10 Slimste hondenrassen

Hondeneigenaars zijn er al langer van overtuigd: hun harige viervoeter is niet (altijd) zo dom als hij er uit ziet. Maar hun trouwe viervoeter kan slimmer zijn dan zij hebben gedacht: sommige hondenrassen slagen erin een basisvorm van rekenen en taalbegrip onder de poot te krijgen.

De Bulldog is één van de domste honden. Dat maakt een slimme hond even slim of zelfs slimmer dan je tweejarige. Maar niet elke hond is even slim. Border collies zijn de allerslimste, Afghaanse honden de domste. "De gemiddelde hond heeft een taalkundige ontwikkeling van een menselijke tweejarige. Dat wil zeggen dat ze zo'n 165 woorden, gebaren en signalen kunnen begrijpen", legt de Canadese hondenexpert Stanley Coren uit. "De top-20 procent van de honden kunnen tot 250 woorden en gebaren leren en begrijpen. Dat is hetzelfde niveau als een kleuter van 2,5."

Coren analyseerde studies over de intelligentie van honden en ontdekte dat honden tot vier of vijf kunnen tellen en eenvoudige fouten in rekensommen kunnen opmerken. Om dit te testen werd de honden geleerd te kijken naar hoe een snoepje en daarna nog een verdween achter een scherm. Daarna werd het scherm opgeheven, waardoor de snoepjes weer zichtbaar werden. Als er een snoepje te veel of te weinig lag, keken de honden langer alsof ze in de war waren. ,,Dat bewijst dat honden weten dat één plus één twee is, en niet één of drie", concludeert Coren.

Australische veedrijvershond

10. Australische veedrijvershond

Super actieve hond, ooit gefokt om kuddes te drijven in Australië. Moet zowel fysiek als mentaal goed uitgeput worden.

Rottweiler

9. Rottweiler

De Rottweiler heeft een slechte reputatie, maar is een van de intelligente hondenrassen die er is. Zolang de hond goed wordt opgevoed is het een perfecte familiehond.

Epagneul nain continental

8. Epagneul nain continental

Slim, goed te trainen, maar ook erg gesteld op de aandacht van de baas en op het huis.

labrador

7. Labrador

De trouwe, liefdevolle en geduldige Labrador is ook een van de slimste. De hond houdt van werken en moet goed getrained worden anders krijgen ze overgewicht.

sheltie

6. Sheltie

Ooit gefokt om groepen van honderden schapen te drijven. Dit vergt uiteraard uiterste concentratie en intelligentie.

5. Dobermann

Onuitputbaar, dapper en wil graag werken. Staat bekend als een dominante hond, maar dit zijn ze niet allemaal. Kan goed getrained worden zolang er van pup af aan begonnen wordt.


Golden retriever

4. Golden Retriever

Loyaal, geduldig, perfect met kinderen, alles wat mensen zoeken in een familiehond. Door hun grote intelligentie is dit ras perfect bij gehoorzaamheid training en het leren van truukjes.

3. Duitse Herder

Vaak ingezet als politiehond dankzij zijn intelligentie en zijn drang om de baas te beschermen.

2. Poodle

Ja, het klopt echt, de Poodle staat op de 2e plaats als het gaat om intelligente honden. De hond is perfect te trainen, maar vind het erg lastig om alleen te zijn.

border collie

1. Border Collie

De Border Collie is slimste van allemaal. Deze hond moet een doel hebben in zijn leven en niet de hele dag alleen gelaten worden. In zowel de agility, gehoorzaamheid als drijf wedstrijden zijn de Border Collies vaak de uitblinkers.

Gerelateerde artikelen:


10 domste hondenrassen
De Beste familie honden
De beste waakhonden