Darmkanker (adenocarcinoom) bij honden.

Intestinaal kanker (adenocarcinoom) bij honden is een ernstige aandoening die zorgvuldige aandacht en behandeling vereist. Deze vorm van kanker treft de darmen van de hond en kan verschillende symptomen veroorzaken. In dit artikel zullen we een diepgaande kijk nemen op wat intestinaal kanker bij honden is, de symptomen, oorzaken, diagnose, behandeling, herstel en conclusie.

Wat is intestinaal kanker bij honden?

Intestinaal kanker, ook bekend als adenocarcinoom, is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de darmen van een hond. Het begint meestal in het slijmvlies van de darmen en kan zich verspreiden naar omliggende weefsels en organen. Deze vorm van kanker kan zowel de dunne als de dikke darm van de hond aantasten.

Symptomen van intestinaal kanker bij honden

De symptomen van intestinaal kanker bij honden kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het stadium van de ziekte. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Gewichtsverlies
 • Verlies van eetlust
 • Braken
 • Diarree
 • Bloederige ontlasting
 • Veranderingen in stoelgang
 • Verhoogde dorst en urineren
 • Lethargie

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen bij honden. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een juiste diagnose.

Oorzaken van intestinaal kanker bij honden

De exacte oorzaak van intestinaal kanker bij honden is onbekend. Er zijn echter enkele risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van deze ziekte kunnen vergroten, zoals:

 • Leeftijd: oudere honden hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker.
 • Ras: sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor kanker dan andere.
 • Erfelijkheid: bepaalde genetische factoren kunnen het risico op kanker vergroten.
 • Dieet: een onevenwichtige voeding kan het risico op kanker verhogen.
 • Milieufactoren: blootstelling aan bepaalde chemicaliën of giftige stoffen kan de ontwikkeling van kanker bevorderen.

Diagnose van intestinaal kanker bij honden

De diagnose van intestinaal kanker bij honden omvat meestal verschillende stappen. Een dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk aanvullende tests bestellen, zoals bloedonderzoek, beeldvorming en het nemen van weefselmonsters voor biopsie. Deze tests helpen bij het bepalen van de locatie, het type en het stadium van de kanker.

Behandeling van intestinaal kanker bij honden

De behandeling van intestinaal kanker bij honden hangt af van verschillende factoren, waaronder het stadium van de ziekte en de algehele gezondheid van de hond. Mogelijke behandelingsopties zijn onder andere:

 • Chirurgie: het verwijderen van de tumor en omliggende weefsels kan een optie zijn als de kanker niet is uitgezaaid.
 • Chemotherapie: medicijnen kunnen worden gebruikt om kankercellen te doden of hun groei te remmen.
 • Bestralingstherapie: gerichte straling kan worden gebruikt om kankercellen te vernietigen.
 • Ondersteunende zorg: pijnbestrijding, voedingsaanpassingen en andere behandelingen kunnen helpen om de kwaliteit van leven van de hond te verbeteren.

Herstel van intestinaal kanker bij honden

Het herstel van intestinaal kanker bij honden kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het stadium van de ziekte, de behandeling en de algehele gezondheid van de hond. Sommige honden kunnen volledig herstellen, terwijl anderen een langdurige behandeling en ondersteunende zorg nodig hebben. Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken voor follow-upcontroles en eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van de hond te melden.

Conclusie

Intestinaal kanker bij honden is een ernstige aandoening die zorgvuldige aandacht en behandeling vereist. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen, een juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te zoeken. Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies en begeleiding bij de gezondheid van uw hond.

FAQ

Wat zijn de risicofactoren voor intestinaal kanker bij honden?

Leeftijd, ras, erfelijkheid, dieet en milieufactoren kunnen het risico op intestinaal kanker bij honden vergroten.

Hoe wordt intestinaal kanker bij honden gediagnosticeerd?

De diagnose van intestinaal kanker bij honden omvat meestal een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, beeldvorming en het nemen van weefselmonsters voor biopsie.

Wat zijn de behandelingsopties voor intestinaal kanker bij honden?

De behandeling van intestinaal kanker bij honden kan chirurgie, chemotherapie, bestralingstherapie en ondersteunende zorg omvatten.

Kunnen honden herstellen van intestinaal kanker?

Herstel van intestinaal kanker bij honden hangt af van verschillende factoren. Sommige honden kunnen volledig herstellen, terwijl anderen langdurige behandeling en ondersteunende zorg nodig hebben.