Zijn Dobermans goed met kinderen? Wat u moet weten

Doberman en kind spelen samen op de vloer.

Als verantwoordelijke ouder probeert u te beslissen of een Doberman Pinscher de juiste hond is voor uw gezin. Natuurlijk kunt u niet weten of het een goede pasvorm is, tenzij u begrijpt hoe de Doberman met uw kinderen zal omgaan. In dit artikel bespreken we hoe Dobermannen omgaan met baby’s, peuters en oudere kinderen. Dit is wat u kunt verwachten van dit geweldige ras.

Zijn Dobermans goed met kinderen? Doberman Pinschers zijn uiterst loyale, mensgerichte familiehonden. Als ze goed gesocialiseerd zijn, doen ze het uitstekend met kinderen van alle leeftijden. Ze zijn zachtaardig, geduldig en vriendelijk rond kinderen. Dit geldt vooral als ze van jongs af aan met kinderen worden opgevoed.

Er zijn enkele interessante nuances over het opvoeden van een Doberman rond jonge kinderen waar veel Doberman eigenaren pas achter komen als ze het geprobeerd hebben. Ik zal ze hier voor je uiteenzetten, zodat je het niet op de harde manier hoeft te leren.

Omwille van dit artikel zal ik eerst bespreken hoe je van een goed gesocialiseerde volwassen Doberman kunt verwachten dat hij zich gedraagt rond kinderen. Daarna gaan we in op de belangrijke punten die je moet weten als je probeert een Doberman puppy in een gezin met kinderen op te nemen.

Dobermannen in een gezin met kinderen

Als Doberman gedragsdeskundige gaan verreweg de meeste vragen die ik krijg over hoe Dobermans als gezinshond opgroeien in de buurt van kinderen. Het korte antwoord is dat een goed gesocialiseerde volwassen Doberman het uitstekend doet in een gezin met kinderen. Dobermannpups zijn echter wat problematischer rond kinderen.

Hier zijn enkele van de gedragskenmerken die Dobermanns van nature hebben en die hen helpen om zulke geweldige familiehonden te zijn.

Eigenschappen die de Doberman geweldig maken met kinderen

 • Extreem Loyaal – Dobermanns zijn enkele van de meest loyale honden op de planeet, wat een geweldige karaktereigenschap is voor een familiehond die zeker een band zal krijgen met de kinderen in huis.
 • Hoog energieniveau – Deze honden zijn werkhonden met een hoog (maar gecontroleerd) energieniveau, die graag de hele dag in beweging zijn. Ze hebben er geen moeite mee om uw kinderen bij te houden en ze vermoeien elkaar lekker.
 • Mensgericht – Dobermanns zijn zeer gefocuste honden die afgestemd zijn op hun baasjes. Ze kunnen gemakkelijk de emoties van een kind in huis lezen en zullen over het algemeen met die emotie meegaan. Met andere woorden, als uw kinderen opgewonden zijn, zal uw Doberman dat ook zijn. Als uw kinderen ontspannen zijn en knuffelen onder een deken, zal uw Doberman dat ook zijn (ja, waarschijnlijk ook onder de deken).
 • Instinctief beschermend – Dit ras is het enige hondenras ter wereld dat gemaakt is voor de rol van persoonlijke bescherming van mensen. Het zijn geweldige waakhonden en zullen instinctief de kinderen in huis beschermen met wie ze zich verbonden hebben.
 • Geduldig en vergevingsgezind – Dobermanns zijn ongelooflijk geduldige familiehonden als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Ze vergeven gemakkelijk de oortjes, klappen, strakke knuffels en andere chaos die kinderen hen aandoen.
 • Liefdevolle aandacht – Kinderen geven hun honden vaak veel te veel aandacht. Dobermanns verlangen hier echter van nature naar van hun baasjes en zijn heel moeilijk te “overdonderen”. Ze zijn graag dicht bij (of bovenop) hun gezinsleden en zullen de kans op meer aandacht te allen tijde aangrijpen.

Deze video die ik heb gemaakt laat de belangrijke dingen zien die je wel en niet moet doen tijdens het opvoeden van een Doberman met kinderen in huis.

Dobermans met baby’s

Een volwassen Doberman die van jongs af aan goed gesocialiseerd is met kinderen kan uiterst betrouwbaar zijn in de buurt van baby’s en jonge kinderen. Er zijn een paar natuurlijke gedragskenmerken die dit ras bezit waardoor ze uitstekend met zeer jonge kinderen kunnen omgaan, zoals hun extreme intelligentie, hun verlangen om te behagen, hun trouw aan de familie-eenheid (of “roedel”) en hun beschermende instincten.

Het is niet ongewoon om een zeer merkbare gedragsverandering te zien bij een Doberman rond een zuigeling. Hieronder staan enkele van de gedragingen die je vaak ziet bij een Doberman met een zuigeling of baby in de familie:

 • Verhoogd bewustzijn van de locatie van de baby.
 • Langzamer of voorzichtiger rond het kind lopen.
 • Geruststellende handelingen gericht op een overstuur kind (likken van gezicht of handen, knuffelen, enz.).
 • Een verhoogde nieuwsgierigheid naar de baby wanneer hij of zij huilt of overstuur is.
 • Naast of bij de baby liggen.
 • Het leggen tussen het kind en de ingang van de kamer (of andere beschermende handelingen).

Deze veranderingen in gedrag rond een baby in huis kunnen voor een Doberman heel natuurlijk zijn, als hij eenmaal begrijpt dat de baby er is om te blijven, en een deel van de familie is. Het is zelfs zo dat Dobermanns zich soms extreem sterk binden aan één specifiek gezinslid, en dat is vaak het lid dat zij als het zwakste of meest kwetsbare beschouwen – met andere woorden, de baby van het huis.

Het is niet ongewoon voor een volwassen Doberman om de baby van de familie te likken als een vorm van troost voor het kind. Dit levert niet alleen ongelooflijk schattige videobeelden op (zoals de video op deze pagina), maar het is een geweldige, natuurlijke manier voor de hond om een huilende baby te troosten. Mijn Doberman Cooper vond het heerlijk om de hand van mijn zoon te likken (en soms ook zijn gezicht) als hij overstuur was en op het tapijt van de woonkamer lag te spartelen. Je zou verbaasd zijn hoe snel dit een gefrustreerd kind kan kalmeren.

Als de Doberman geïrriteerd of gestoord raakt door een baby, kan hij opstaan en weglopen naar een rustiger deel van het huis, hoewel dit zelden voorkomt. Houd een Doberman dus nooit in een nauwe ruimte met een baby zonder een middel voor de hond om de ruimte te verlaten als dat nodig is. Laat ook nooit een hond zonder toezicht achter bij een kind.

“Laat uw Doberman niet te opgewonden of energiek worden in de buurt van jonge kinderen, ondanks hun zachte aard, kunnen ze per ongeluk een jong kind omstoten of krabben met hun poten.”

John Walter
DobermanPlanet.com

Dobermans met Kleuters

Een peuter kan een uitdagend wezen zijn, niet alleen voor ouders maar ook voor een intelligente hond als een Doberman. Een peuter kan honden volgen die hun ruimte proberen te krijgen, aan hun oren trekken, duwen, porren en porren. Daarom moeten peuters altijd onder toezicht staan bij Dobermanns, zelfs als ze goed gesocialiseerd zijn.

U zult waarschijnlijk verrast zijn hoe goed een Doberman met een peuter kan omgaan als ze goed gesocialiseerd zijn en van jongs af aan met het kind zijn opgegroeid. Hieronder staan enkele van de veel voorkomende gedragingen die u waarschijnlijk van uw Doberman zult zien bij de interactie met uw peuter.

 • Extreem geduld met vervelende acties gericht op de hond.
 • Een kleine toename van het aantal keren dat de hond “wegloopt” van uw kind.
 • Minder focus op het kind zelf en meer focus op de omgeving van het kind.
 • Grotere kans op een merkbare band met de peuter.
 • Meer speelse interacties met het kind (d.w.z. interactieve spelletjes spelen met de peuter).
 • Een verlangen om in dezelfde kamer te slapen als het kind, maar altijd met het gezicht naar de deur van de kamer (een voortzetting van de beschermende instincten).

In de peuterfase begint uw Doberman waarschijnlijk de beste vriend van uw kind te worden. Je zult zien dat ze meer met elkaar omgaan en misschien ontdekken dat ze willekeurig meedoen aan herhaalde spelletjes die ze zelf verzonnen lijken te hebben.

Vergeet echter niet dat uw Doberman zich in deze fase waarschijnlijk wat vaker aan uw kind zal ergeren, en altijd enige middelen moet krijgen om “weg te lopen” van de peuter. Het is een heel goed idee om een ruimte in uw huis in te richten waar uw hond zich kan terugtrekken (buiten het bereik van uw kind) als het constante gepor door een te enthousiaste peuter te veel wordt.

Dobermans met oudere kinderen

Als kinderen ouder worden, kunt u uw kind op een meer betrokken manier met uw Doberman laten werken. Uw kinderen kunnen u helpen uw Doberman te trainen, wat een geweldige ervaring is voor zowel uw hond als uw kinderen. Zo krijgen uw kinderen meer vertrouwen in de hond en krijgt uw hond een hechtere band met uw kinderen.

Tijdens deze fase is het bezitten van een Doberman een van de meest bevredigende ervaringen. De band van uw kinderen met de hond is op dit moment ongetwijfeld vrij sterk geworden. Enkele van de typische gedragingen die u waarschijnlijk zult zien zijn de volgende.

 • Dagelijkse routines die worden opgesteld tussen uw Doberman en uw kind.
 • Uw Doberman ziet uw kind meer als een leider in het gezin en niet als een soortgenoot (vooral als ze de hond voeren of helpen trainen).
 • Een sterkere wederzijdse vriendschap.
 • Een toename van het knuffelen van de kinderen door je Doberman.
 • Meer evenwichtige “geven en nemen” interacties.

Op deze leeftijd kunnen kinderen extreem veel energie hebben. Dit kan soms moeilijk zijn voor ouders. Gelukkig is een Doberman een werkhond met een hoge drive en over het algemeen hoge bewegingsbehoeften. Dit betekent dat uw Doberman en uw kinderen in deze fase een zegen voor elkaar kunnen zijn. Uw kinderen kunnen uitgeput raken, en uw hond kan de juiste beweging krijgen die hij nodig heeft door samen in een veilig gebied te spelen.

Er gebeuren in dit stadium ook andere hele leuke dingen, die kunnen overkomen als een hechtere band tussen het kind en de hond. Op dit punt voelt uw Doberman zich waarschijnlijk erg op zijn gemak bij uw kind en vertrouwt hij hem of haar om niets ongemakkelijks of onverwachts te doen (zoals een peuter zou kunnen doen), dus ze zijn meer ontspannen met hen. Dit betekent dat ze vaker op uw kinderen zullen liggen, ermee zullen slapen, of in het algemeen gewoon vaker zullen knuffelen.

Een Doberman en een kind die knuffelen.
Mijn Doberman Cooper en mijn zoon knuffelen na samen “telefoon” te hebben gespeeld.

Knuffelen met kinderen

Dobermanns houden absoluut van knuffelen. Met u of met uw kinderen (d.w.z. andere leden van hun familie, of “roedel”). Het zijn mensenhonden die van aandacht houden, die graag weten dat ze het goed doen voor hun baasje, en die zoveel liefde opslurpen als u ze wilt geven. Uw Doberman zal waarschijnlijk ontdekken dat hij van uw kind zoveel liefde kan krijgen als hij aankan.

Dit geldt zeker als je kind uit de peuterfase groeit. Als peuter (en jonger) is de kans groter dat uw kind willekeurig aan een oor trekt, in een oog prikt of andere ongemakkelijke dingen met de hond doet. Dus als uw kind die stadia achter zich laat, zal de hond zich meer ontspannen rond hem of haar, en u zult uw Dobie vaker naar uw kinderen zien rennen voor de aandacht die ze verlangen.

Wees echter voorzichtig: een hond van 100 pond die op de schoot van uw 7-jarige klimt terwijl zij TV kijkt, kan een beetje veel zijn. Het kan zelfs pijnlijk zijn. Dus zorg ervoor dat knuffeltijd veilig blijft voor iedereen. Als u wilt zien hoe groot deze honden kunnen worden, en hoe snel, kijk dan eens naar mijn artikel Doberman Weight: Groeicurve en gemiddelde gewichten.

Dit is ook het stadium waarin uw Doberman waarschijnlijk veel meer zal aandringen om in de kamer van uw kind of op het bed van uw kind te slapen.

Algemeen temperament met kinderen

Er zijn enkele temperamentvolle eigenschappen die de Doberman Pinscher gemeen heeft en die rechtstreeks van invloed zijn op hoe ze zich gedragen rond kinderen. Hoewel elke specifieke hond zeker zijn eigen aanleg heeft, volgt hier een lijst van enkele veel voorkomende eigenschappen die Dobermannen hebben en hoe die hun gedrag rond kinderen beïnvloeden.

 • Extreme intelligentie – Dobermanns staan consequent in de top vijf van slimste hondenrassen ter wereld. Ze zijn slim genoeg om zichzelf bewust te zijn van hun acties. In feite zijn ze intelligent genoeg om hun acties aan te passen aan wie of wat ze ontmoeten. Daarom kan een Doberman zich bij een baby heel anders gedragen dan bij een ouder kind – ze begrijpen dat ze omgaan met een jong en kwetsbaarder lid van de familie.
 • Trainbaarheid – Dat hij een van de meest trainbare honden ter wereld is, betekent ook dat lichte correcties als gevolg van ongepast gedrag rond een kind waarschijnlijk door de hond worden begrepen en onthouden in de toekomst.
 • Verlangen om te behagen – Dobermanns hebben een extreem groot verlangen om hun meesters te behagen. Dit komt voort uit een combinatie van hun intelligentie en hun mensgerichte aard. Dit betekent dat ze duidelijk willen weten wat er van hen verwacht wordt en ze zullen zich vrij consequent aan die verwachtingen houden.
 • Beschermende instincten – Dit ras is beschermend voor hun familie (of “roedel”). Zodra ze begrijpen dat de jonge baby deel uitmaakt van de roedel, zullen ze waarschijnlijk ook beschermend worden voor het kind.

Gebruik bij twijfel de trainbaarheid en het verlangen om te behagen van de Doberman in uw voordeel. Als u een actie of gedrag van uw hond rond uw kinderen ziet dat niet wenselijk is, corrigeer en begeleid uw hond dan zorgvuldig. Het mooie van een Doberman is dat hij deze begeleiding gemakkelijk begrijpt.

Beschermende instincten en kinderen

Dobermanns zijn van nature beschermend en zullen meestal beschermend gedrag vertonen bij elk lid van hun gezin. Maar ze hebben wel de neiging zich sterk te binden aan één specifiek gezinslid en dat is vaak met een kind in huis. Dit betekent dat uw hond een geweldige beschermer en een natuurlijke waakhond voor uw kinderen kan zijn.

De meeste mensen zullen bij dit idee denken aan de meer dramatische situaties, zoals uw hond die ingrijpt als uw kind zou worden aangevallen. Er zijn echter veel subtielere beschermende instincten met betrekking tot uw kinderen die uw Doberman waarschijnlijk zal tonen.

Een Doberman die op een baby past.
Mijn Doberman paste op mijn zoon toen hij een baby was, zoals hij bijna altijd deed. Zelden week hij van zijn zijde.

U zult waarschijnlijk merken dat uw Doberman altijd met zijn rug naar een muur slaapt, en met zijn gezicht naar de deur van een kamer. Dit geldt vooral als ze in een kamer slapen met uw kinderen. Ook zullen ze zich meer bewust zijn van hun omgeving en vaak de omtrek van een hele kamer controleren als ze voor het eerst met hun gezin een nieuwe plek betreden. Dit gedrag is het resultaat van hun natuurlijke bewakingsinstincten.

Andere natuurlijke instincten zullen tot uiting komen, zoals een verhoogde aandacht voor specifieke onderwerpen in menigten die er anders uitzien of anders ruiken dan anderen, dichter bij je kinderen blijven in een nieuwe of ongewone omgeving, en een verhoogde gevoeligheid voor geluiden tijdens de nacht.

Ik was verbaasd toen mijn vrouw en ik de eerste keer in het openbaar waren met onze eerste Doberman. Hij begon een bepaalde persoon te volgen met zijn ogen, en volgde hem tussen de mensen die bij ons in de buurt waren. Hij liet een lage grom horen terwijl hij zich intens bleef concentreren op de persoon die door de menigte liep. Ik realiseerde me dat hij de enige “dakloos lijkende” persoon in de menigte met zijn hoofd volgde terwijl hij langs ons liep. Op de een of andere manier voelde hij iets anders aan die persoon en hij richtte zich op hem in de menigte.

Dobermans en vreemden die je kinderen benaderen

Het gedrag van uw Doberman rond vreemden die uw kinderen benaderen zal sterk afhangen van twee belangrijke factoren.

 • Hoe goed uw Doberman gesocialiseerd is.
 • Het angstniveau van je kinderen.

Dobermanns werden vanaf het begin gefokt om de emoties van hun eigenaar te lezen en ze vertrouwen daar sterk op terwijl ze hun gezin bewaken, of beschermen. Dus, als een vreemdeling uw kinderen benadert, uw Doberman is goed gesocialiseerd, en uw kinderen zijn niet bang, dan is het over het algemeen veilig om te zeggen dat uw Doberman zeer gastvrij zal zijn en waarschijnlijk zal willen spelen met de nieuwe persoon die u benaderde.

Als, aan de andere kant, een vreemdeling nadert en uw kinderen zijn bang, dan zal uw Doberman dat voelen en waarschijnlijk vrij snel natuurlijk beschermend worden. Dit geldt zelfs voor zeer goed gesocialiseerde Dobermanns. Gelukkig is dit ras zo verbazingwekkend goed in het lezen van de emoties van hun gezin, dat ze subtiele tekenen van angst ongelooflijk consequent oppikken en daarnaar handelen.

Mannelijke Dobermans zijn vrij consequent meer gastvrij tegenover vreemden, terwijl vrouwelijke Dobermans de reputatie hebben wat wantrouwiger te zijn tegenover nieuwe mensen in de buurt van hun familie. U kunt meer leren over hoe deze honden verschillen vanuit een beschermingsstandpunt in mijn artikel Zijn mannelijke of vrouwelijke Dobermans betere waakhonden hier.

Agressie tegen kinderen

In het algemeen zal een Doberman geen agressie vertonen tegenover kinderen in hetzelfde huis. Dit geldt vooral als de hond van jongs af aan met de kinderen wordt opgevoed en goed gesocialiseerd is. Uw Doberman opvoeden met een grote nadruk op socialisatie, met zoveel mogelijk mensen en nieuwe situaties, is de sleutel om ervoor te zorgen dat uw hond geen ongepaste agressie vertoont.

De meeste hondenbeten ontstaan niet door agressie, maar door angst van de hond. De beste manier om angst bij uw Doberman te verminderen is hem aan zoveel mogelijk bloot te stellen terwijl hij nog jong is. Sla nooit over om ze mee te nemen naar een familiebijeenkomst, of andere gelegenheden waar een grote groep mensen aanwezig kan zijn. Dit zijn perfecte momenten om ze verder te socialiseren!

De waarheid is, terwijl veel mensen zich zorgen maken over agressie van een Doberman tegenover kinderen, voordat ze het ras leren kennen. Zodra ze ook maar het kleinste niveau van persoonlijke ervaring met het ras hebben, wordt hun angst weggenomen. Deze kwestie is in het verleden op vele openbare forums besproken.

Voor meer informatie over agressie bij het ras, bekijk hier het artikel dat ik helemaal over Doberman agressie schreef.

Geredde of geadopteerde Dobermannen

Ik ben een grote fan van het redden van Dobermans die een goed tehuis nodig hebben en ik vind dat je deze optie altijd eerst moet overwegen. Maar ik dacht dat het de moeite waard was om te vermelden dat het grootste deel van dit artikel is geschreven in de veronderstelling dat u een Doberman puppy opvoedt met uw kinderen vanaf jonge leeftijd (d.w.z. een hond op “puppy leeftijd”-of 8 tot 12 weken oud).

Meestal worden grote hondenrassen zoals Dobermans afgestaan aan reddingscentra vanwege gedragsproblemen. Het thuisbrengen van een volwassen Doberman in een huis met kinderen kan een zeer riskante situatie zijn. Het niet kennen van de geschiedenis van een grote en krachtige hond als deze is beangstigend.

Je weet niet hoe hun gedrag is, hoe ze in het verleden behandeld zijn, hoe goed ze gesocialiseerd zijn (of niet), of in hoeverre je ze echt kunt vertrouwen. Persoonlijk zou ik geen volwassen Doberman in huis nemen met jonge kinderen zonder goed na te denken en de risico’s serieus te overwegen.

Doberman Puppy’s met kinderen

Dobermannpups die spelen en omgaan met kinderen kan een van de schattigste dingen zijn die je ooit zult zien. Maar je moet je bewust zijn van de potentiële gevaren voor de hond en de kinderen.

Puppy’s kunnen hyper zijn met scherpe klauwen en zeer scherpe tanden. Kinderen kunnen ook schreeuwen en zich gedragen naar de hond op manieren die je niet altijd kunt voorspellen. Verkeerd begeleide interacties tussen schreeuwende kinderen en een Doberman puppy kunnen leiden tot een hond met gedragsproblemen of kinderen met angst voor honden.

Om deze redenen kunnen sommige Doberman “deskundigen” u gewoon vertellen om niet te proberen een Doberman puppy te krijgen als u jonge kinderen heeft, dit omvat de Doberman Pinscher Club of America (DPCA). Persoonlijk vind ik dit een “luie uitweg” voor een expert. Wat ze je zouden moeten vertellen is wat je moet weten om een Doberman puppy succesvol op te voeden met kinderen – niet om het helemaal over te slaan. Kinderen laten opgroeien samen met een hond van pup af aan is een prachtig iets als het goed wordt gedaan.

Hier zijn enkele basisregels voor het succesvol opvoeden van een Doberman pup in een huishouden met jonge kinderen.

 • Laat de pup en kinderen nooit zonder toezicht spelen.
 • Sta geen intens geschreeuw of “uit de hand gelopen” spel toe tijdens de interactie met de puppy.
 • Zorg ervoor dat de puppy altijd een manier heeft om uit een situatie te ontsnappen. Ze mogen nooit in het nauw gedreven of vastgebonden kunnen worden door uw kinderen.
 • Sta nooit toe dat uw kinderen spelenderwijs bijten of knijpen met de puppy – dit gedrag zal tot op volwassen leeftijd voortduren en leiden tot een bijtprobleem.
 • Leer uw kinderen hoe ze voorzichtig en verantwoord met de puppy kunnen spelen door het goede voorbeeld te geven en ze vervolgens te begeleiden tijdens de speeltijd. Speeltijd mag nooit een “free for all” zijn.
 • Zorg voor voldoende Doberman geschikt hondenspeelgoed (zoals deze) en andere voorwerpen voor de puppy om op te bijten tijdens het spelen.
 • Sta nooit toe dat de kinderen of de puppy in een situatie komen waarin ze bang zijn – dit kan negatieve gevolgen hebben voor hun relatie in de toekomst.

Niet alleen is het mogelijk om een Doberman pup op te voeden in een huishouden met kinderen, ik geloof dat het heel gunstig kan zijn voor een Doberman om van jongs af aan op te groeien rond kinderen.

Begrijp alleen wel dat het veel werk kan zijn om de kinderen en de hond te allen tijde onder toezicht te houden – maar wel heel noodzakelijk, vooral met jonge kinderen in huis. Ga deze uitdaging alleen aan als u denkt dat u er klaar voor bent.

De grondbeginselen van het bezit van een Doberman

Een Doberman is een fantastische, trouwe, bewaker voor je gezin en is een uitstekende keuze als je kinderen hebt. Het zijn meer golvende kinderen. Als puppy zijn ze meer werk als je kinderen in huis hebt, maar als je eenmaal door de puppyfase heen bent, wordt het gezinsleven met je Doberman aanzienlijk gemakkelijker.

Belangrijke punten over het bezitten van een Doberman

 • Grootte – Dobermanns zijn grote honden. Volwassen reuen kunnen tussen de 26 en 28 centimeter lang worden en tussen de 75 en 100 pond wegen. Volwassen teven kunnen 24 tot 26 centimeter lang worden en tussen de 60 en 90 pond wegen.
 • Levensverwachting – Officieel leven Dobermanns tussen 10 en 13 jaar, hoewel recente studies suggereren dat eigenaren een kortere levensduur ervaren van dichter bij 9 jaar in de recente generaties.
 • Oefening – Dobermans zijn hoogenergieke honden, dus ze zullen elke dag 1 tot 2 uur beweging nodig hebben. Met kinderen is dit echter meestal gemakkelijk te bereiken.
 • Geestelijke stimulatie – Ook hebben ze graag taken te volbrengen, nieuwe commando’s te leren, en diverse andere vormen van mentale stimulatie. Regelmatige gehoorzaamheidstraining is daarom belangrijk.
 • Verzorging – Dobermanns hebben een eenlagige vacht met kort haar en ze verharen helemaal niet veel. Ze blijven ook van nature erg schoon. Borstelen is optioneel en een snelle schoonmaakbeurt met een vochtige handdoek houdt hun vacht glanzend.
 • Intelligentie – Dobermans zijn het 5e meest intelligente hondenras ter wereld. Ze zijn ongelooflijk slim en kunnen die intelligentie ten goede (zoals een nieuw commando dat je hen leert) of ten kwade (zoals op een creatieve manier je aandacht trekken als je hen negeert) gebruiken.
 • Menselijke interactie – Deze honden zijn ongelooflijk mensgericht en hebben veel interactie met hun baasjes nodig om gelukkig te blijven.
 • Gezondheidstoestand – Dobermanns zijn gevoelig voor een handvol genetische gezondheidsproblemen, vergelijkbaar met veel andere raszuivere hondenrassen, waaronder gedilateerde cardiomyopathie (DCM), blaas, heupdysplasie, hepatitis van de lever, de ziekte van von Willebrand (vWD – een bloedstollingsstoornis), hypothyreoïdie, en nog veel meer.

Kortom, als u uw Doberman in een actief gezin opneemt dat uw Doberman kan voorzien van veel menselijke interactie, geestverruimende taken, regelmatige lichaamsbeweging en veel liefde, dan bent u een ideale Doberman-eigenaar. Ja, zelfs als je kinderen hebt.

Je kunt veel meer te weten komen over hoe het is om dit ras te bezitten via het complete Doberman rassenoverzicht hier.

Laatste gedachten

Het is net zo belangrijk dat u toezicht houdt op uw kinderen en hen de juiste manier leert om met uw Doberman om te gaan, als dat u uw Doberman begeleidt en onderwijst. Het kan zeker worden gedaan, maar het vergt een aanzienlijke hoeveelheid werk.

De band die uw kinderen en uw Doberman zullen ontwikkelen is als geen ander. Hoe vermoeiend het ook kan zijn om ervoor te zorgen dat uw Dobie op een gezonde manier opgroeit met uw kinderen, het is ook de meest lonende ervaring. Er gaat niets boven de band tussen een kind en zijn (of haar) Doberman.

Als je een beter idee wilt hebben van hoe een Doberman zich gedraagt met het gezin als geheel, inclusief hoe ze samengaan met andere huisdieren in huis, zie dan mijn artikel Zijn Dobermans Goede Gezinshonden? De verrassende waarheid.

Gerelateerde vragen

Zijn Dobermans goede huisdieren? De hedendaagse Doberman is een trouw, beschermend en zeer mensgericht huisdier. Hun hoge niveau van intelligentie en trainbaarheid maken hen zeer aanpasbaar aan de meeste leefsituaties.

Zijn Dobermanns goed met baby’s? Dobermanns kunnen buitengewoon zachtaardig, geduldig en tolerant zijn rond baby’s en jonge kinderen als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.