Help, mijn hond is te dik! Tips & advies

overgewicht hond

Heeft jouw hond overgewicht?


Uit onderzoek is gebleken dat zeker 50% van de honden lijdt aan overgewicht. Het komt vooral voor bij oudere honden en gesteriliseerde/gecastreerde honden.  In de meeste gevallen is verkeerde voeding de oorzaak. Er is sprake van overgewicht indien een hond 15% boven zijn of haar optimale gewicht weegt, wanneer dit boven de 20% is spreken we van zwaarlijvigheid. Om te controleren of je hond te dik is, moet je goed letten op de volgende symptomen:

 • De ribben zijn niet of amper voelbaar
 • De taille is niet meer zichtbaar
 • De hond is kortademig
 • Weinig uithoudingsvermogen
 • De hond heeft moeite met lopen en is lui
 • De hond slaapt meer dan normaal
 • Hoe ontstaat overgewicht?


  Verkeerde, oftewel te veel voeding en te weinig beweging is meestal de hoofdzaak. Een oudere hond is minder actief en zal dus ook minder calorieën nodig hebben. Ook een gecastreerde of gesteriliseerde hond zal sneller dik worden dankzij een verlaagde en minder actieve stofwisseling. Zwaarlijvigheid komt ook vaker voor bij bepaalde rassen. Denk bijvoorbeeld aan Labradors, Beagles, Bassets en King Charles Spaniels. Het komt er op neer dat er minder energie wordt verbruikt dan dat er wordt geconsumeerd. De verhouding tussen beweging en eten is niet in balans.

  Een medische probleem kan er ook voor zorgen dat een hond te dik wordt, voorbeelden hiervan zijn: hypothyreoidie (een te langzaam werkende schildklier), de ziekte van Cushing (De bijnieren die teveel cortisone produceren) en suikerziekte of diabetes. Het is verstandig om altijd eerst langs de dierenarts te gaan om ziektes uit te sluiten.

  De nadelen en gevaren van overgewicht


  Uiteraard zal een te dikke hond sneller moe, lui en kortademig worden. Hij zal minder zin hebben in lange wandelingen en minder vaak spelen met soortgenoten. Hiermee verliest een hond toch een stukje van zijn levenslust en dat is zonde! Helaas kan overgewicht ook tot ernstigere problemen leiden. Na verloop van tijd krijgt de hond gewrichtsproblemen, huidproblemen, leveraandoeningen, hart en vaatziektes, suikerziekte en tot slot een vroege dood. Overgewicht geeft tevens tijdens operaties en narcose een groter risico op complicaties. Genoeg reden om af te vallen!

  overgewicht labrador

  Afvallen: De behandeling


  Allereerst moet er een verandering in voeding en levensstijl komen, dit vergt een actieve en gedisciplineerde houding van de baas. Bij de dierenarts en sommige dierenwinkels kun je je hond gratis laten wegen. Eerste stap is het bepalen van de hoeveelheid overgewicht en vervolgens het streefgewicht, dit kun je het beste overleggen met de dierenarts. Mensen die willen afvallen zullen gezonder en minder gaan eten, dit zelfde geldt ook voor honden. Geef je brokken? Zoek dan naar een light variant met minder calorieën. Er is ook genoeg licht verteerbaar diepvries vers vlees te vinden, vers vlees zorgt voor een goede darmflora en de aanmaak van enzymen wat de vertering ondersteund. Er mag gerust gekookte groenten gemengd worden tussen het voer. Om het hongergevoel te verminderen kun je het voer ook verdelen over 3 tot 4 maaltijden per dag.

  Vermijdt extra bijvoeding als hondensnoepjes, brood, worst of kaas, dit zijn echte dikmakers! De meeste mensen gebruiken voedsel om te belonen maar er zijn genoeg alternatieven zoals lief aanspreken, piepende speeltjes, een trekspelletjes of een bal. Als je hond niet van speeltjes houdt geef hem dan een speciale Activity Ball, waar je de brokjes in stopt die er tijdens het spelen geleidelijk uitvallen. Combineer het belonen met voedsel in combinatie met spel en beweging. Af en toe een tussendoortje geven kan geen kwaad maar geef liever groente, fruit of een rijstwafel.

  Bewegen en spelen is essentieel om overgewicht te voorkomen. Dagelijkse wandelingen van minimaal een uur zijn zeer belangrijk. Probeer deze wandelingen ook leuk en afwisselend te houden door bijvoorbeeld naar het strand te gaan of een plek waar de hond kan zwemmen. Apporteren met een bal en ravotten met soortgenoten zijn geweldige manieren om de conditie van je hond te verbeteren. Voor oudere honden en honden met gewrichtsproblemen is het raadzaam om samen met de dierenarts een aangepast bewegingsprogramma op te stellen.

  Zorg ervoor dat je hond zijn ideale gewicht blijft behouden, zodat er minder risico is op ziektes en zijn levensverwachting en kwaliteit van leven verbetert. Voldoende beweging en goede voeding zijn geen tijdelijk oplossingen maar basisbehoeftes van de hond.

  Bekijk ook het filmpje van dierenarts Margriet Bos. Zij vertelt hoe je overgewicht bij huisdieren kunt constateren en wat je er aan kunt doen.  Gerelateerde artikelen:


  Giftig eten voor honden
  Diarree bij de hond
  Braken bij de hond - Wat kun je er aan doen?
  Roken schadelijk voor honden en katten