Zwarte Labrador – Een complete gids voor de zwarte Labrador Retriever

De prachtige zwarte Labrador is een van de meest herkenbare en populaire honden in de wereld. In deze gids zullen we de rijke werkgeschiedenis van de zwarte Labrador Retriever blootleggen en kijken naar hoe hun oorsprong hun persoonlijkheid en intelligentie heeft beïnvloed. We zullen ontdekken dat er twee verschillende types zwarte Labrador puppies zijn, Amerikaanse en Engelse zwarte Labradors, en we zullen ontdekken hoe elk type zwarte Labrador verschilt. En we helpen u beslissen welk type geschikt is voor uw gezin en levensstijl!
Zwarte Labrador
De zwarte Labrador is tot 24 centimeter groot en weegt tot 38 kg. Afhankelijk van hun voorouders, kan uw zwarte Labrador pup een beetje kleiner zijn dan dit wanneer ze volgroeid zijn. Labradors die gefokt zijn voor de showring (bekend als Engelse Labradors in de VS, en ‘Show Labradors’ in het VK) zijn zwaarder en ‘molliger’ van uiterlijk geworden dan Labradors die gefokt zijn voor het jagen en apporteren, en voor competitief succes in veldwedstrijden. En de jacht- of Amerikaanse Labrador kan een lichter frame hebben en een sterke drang om te apporteren.

Alle zwarte Labradors zijn over het algemeen actief, vriendelijk en loyaal. Ze hechten zich sterk aan hun familie, maar vinden het meestal ook leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. De levensduur van een zwarte Labrador is 12 jaar, en uw pup kan zelfs nog langer leven met de juiste voeding, beweging en een gezonde dosis geluk.

Leer uw zwarte labrador kennen

Mijn eerste zwarte Lab, Ted, kwam bij ons in huis toen ik nog een kind was. Hij was mijn constante metgezel tot bijna mijn volwassenheid. Hij maakte talloze boswandelingen, speelde urenlang met de bal in de achtertuin, maar zat ook altijd met zijn hoofd zachtjes op mijn schoot als ik verdrietig was. Het heeft me dus altijd verbaasd dat, ondanks het feit dat de zwarte Labrador de meest voorkomende kleur is, hij in sommige opzichten het minst gewaardeerd wordt. Met een verbazingwekkende geschiedenis van werken naast menselijke metgezellen, en een fantastisch temperament, is deze pup er echt een om in de gaten te houden.

Onze uitgebreide gids zal u door alles wat u ooit zou willen weten over uw favoriete hond. Van de oorsprong van de zwarte Lab, tot het vinden en kopen van gezonde zwarte Labrador puppies, wij hebben het voor u geregeld. En u vindt nog meer leuke en interessante informatie in het vak hierboven!

De zwarte Labrador is al generaties lang geliefd bij de jachtgemeenschap. Maar ze werden gefokt uit een vismaat die nu al bijna vijftig jaar uitgestorven is.

de-labrador-retriever-geheimen-2

Waar komen zwarte Labradors vandaan?

Wist u dat de eerste Labradors werden gefokt uit een nu uitgestorven ras bekend als de St John’s Water Dog. Dit ras was waarschijnlijk ook de oorsprong van de nogal verschillende, en grotere, Newfoundland. Deze visserskameraad had een dikke vacht en leek een beetje op een kruising tussen een Border Collie en de moderne Labrador die wij kennen en liefhebben.

Twee Engelse aristocraten bezaten elk een St John’s Water Dog en zij brachten ze samen om een fokprogramma op te zetten dat de weg vrijmaakte voor de moderne Labrador die we kennen en liefhebben. Tot aan het begin van de jaren 1900 werden bijna al deze honden gefokt als schiet gezelschap, en bijna allemaal waren ze zwart. Zij het vaak met witte aftekeningen.

Hoe wordt de zwarte kleur vererfd in Labradors?

Heb je ooit het gevoel dat je meer zwarte Labradors ziet dan een andere kleur? Dat is omdat het zo is! De eerste chocolade Labradors die we kennen werden geboren in de jaren 1890, maar andere kleuren dan zwart waren helemaal niet populair tot het midden van de jaren ’90. Gruwelijk genoeg werden gedurende vele generaties de meeste puppies die geboren werden met een chocolade of gele vacht routinematig bij de geboorte geëuthanaseerd! En toch bleven die andere kleuren bestaan, ondanks het feit dat zwart in de genetica bekend staat als “dominant”. Als een puppy van één van beide ouders het gen voor de zwarte vachtkleur heeft geërfd, is dit de kleur die haar vacht zal hebben.
Zwarte Labrador pup

Zwarte Labradors vs. Chocolade Labradors

Als je geen fan bent van genetica, kijk dan nu weg! Als je dat wel bent, dan is hier de nitty gritty. We zullen beginnen met te kijken naar de vachtkleuren van zwarte Labradors en chocolade Labradors. Deze komen beide van een pigment genaamd eumelanine. Meer eumelanine leidt tot een zwarte Lab, minder leidt tot een chocolate. Als u uw hersenen terugduwt naar de middelbare school genetica, zult u zich herinneren dat genetische instructies kunnen worden beschreven door letters.

Genen komen in paren. Hier hebben we te maken met B genen op de B locus. B genen bevatten een grote ‘B’, voor veel eumelanine, wat zwart geeft, en een kleine ‘b’ voor minder eumelanine, wat bruin geeft. B is dominant over b. Dus een combinatie van BB of Bb geeft een zwarte vacht. Alleen bb geeft een bruine vacht. Een pup krijgt één gen van elke ouder. En dat is hoe we zwarte Labradors kunnen krijgen die chocolade puppies krijgen. Als ze elk een recessief ‘b’ gen hebben, dus zelf Bb zijn, kunnen ze mogelijk samenkomen in de pup als bb.

Met mij tot nu toe?
Ja? Geweldig! Want hier wordt het iets ingewikkelder… Want in tegenstelling tot wat we net gezien hebben, zijn BB en Bb in werkelijkheid niet altijd zwart, en is bb niet altijd bruin. Dit komt omdat deze genen ook beïnvloed worden door een andere set genen, op de E locus.
zwarte labrador wachten

Zwarte Labradors vs Gele Labradors

De gele kleur van Labradors komt van de e genen. E is dominant, en zit de B genen niet in de weg. Maar e is recessief, en dat doet het wel. Het heeft de potentie om de B genen te stoppen en een zwarte of bruine hond te geven, en geeft ons gele Labrador pups. Dus we hebben B genen – BB, Bb of bb en E genen – EE, Ee en ee. En deze hebben allemaal een verschillende interactie met elkaar om verschillende vachtkleuren te geven. Dit diagram legt ze mooi uit:

Alleen al aan deze combinaties kun je zien dat het meest voorkomende resultaat een zwarte Labrador pup is. Maar ook hoe chocolade en gele Labradors een tijdlang verborgen werden gehouden door zorgvuldige paringen en selectief ruimen. Maar er is nog een andere wending aan het verhaal over de zwarte vachtkleur.

Houtskool Labradors

Niet alle zwarte Labrador puppies worden geboren in de zeer donkere kleur die wij het meest kennen. Af en toe wordt een Labrador geboren met het verdunningsgen. Deze genetische afwijking maakt de kleur van de donkere vachtkleur in wezen donkerder. Op dezelfde manier als de chocolade Labrador er zilver uitziet wanneer dit gen geactiveerd is, ziet de zwarte Labrador er houtskool uit.

In genetische termen, dit verdunningsgen leeft op de D locus. Een grote dominante ‘D’ houdt de vacht in zijn volle kleur, dus alleen een ‘dd’ koppeling maakt het mogelijk om te verdunnen. Hoe dit gen in het Labrador ras terecht is gekomen is een omstreden onderwerp waar we in dit artikel niet op in zullen gaan.
houtskool labrador

Populariteit van Zwarte Labradors

Zwarte Labradors zijn altijd de meest voorkomende kleur geweest, maar hun populariteit is in de loop der jaren veranderd. In de sporthonden gemeenschap geven eigenaars van jachthonden nog steeds vaak de voorkeur aan de zwarte vacht, maar eigenaren van gezelschaps- en showhonden tonen tegenwoordig vaak een voorkeur voor de blekere kleuren. Chocolade en gele Labradors kunnen zelfs hogere prijzen opbrengen bij sommige fokkers, om nog maar te zwijgen van de minder voorkomende vos rode en zilver tinten.

Zwarte honden zijn moeilijker te herplaatsen

Er is een triest fenomeen in asielen, dat van invloed is op het herplaatsingspercentage van zwarte honden. Niet alleen worden deze pups niet zo goed gefotografeerd, ze zijn ook gewoon niet zo gemakkelijk te herplaatsen in persoon. Veel mensen willen geen zwarte hond.

Potentiële eigenaren laten ze vaak links liggen, ongeacht hun temperament, ten gunste van de felgekleurde pups die worden aangeboden. Maar deze adoptanten missen een truc, want zwarte honden hebben zoveel meer te bieden dan alleen hun vacht. En wat ze te bieden hebben verschilt enigszins tussen de Labrador types.

English Black Labradors – gefokt voor de show

Er zijn twee stammen van Labrador. De ene werd gefokt voor de showring, en de andere werd gefokt voor het veld. Hoewel het allebei Labradors zijn in de ware zin van het woord, kunnen deze afzonderlijke stammen heel verschillend zijn en zijn ze gemakkelijk uit elkaar te houden als je weet waar je naar zoekt. Engelse zwarte Labradors hebben vaak de voorkeur van zowel huisdiereigenaren als eigenaren die geïnteresseerd zijn in de ring. De Engelse zwarte Labrador heeft de reputatie iets langzamer volwassen te worden, en veel speelser te zijn.
engelse zwarte labrador

Amerikaanse zwarte Labradors – gefokt om te werken

Amerikaanse zwarte Labradors zijn slanker, minder prikkelbaar maar meer gedreven. Ze hebben ongeveer dezelfde hoogte, maar hun hoofden zijn minder breed en hun staarten hebben vaak minder het otter-kwaliteit dat hun showkameraden hebben. Hoewel ze nog steeds vriendelijk zijn, zijn ze misschien minder geneigd om te spelen dan hun showgefokte neven. En in tegenstelling daarmee hebben ze een sterkere drang om te apporteren en te jagen.

Engelse Zwarte Labrador vs Amerikaanse Zwarte Lab

Engels en Amerikaans gefokte Labradors zijn allebei Labradors, maar hun aantrekkingskracht kan verschillen per eigenaar. De Engelse zwarte Labrador werd gefokt voor het uiterlijk boven het doel. Hun brede hoofd en brede borst gaat gepaard met een rechte, dik behaarde staart en een zwaarder gewicht op de weegschaal. Zwarte Labradors die gefokt zijn voor de show of als huisdier worden over het algemeen langzamer volwassen, hebben een speelsere persoonlijkheid, en lopen minder kans om achter wilde dieren aan te rennen!
liefdevolle zwarte labrador

Welk type past bij u?

Amerikaanse zwarte Labradors hebben meer beweging en mentale stimulatie nodig dan Engelse zwarte Labradors. Ze zullen baat hebben bij een jachthond-achtige training met apporteeroefeningen. Als u lange dagen maakt en niet veel tijd hebt voor lange trainingssessies, is een meer relaxte Lab, waarschijnlijk uit showlijnen, misschien beter voor u.

Zwarte Labrador Kenmerken

Hoewel het niet te ontkennen valt dat de verschillende Labrador stammen zich tamelijk dramatisch van elkaar hebben gescheiden, zijn het nog steeds allemaal fundamenteel zwarte Labradors. En ze hebben een aantal kenmerken gemeen die hen maken tot wie ze zijn.

De Labrador heeft een dubbele vacht, uitstekend om ze warm te houden in en uit het water. En dat is een gebied waar ze in uitblinken, niet in het minst dankzij hun geweldige poten met zwemvliezen! Hun dikke rechte staart wordt beschreven als otterachtig. En ze hebben bijna allemaal één kleur zonder andere aftekeningen. Af en toe steken mismerkte Labradors de kop op, maar dit is meestal gewoon een geval van witte tenen of een vlek wit op hun borst.

Hoe groot worden zwarte Labradors?

De uiteindelijke grootte van uw zwarte Labrador puppy zal een beetje afhangen van hun opvoeding, en heel veel van of ze van Amerikaanse of Engelse lijnen zijn. Een volwassen zwarte Labrador weegt tussen de 25 en 38 kg, en is tussen de 55 en 65 cm hoog op de schouder. De Engelse zwarte Labrador zal dichter bij de zwaardere kant van het spectrum neigen te zijn, en de Amerikaanse dichter bij de lagere.

Het temperament van de zwarte Lab

Labradors staan er om bekend vriendelijk te zijn. Misschien soms een beetje te vriendelijk! Dit springerige ras zal eerder op een inbreker springen en hem likken dan hem op heterdaad tegenhouden. De keerzijde hiervan is dat ze in het hondenpark gemakkelijk afgeleid kunnen worden door iedereen die ze tegenkomen te willen begroeten.

Hun vrolijke, levendige aard kan hen ook in de problemen brengen met mensen die niet goed ter been zijn. Het delen van een huis met een peuter en een zwarte Labrador vergt enige voorzichtigheid om te voorkomen dat kleine mensen per ongeluk op de vlucht worden gejaagd. Hoewel lieflijk onhandig, heeft deze hond ook een briljant brein.

Zwarte Labrador intelligentie

Zwarte Labradors zijn generaties lang gefokt als jachtkameraad. Doelbewust gefokt uit honden die attent waren voor hun baasjes en relatief gemakkelijk om commando’s aan te leren, zijn ze absoluut een intelligent ras.

Deze kleur is ook zeer populair geweest in de sporthonden gemeenschap, en als gevolg daarvan zou je zelfs kunnen veronderstellen dat hun intelligentie prioriteit heeft gekregen op een manier waarop dat bij gele en chocolade Labradors niet het geval was. Want om die zwarte vacht tot uitdrukking te brengen is gewoon een kwestie van het paren van twee honden, terwijl je om de recessieve genen te krijgen op zijn minst gedeeltelijk je fokkeuzes moet maken op basis van de kleuren van de ouderdieren, alsmede factoren die te maken hebben met temperament en trainbaarheid. Maar de belangrijkste factor bij het samenbrengen van twee Labrador lijnen moet altijd de gezondheid zijn.

Zwarte Labrador gezondheid

Alle raszuivere honden hebben erfelijke ziekten die gebruikelijk zijn voor het ras, als gevolg van de beperkingen van zelfs de grote genenpools. Zwarte Labradors worden over het algemeen beschouwd als gezonde honden, maar er zijn een aantal problemen waar u zich bewust van moet zijn als u overweegt er een mee naar huis te nemen.

Het vermijden van gezondheidsproblemen

De beste manier om gezondheidsproblemen te voorkomen is door een pup te kopen van ouders die op gezondheid getest zijn. Dit garandeert niet dat uw pup geschikt zal zijn voor het leven, maar het geeft u wel meer kans.

De belangrijkste gebieden om op te letten zijn gewrichtsproblemen en oogproblemen. Heup- en elleboogdysplasie zijn veel voorkomende Lab-klachten. Deze aandoening varieert in ernst en een volwassen hond kan röntgenfoto’s laten maken om de gezondheid van de gewrichten te beoordelen, en een score krijgen om u te laten weten hoe goed hun gewrichten zijn ontwikkeld. Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een erfelijke oogaandoening die blindheid veroorzaakt. Om te voorkomen dat uw puppy hieraan lijdt, moeten beide ouders Clear zijn of één Clear en één drager.

Als er één drager is, kan uw puppy ook drager van het gen zijn. Als uw puppy drager is van het gen en u wilt later met haar fokken, dan moet u haar paren met een hond die Clear is. Een algemeen oogonderzoek één keer per jaar zal ervoor zorgen dat er geen andere problemen met het gezichtsvermogen in de loop van de tijd ontstaan.

labrador pup zwart

Hoe vind je een zwarte Lab

De beste manier om aan een zwarte Labrador puppy te komen is via een fokker. De meeste fokkers adverteren tegenwoordig online, dus je moet voorzichtig zijn en een goed gesprek met hen hebben voordat je je verbindt aan het kopen van een puppy. Doe geen aanbetaling voordat je de moeder en het nest bij hen thuis hebt ontmoet. De moeder moet ontspannen zijn en blij om u te ontmoeten, en voor u om haar pups te behandelen.

Als u op zoek bent naar een huisdier zult u moeten beslissen of u denkt dat een show- of werktemperament beter past bij uw levensstijl en gezinsbehoeften. Zorg ervoor dat de fokker bereid is om u kopieën van gezondheidscertificaten van beide ouders te laten zien. Ze moeten minimaal PRA-vrij zijn, een recente oogcontrole van een dierenarts hebben, goede heupscores hebben en een elleboogscore van 0.

Als één van de ouders drager is gebleken van dwerggroei of PRA, controleer dan of de andere ouder vrij is van dwerggroei of PRA. Vraag om de stambomen van de ouders te zien als ze geregistreerd zijn bij de Kennel Club en je kunt controleren of ze niet ingeteeld zijn door te kijken of de namen niet herhaald worden binnen de stamboom. Goede fokkers stellen veel vragen omdat ze zich bekommeren om wat er met hun pups gebeurt, en zullen open staan en bereid zijn om ook al uw vragen te beantwoorden.

Het kiezen van een fokker van zwarte Labradors

Uw belangrijkste prioriteiten moeten zijn om een fokker te vinden die scrupuleus is in het testen van de gezondheid, en zorg ervoor dat het temperament van de ouders van uw potentiële pup beiden uitstekend zijn. Misschien vindt u het nuttig om ons artikel over Labrador fokkers te lezen voordat u op zoek gaat naar een pup. Misschien wilt u ook dit artikel lezen: Het kiezen van de juiste hond. De informatie in deze artikelen zal u helpen een aantal veelgemaakte fouten te vermijden die mensen maken wanneer ze op zoek zijn naar hun nieuwe beste vriend.

Een zwarte Labrador redden

Het redden van een hond is een geweldige zaak om te doen als de omstandigheden goed zijn. En het redden van een zwarte Labrador is nog beter, omdat deze kleur kan moeilijk zijn om naar huis te gaan. Gerenommeerde opvangcentra zullen er alles aan doen om u aan de juiste hond te koppelen, en u te helpen een keuze te maken die goed in uw gezin past.

Het redden van zo’n hond kan zeer lonend zijn. Wij hopen dat u ons artikel Mocht u een Labrador adopteren nuttig vindt. Op onze reddingspagina kunt u een lijst van herplaatsingsverenigingen bekijken. Zij zullen u ook veel steun en hulp bieden als u uw hond eenmaal thuis heeft. Vooral als het gaat om gedrags- en trainingsproblemen.

Trainen en uitlaten van uw zwarte Lab

Zwarte Labradors zijn intelligente honden en training is een absolute must voor hen en hun eigenaars. Niet alleen helpt het om thuis en buiten goed met elkaar om te gaan, het is ook een briljante manier om die grote hersenen bezig te houden. Of u nu vanaf het begin begint en het opvoeden van een puppy onder de knie moet krijgen, of dat u met een oudere hond wat basisvaardigheden wilt aanleren, training is een must.

Zwarte Labradors hebben iets meer kans om een werkachtergrond te hebben dan andere Labradors, en als uw zwarte Labrador een Amerikaanse Labrador is, kunt u overwegen om hem de kans te geven om veel te apporteren.
oude zwarte labrador
Zijn fok kan van invloed zijn op hoe ver u kunt gaan met geavanceerde training als u overweegt om later over te gaan op behendigheid of jachthond werk. Hoewel Amerikaanse Black Labradors de neiging hebben meer gedreven te zijn om te apporteren, zijn Engelse Black Labradors nog steeds levendige en plezierige honden en velen zijn ook enthousiaste apporteerders. Beide types hebben elke dag een goede training nodig om ze fit en gezond te houden en om ze te helpen ontspannen in huis.

U kunt uw zwarte Labrador trainen met een traditionele wandeling, door samen te gaan rennen of door te spelen. Apporteerspelletjes zijn een geweldige manier om uw Labrador veel beweging te geven zonder dat u zelf zo’n lange afstand hoeft af te leggen. U kunt een aantal leuke ideeën voor spelletjes die u en uw Labrador samen kunnen spelen in dit artikel vinden.

Zwarte Labrador Verzorging

Uw zwarte Labrador heeft geen speciale vachtverzorging nodig vanwege zijn vachtkleur. In feite zijn de verzorgingsvereisten van uw Labrador Retriever een van de eenvoudigste onder de hondenrassen. Hun vacht is ontworpen om voor zichzelf te zorgen. Hoewel uw meubels en vloeren er baat bij kunnen hebben als uw hond twee keer per dag geborsteld wordt als hij veel verhaart.

Voor de rest hebben Labradors een prachtige vacht die slechts af en toe gewassen hoeft te worden. Wekelijks borstelen zal het uiterlijk en het gevoel van zijn vacht verbeteren en uw Labrador zal de aandacht waarschijnlijk geweldig vinden, maar het is niet van cruciaal belang. Zoals bij elke hond moet u regelmatig zijn nagels knippen en zijn tanden poetsen voor een goede gezondheid.

De verzorging van een oude zwarte Labrador

Sommige zwarte Labradors kunnen er al op vrij jonge leeftijd oud uit gaan zien. Rond hun snuit kunnen zich witte of grijze haren vormen, waardoor ze er baardig of grijs uitzien. Dit bleke haar is niets om je zorgen over te maken en gebeurt bij de meeste zwarte Labradors vroeg of laat. Naarmate uw zwarte Labrador ouder wordt, kan het zijn dat hij wat trager wordt. Zijn typische energieke zwarte Labrador persoonlijkheid kan milder worden. Hij zal minder onstuimig zijn, en meer geneigd zijn om de dag in bed door te brengen dan om op en neer te springen aan uw zijde.

De gemiddelde levensduur van een zwarte Labrador is ongeveer 12 jaar, maar als u geluk heeft kan uw pup wel 14 jaar of langer bij u blijven. Met de ouderdom komen echter een aantal vereisten en aanpassingen die de laatste jaren van uw vriend zullen helpen verlichten. Een comfortabeler bed, liefst met traagschuim, kan helpen om die ouder wordende gewrichten te ondersteunen. Een helling om in de auto te komen kan hem ook goed van pas komen. Afhankelijk van het advies van uw dierenarts kunt u ook overschakelen op een senior hondenvoeding, die lichter verteerbaar is en additieven bevat die volgens sommigen artritis kunnen helpen vertragen.

Wat is er zo speciaal aan zwarte Labradors?

De zwarte Labrador zal altijd een speciaal plekje in ons hart hebben, omdat ze zo’n liefdevolle, vriendelijke en trouwe hond zijn.

Van sportieve routes tot vitale rollen in de gemeenschap zoals hulphondenwerk, hun intelligentie en bereidheid om te behagen onderscheidt hen echt van alle andere honden. Vergeet niet om ons te vertellen waarom uw zwarte Labrador is zo speciaal voor u, in de commentaren hieronder. We horen graag uw verhalen.