Teckel: Beschrijving, oorsprong en gezondheid

Ben je op zoek naar een trouwe viervoeter en is de keuze gevallen op het hondenras Teckel? Wist je dat Teckels oorspronkelijk zijn gefokt om te jagen op dassen en vossen? Deze blog geeft je alle informatie over dit ras; van hun oorsprong tot aan gezondheidsaspecten en verzorging.

Lees verder en ontdek of de Teckel de perfecte match is voor jou!

Samenvatting

 • De Teckel is een klein hondenras met een lang lichaam en korte poten. Ze hebben verschillende vachttypes en een eigenwijs karakter.
 • De oorsprong van de Teckel gaat terug tot jachthonden die gefokt werden om op vossen en dassen te jagen. Tegenwoordig zijn ze ook populair als gezelschapshonden.
 • Teckels kunnen gezondheidsproblemen zoals rugproblemen, oogaandoeningen en gebitsproblemen hebben. Regelmatige dierenartscontroles zijn belangrijk.
 • De verzorging van een Teckel omvat onder andere vachtverzorging, training en socialisatie. Het borstelen van de vacht en regelmatige training zijn belangrijk.

Beschrijving van de Teckel

De Teckel staat bekend om zijn langwerpige lichaam en korte poten.

Uiterlijk

De Teckel is een kleine hond met een lang lijf en korte pootjes. Zijn vacht kan glad, ruw of lang zijn. Er zijn drie soorten: standaard, dwerg en kaninchen. Ze hebben een scherpe snuit om in holen van vossen en dassen te kijken.

Hun oren hangen naar beneden. Teckels hebben donkere, heldere ogen met een slimme blik. Hun staart is vaak recht en dun. De kleur van hun vacht kan veel verschillen. Sommige zijn effen bruin of zwart, andere hebben vlekken of strepen.

Het is een hond die er robuust en sterk uitziet.

Karakter

De Teckel staat bekend om zijn eigenwijze karakter. Ze zijn slim, actief en soms een beetje koppig. Ze hebben veel energie en houden van spelen en rennen. Teckels zijn ook goede waakhonden en zullen hun familie beschermen.

Ze kunnen een sterke band vormen met hun baasjes en zijn vaak aanhankelijk. Het is belangrijk om een Teckel goed op te voeden en te socialiseren vanaf jonge leeftijd, zodat ze weten wat wel en niet mag.

Met de juiste training en aandacht kan een Teckel een geweldige metgezel zijn.

Oorsprong van de Teckel

De Teckel heeft zijn oorsprong als jachthond, speciaal gefokt om vossen en dassen uit hun holen te jagen.

Gebruiksdoel

De Teckel is oorspronkelijk gefokt als jachthond voor de vossen en dassen. Hun specifieke lichaamsvorm, met korte poten en een lang lichaam, stelt hen in staat om in kleine holen te kruipen om prooi op te sporen en te vangen.

Tegenwoordig worden Teckels ook gewaardeerd als gezelschapshonden vanwege hun levendige en eigenwijze karakter. Ze kunnen ook worden getraind voor andere activiteiten, zoals behendigheid of gehoorzaamheid, maar ze blijven het meest bekend om hun jachtinstinct en vaardigheden.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Teckel gaat terug tot enkele honderden jaren geleden. Dit hondenras werd oorspronkelijk gefokt in Duitsland voor de jacht op vossen en dassen. De naam “Teckel” betekent eigenlijk “dassenhond” in het Duits.

Door hun unieke lichaamsvorm met korte poten en een langwerpig lichaam, konden ze gemakkelijk de holen van vossen en dassen binnengaan. In de loop der jaren zijn er verschillende varianten van de Teckel ontstaan, zoals langharig, ruwharig en kortharig.

Tegenwoordig zijn Teckels niet alleen populair als jachthonden, maar ook als gezelschapshonden vanwege hun eigenwijze karakter en liefdevolle aard.

Gezondheid van de Teckel

De Teckel heeft enkele gezondheidsproblemen, waaronder erfelijke aandoeningen zoals blindheid en doofheid.

Meest voorkomende gezondheidsproblemen

Teckels kunnen enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen hebben. Een van de belangrijkste zorgen bij dit ras is rugproblemen. Vanwege hun lange lichaam en korte poten zijn Teckels vatbaar voor rugpijn en hernia’s.

Daarom is het belangrijk om ze te beschermen tegen springen en te zorgen voor een goed ondersteunende omgeving.

Een ander gezondheidsprobleem bij Teckels is oogaandoeningen. Ze hebben vaak last van oogproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. Het is essentieel om regelmatig een dierenarts te bezoeken om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen en de juiste behandeling te krijgen.

Ten slotte kunnen Teckels ook gebitsproblemen hebben, waaronder tandbederf en tandvleesontsteking. Regelmatig poetsen van hun tanden en het geven van speciale kauwspeeltjes kan helpen om hun gebit gezond te houden.

Activiteiten en beweging

De Teckel is een actieve hond die graag bezig is en voldoende beweging nodig heeft. Hieronder staan enkele activiteiten en bewegingsmogelijkheden die goed zijn voor de Teckel:

 • Dagelijkse wandelingen: De Teckel moet regelmatig worden uitgelaten om te kunnen bewegen en zijn energie kwijt te kunnen.
 • Speeltijd: De Teckel houdt van spelen, dus zorg ervoor dat hij voldoende speeltijd heeft met speelgoed of andere honden.
 • Mentale stimulatie: Geef de Teckel puzzelspeeltjes of denkspellen om hem mentaal uit te dagen.
 • Gehoorzaamheidstraining: Train de Teckel in gehoorzaamheidsoefeningen om hem fysiek en mentaal bezig te houden.
 • Hundesport: Sommige Teckels doen het goed in verschillende soorten hondensport, zoals behendigheid of speurwerk.

Verzorging van de Teckel

De verzorging van de Teckel omvat onder andere vachtverzorging en training en socialisatie.

Vachtverzorging

De vachtverzorging van een Teckel kan een beetje extra aandacht nodig hebben. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

 • Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.
 • Teckels hebben verschillende soorten vachten, waaronder langharig, ruwharig en kortharig. De verzorging kan per vachttype verschillen.
 • Bij langharige Teckels is dagelijks borstelen nodig om klitten te voorkomen, terwijl kortharige Teckels minder vaak geborsteld hoeven te worden.
 • Het trimmen van de vacht kan ook nodig zijn om de vorm en lengte bij te houden, vooral bij ruwharige Teckels.
 • Naast het borstelen is het belangrijk om regelmatig de oren, ogen en nagels van je Teckel te controleren en schoon te maken indien nodig.
 • Als je niet zeker bent over de juiste verzorging van de vacht van jouw Teckel, vraag dan advies aan een professionele trimmer of dierenarts.

Training en socialisatie

Training en socialisatie zijn belangrijk voor een Teckel. Hier zijn enkele tips om je Teckel goed op te voeden:

 • Begin met de training op jonge leeftijd.
 • Gebruik positieve versterkingstechnieken, zoals beloningen en lof.
 • Wees geduldig en consistent in je training.
 • Socialiseer je Teckel met andere honden, mensen en verschillende situaties.
 • Leer je Teckel basiscommando’s zoals zit, liggen en hier komen.
 • Maak de training leuk en interessant met speeltjes en spelletjes.
 • Neem de tijd om je Teckel te leren hoe hij zich moet gedragen in verschillende omgevingen.
 • Overweeg het inschakelen van professionele hulp bij het trainen van je Teckel als dat nodig is.

Aanschaf en kosten

Teckels kunnen aangeschaft worden bij betrouwbare fokkers, waarbij de kosten variëren afhankelijk van factoren zoals de stamboom, gezondheid en kleur.

Benodigde ervaring

Om een Teckel te kunnen verzorgen en opvoeden, is enige ervaring met honden wenselijk. Teckels hebben een eigenwijs karakter en kunnen behoorlijk eigenzinnig zijn. Ze hebben een stevige hand nodig tijdens de training en socialisatie om ongewenst gedrag te voorkomen.

Daarnaast moet je ook bereid zijn om tijd en energie te steken in de verzorging van hun vacht en het bieden van voldoende lichaamsbeweging.

Bijzonderheden

Bijzonderheden over de Teckel zijn onder andere dat ze een langwerpig lichaam hebben met korte pootjes. Dit maakt ze uniek en anders dan andere hondenrassen. Ze staan erom bekend eigenwijs te zijn en hebben vaak een sterke persoonlijkheid.

Het zijn ook uitstekende jachthonden, vooral voor het opsporen van vossen en dassen in hun holen. Hoewel ze klein van formaat zijn, zijn Teckels robuust en hebben ze veel energie. Het is belangrijk om te vermelden dat sommige Teckels erfelijke aandoeningen kunnen hebben, zoals blindheid of doofheid, vooral bij zogenaamde “double dapple” of merle Teckels.

Het is dus essentieel om bij het aanschaffen van een Teckel goed op de gezondheid van de hond te letten.

Kosten van een Teckel

Het aanschaffen van een Teckel kan variëren van prijs afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vindt u een uitsplitsing van de geschatte kosten.

Type kosten Geschatte prijs
Aanschaf van een puppy €800 – €2000
Voedsel en snacks €20 – €50 per maand
Medische kosten €100 – €300 per jaar
Training en socialisatie €50 – €100 per sessie
Vachtverzorging €30 – €70 per bezoek
Speelgoed en accessoires €10 – €50

Let op, de bovenstaande kosten zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van uw Teckel.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is de Beschrijving, Oorsprong, en Gezondheid van een Teckel?

Een Teckel, ook bekend als een daschhond, heeft bepaalde kenmerken en verzorging nodig. De oorsprong en evolutie van het Teckelras hebben geleid tot veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden zoals double dapple.

2. Hoe kan ik een Teckel opvoeden?

Voor de opvoeding van Teckelpups zijn er betrouwbare fokkers van Teckels in Nederland die advies kunnen geven. Ook zijn er tips en advies voor het trainen van een Teckel om hen te helpen zich aan te passen.

3. Wat moet ik weten over Teckel ziektes?

Teckels kunnen bepaalde gezondheidsproblemen hebben, zoals double dapple. Het is belangrijk om alert te zijn op deze hondenziekten en de juiste voeding te geven.

4. Wat is het karakter en gedrag van Teckels?

De kenmerken en gedrag van Teckels variëren per hond, maar ze staan bekend om hun loyaliteit en speelsheid. Goede opvoeding kan helpen bij het vormen van hun karakter.

5. Hoe verzorg ik mijn Teckel op de juiste manier?

Voor de juiste verzorging van een Teckel zijn er verschillende tips en trucs beschikbaar. Dit omvat alles van hun voeding tot en met algemene verzorging om hen gelukkig en gezond te houden.