Zwarte Goldendoodle

zwarte goldendoodle pup die buiten staat

Zwarte Goldendoodle honden zijn een Golden Retriever en Standard Poodle kruising met een volledig zwarte vacht. Sommige kunnen kleine witte vlekken hebben, maar de meeste zijn volledig zwart van kleur. Als middelgrote hond zijn ze aanhankelijk, speels en intelligent. Het zijn geweldige huisdieren, werkkameraden en prachtige eerste honden voor nieuwe eigenaren. Vandaag zullen we u helpen beslissen of een zwarte Goldendoodle hond de juiste keuze is voor uw levensstijl, en u laten weten waar u een gelukkige, gezonde zwarte Goldendoodle pup kunt vinden.

Inhoud

Zwarte Goldendoodles krijgen hun kleur van de Poedelouder. Ze kunnen de strakke krullen of koordvacht van de Poedel hebben, of lossere golven. Mensen die op zoek zijn naar een zwarte Doodle die weinig verhaart, moeten op zoek gaan naar een tweede generatie, of f1b Goldendoodle. Vandaag delen we de voor- en nadelen van de schattige zwarte Goldendoodle.

Kunnen Goldendoodles zwart zijn?

De naam ‘zwarte Goldendoodle’ is behoorlijk verwarrend, toch? De meeste eigenaren verwachten dat Goldendoodle mixen een gouden of abrikooskleurige vacht hebben. Maar sommige fokkers mengen zwarte Poedels met hun Golden Retrievers om zwarte Goldendoodle pups te creëren.

Goldendoodle Vacht Genetica

Alle hondenvachtkleuren komen voort uit twee pigmenten. Deze zijn:

 • Phaeomelanine (rood)
 • Eumelanine (zwart)

Zwart is de standaard kleur van het eumelanine pigment. Dus, als er geen andere genen op inwerken, zal de vacht van uw hond zwart zijn. Goldendoodles kunnen de dominante zwarte genen erven van hun Poedelouder. Dus ja, het is heel goed mogelijk dat Goldendoodle pups zwart zijn!

Zijn zwarte Goldendoodles zeldzaam?

Zwart is een dominante kleur in de genetica van hondenvachtkleuren. Het is dus echt niet zeldzaam of ongewoon om zwarte Goldendoodle pups te krijgen als je een Golden Retriever met een zwarte Poedel fokt. Maar de meeste mensen die een Goldendoodle willen kopen, willen een golden puppy. Veel fokkers zullen dus actief proberen om het fokken van zwarte Goldendoodle pups te vermijden.

Dit betekent dat de kleur vrij ongewoon kan zijn. Als pups in een Goldendoodle nest zwart zijn, kunnen ze door sommige fokkers als minder gewenst worden gezien. Maar, je zult mensen hebben met het tegenovergestelde geloof, dat zwarte Goldendoodles geweldig zijn! Je kunt zelfs fokkers vinden die hopen hele nesten zwarte Golden Doodle pups te krijgen.

Tegenwoordig weten onderzoekers en verantwoordelijke fokkers veel meer over kleurgenetica en overerving. Het is dus de moeite waard om met een fokker te praten als je wanhopig op zoek bent naar een zwarte Goldendoodle pup. Vergeet niet een gerenommeerde fokker te kiezen voor een gezonde pup.

zwarte goldendoodle

Zwarte Goldendoodle Uiterlijk

Uit de naam weten we dat zwarte Goldendoodles een zwarte vacht hebben. Sommige kunnen andere aftekeningen hebben, zoals kleine witte vlekjes. Maar anderen zijn volledig zwart.

De grootte van uw Goldendoodle zal afhangen van de gebruikte Poedelouder. Dwerg- of speelgoedpoedels zorgen voor kleinere Goldendoodles.

Maar een standaard Poedel Golden Retriever mix zal een middelgrote Golddoodle voortbrengen.

Ze zijn vaak tussen de 17 en 24 inch groot op de schouder, met een gewicht van 40 tot 90 pond. Mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes.

Goldendoodle Vachttypes

Het vachttype van uw zwarte Goldendoodle hangt af van de eigenschappen die hij van beide ouders erft. Een eerste generatie Goldendoodle mix is 50% Poedel en 50% Golden Retriever. Het kan dus van beide ouders zijn.

Als hij op de Poedel lijkt, kan hij de strak gekrulde, of koordachtige, weinig verharende Poedelvacht hebben. Maar een hond die op de Golden Retriever lijkt, kan een rechte, haarachtige vacht hebben die het hele jaar door matig verhaart en in het verharingsseizoen sterk verhaart. Velen zullen ergens tussen die twee in vallen. Verwacht een licht golvende of los gekrulde vacht.

Het vinden van een zwarte Goldendoodle met een poedelvacht

Eigenaren die op zoek zijn naar een Goldendoodle met een Poedelvacht kunnen meer succes hebben met een tweede generatie f1b zwarte Goldendoodle. Dit type heeft 75% Poedel DNA.

Natuurlijk is er nog steeds een kans dat pups de Golden Retriever vacht aannemen. Maar er is een veel grotere kans dat uw zwarte Goldendoodle pup op zijn Poedel ouder zal lijken.

Het is niet al te moeilijk om fokkers te vinden die zich richten op tweede generatie of latere zwarte Goldendoodle pups.

Zwarte Goldendoodle vachten kunnen vervagen

Een andere snelle opmerking is het grijzend gen. Poedels kunnen drager zijn van een gen dat het progressieve grijsheidsgen wordt genoemd.

Honden met dit gen zullen gedurende hun leven kleurvervaging ervaren. Poedels met een zwarte vacht verkleuren meestal geleidelijk naar een vroegtijdige grijze vacht. Als een Poedel met dit gen wordt gebruikt in een Goldendoodle mix, is er een kans dat uw zwarte Goldendoodle daadwerkelijk zal vervagen tot een grijze kleur in zijn eerste jaren.

Zijn zwarte Goldendoodles hypoallergeen?

Helaas is geen enkel hondenras hypoallergeen. Veel mensen denken dat poedels dat wel zijn. Maar de waarheid is dat ze slechts weinig verharen. Hondenallergenen komen voor in huidschilfers, speeksel en urine.

Omdat Poedels zo’n strak gekrulde vacht hebben, zullen de huidschilfers in hun krullen blijven hangen, in plaats van op uw vloer te vallen. Daarom is het zo belangrijk om ze vaak te borstelen, want het kan pijnlijke klitten veroorzaken.

Goldendoodles die de strakke krullen van de Poedel erven zullen misschien minder snel allergiesymptomen veroorzaken. Maar uw verzorgings- en schoonmaakregime zal ook een grote invloed hebben op de aanwezigheid van huidschilfers.

Zwarte Goldendoodle Temperament

Zwarte Goldendoodles kunnen hetzelfde temperament hebben als elke andere kleur. Maar, zoals alle gemengde rassen, zal het variëren afhankelijk van welke eigenschappen ze erven van beide ouders. Gelukkig delen Poedels en Goldendoodles enkele populaire eigenschappen.

Een zwarte Goldendoodle zal meestal vriendelijk, aanhankelijk, speels en energiek zijn. Ze zijn intelligent en willen graag behagen. Training zal dus meestal een genot zijn. Vooral als u positieve beloningsmethoden gebruikt om een sterke band met uw hond op te bouwen.

Zolang u uw zwarte Goldendoodle goed socialiseert, zullen ze waarschijnlijk van iedereen houden, met weinig risico op agressie. Maar, u moet ze van jongs af aan goed socialiseren met kinderen, andere dieren, andere honden en onbekende mensen.

Zwarte Goldendoodle Gezondheid

Gelukkig zijn er geen specifieke gezondheidsproblemen gekoppeld aan de zwarte vachtkleur bij Goldendoodles. Gemengde rassen zijn potentieel gezonder dan raszuivere honden, dankzij een bredere genetische pool. Maar ze zullen nog steeds vatbaar zijn voor dezelfde gezondheidsproblemen als de ouderrassen. Vooral als ongezonde ouders worden gebruikt.

Goldendoodle eigenaren moeten zich bewust zijn van de volgende veel voorkomende problemen:

 • Heupdysplasie
 • Kanker
 • Ziekte van von Willebrand
 • Canine bloat
 • Oogproblemen
 • Hartproblemen

Zwarte Goldendoodle Puppies

Goede Goldendoodle fokkers geven voorrang aan gezondheid en temperament boven kleur, maar omdat zwart een dominant gen is kun je geluk hebben en sneller een zwarte Goldendoodle vinden dan je zou denken.

Zorg ervoor dat de fokker een goede relatie heeft met de ouderhond of -honden. Ze moeten een band hebben, de honden moeten hun naam kennen en een doel in het leven hebben dat verder gaat dan het produceren van pups.

Stel de fokker veel vragen en zorg ervoor dat ze die graag willen beantwoorden. Wees open en eerlijk over uw thuissituatie en levensstijl, om hen te helpen ervoor te zorgen dat u een goede match bent voor een van hun pups.

Zijn zwarte Goldendoodles goedkoper dan andere kleuren?

Goldendoodles kunnen overal van $1500 tot meer dan $3000 kosten. Deze mix is ongelooflijk populair. Dus de vraag is meestal vrij hoog. Dit drijft de prijs van puppies op.

Over het algemeen zijn gouden tinten populairder bij Goldendoodle pups. Dus, sommige fokkers kunnen minder rekenen voor zwarte Goldendoodle pups. Maar, het zal afhangen van de vraag in uw omgeving. Puppy mills zullen vaak minder vragen voor hun pups om snel winst te maken. Vooral op trends zoals Goldendoodles.

Vermijd puppyfabrieken en dierenwinkels. Hun honden zullen vaak opgroeien tot meer gezondheids- en gedragsproblemen. Als de kosten van een puppy van een gerenommeerde fokker te hoog voor je zijn, kun je altijd een reddingshond overwegen.

De zwarte Goldendoodle

Heeft u thuis een zwarte Goldendoodle pup? Of denk je erover om een van deze mooie honden mee naar huis te nemen?

Je moet misschien wat harder zoeken naar pups, vooral die uit gezonde lijnen. Maar, deze honden kunnen een geweldige aanwinst zijn voor een actief gezin.

Meer informatie

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

 • Kerns, J. (et al), ‘Linkage and Segregation Analysis of Black and Brindle Coat Color in Domestic Dogs’, Genetics (2007).
 • Sponenberg, D. & Rothschild, M. ‘Genetics of Coat Color and Hair Texture’, The Genetics of the Dog (2001).
 • Kaelin, C. & Barsch, G. ‘Genetics of Pigmentation in Dogs and Cats’, Annual Review of Animal Biosciences (2013).
 • Saif, R. (et al), ‘Dog Coat Color Genetics: A Review’, Advancements in Life Sciences (2020).
 • Buzhardt, L. ‘Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs’, VCA Animal Hospitals.
 • “Pigment”, Dog Coat Color Genetics
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can f 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Nicholas, C. (et al), ‘Dog Allergen Levels in Homes with Hypoallergenic Compared with Nonhypoallergenic Dogs’, American Journal of Rhinology and Allergy (2011).
 • Beuchat, C. ‘The Myth of Hybrid Vigor in Dogs…is a Myth’, The Institute of Canine Biology (2014).
 • Het Canine Health Information Center
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).