Yorkie Bichon Mix

yorkie bichon

De Yorkie Bichon mix is een populaire keuze voor eigenaren die een kleine, aanhankelijke metgezel willen. Net als elk ander gemengd ras, is het onmogelijk om precies te weten welke eigenschappen elke pup zal erven voordat ze geboren zijn. Maar deze honden zijn over het algemeen vriendelijk, intelligent en speels. Ze passen bij huizen waar ze veel gezelschap hebben, maar eigenaren moeten ook voorbereid zijn op mogelijk complexe zorgbehoeften, waaronder verzorging.

Laten we de mogelijkheden voor een Yorkie Bichon hond eens nader bekijken, om te zien of het de juiste keuze voor u is.

Yorkie Bichon in een oogopslag

Hoogte: 7 – 11.5 inches
Gewicht: 7 – 18 pond
Temperament: Aanhankelijk, levendig, speels
Vachttype: Voelt zacht aan, kan gekruld of recht zijn
Vachtkleuren: Zwart en tan, blauw en goud, wit en meer.
Verzorgingsbehoeften: Elke dag geborsteld met grotere verzorgingssessies om de paar weken
Energieniveaus: Gematigd tot hoog
Gemiddelde levensduur: 12 – 13 jaar
Puppy prijs: $600 en meer, vaker meer dan $1000

Yorkie Bichon Mix Geschiedenis

De Bichon Frise Yorkie mix wordt ook vaak een Yorkie-Chon genoemd. Hoewel er een kans is dat deze kleine honden combinatie al een tijdje bestaat, of dat sommige eigenaren ze in het verleden per ongeluk gefokt hebben, is de moderne Bichon en Yorkie mix pas de laatste jaren opgang gekomen. Net als gemengde rassen in het algemeen! Vooralsnog wordt deze combinatie niet als ras erkend door de grote kennelclubs.

De Yorkie Bichon mix is het resultaat van het fokken van een raszuivere Yorkshire Terrier met een raszuivere Bichon Frise. Beide rassen hebben een lange geschiedenis. Bichons hebben het grootste deel van hun tijd doorgebracht als een populaire, liefdevolle schoothond voor zowel edelen als gezinnen. Hoewel de Yorkie oorspronkelijk een werkras was, dat ratten en ander ongedierte in fabrieken ving en elimineerde, werd dit ras ook populairder als schoothond. Beide ouderrassen geven eigenschappen door aan hun nakomelingen die hen uitstekende kandidaten maken voor deze baan, zoals hun kleine formaat en mensgerichte persoonlijkheid!

Bichon Frise en Yorkie Mix Uiterlijk

Zoals alle gemengde rassen, kunnen Yorkie Bichon pups elke mix van eigenschappen van hun twee raszuivere ouders erven. Sommige dingen zijn voor ons gemakkelijker te voorspellen, omdat beide ouderrassen nogal op elkaar lijken. We weten bijvoorbeeld dat deze pup meestal zal uitgroeien tot de categorie speelgoedhonden. Yorkshire Terriers worden 7-8 inch groot en wegen als volwassen hond ongeveer 7 pond. Bichon Frise zijn iets groter, worden 9,5 tot 11,5 inch groot en wegen 12 tot 18 pond. Pups kunnen overal tussen deze gemiddelde waarden in zitten.

Andere dingen zijn minder gemakkelijk te voorspellen, zoals type vacht en kleur. Beide ouderrassen hebben een lange zachte vacht, maar de Yorkie heeft een zijdeachtige enkele laag, terwijl de Bichon een gekrulde dubbele laag heeft. Er is dus veel variatie onder de pups. Sommigen geven de voorkeur aan één ouderras, maar anderen vallen precies tussen beide in.

Hoe zit het met vachtkleuren?

Vachtkleuren zijn een ander kenmerk dat van pup tot pup zal verschillen. Noch Bichon Frise honden noch Yorkshire Terriers hebben een enorm scala aan kleuren, maar hun vachtkleuren verschillen nogal van elkaar. Hier zijn de kleuren en combinaties die je ziet bij een raszuivere Yorkie:

 • Zwart en tan
 • Zwart en goud
 • Blauw en bruin
 • Blauw en goud

Terwijl een Bichon dat wel zal zijn:

 • Wit
 • Abrikoos en wit
 • Buff en wit
 • Crème en wit

Pups kunnen alle bovenstaande tinten hebben. U weet waarschijnlijk niet precies welke kleuren en patronen hun vacht heeft totdat ze geboren zijn. Sommige hondenvachten en kleuren zullen ook lichtjes veranderen naarmate ze ouder worden.

yorkie bichon

Bichon Frise Yorkie Mix Temperament

Net als het uiterlijk, kan ook het temperament variëren van pup tot pup, zelfs die uit hetzelfde nest. Maar over het algemeen hebben beide ouderrassen een aanhankelijk, vriendelijk en speels temperament dat hen tot zulke goede kandidaten maakt als schoothondjes. De Bichon Frise heeft de neiging vriendelijker te zijn met andere honden en huisdieren, maar beide ouderrassen zijn geweldig met kinderen. Het is dus waarschijnlijk dat de resulterende pups dat ook zullen zijn.

Hoewel deze mix klein zal zijn, en waarschijnlijk vriendelijk tegen zijn naaste familieleden, is socialisatie vanaf jonge leeftijd nog steeds erg belangrijk. Hoewel kleine honden bij agressie niet zoveel schade kunnen aanrichten als grotere rassen, zijn bijten en agressie nog steeds gevaarlijk. Daarom moet u uw Yorkie Bichon mix goed socialiseren voordat ze 12 weken oud zijn. Een bijkomend voordeel hiervan is het verminderen van angstreacties en het vergroten van het vertrouwen van uw hond in nieuwe situaties. Het is dus een win win!

Yorkie Bichon training en oefening

De Bichon Yorkie mix is klein, maar energiek. Deze nieuwsgierige en speelse honden moeten elke dag tijd besteden aan beweging en het verbranden van energie. Laat u dus niet misleiden door hun kleine lichaam! Ze hebben verrassend veel energie. De soorten beweging kunnen variëren van wandelingen en korte wandelingen tot zwemmen en energieke spelletjes in de tuin.

Training kan zorgen voor enige lichaamsbeweging, maar belangrijker nog zal uw mix mentale stimulatie bieden. Bichon Yorkie mix honden zijn intelligent en mensgericht. Ze zullen dus houden van regelmatige trainingssessies met u. Positieve beloningsmethoden zijn een geweldige manier om uw band met uw hond op te bouwen. Vergeet niet om consequent te blijven, en alle calorieën in de training traktaties af te trekken van de totale dagelijkse hoeveelheid van uw hond om gewichtstoename te voorkomen. U kunt beginnen met positieve beloningstraining vanaf het moment dat u uw Yorkie Bichon puppy mee naar huis neemt!

Yorkie Bichon Mix Gezondheid

Een Bichon en Yorkie mix hond zal gevoelig zijn voor dezelfde erfelijke problemen als beide ouders. Maar zolang u een gerenommeerde fokker kiest die alleen fokt met gezonde honden, verlaagt u het risico op een puppy met deze problemen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die een Yorkie Chon kan krijgen:

 • Gebitsproblemen
 • Heupdysplasie
 • Patellaire Luxatie
 • Legg-Calves-Perthes ziekte
 • Autoimmune thyroiditis
 • Oogproblemen
 • Cataract

Als je mix heel klein wordt, zoals de Yorkie ouder, kunnen ze ook last krijgen van problemen die met de grootte te maken hebben, zoals breekbare botten en zachte plekken op het hoofd.

Hoe lang leven Yorkie Bichons?

Uit studies naar de levensduur van rashonden blijkt dat zowel de Bichon Frise als de Yorkshire Terrier rassen gemiddeld net geen 13 jaar oud worden. En, aangezien honden van gemengde rassen gemiddeld langer leven dan rashonden, kunt u verwachten dat een Yorkie Bichon mix tot ver in hun tienerjaren zal leven. Deze mix is een langdurige verbintenis!

Hoe een Bichon Yorkie mix te verzorgen

De beste manier om deze mix te verzorgen zal variëren afhankelijk van het vachttype dat ze erven. Als ze een Yorkie-stijl eenlaagse vacht hebben, zullen ze dagelijks gekamd moeten worden om klitten te verwijderen. Veel Yorkie-eigenaren knippen het haar van hun hond graag kort, zodat de verzorging beter beheersbaar is.

Als uw puppy uitgroeit tot een krullende witte vacht zoals de Bichon, zullen ze ook regelmatig geborsteld moeten worden. Maar de Bichon heeft een dubbellaagse vacht, dus hulpmiddelen zoals slickerborstels en pinborstels kunnen beter zijn. Puppies met een wit gezicht moeten hun ogen regelmatig laten afvegen met een vochtige doek om eventuele traanvlekken te verwijderen.

Over het algemeen heeft deze mix dagelijks onderhoud nodig en om de paar weken een grotere, diepgaande verzorgingssessie. Tijdens de vachtverzorging moet u de klauwlengte controleren en de oren controleren op wasachtige aanslag. Dit is geen onderhoudsarm ras als het gaat om vachtverzorging.

Het vinden van Yorkie Bichon Puppies

Yorkie Chon pups zijn momenteel niet het meest populaire gemengde ras dat er is. Dit heeft zowel voor- als nadelen! Het voordeel is dat puppy-molens en onbetrouwbare fokkers zich waarschijnlijk zullen richten op andere, meer populaire en winstgevende rassen. En het nadeel is dat het veel moeilijker kan zijn om een fokker bij u in de buurt te vinden.

Bij je zoektocht is het belangrijkste dat je ervoor zorgt dat je een gerenommeerde fokker kiest. Ze mogen alleen fokken met gezonde honden, en moeten bewijzen hebben van duidelijke gezondheidstests die ze je persoonlijk kunnen laten zien. Ze moeten zich ook bewust zijn van de problemen waarmee speelgoedrassen kunnen worden geconfronteerd.

Als je de pups bezoekt, zorg er dan voor dat je ook de moeder ontmoet. Zorg ervoor dat alle honden en pups vriendelijk zijn en dat ze een geliefd lid van het huishouden zijn. Verwacht dat de fokker jou net zoveel vragen stelt als jij hen – dit is een teken dat ze geven om het huis waar hun puppy’s naar toe gaan!

Hoeveel kost een Yorkie Bichon?

De prijzen voor een Yorkie Bichon pup variëren afhankelijk van uw locatie, de kleuren van de puppyvacht, de vraag en nog veel meer. Op sommige plaatsen kan deze mix zo weinig als 600 dollar kosten, maar elders kunnen ze pieken van 3000 pond bereiken.

Prijs is niet noodzakelijk een indicator van kwaliteit. Het kan gewoon een weerspiegeling zijn van trends en eisen. Het blijft dus belangrijk om uw fokker te onderzoeken en ervoor te zorgen dat u een zo gezond mogelijke pup kiest.

Vergelijkbare rassen

Als u van de Yorkie Bichon mix houdt, vindt u de volgende rassen misschien ook leuk:

Is een Yorkie Bichon mix geschikt voor mij?

Een Bichon Frise Yorkie mix kan een prachtige metgezel zijn in het juiste huis. Maar, eigenaren moeten onthouden dat deze kleine honden verrassend energiek zijn, en zeer hoge verzorgingsbehoeften hebben. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar moeten goed gesocialiseerd worden. Hun kleine formaat stelt hen niet vrij van training! Jonge kinderen in huis moeten de juiste omgangsvormen met een kleine hond worden aangeleerd om verwondingen door spelen te voorkomen.

Heeft u een Yorkie Bichon thuis? We horen graag over hen in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Beuchat, C. ‘The Myth of Hybrid Vigor in Dogs… is a Myth’, The Institute of Canine Biology (2014)
 • Urfer, S. (et al), ‘Risk Factors Associated with Lifespan in Pet Dogs Evaluated in Primary Care Veterinary Hospitals’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019).
 • Gelatt, K. (et al), ‘Cataracts in the Bichon Frise’, Veterinary Ophthalmology (2003).
 • Nilsson, K. (et al), ‘Heritability of Patellar Luxation in the Chihuahua and Bichon Frise Breeds of Dog and Effectiveness of a Swedish Screening Program’, The Veterinary Journal (2018).
 • OFA – Het Canine Health Information Center
 • Capik, I. ‘Periodontal Health vs Various Preventive Means in Toy Dog Breeds’, Journal of the University of Veterinary Sciences Brno (2010).
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).