Zwarte Duitse Herdershonden – Voordelen, Nadelen & Koopgids

zwarte duitse herder honden

Zwarte Duitse Herdershonden hebben een grote hoogte en een middelmatige lichaamsbouw. Ze komen voor in lang- en kortharige variëteiten, maar hebben alle raskenmerken van alle andere Duitse herdershonden. Het zijn slimme, krachtige waakhonden, met een loyaal en beschermend karakter dat hen ook geweldige waakhonden maakt. Vandaag bekijken we de kenmerken van de zwarte Duitse Herder, en helpen we u te beslissen of dit misschien de perfecte nieuwe puppy voor uw gezin is.

Inhoud

De zwarte Duitse Herder heeft een paar verschillen met de gemiddelde sable Duitse Herder. Dit komt omdat deze zeldzame Duitse Herder kleur komt op een ongebruikelijk gen. Dit betekent dat fokkers die ze produceren een kleinere pool van ouders hebben om uit te kiezen. We zullen eens kijken wat dat betekent voor zwarte Duitse Herder pups, en voor u als potentiële eigenaar.


Wat is een Zwarte Duitse Herdershond?

Een zwarte Duitse Herder is een Duitse Herder als alle andere. Alleen met een donkere donkere tint in hun vacht.

Van alle grotere rassen waaruit een hondenliefhebber kan kiezen, is er echt iets heel bijzonders aan de Duitse Herder. Als je een effen zwarte Duitse Herder ziet, valt je kaak misschien wel op de grond. Deze prachtige dieren zijn gewoonweg prachtig. Ze zijn echter geen apart ras.

Dat gezegd hebbende, hebben veel hondenliefhebbers vragen als het gaat om of en hoe de vachtkleur van een hond invloed kan hebben op hun huisdier. Heeft het feit dat een Duitse herder zwart is bijvoorbeeld invloed op zijn temperament, persoonlijkheid of gezondheid? Laten we er nu naar kijken en die vragen beantwoorden. En nog een paar andere…

zwarte duitse herdershonden

Waar komen zwarte Duitse herders vandaan?

Duitse Herders, zoals vele andere hondenrassen, werden opgericht om een ‘betere werkhond’ te creëren. De GSD’s die we vandaag kennen en liefhebben zijn het resultaat van het fokken met een aantal andere rassen, met name de klassieke herdershond, de Berger Picard.

De eerste Duitse Herders ontstonden aan het einde van de 19e eeuw en verspreidden zich snel over de hele wereld. Ze blonken uit in militaire carrières, als diensthonden, in zoek- en reddingsacties, en nog veel meer werkzaamheden.

Zwarte Duitse Herders zijn niets nieuws. Zolang het ras bestaat, hebben deze ongelooflijke honden hun indrukwekkende vorm getoond onder een fijne en glanzende donkere vacht.

Zwarte Duitse Herder Uiterlijk

Duitse Herders, ongeacht hun vachtkleur, delen enkele tamelijk unieke kenmerken met elkaar.

Ze hebben lange nekken, grote oren (die meestal rechtop staan), pluizige borstelige staarten, bolle hoofden, lange snuiten, grote bruine ogen en zwarte neuzen. Zwarte Duitse Herders volgen al deze fysieke kenmerken en trekjes ook.

Hoe groot is een volwassen zwarte Duitse Herder?

Het zijn over het algemeen grote honden, die ongeveer 20 tot 25 centimeter groot zijn. GSD’s zijn allemaal langer dan ze lang zijn en kunnen overal tussen de 60 en 100 pond wegen.

Zwarte Duitse Herdershonden worden soms iets groter en gespierder genoemd dan niet-zwarte honden van hun ras. We kunnen hiervoor geen kwantitatief bewijs vinden, maar het zou goed kunnen dat fokkers die zich specialiseren in zwarte GSD’s per ongeluk of met opzet ook grotere dan gemiddelde honden in hun foklijnen gebruikten.

Zwarte Duitse Herder Vachten

Liefhebbers van de zwart gecoate Duitse Herder zeggen vaak dat hun vachten luxueuzer en “vloeiender” zijn.

Het is waar dat Duitse Herders een korte of lange vacht kunnen hebben, en zelfs een vacht die een beetje golft. Maar op het moment van schrijven hebben wetenschappers nog niet veel ontdekt over de genen die de lengte, krul of textuur van de vacht van de hond bepalen.

Het is mogelijk dat fokkers van zwarte Duitse Herders, die verliefd waren geworden op het unieke uiterlijk van hun honden, bijzondere aandacht hadden voor het vinden van fokdieren met een lange, dikke vacht, en de genen voor dit uiterlijk propageerden!

Duitse Herder Kleuren

We concentreren ons hier op de prachtige zwarte Duitse Herder honden, maar Duitse Herder kleuren zijn zeer gevarieerd.

De meest voorkomende en dominante kleur in dit hondenras is sable of sable and tan. Sable is eigenlijk een heel donkerbruin, maar waar de individuele haren banden van verschillende kleuren hebben langs de schacht. Dat maakt elke individuele hond onderscheidend. Enkele kleuren zijn zeldzamer dan een mix van twee.

Naast alle zwarte Duitse Herder honden, kunt u ook black and tan Duitse Herder, zwart en rood Duitse Herders, zwart en wit Duitse Herders, zwart en crème Duitse Herder en zwart en zilver Duitse Herders tegenkomen!

Zwarte Duitse Herder verzorging en verharing

De zwarte Duitse Herdershond heeft een dubbele vacht. Dit ‘extra’ haar vraagt echter niet veel meer inspanning op het gebied van verzorging. Twee keer per week borstelen van uw zwarte Duitse Herder is meestal voldoende.

Alle Duitse Herdershonden verharen hun vacht behoorlijk gedurende het jaar, en “blazen hun vacht” in de lente en de herfst.

Zoals u zich kunt voorstellen, zal een volledig zwarte Duitse Herder echt een impact maken op uw vloeren en meubels als dit gebeurt! Met andere woorden, er zal veel haar op te ruimen zijn. Zorg er dus voor dat je je stofzuiger bij de hand houdt.

Zijn zwarte Duitse herders hypoallergeen?

De zwarte Duitse Herder is geen allergievriendelijke hond. Het zijn overvloedige verharders, en zelfs als je goed op hun verzorging let, is de kans groot dat ze een allergische reactie veroorzaken.

Zwarte Duitse Herder Temperament

We hebben geleerd over de fysieke verschillen tussen effen zwarte Duitse Herders en hun sable neven, en de unieke genetische samenstelling die ze mogelijk maakt, maar hoe zit het met hun persoonlijkheid?

Heeft een hond een andere persoonlijkheid als ze helemaal terug zijn? Hoe zit het met een black and tan Duitse Herder?

Het antwoord is eenvoudig. Op het moment van schrijven is er geen bewijs dat de kleur van de vacht het karakter van de Duitse Herder verandert. Of hij nu sable, zwart of tweekleurig is, uw GSD zal loyaal zijn, snel nieuwe commando’s leren en een onvermoeibare werker.

Gezondheid van de zwarte Duitse Herder

Anekdotisch lijkt het er ook op dat minder zwarte Duitse Herders het slachtoffer zijn geworden van de pijnlijke trend naar “bananenrug” Duitse Herders – en dat is een goede zaak!

Een volledig zwarte Herder is vatbaar voor dezelfde gezondheidsproblemen als elke andere gekleurde Duitse Herder. Helaas staan Duitse Herders erom bekend dat ze een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van nogal wat medische problemen.

Het meest voorkomende probleem waar deze honden – zwart, black and tan of anderszins – mee te maken krijgen is heup- en elleboogdysplasie. Deze misvorming van de kom, pijn en uiteindelijke kreupelheid kan het leven van de hond behoorlijk beïnvloeden. Om hun nesten te beschermen, testen goede fokkers de gezondheid van de ouderdieren, onder meer door gewrichtsonderzoeken.

Duitse Herder Vacht Genetica

Onze honden komen in een enorm spectrum van kleuren, maar wist je dat ze allemaal neerkomen op slechts twee soorten pigment? Die pigmenten zijn eumelanine (zwart) en phaeomelanine (rood).

Vervolgens zijn er een heleboel genen die bepalen welk van die pigmenten wordt geproduceerd in elke individuele haar, en hoe intens het tot uiting komt.

Als honden het gen hebben voor het zwarte pigment eumelanine, is hun standaard kleur meestal zwart. Maar andere genen kunnen die kleur moduleren tot bruin, grijs of zilver, en nog andere genen kunnen patronen of witte aftekeningen creëren.

Bovendien zijn de meeste zwarte honden zwart omdat zij een gen bezitten voor de productie van eumelanine dat alle andere instructies terzijde schuift – bekend als een dominant gen. In feite zijn geheel zwarte Duitse Herders een uitzondering.

Sable vs Zwarte Duitse Herder Genen

GSD’s dragen het dominante zwarte gen helemaal niet. Hun standaard kleur is sable. In plaats daarvan krijgen zwarte Duitse Herders hun kleur door twee kopieën van een ander gen te erven, recessieve gen voor eumelanine. Recessieve genen moeten van zowel vader als moeder worden geërfd om tot uiting te komen. Als twee sable Duitse Herders met het recessieve zwarte gen paren, zal ongeveer een kwart van hun pups zwart zijn.

Als een zwarte Duitse Herder paart met een sable hond die het recessieve gen draagt, stijgt het aandeel zwarte pups in het nest tot ongeveer de helft. Alleen een paring van twee zwarte GSD’s samen garandeert een nest zwarte pups.

Maar een goede fokker geeft voorrang aan de gezondheid van zijn nest boven de kleur, en het is vaak moeilijk om twee zwarte Duitse Herders in elkaars buurt te vinden die niet verwant genoeg zijn om veilig te fokken.

Populariteit van de Zwarte Duitse Herder

Deze honden zijn, niet verrassend, in trek. Duitse Herders zijn gewilde dieren – ze hebben consequent de positie van de tweede meest populaire hond van de AKC, alleen gepasseerd door de Labrador Retriever. En met lang, zwart haar? Ze zien er ongelooflijk uit.

Omdat alle zwarte Duitse Herders, en ongebruikelijke kleuren zoals zwart met rood of zwart met witte Duitse Herders zeldzaam zijn, wees bereid om op een wachtlijst te komen als je een fokker vindt. U zult ook merken dat deze honden een hogere prijs vragen.

Zorg ervoor dat uw fokker de ouders van hun pups op hun gezondheid heeft getest, en dat hun vergoeding gebaseerd is op het fokken van gezonde, goed gesocialiseerde en verzorgde pups, niet alleen op hun ongewone vacht.

Zwarte Duitse Herder Puppies

Alle zwarte Duitse Herder pups worden zwart, grijs of wit geboren. De kleur verschuift en verandert geleidelijk gedurende de eerste weken, waarbij het zwart zich rond de 8-10 weken vestigt.

In feite wordt slechts 6,8% van alle geboren Duitse Herders zwart. En dat is inclusief het opzettelijk fokken van zwarte herders.

Zwarte Duitse Herder Fokkers

Grote Duitse Herder fokkers zijn gepassioneerd over het welzijn van hun honden. Het beschermen van de volgende generatie tegen erfelijke aandoeningen heeft de hoogste prioriteit, dus zorgen ze er altijd voor dat vader en moeder getest zijn op hun gezondheid en volledig onverwant zijn.

Daarom blijft de frequentie van effen zwarte pups in goed opgevoede nesten laag. Als u een fokker vindt, wees dan bereid op een wachtlijst te gaan staan als u uw zinnen heeft gezet op een zwarte pup.

We raden je ook aan de tijd te nemen om verschillende fokkers te ontmoeten, hun huizen te bezoeken en hun honden te leren kennen. Zwarte Duitse Herder pups zijn zeer gewild en gewild, dus ze zijn een gemakkelijke keuze voor puppyfokkers.

Fokkers zonder scrupules kunnen een hoog percentage zwarte pups in een nest garanderen door twee volledig zwarte ouders met elkaar te laten paren, zonder rekening te houden met hoe nauw ze aan elkaar verwant zijn.

Als u een nest van volledig zwarte Duitse Herder pups tegenkomt, vraag de fokker dan naar inteelt – ze zouden u een bewijs van een lage inteeltcoëfficiënt moeten aanbieden! Dit is een eenvoudige DNA-test van beide ouders, die goede fokkers via hun dierenarts regelen voordat de dekking plaatsvindt.

Zwarte Duitse Herder Redding

Een andere manier om een prachtige zwarte GSD te vinden om je leven mee te delen is door er een te redden of te herplaatsen. Reddingshonden komen om allerlei redenen in asielen terecht. Een groot voordeel van het redden van een hond is dat je ze mee naar huis kunt nemen met een duidelijk beeld van hun volwassen temperament en gezondheid.

Omdat Duitse Herders zulke betrouwbare werkhonden zijn, kun je ook een oudere zwarte GSD vinden die op zoek is naar een liefdevol thuis om zijn eervolle pensioen uit te leven.

Zwarte Duitse Herders als huisdier

Zwarte langharige Duitse Herders zijn prachtige honden. Hun opvallende enkele tint komt voort uit een zeldzame combinatie van recessieve genen voor het zwarte pigment eumelanine. Dit onderscheidt hen van de meeste hondenrassen, die een effen zwarte vacht erven door een eenvoudig dominant gen.

Onder die vacht gedragen zwarte Duitse Herders zich net zo als de rest van hun ras. Om er zeker van te zijn dat uw zwarte Duitse Herder de beste start in het leven krijgt, zoek een goede fokker, die kan aantonen dat hun fokhonden op gezondheid zijn getest, en onverwant zijn.

Bent u eigenaar van een zwarte Duitse Herder?

Denk je dat ze hetzelfde temperament hebben als andere GSD’s? Vertel ons alles over ze in het commentaarveld hieronder!

Referenties en bronnen

  • Tami en Gallagher, 2009. “Beschrijving van het gedrag van de huishond (Canis Familiaris) door ervaren en onervaren mensen,” Applied Animal Behavior Science.
  • Buzhardt, DVM, 2016. “Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs,” VCA Animal Hospitals.
  • Blackshaw, 1991. “Een overzicht van soorten agressief gedrag bij honden en behandelingsmethoden,” Applied Animal Behavior Science.
  • Carver, 1984. “Vachtkleur genetica van de Duitse Herdershond,” Journal of Heredity.
  • Cadieu et al, 2009. “Vachtvariatie bij de huishond wordt beheerst door variaties in drie genen”, Science.