Zwart Wit Beagle Kleuren en Patronen

zwart-witte beagle

De zwart-witte Beagle is een ongebruikelijk alternatief voor de traditionele driekleurige Beagle vacht.

Er is een speciale genetische mix nodig voor een Beagle pup om een zwart-witte vacht te erven zonder enige tan.

Als ze dat doen, delen ze hun uiterlijk met ’s werelds beroemdste Beagle – Snoopy!

Zwart-witte Beagles

Als trotse Beagle eigenaar of aspirant eigenaar wil je waarschijnlijk zo veel mogelijk leren over het zwart-witte Beagle vachtpatroon.

In dit artikel onderzoeken we hoe dit opvallende vachtpatroon ontstaat, zwart-witte Beagle temperament, vachtverzorging of gezondheid. Daarnaast bekijken we hoe u ervoor kunt zorgen dat u de gezondste puppy of reddingshond kiest.

Lees hier zeker over meer Beagle feiten!

Wat is een zwart-witte Beagle?

De zwart-witte Beagle vachtkleur is slechts een van de vele prachtige Beagle kleuren die ze kunnen vererven.

De American Kennel Club (AKC) Beagle rasstandaard schetst de geaccepteerde standaard en niet-standaard vachtkleuren en patronen volgens de Beagle rasvereniging.

Zwart-wit is een niet-standaard vachtkleurpatroon. Dit betekent echter niet dat een raszuivere zwart-witte Beagle gediskwalificeerd is voor deelname aan AKC shows.

Standaard kleuren en kleurpatronen zijn die kleuren die het meest voorkomen in de raslijn van de raszuivere Beagle. Niet-standaard kleuren en kleurpatronen zijn aanvullende of alternatieve kleuren die ook kunnen voorkomen, maar minder vaak worden gezien.

Eigenlijk is de officiële rasstandaard over vachtkleur vrij vaag, met de vermelding dat het een “echte houndkleur” moet zijn om in aanmerking te komen voor deelname aan shows.

Maar wat de rasstandaard niet zegt, is dat de zwart-witte Beagle vachtkleur vrij zeldzaam is. Waar het zwart-witte vachtpatroon veel vaker voorkomt, is wanneer een derde vachtkleur aanwezig is.

Beagle vachtkleurpatronen

Volgens de rasstandaard komen zwart en wit vaak voor in standaard en niet-standaard Beagle vachtkleurpatronen. De eerste kleur geeft de overheersende of hoofdvachtkleur aan, terwijl de tweede en derde kleur accentkleuren zijn:

 • Zwart, rood en wit
 • Tan, zwart en wit
 • Wit, zwart en tan
 • Zwart, fawn en wit
 • Rood, zwart en wit
 • Wit, zwart en tan

Als u uw zwart-witte Beagle wilt showen in door de AKC gesponsorde evenementen, komt uw hond toch in aanmerking, ook al wordt zijn vacht beschouwd als een niet-standaard kleurenpatroon.

De enige kleuren of patronen die specifiek gediskwalificeerd worden, staan vermeld in de officiële rasstandaard. Op dit moment zijn er geen gediskwalificeerde kleuren of patronen opgenomen in de officiële Beagle rasstandaard.

Zwart-witte Beagle genetica

zwart-witte beagle

Met zo’n verbluffende diversiteit aan Beagle vachtkleuren en -patronen, verbaast het mensen te vernemen dat er twee basispigmentkleuren zijn: zwart (eumelanine) en rood (phaeomelanine).

Hoe pigment op verschillende plaatsen op het lichaam van uw hond terechtkomt.

Alle honden hebben speciale pigmentdragende cellen die melanocyten worden genoemd. Deze cellen leveren het juiste pigment in de juiste hoeveelheid aan het juiste lichaamsdeel van de hond.

Donkere gebieden van het lichaam van je Beagle hebben veel melanine, terwijl lichtere gebieden minder melanine hebben.

Betekent wit een albino?

Witte plekken op het lichaam van uw hond hebben geen melani, hoewel dit niet betekent dat uw hond een albino is.

In feite weten onderzoekers dat bepaalde soorten albinisme bij honden en mensen – beide zeldzame aandoeningen – worden veroorzaakt door hetzelfde gen, dat wordt geërfd wanneer beide ouders het doorgeven aan een pup.

Albinisme wordt niet alleen gekenmerkt door de afwezigheid van pigment in de vacht en de huid, maar ook door lichte ogen en een rozige huid.

Beagles hebben vijf basis vachtkleurpatronen

Raszuivere Beagles worden gefokt in vijf grote categorieën vachtkleuren: driekleurig, tweekleurig, eenkleurig, bonte en gevlekte.

 • Tricolor: de vacht heeft drie prominente kleuren die in duidelijke vlekken te zien zijn. Het meest voorkomende driekleurige Beagle vachtpatroon is zwart, wit en tan.
 • Bicolor: de vacht heeft twee prominente kleuren die in vlekken worden weergegeven. Wit is de onderliggende kleur en de vlekken kunnen citroen, rood, bruin, tan of – zelden – zwart zijn.
 • Enkele kleur: de enige erkende effen vachtkleur voor Beagles is geheel wit.
 • Bonte: een bonte Beagle vacht heeft een vermenging van drie kleuren die niet in vlekken is. Lemon, hare en badger pied zijn de drie hoofdkleuren.
 • Gevlekt: een gevlekte Beagle vacht heeft effen vlekken die wit bevatten en de witte delen hebben zwarte vlekken.

Dragen Beagles het merle gen?

Een veel voorkomende misvatting is dat een zwart-witte Beagle drager zou kunnen zijn van het omstreden merle gen.

Ervaren fokkers verklaren echter dat de raszuivere Beagle-lijn nooit drager is geweest van het merle-gen (dapple). Hoewel een Beagle uit een gemengde (hybride) lijn het theoretisch zou kunnen erven.

Dit is belangrijk omdat het merle patroon in verband wordt gebracht met potentiële gezondheidsrisico’s die toenemen als een pup dit gen erft.

Hoewel het merle patroon soms lijkt op het zwart-witte Beagle vachtpatroon, krijgt een zwart-witte Beagle deze kleur op een andere manier.

Puppy vacht naar volwassen vacht

Als u een zwart-witte Beagle wilt, is het belangrijk te weten dat het uiterlijk van de vacht niet altijd een betrouwbare leidraad is om te voorspellen hoe uw hond er als volwassene uit zal zien!

Het is eigenlijk heel gewoon dat de vacht van de Beagle aanzienlijk verandert wanneer de puppyvacht uitvalt en de volwassen vacht ingroeit.

In feite is het vrij zeldzaam dat een zwart-witte Beagle pup alleen deze twee kleuren behoudt op volwassen leeftijd. Gewoonlijk zal een derde kleur zoals rood, tan of fawn ook in enige mate aanwezig zijn.

Deze handige website toont de overgang van puppy naar volwassen vacht voor veel van de vachtkleuren, zodat u een idee kunt krijgen van hoe de vacht van uw hond kan veranderen.

Hier zijn drie veel voorkomende scenario’s van vachtovergang:

 • Blauwe teek: Een pup die zwart-wit geboren wordt, kan opgroeien tot een blue tick Beagle (bruin gezicht, zwarte lichaamsvlekken met daartussen wit/zwart tickingpatroon). De “blauwe” kleur is eigenlijk een verdund zwart dat leigrijs kan lijken.
 • Chocolate tri-color: Een donkere chocoladebruine kleur kan zwart lijken bij een Beagle pup, maar aanzienlijk oplichten tot een echt bruin en wit kleurenpatroon.
 • Tan driekleur: Een zwart-witte Beagle pup behoudt de zwart-witte kleuring maar ontwikkelt de tan vlekken op volwassen leeftijd.

Zwart-wit Beagle Temperament

De Beagle, een oud hondenras dat een lange geschiedenis heeft gehad van zij aan zij werken met mensen, staat bekend als een gezellige, vriendelijke, uitgaande en vrolijke hond.

Enkele beperkte studies van andere raszuivere hondenrassen (zoals Labrador Retrievers en Engelse Cocker Spaniels) hebben mogelijke genetische verbanden aangetoond tussen vachtkleur en temperament.

Tot op heden zijn er geen soortgelijke studies uitgevoerd die specifiek zijn voor de raszuivere Beagle hond. Voorlopig is er dus geen verband bekend tussen de vachtkleur of het kleurpatroon van de Beagle en zijn temperament.

Wat wel bekend is, is dat de gezondheid en het temperament van de ouderdieren, de kwaliteit van de fokkerij, goede speen- en puppyvoeding, vroege goede socialisatie, toegang tot preventieve veterinaire zorg, positieve bekrachtiging trainingsmethoden en een verrijkend dagelijks leven sterk kunnen bijdragen aan het temperament van een Beagle.

Als u nog steeds op zoek bent naar uw zwart-witte Beagle puppy of reddingshond, kunt u op de juiste voet beginnen door te werken met een gerenommeerde, gezondheidsgerichte fokker of reddingsorganisatie die de gezondheid en het welzijn van uw Beagle op de eerste plaats stelt.

Gezondheid van de zwart-witte Beagle

Genetisch onderzoek bij honden helpt fokkers en hondeneigenaren meer te weten te komen over gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor verschillende hondenrassen.

Het is bijvoorbeeld bekend dat de Beagle worstelt met bepaalde gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij Beagles dan bij andere hondenrassen.

Beagle-ouderhonden kunnen vooraf worden getest op schildklierafwijkingen, heupdysplasie, MLS (Musladin-Leuke Syndroom) en diverse hartfunctieproblemen.

Wat belangrijk is om te weten is dat, hoewel elk van deze bekende gezondheidsproblemen erfelijk is, in ieder geval tot nu toe geen van deze gezondheidsproblemen specifiek in verband is gebracht met de vachtkleur of het kleurpatroon van een Beagle.

Color dilution alopecia (CDA)

Als uw Beagle een verdunde vorm van de zwarte vachtkleur heeft geërfd (dus te zien als blauw, grijs of lichtzwart), is het mogelijk dat uw hond kwetsbaarder is voor een aandoening die CDA (Color Dilution Alopecia of zwart haar folliculaire alopecia) wordt genoemd.

Er is slechts beperkt onderzoek gedaan voor Beagles naar deze gezondheidskwestie, maar als uw hond last lijkt te hebben van een te droge huid, een schilferige huid, gevoeligheid voor zon of kou, zonnebrand, folliculitis (geïnfecteerde haarzakjes) of haaruitval, is het belangrijk te weten dat er een mogelijk verband bestaat dat het onderzoeken waard is.

Gevoeligheid voor de zon en huidkanker

Ook honden van alle rassen die een overwegend witte vacht erven, kunnen gevoeliger zijn voor hitte en voor blootstelling aan de zon. Dit kan leiden tot een hoger dan normaal risico voor het ontwikkelen van tumoren en huidkanker.

Doofheid bij honden

Honden met een overwegend witte of geheel witte vacht lopen soms ook meer kans om doofheid te ontwikkelen.

Bij Beagles is het bonte gen betrokken bij het verhogen van het risico op doofheid. Een getroffen hond kan doof zijn aan één oor (eenzijdig doof) of doof aan beide oren (tweezijdig doof).

Men denkt dat de aangetaste oren zich niet goed ontwikkelen door een gebrek aan pigment in de gehoorgang.

Hoewel van Beagles niet bekend is dat deze associatie tussen het piebald-gen en doofheid bij honden in het bijzonder voorkomt, is het zeker mogelijk. Dit is iets waar u op kunt testen voordat u zich vastlegt op een zwart-witte Beagle pup. Vraag uw dierenarts om een BAER-gehoortest uit te voeren.

Genetische oogafwijkingen en blindheid

Honden met een witte vacht zijn vaak vatbaarder voor het erven van oogproblemen, waaronder blindheid, kleiner dan normale ogen, misvormde ogen, niet functionerende ogen, ontbrekende ogen, lichtgevoeligheid en/of nachtblindheid.

Werken met een gerenommeerde, verantwoordelijke, op gezondheid gerichte Beagle fokker is de beste manier om ervoor te zorgen dat u een verbintenis aangaat voor een gezonde zwart-witte Beagle pup.

Uw fokker moet u verslagen kunnen tonen van alle gezondheidstests die vooraf zijn uitgevoerd en die garanderen dat de ouderhonden gezond zijn. U moet ook de mogelijkheid hebben om elke ouderhond te ontmoeten en er tijd mee door te brengen en om de fokkerij te bezoeken, zodat u zelf kunt zien dat alle honden gezond, gelukkig en goed verzorgd zijn.

Als u geïnteresseerd bent in het adopteren van een volwassen zwart-witte Beagle, is dit een andere goede manier om mogelijke gezondheidsproblemen te omzeilen die misschien niet zichtbaar zijn bij een puppy, maar wel bij een volwassen Beagle hond.

Zwart-witte Beagle verzorging

De officiële Beagle rasstandaard legt uit hoe de vacht van een raszuivere Beagle eruit moet zien. Dit geldt ongeacht welke vachtkleur uw Beagle heeft.

De rasstandaard stelt dat de vacht van de Beagle stug en hard moet aanvoelen en plat en dicht op de huid moet liggen, De vachtlengte moet gemiddeld zijn. Vachtfouten in de showring zijn onder meer een korte, schrale, dunne of zachte vachtkwaliteit.

Raszuivere Beagle honden hebben een dubbellaagse vacht met een waterafstotende buitenlaag en een zachte, isolerende ondervacht. Deze vacht is van nature beschermend – de buitenste laag helpt het vocht af te stoten en de binnenste laag houdt uw hond lekker warm.

Beagles verharen zeker het hele jaar door en overvloediger wanneer de seizoenen elk jaar veranderen. Deze intensievere verharingsperiode wordt een “vachtslag” genoemd. Tijdens deze periodes kan dagelijks borstelen het dode haar verwijderen voordat het uitvalt en uw vloer, meubels en kleding bedekt.

Voor het overige heeft de vachtkleur geen invloed op het soort of de frequentie van de verzorging die uw Beagle nodig heeft. Alle Beagles hebben minstens een wekelijkse borstelbeurt nodig om de vacht schoon te houden en de huid te verjongen.

U zou uw zwart-witte Beagle niet te vaak in bad moeten doen, tenzij uw hond in iets wonderlijks (afschuwelijks) op het gazon heeft gerold.

Uw zwart-witte Beagle

We hopen dat u het leuk vond om meer te leren over de unieke zwart-witte vachtkleur van uw dierbare Beagle hond!

Zorgt u voor een zwart-witte Beagle puppy of volwassen hond? Is de vacht van uw Beagle hond in de loop der jaren veranderd, lichter of donkerder geworden of heeft hij een andere kleur dan puur zwart en wit?

Plaats een reactie om uw zwart-witte Beagle verhaal te delen – we leren graag van onze lezers!

Referenties en bronnen

Perdew, T., “Kleuren: Foto’s en info over Beagle Kleuren,” CR Beagles Kennel, 2018.

Sager, M., “Beagle rasstandaard,” The National Beagle Club of America, 2018.

Buzhardt, L., DVM, “Genetic Basics – Coat Color Genetics in Dogs,” VCA Animal Hospital, 2016.

Stansell, C., “Just Ask the AKC to Remove Non-Standard Colors,” SD Bulldogs/The Bulldogger, 2016.

Stewart, R.D., “Norwegian Blue Beagles – Een nieuwe kleur – niet,” Aladar Beagles Kennel, 2016.

Peterson, N., “Breed Colors,” The Beagle Club,” 1999.

Philipp, U., et al, “Polymorphisms within the canine MLPH gene are associated with dilute coat color in dogs,” BMC Genetics Journal, 2005.

Winkler, P., et al, “Honden en mensen delen ‘albino-gen’,” PLOS One Journal, 2014.

Ilska, J., et al, “Genetic Characterization of Dog Personality Traits,” Journal of Genetics, 2017.

Strain, G.M., PhD, “Genetics of Deafness in Dogs,” Louisiana State University School of Veterinary Medicine, 2017.