Agressie naar honden

jack russel grommen

Agressie tegenover andere honden


Agressief gedrag naar andere honden kan verschillende oorzaken hebben. Het uitvallen naar andere honden kan zeer vervelend zijn voor de baas. Belangrijk is de oorzaak te achterhalen van agressie naar andere honden.

De hond verdedigt de baas


Als de baas te weinig leiding heeft genomen over de hond zal de hond zich geroepen voelen om die leiding zelf op zich te nemen. Hij ziet zijn baas als zijn bezit en gaat zijn bezit verdedigen, Hij laat andere honden dus niet in zijn territorium. Het is van groot belang in dit geval dat je duidelijk gaat communiceren naar de hond wie er de leiding heeft. Jij dus. Zorg dat je hond moet wachten voor het eten en eet altijd eerst zelf iets. Laat je niet uitdagen tot spelen, maar neem zelf het initiatief waarna je ook beslist wanneer het spel stopt. Loop altijd als eerst in en uit de deur en laat je hond wachten. Verder geef je je hond alleen aandacht wanneer jij dat wilt en niet wanneer hij het probeert af te dwingen.

De hond is angstig


In veel gevallen komt agressie in honden voort uit angst. Als gevolg van negatieve ervaringen tijdens de socialisatie periode van een pup kan de hond later agressie gaan inzetten om zichzelf in veiligheid te brengen. In dit geval is het van groot belang dat de baas de leidersfunctie op zich neemt en de hond leert dat jij de gene bent die voor veiligheid zorgt. Begin met oefeningen te doen met je hond op een grote afstand van een andere hond. Beloon je hond voor goed gedrag. Verklein geleidelijk de afstand tussen de twee honden. Indien je hond weer agressief gedrag gaat vertonen haal je hem onmiddellijk uit de situatie en vergroot je de afstand opnieuw. Wacht tot de hond rustig is en probeer opnieuw dichter bij de andere hond te staan, probeer de aandacht van je hond te krijgen en beloon hem wanneer hij naar je kijkt. Zolang de hond rustig blijft kun je hem commando's geven die hij goed kent en hem blijven belonen. Het is verstandig om een hulphond te gebruiken die goed onder controle staat en niet reageert op de angst van jouw hond.

Dominantie agressie


Een dominante hond zal een dreigende houding aannemen als een ander hem uitdaagt. De staart staat daarbij kaarsrecht omhoog en zijn hele lichaam is gespannen. De oren staan recht overeind en zijn naar voren gericht. Het puntje van de staart trilt. Ook hier gaat het over initiatiefnemend gedrag door de hond. Als baas moet jij de leiding gaan geven. Behandeling idem als bij 'de hond verdedigt de baas'. Als roedelleider besluit jij of er gevochten moet worden tegen een vreemde. Wanneer twee honden op het punt staat om te gaan vechten en jij holt er schreeuwend achteraan, dan kan dit juist de prikkel voor de hond zijn om het gevecht te beginnen. Jouw geschreeuw was slechts een aanmoediging. In dit geval kun je beter de andere kant op lopen terwijl je je hond roept.

De hond heeft leren vechten door ongecontroleerd spelen


Dit probleem is meestal ontwikkeld in de pup fase. Wanneer de pup zonder leiding en toezicht heeft mogen spelen met andere honden kan het zijn dat het spel er te heftig aan toe is gegaan. De pup heeft misschien te vaak gespeeld met andere pups of honden die erg tolerant of onderdanig zijn. Hij heeft hierbij geen grenzen geleerd. Tijdens spel met andere honden is het van belang dat jij het middelpunt van belangstelling wordt. Uiteraard mogen de honden gewoon met elkaar spelen zolang je hond aandacht voor je heeft wanneer jij er om vraagt. Roep je hond zo nu en dan tijdens het spel en beloon hem als hij naar je toe komt. Op deze manier kun je er voor zorgen dat jij je hond onder controle hebt wanneer het spel uit de hand loopt.

Bij honden die zeer agressief zijn tegen andere honden en gaan vechten ondanks dat de tegenstander zich onderwerpt, kan het noodzakelijk zijn om hem te leren andere honden volledig te negeren. Voorkom dat je hond oogcontact zoekt met andere honden en zorg dat hij alleen aandacht voor jou heeft.

Gerelateerde artikelen:


Wel of geen anti-blafband?
Dominantie-theorie in hondentraining en gedrag achterhaald
Overmatig blaffen afleren
Gevaarlijkste hond blijkt teckel