Hond agressiever als mannelijke baas hem uitlaat

duitse dog aan riemEen nieuwe studie heeft aangetoond dat honden die op pad zijn met hun mannelijke baas vier keer zoveel agressieve neigingen tonen dan tijdens een wandeling met hun vrouwelijke bazin. De kans op agressiviteit en bijt incidenten kan daarom wel degelijk beïnvloed worden door het gedrag en de energie van de eigenaar.

Mannelijke baas vs vrouwelijk baas

De wetenschappers aan de Tsjechische Mendel University studeerde het wandelgedrag van 2000 honden. Er werd gekeken naar het effect van de leeftijd, geslacht en grootte van de hond, en het geslacht van de eigenaar. De verrassendste conclusie was dat het geslacht van de eigenaar het meest invloed heeft op het gedrag van de hond ten opzichte van zijn soortgenoten. 

"We veronderstellen dat de agressiviteit van een hond tijdens een wandeling in verband staat met de agressieve neigingen en impulsiviteit van zijn baasje", schreven Petra Reza en zijn onderzoeksteam. "Honden zijn namelijk perfect in staat om het sociale en communicatieve gedrag van mensen te lezen en na te bootsen."

Agressie aan de lijn

Wat ook is gebleken tijden het onderzoek – honden die aan de lijn lopen besnuffelen elkaar veel vaker en de kans dat ze elkaar bedreigen is ook twee keer zo groot. Het uitvallen aan de lijn is een vaak voorkomend probleem en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de beperkte vrijheid om rond te rennen.

Leeftijd en geslacht beïnvloed gedrag tegenover soortgenoten

Opvallend is dat honden het best kunnen opschieten met leeftijdsgenoten maar minder gioed met soortgenoten van het zelfde geslacht. Volwassen honden bedreigen puppy's 24% van de tijd in tegenstelling tot 13% naar andere volwassen honden. Ook oudere honden bedreigen elkaar maar 16% van de tijd, terwijl ze een puppy 58% van de tijd zullen bedreigen. Dr. Stefanie Schwartz, een dierenarts en de oprichtster van PetBehavior.org, zegt dat dit gedrag erg logisch is. "Volwassen honden zullen niet bijzonder geneigd zijn om te spelen met onstuimige puppy's die niet van hun zijn".

Tenslotte werd ook vastgesteld dat beide mannetjes en vrouwtjes beter kunnen opschieten met honden van het andere geslacht. Teven bedreigen andere teven 23% van de tijd en slechts 8% ten opzichte van reuen. Reuen zijn 3 keer zo vaak geneigd om een andere rue te bedreigen dan een teef.

Bron: abcnews

Gerelateerde artikelen:

Onderzoek naar het verschil tussen de teef en de reu.
Wel of geen anti-blafband?.
Agressie naar honden
Dominantie-theorie in hondentraining en gedrag achterhaald