijk informatie over het dier in te winnen. Het is aan te raden om dagelijks een paar uur met hem op te trekken en ook om een paar keer alleen met de hond te gaan wandelen. Zo kun je bevriend raken met de hond en nagaan of de hond voor jou ongewenst gedrag vertoont. Een hond die vaak is teleurgesteld en nooit een echte thuis heeft geken, kan op die manier voor jou uitgroeien tot een eeuwig danbare en trouwe vriend.