Broodfok en Illegale Puppy Handel

broodfok hondenPer jaar worden er enkele duizenden puppies gefokt en geregistreerd in Nederland. De vraag naar puppies in ons land is echter vele malen groter. Er worden door Nederlanders ongeveer 180.000 puppies per jaar aangeschaft, maar waar komen die dan vandaan? Helaas is het antwoord op deze vraag zeer triest en schokkend. Een wereld van grootschalige puppyfabrieken, broodfokkers en malafide hondenhandelaren is waarschijnlijk helemaal vreemd voor u, maar nietsvermoedend werken vele mensen mee aan dierenmishandeling wanneer zij een pup aanschaffen.

Illegale puppy Import vanuit het buitenland

Elke week worden honderden puppies in busjes vanuit landen als Hongarije, Polen en Tsjechië gesmokkeld. In deze Oost-Europese landen worden pups onder gruwelijke omstandigheden gefokt in zogeheten puppyfabrieken. De puppies worden vaak te vroeg bij hun moeder weggehaald, zijn ernstig ziek en worden met vervalste papieren naar Nederland en België getransporteerd. Voor 50 euro per stuk worden de Pups daar ingekocht en hier verkocht voor een tienvoud. Eenmaal geleverd aan Nederlandse en Belgische fokkerijen en handelaren, worden ze aangeboden via advertenties en het internet, zoals op marktplaats (meest populair).

Een dierenpaspoort, stamboom en een chip zijn dus geen garantie dat u een gezonde pup koopt van een eerlijke fokker. Het komt regelmatig voor dat mensen een puppy kopen die binnen enkele dagen overlijdt omdat ze bijvoorbeeld te jong zijn, niet zijn ingeënt, of niet zijn ontwormd, terwijl dit wel in het paspoort staat! Helaas is een malafide fokkerij moeilijk te onderscheiden van een bonafide fokkerij. Puppies worden namelijk met een vals “etiket” aangeboden. De aanbieder beweert dat de puppies uit een nestje van een particulier komen, of van een bonafide, volgens de wet opererende, Nederlandse fokkerij. Een handelaar, die op het eerste gezicht misschien betrouwbaar lijkt, zet vaak een zogenaamde ‘alibihond’ in, die wordt voorgesteld als de moeder van de puppy die ze bij zich heeft.

Het IFAW heeft maanden lang een undercover onderzoek gedaan naar de handel in puppies uit Oost-Europese landen. U kunt het rapport met deze bevindingen lezen via deze link. Ook zond "Undercover in Nederland" op 6 juni 2010 een uitgebreide rapportage uit over dit onderzoek Kijken dus!

Broodfokkers in Nederland en Belgie

Puppies worden niet alleen in Oost-Europese landen als massaproduct gefokt. Ook in Nederland en België zijn tal van fokkerijen die maar één doel voor ogen hebben: geld verdienen met lage kosten. Hoeveel nesten een teef krijgt, of de puppies gezond zijn, of zij een goede socialisatie krijgen en bij wie ze terechtkomen, maakt hen vaak niets uit.

Wie een puppy gaat kopen bij een broodfokker, zal overdonderd worden met mooie praatjes die waarschijnlijk geloofwaardig overkomen. Dat is niet vreemd, het is immers zijn beroep. Mensen die voor het eerst een hond willen kopen en er weinig vanaf weten, zullen gemakkelijk in deze val lopen. Volgens broodfokkers zijn de erkende, professionele fokkers mensen die teveel geld vragen voor een puppy, terwijl je bij hem voor de helft van die prijs een puppy kan kopen. Waarom die erkende fokkers meer geld vragen voor een puppy vertellen deze broodfokkers niet. Bij een goede fokker wordt er meer geld gevraagd omdat de vader- en moederhond worden getest op erfelijke afwijkingen. Bij een erkende fokker heb je dus meer garantie dat je een gezonde hond in huis haalt, terwijl een hond van een broodfokker door het gebrek aan onderzoeken en verzorging vaak ernstige erfelijke aandoeningen met zich meedraagt.

Een ander verschil is dat een broodfokker de puppies niet opvoed in een huiselijke omgeving. Honden zijn sociale wezens die voldoende sociaal contact nodig hebben. Als puppies gedurende de eerste levensweken niet voldoende gesocialiseerd worden, is de kant groot dat ze gedragsproblemen ontwikkelen; bijvoorbeeld dat ze overal van schikken en zelfs als schikreactie agressief kunnen reageren.

Broodfokkers stallen de honden in garages, donkere schuren of in de winkel in een glazen hokje. Bij goede fokkers is de socialisatie wel belangrijk. Ze zorgen ervoor dat de puppies in contact komen met allerlei geluiden. Bijvoorbeeld de stofzuiger, auto, radio, enz. Doordat ze aan die geluiden van jongs af aan gewend zijn zullen ze later minder geneigd zijn om er angstig op te reageren. Broodfokkers hebben geen tijd om de puppies te socialiseren, omdat ze er teveel tegelijk hebben. En het gaat hen alleen om winst. Onwetendheid van de consument en de laagdrempeligheid van de sector houdt de dit soort handel in stand. Als het zien van een lief klein hondje potentiële kopers niet direct over de streep trekt, dan zijn het wel de lage prijzen van de pup. De oplossing is gebundelde kracht van de consument.

Hoe herkent u een broodfokker?

 • Stamboom kost extra
 • Uw pup wordt thuis bezorgd
 • De puppies liggen in een schuur of in kleine hokken
 • Moeder van pups is niet aanwezig
 • Puppies worden niet voldoende gesocialiseerd
 • De fokker verkoopt meerdere rassen
 • De fokker is niet geïnteresseerd in achtergrond van de koper
 • Er zijn geen geldige papieren van de ouders van de pups
 • Er zijn puppies van verschillende leeftijden
 • Hoe herkent u een degelijke fokker?

 • De pup kan pas na 8 weken afgehaald worden bij de fokker
 • De moeder van de puppies is altijd aanwezig
 • Normaal gesproken fokt hij met 1 ras.
 • Voordat hij een pup wil verkopen wenst hij/zij wat (privé)zaken te weten
 • Hij is in het bezit van alle papieren van beide ouders, of kopieën
 • Voor meer informatie ga dan naar de site van Puppy For Sale. Vergeet niet de petitie op deze site te tekenen!
  .

  Bronnen:
  IFAW
  broodfok.be


  Gerelateerde artikelen:


  Onderzoek naar het verschil tussen de teef en de reu
  Leuke en populaire hondennamen
  De beste Hondenboeken die elk baasje moet hebben!
  Vanaf 2012 worden honden verplicht gechipt