Dromen en REM slaap bij honden

hond slapen

Honden dromen


Onderzoek bevestigt wat vrijwel iedere hondenbezitter weet: honden dromen als ze slapen, net als mensen. Honden hebben net als ons verschillende fasen van slaap. Het enige verschil zit hem in de lengte van de tijd. Onze slaap cycli lijkt langer te zijn, maar net als mensen, gaan honden door een diepere slaap (SWS) en een rapid eye movement (REM) slaap. Dromen gebeurt tijdens de REM-slaap cyclus.

Hoe honden slapen


Wanneer de hond diep en langzaam ademhaalt zit hij in de SWS slaapfase. Hoewel het een diepe slaap is, is het waarschijnlijker dat de hond tijdens deze slaapfase wakker wordt dan tijdens de REM-slaap. Zodra de hond begint te "lopen" of trillen zit hij in de REM-cyclus, volgens onderzoek is er dan het meest hersenactiviteit. Behalve het trekken met de pootjes (wat soms op graven of hardlopen lijkt) maken de schone slapers ook geluiden tijdens hun nachtrust. Dat kan een sabbelgeluid zijn, piepen, grommen, smakken tot zelfs een echte harde blaf of een heuse wolvenhuil. Het is dus niet zo onwaarschijnlijk dat ook honden kunnen dromen. Honden kunnen immers ook gebeurtenissen herinneren en dromen is een normale manier om hun dagelijkse beslommeringen te verwerken. Waarover ze dromen zullen we echter nooit weten.

Wakker worden


Zoals het spreekwoord luidt ‘maak geen slapende honden wakker’, is het wijs om een dromende hond niet abrupt wakker te maken. Een hond kan namelijk heel instinctief reageren. Als hij wakker schrikt weet hij de eerste seconden niet in welke situatie hij zich bevindt. Hij kan denken dat hij aangevallen wordt en reageert verdedigend. Vooral met kinderen is het belangenrijk dat de hond rustig wakker wordt gemaakt.