Laparoscopische sterilisatie bij honden

Laparoscopische sterilisatie betekent letterlijk een sterilisatie d.m.v.
een kijkje in de buik met een camera. Bij een traditionele sterilisatie dienen alle onderdelen waaraan geopereerd wordt buiten de buik te worden getild. In het geval van de sterilisatie willen we graag de buikwond zo klein mogelijk houden (toch is deze al snel 4-15 cm afhankelijk van de grootte van de hond), daardoor verliezen we al snel een duidelijk overzicht van de buik. Bovendien is het naar buiten tillen van de eierstokken een pijnlijke aangelegenheid (dit is in de meeste gevallen ook het moment dat de gasnarcose iets hoger gezet moet worden). Ook na de traditionele ingreep heeft de hond last van het aantrekken van de ophangbandjes van de eierstokken en natuurlijk de vrij forse buikwond die zal moeten herstellen. Hierdoor hebben honden na een traditionele sterilisatie meestal ongeveer een week hersteltijd nodig.

De laparoscopische sterilisatie (oftewel sterilisatie via kijkoperatie) maakt gebruik van een geheel andere techniek. In plaats van de organen naar de chirurg toe te halen, worden de instrumenten van de chirurg naar de organen toe gebracht. Dit wordt gedaan d.m.v. 2 kleine gaatjes in de buikwand. In eerste instantie wordt de buikwand wat opgetild van de onderliggende organen door wat koolzuurgas naar binnen te brengen via een naald. Als de buikwand opgetild is worden 2 poorten ingebracht in de buik. Hierdoor worden de camera en gewenste instrumenten ingebracht.

Zodra de camera de buik binnenkomt is opvallend hoe goed het overzicht is over de gehele buik en zijn vrijwel alle organen heel goed te beoordelen.

Om de eierstokken makkelijk te vinden wordt de patiënt in een speciale kanteltafel naar de chirurg toe gedraaid. Hierdoor komt de eierstok aan de bovengelegen kant bovenop te liggen. De eierstok wordt opgetild van de onderliggende organen en door de assistente met een speciale haak gepresenteerd voor de chirurg. De chirurg heeft hierdoor een mooi beeld van de ophangbanden waaraan de eierstok is bevestigd en de toevoerende bloedvaten. Deze bandjes en bloedvaten worden dicht gebrand (vergelijkbaar effect als dicht hechten), waarna de eierstok zonder bloedverlies kan worden losgeknipt. Mocht er toch een bloedvaatje nog gaan bloeden, is dit direct te zien en kan deze alsnog worden dicht gebrand.

De buik wordt na het loshalen nogmaals helemaal gecontroleerd. Als beide eierstokken los zijn gehaald worden deze verwijderd uit de buik en eveneens gecontroleerd. Hierna worden alle instrumenten en poorten verwijderd en worden de wondjes dicht gemaakt. De huid wordt onderhuids gesloten. De hond houdt in totaal 2 kleine wondjes van 1 cm doorsnede over welke razendsnel genezen en zal geen napijn hebben. De honden worden meestal al binnen 10 minuten wakker doordat de narcose veel korter geweest is en kunnen 1,5-2 uur na de ingreep al weer kwispelend naar huis.

Meer info? sterilisatiekijkoperatie.nl