Waar mag ik met de hond op het strand?

honden strandMet de hond naar het strand is in de zomermaanden een groot feest voor hond en baas, helaas is het niet overal toegestaan om honden los te laten. Op sommige stranden is het zelfs verboden om met de hond te komen in het hoogseizoen. In het onderstaande overzicht kun je lezen waar en waar niet je met je hond terecht kan.

Honden Stranden Zuid-Holland


Hoek van Holland

Honden zijn op alle stranden toegestaan behalve van 1 mei t/m 1 oktober zijn honden tussen 10.00 en 19.00 uur niet welkom. In het duinengebied geldt geen hondenverbod maar je hond moet dan wél aangelijnd zijn. 

Katwijk aan Zee

Van 1 april t/m 1 oktober zijn honden alleen toegestaan voor 9.00 of na 19.00 uur. De rest van het jaar mogen honden de hele dag los lopen op het strand.

Kijkduin

Tussen 1 oktober en 15 mei zijn honden altijd welkom in Kijkduin. Van 1 april t/m 1 oktober zijn honden alleen welkom op het zuiderstrand voor 9.00 of na 19.00 uur. Op strandopgang 2 en 9 en vanaf de Kwartellaan tot aan Strandopgang 10 mogen honden in de zomermaanden wel gewoon loslopen.

Monster

Tussen 15 mei en 15 september zijn honden toegestaan vanaf het Kijkduinpark (einde parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan) tot aan Monster. Op alle overige stranden van Monster zijn honden alleen toegestaan voor 10.00 en na 19.00 uur.

Noordwijk aan Zee

Er is een deel van het strand het hele jaar toegankelijk voor honden. Vanaf strandopgang nr. 1, aan het eind van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk, tot aan Katwijk is ongeveer 4 kilometer hondenstrand.  De overige stranden van Noordwijk zijn van 1 mei t/m 1 september verboden voor honden.

Oostvoorne

Honden mogen hier het gehele jaar lekker loslopen! Een echt hondenstrand dus.

Rockanje

Van 1 april t/m1 oktober mogen honden alleen aangelijnd het strand op. Het rest van het jaar mogen ze wel loslopen.

Scheveningen

Op het strand van scheveningen zijn honden alleen welkom vanaf 1 oktober t/m 15 mei. In de zomer maanden is het dus verboden om met je hond het strand op te gaan. Honden zijn wel het hele jaar welkom ten noorden van strandpaal 47 (Noorderstrand, voorbij Carlton Beach Hotel) of ten zuiden van strandpaal 36 (Zuiderstrand, voorbij de Haven).

Wassenaar

Wassernaar heeft een speciaal hondenstrand waar honden het hele jaar los mogen lopen. Dit strand vind je bij Wassenaar tussen de strandpalen 91 en 92. Op het overige strand van Wassenaar zijn honden tijdens de zomer maanden van 15 mei t/m 15 september alleen voor 7.00 en na 19.00 uur toegestaan.

Honden stranden Noord-Holland


Bergen aan Zee

In de winter maanden zijn honden overal toegestaan. Van 1 mei t/m 1 oktober geldt er een hondenverbod tussen 09.00 en 19.00 uur In het Berger Bos mogen honden van 15 juni tot half maart wel loslopen.

Bloemendaal aan Zee

Honden zijn het hele jaar toegestaan Tussen Parnassia en het naaktstrand. In de zomermaanden zijn honden niet toegestaan tussen de gemeentegrens van Zandvoort en Parnassia.

Callantsoog

Honden zijn het hele jaar toegestaan op het strand. Van mei t/m september van 7:00 tot 19:00 uur moeten ze aangelijnd zijn.

Camperduin

Honden zijn op het strand van Camperduin toegestaan van september t/m mei. De rest van het jaar is verplicht met de leiband.

Castricum aan Zee

Honden mogen het hele jaar loslopen op het strand, van 1 mei t/m 1 oktober is dit alleen mogelijk voor 9.00 en na 20.00 uur.

Den Helder

Van mei t/m september van 9.00 tot 19.00 uur mag uw hond alleen aangelijnd op het strand komen. De rest van het jaar mogen honden vrij loslopen.

Egmond aan Zee

Honden zijn niet toegestaan op het strand van 1 mei t/m 1 oktober tussen 09.00 en 19.00 uur.

Groote Keeten

Van mei t/m september tussen 9:00 en 19:00 uur zijn honden alleen aangelijnd toegestaan.

Wijk aan Zee

Van mei t/m september tussen 9:00 en 19:00 uur zijn honden niet toegestaan.

IJmuiden

Tussen 1 mei en 31 augustus zijn honden alleen in de duinen en bij het Binnenmeer toegestaan en op het strand voorbij kilometerpaal 57750 ten zuiden van strandpaviljoen Beach Inn.

Zandvoort aan Zee

Van 15 april tot 1 oktober zijn honden tussen 9.00 en 19.00 uur niet welkom op het strand. Voor 9.00 en na 19.00 uur mogen honden wel los op het strand lopen. Van 1 oktober tot 15 april mogen honden overal op het strand komen.

Honden stranden Zeeland


Cadzand

Honden mogen het hele jaar op het strand komen. Van 15 mei t/m 15 september zijn honden tussen 10.00 uur en 19.00 uur alleen aangelijnd toegestaan.

Burgh-Haamstede

Honden zijn toegestaan op alle stranden. Van 15 mei t/m 15 september zijn honden tussen 10.00 uur en 19.00 uur alleen aangelijnd toegestaan.

Breskens

Honden zijn aangelijnd het hele jaar door welkom op de stranden van Breskens.

Domburg

Van 15 mei t/m 15 september mogen honden alleen los lopen van 19.00 tot 10.00 uur. Overdag zijn honden niet toegestaan. Het rest van het jaar mogen honden wel de hele dag los.

Oostkapelle

Honden zijn het hele jaar welkom op de stranden Hoogduin, Westhoven en Berkenbosch.

Renesse

Van 15 mei t/m 15 september mogen honden alleen tussen 19.00 en 10.00 uur loslopen. Tussen 15 september en 15 mei mogen honden de hele dag loslopen.

Vrouwenpolder

Honden zijn van 1 mei t/m 1 oktober op bepaalde plekken welkom van 8.00 tot 18.00 uur, mits aangelijnd. Waar dit kan wordt duidelijk aangegeven. In overige periodes en op overige tijden mogen honden altijd loslopen

Zoutelande

Honden mogen van 15 september t/m 14 mei de hele dag loslopen. Van 14 mei t/m 15 september zijn loslopende honden alleen toegestaan van 19.00 tot 10.00 uur, de rest van de dag zijn honden wel toegestaan maar dan aangelijnd.

Honden stranden in Friesland


Schiermonnikoog

Honden mogen het hele jaar los lopen op het strand en ook op vele andere plekken op het eiland. Honden moeten alleen in de bebouwde kom en in het nationale park worden aangelijnd.

Terschelling

Op het strand en in de bossen op Terschelling mogen honden het hele jaar los lopen. Op vele andere plekken op het eiland zoals het duingebied moeten honden wel aan de lijn.

Texel

Op de bewaakte strandgedeelten van Texel moeten honden worden aangelijnd tussen de laatste week van juni en de eerste week van September. Honden mogen het rest van het jaar wel lekker loslopen.

Vlieland

Honden mogen het hele jaar los lopen op het strand van Vlieland. In sommige bossen en in het dorp geldt wel een aanlijnplicht.

Gerelateerde artikelen:


Help je hond de zomer door!
Exclusieve, handgemaakte en unieke halsbanden en riemen
Innovatieve honden speeltjes